oko - 500 przepisów (strona:10/34)

Wigilijna zupa grzybowa z łazankami (przepis na zupę i łazanki) 178

sporo wspaniałych prawdziwków. Oczywiście zupę tą można zrobić z każdego suszonego grzybka, jednak prawdziwki pozostają poza wszelką konkurencją. Składniki: Zupa 3 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera korzeniowego 1 cebula Ok. 2 ½ - 3 l wody Porządna garść suszonych prawdziwków ( w ostateczności innych grzybów ) Śmietana słodka 18 % - ok 80 ml Sól pieprz Łazanki 40 dkg mąki 3 jajka 6-8 łyżek wody

Smaki Ewy
Seromak - sernik z makiem 175

drobna kruszonka. Tak przygotowaną kruszonką wykładamy na tortownicę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia i dokładnie ugniatamy, aby powstał równy spód. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 10 min, aż lekko się zrumieni. Masa serowa: Twaróg, cukier, jaja, roztopione i przestudzone masło umieszczamy w malakserze i mielimy na jednolitą masę. Jeżeli używamy już zmielonego twarogu z wiaderka(...)upieczony wcześniej spód wykładamy masę makową i dokładnie ugniatamy. Po tym na wierzch maku wylewamy masę serową i równamy. Pieczemy sernik w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku przez ok. 50-60 min, aż masa serowa się zetnie.  Po upieczeniu, sernik studzimy i chłodzimy w lodówce przez najlepiej 5-6 godzin. Wtedy smaki się połączą i będzie smakował najlepiej! Smacznego

Kuchnia Łukasza
Gingerbread Men - Piernikowe ludziki (bez glutenu) 208

temperatury 180 °C. Blat roboczy lub stolnicę przykryć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki. Odkroić kawałek, lekko zagnieść by ciasto nabrało elastyczności, rozwałkować na papierze na grubość ok. 4 mm i wykrawać piernikowe ludziki lub inne kształty. Tak samo postępować z pozostałym ciastem. Piec przez ok. 12 - 15 minut, w zależności od wielkości pierniczków. Małe upieką się szybciej

maniapieczenia
Zupa z bobem, fasolką szparagową i ziemniakami 152

gotujemy według własnych upodobań – albo mięsny albo warzywny My do przepisu wykorzystaliśmy bulion mięsny. Następnie gotujemy bób. Bób płuczemy i wrzucamy na gotującą się wodę, lekko solimy i gotujemy ok. 15 minut. Po ugotowaniu bób studzimy i obieramy ze skórki. Teraz w rondelku topimy masło i wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka. Gdy cebulka nam się zeszkli dodajemy fasolkę szparagową żółtą(...)fasolkę myjemy, odcinamy z niej końcówki i kroimy na 3-4 części). Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i wrzucamy do fasolki. Wszystko podsmażamy ok. 10 minut, zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu aż warzywa zmiękną. Na koniec dorzucamy obrany bób, gałązki kolendry, przyprawiamy, chwilkę gotujemy i podajemy Smacznego

Kuchenne Wariacje
Ciasteczka imbirowe bez masła i cukru 160

dobrze wyrobione, w przeciwnym wypadku przypomina kruszonkę i trudno je rozwałkować. Warto jednak poświęcić chwilę czasu - są pyszne, sezamowe z wyraźną nutą imbirową. Idealnie pasują do porannej kawy. Składniki (ok. 25 ciastek): 100 g pasty sezamowej tahini 1 jajko 240 g mąki pszennej pełnoziarnistej 100 g ksylitolu 1 łyżeczka cynamonu 1,5   łyżeczki imbiru w proszku 1. Wszystkie składniki(...)wycinaj ciasteczka. Jeśli robisz wzorki stemplem, włóż je potem do lodówki na około 30 minut. 3. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C, piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 10 minut, aż ciastka się zarumienią. Energia  (1 ciastko) Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik 71,6 kcal 2,7 g 2,8 g 10,4 g 1 g GDA - % wskazanego

Powiedz dietom nie
Zupa Yokisoba 272

jednak zjadła. ;) Zjadłam.  A potem już zawsze przed Yokisobą zamawiałam mały zestaw suszi na przystawkę.  Dla mnie ososbiście Yokisoba i suszi to kombinacja idealna.  Składniki na ok. 3-4 mniejsze porcje lub 2 duże Sos yokisoba , który będzie bazą do zupy: 5 łyżek sosu sojowego 2 łyżki sake (można pominąć) 3 łyżki wina mirin (japońskie wino ryżowe(...)dodać sos z patelni i marchewkę, gotować 5 minut. Dodać wakami, cebulę i kapustę lub obsmażoną pak-choi, spróbować i ewentualnie doprawić solą, pieprzem lub sosem sojowym. Gotować jeszcze ok. 4-5 minut.  5. Do miseczek włożyć makaron, zalać gorącą zupą. Smacznego

Kuchnia Prezydentowej
Lody jogurtowo-morelowe 169

nalewki morelowej . Pięć minut pracy, mrożenie i pyszny domowy deser gotowy. Do przygotowania w maszynce do lodów lub przy pomocy blendera. Polecam bardzo :) Składniki: owoce pozostałe po przygotowaniu nalewki (ok. 250 g), 400 g gęstego jogurtu. Przygotowanie bez maszynki do lodów: Morele zmiksować z jogurtem, wstawić do zamrażarki, chłodzić ok. 4 godziny. Co 30 minut wyjąć i dokładnie przemieszać łyżką

SzczyptaSmaQ
Pierożki z ciasta filo ze szpinakiem i fetą 188

ząbki czosnku - 200 g świeżego szpinaku - 70 g sera feta - 3 suszone pomidory - sól, pieprz - ciasto filo - 1 łyżeczka cukru Dodatkowo 2 łyżki masła do smarowania. Składniki na ok. 8 sztuk. Masło rozpuszczamy w rondelku i wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy zmiażdżony czosnek i za chwilę posiekane liście szpinaku. Pod koniec duszenia szpinaku dodajemy pomidory(...)nadzienia i zawijamy w trójkąt (kilka razy dopóki pas ciasta się nie skończy). Tak zawinięte ciasto smarujemy masłem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 15 minut aż się zarumieni. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Tarta kawowa 151

pudrem oraz kakao. Następnie zimne masło (najlepiej zetrzeć na tarce na dużych oczkach) łączymy z suchymi składnikami do momentu połączenia. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Gotowe ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i przekładamy to formy. Ciasto pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu). Kiedy ciasto się upiecze wyjmujemy

Kuchenne Wariacje
Piersi kaczki w warzywach z pieczonymi ziemniakami 169

zostawiamy w lodówce na całą noc. Na drugi dzień kaczkę wraz z warzywami przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 60 minut. W między czasie ziemniaki myjemy, wrzucamy na blaszkę, dodajemy masło i przyprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem. Dajemy do piekarnika do kaczki i pieczemy ok. 40 minut. Gotową kaczkę kroimy

Kuchenne Wariacje
Grillowane kotlety wieprzowe z chutneyem rabarbarowym / Grilled pork chops with rhubarb chutney 206

łyżeczka mielonych ziaren kolendry 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu sól i pieprz 4 x 120 g kotletów ze schabu z kostką lub bez, o grubości ok 1-1,5 cm Składniki na chutney rabarbarowy: 1 szklanka pokrojonego w 1 cm kawałki rabarbaru 1/2 szklanki pokrojonego w kostkę jabłka 1/4 szklanki suszonych żurawin 1/4 czerwonej cebula, drobno(...)miseczce wymieszaj kolendrę, paprykę, cynamon, sól i pieprz (wg uznania) i natrzyj powstałą mieszanką kotlety z obu stron. Natłuść ruszt grilla/patelnię grillową i smaż kotlety do ładnego zarumienienia ok. 3 do 5 minut z każdej strony. Podawaj z chutneyem. Smacznego! English version Grilled pork chops with rhubarb chutney (4 servings) Ingredients: 1 teaspoon ground coriander 1 teaspoon paprika

karmelowy
Pianka zebra leciutka jak piórko (188 kcal) 581

się zlały, mogłam wybrać jeszcze jeden bardziej intensywny kolor. Mimo wszystko deser i tak wygląda bardzo ładnie Ponadto, jeśli ciasto podzielimy na 9 części, to jedna będzie miała tylko ok 188 kcal (jeśli zrezygnujemy z białej czekolady to jeszcze mniej) Składniki: 500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego (light – 4%) 3 galaretki o różnych kolorach 3 szklanki wody (180 ml) czekolada(...)Schłodzone mleko ubijamy mikserem na pianę. Pianę dzielimy na trzy części, do każdej dodajemy schłodzoną, ale jeszcze płynną galaretkę i miksujemy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 24x24cm). Na jej środek wykładamy3 łyżki jednego koloru, na niego 3 łyżki drugiego, następnie 3 łyżki ostatniego. Czynność powtarzamy do wykończenia masy. Wierzch wygładzamy i piankę odstawiamy do lodówki

e-PrzepisyKulinarne
Rogaliki ziemniaczane z dżemem pomarańczowym i czekoladą (pyszne!) 300

proszek do pieczenia, ręką wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut. 4. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą podsypać lekko mąką, rozwałkować na okrąg o grubości ok 4-5 mm i pociąć na trójkąty.  5. Na szerszym brzegu trójkąta położyć dżem, zwinąć rurkę i zawinąć lekko końce, zlepiając je tak, aby dżem nie wypłynął. Rogaliki rozłożyć(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 6. Białko lekko ubić, posmarować nim każdego rogalika. 7. Piec do zrumienienia, ok 20 min w 160*C z termoobiegiem. Wystudzić. 8. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub po prostu tak jak ja to robię - w mikrofalówce:) Udekorować nią gotowe rogaliki. U mnie z racji tego że dżem był pomarańczowy, dodatkowo użyłam również lukru żeby

Kto ugości moich gości?
Słodkie środy - Tartaletki z herbacianymi różami z jabłek na kremie kasztanowym 172

folię. Następnie posypujemy stolnicę mąką i rozwałkowujemy ciasto i wykładamy warstwą ciasta foremki (uprzednio wysmarowane masłem). Nakłuwamy ciasto widelcem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok 15-20 minut, ciasto ma być upieczone, ale jasne, nie spalone.  Jabłka myjemy, kroimy na połówki, usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy na cienkie plasterki, ostrym nożem, aby ciąć(...)razem ze skórką.  Herbatę zaparzamy w ok 150 ml wody i przelewamy do rondelka, dodajemy 2 łyżki cukru, mieszamy i zagotowujmy. Zmniejszamy ogień i do gotującej się herbaty wkładamy plasterki jabłek, tyle aby zamoczyć je w herbacie, gotujemy 3 minuty i wyciągamy, a do rondelka wkładamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Węgierska zupa gulaszowa - gulyasleves 161

zupę roztapiamy smalec. Na smalcu podsmażamy pokrojoną cebulę, razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.  Mięso kroimy w kostkę i dodajemy do garnka.    Wszystko mieszamy i po ok 10 minutach dodajemy pokrojoną drobno paprykę, pomidory, oraz wszystkie przyprawy.    Gotujemy tak kolejne 10 minut, od czasu do czasu mieszając,  i dopiero po tym czasie zalewamy całość(...)gdzie przeczytamy o składzie, dacie ważności itp. Nam to rozwiązanie bardzo się podoba, po pierwsze nie płacimy za zbędną otoczkę w postaci kolorowych opakowań a po drugie już gołym okiem widzimy jak wygląda ta przyprawa i ile jest jej w środku

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki