oko - 500 przepisów (strona:2/34)

KOKOSOWY SERNICZEK Z PATELNI 182

Składniki na 1 serniczek stanowiący 2 porcje: 100 g twarogu półtłustego 4 płaskie łyżki wiórek kokosowych (ok. 20 g) 2 płaskie łyżki mąki pszennej typ 650 - jakakolwiek inna też się nada (ok. 20 g) 2 jajka rozmiar L 1 łyżka ksylitolu (ok. 10 g) 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki oleju kokosowego/rzepakowego (ok. 3 g) 2 kostki gorzkiej czekolady(...)ok. 20 g) 2 płaskie łyżki dżemu z wiśni (ok. 30 g) 1. W misce roztrzepałam jajka z ksylitolem i sodą oczyszczoną. 2. Jajka wymieszałam z twarogiem, mąką i wiórkami kokosowymi. 3. Rozgrzaną patelnię posmarowałam cienko olejem, rozprowadziłam ciasto po całej powierzchni. Smażyłam na najmniejszym ogniu pod przykryciem, kilka minut do uzyskania złotego koloru. 4. Podzieliłam

Vroblewska-fitlife
PIERNIKOWA BRIOSZKA 141

drożdży 80 ml letniego mleka opakowanie przyprawy do piernika 170 g roztopionego masła 2 jajka 100 g rodzynek namoczonych w rumie ( najlepiej parę dni wcześniej,dzień przed też będzie ok) ponadto : 50 g masła roztopionego 2 - 3 łyżki cukru Drożdże,1 łyżeczkę cukru oraz letnie mleko mieszamy w misce,zostawiamy na ok 5 min. W tym czasie przesiać mąkę,dodać(...)cukier,roztopione masło, 1/2 opakowania przyprawy do piernika oraz jajka - wymieszać dodając nasz rozczyn - zagniatamy ok 5 min,aż powstanie gładkie,ale odrobinę lepiące się ciasto,pod koniec dodać odsączone rodzynki,delikatnie wymieszać.Przełożyć do natłuszczonej miski,przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na ok 1 godzinę. Gdy ciasto podrośnie wałkujemy ciasto na kształt prostokąta,kroimy w poprzek

Niespełnione zdolności kulinarne
Bajgle z rabarbarem i chia 184

wśród nich przepisu na krakowskie obwarzanki :(   Składniki (na 4 obwarzanki): Ciasto 280 g mąki pszennej 1,5 miarki (łyżeczki) suchych drożdży 2 łyżeczki cukru szczypta soli ok. 200 ml ciepłej wody 2 łyżki oliwy Nadzienie 160 g rabarbaru ok. 20 dużych liści melisy cytrynowej łyżeczka nasion chia łyżka cukru trzcinowego Demerara nasiona sezamu Zagnieść ciasto drożdżowe, oliwę dodając(...)koniec zagniatania. Przykryć ciasto wilgotną ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia (ok. 40 minut). W tym czasie przygotować nadzienie: Rabarbar obrać i pokroić na małe kawałki. Wrzucić do rondla i zalać ok. połową szklanki wody. Rabarbar rozgotować. Dodać liście melisy. Gotować aż liście stracą zielony kolor. Wyjąć je z rondla. Dodać cukier. Wymieszać i trzymać jeszcze chwilę na ogniu

Weekendy w domu i ogrodzie
Ziemniaczana zapiekanka z łososiem 217

marchewką z dodatkiem kalafiora i delikatnego filetu łososia. Wszystkie smaki idealnie się ze sobą komponują, a całość wspaniale podkreśla charakterystyczna nuta czosnku. Składniki (na 5-6 porcji) : zapiekanka - ok. 800 g ziemniaków - 300 g filetu z łososia (można nieco więcej) - 200 g porów (biało i jasnozielone części) - 1 duża marchew lub 2 mniejsze - ok. 200 g kalafiora (u mnie mrożone(...)różyczki) - 3-4 ząbki czosnku - ok. 50 g tartego sera mozzarella (ale sprawdzi się też zwykły żółty) - po łyżce : masła, oleju, śmietany/serka śmietankowego - przyprawy : sól, pieprz, przyprawa do ryb (opcjonalnie) - cytryna do skropienia  sos - ok. 150 g jogurtu naturalnego - 2 jajka - sól, pieprz  Przygotowanie :  Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie talarki. Zalać w garnku zimną wodą

Kuchnia Ellie
Tortilla ze Stripsami z Kurczaka 792

polane sosami. Rewelacja!Tortilla to danie dość pracochłonne, w szczególności jeżeli nie używamy gotowych półproduktów, jednak zdecydowanie warto!Stripsy zostały wykonane z tego przepisu.Tortilla ze Stripsami z Kurczaka- Składniki:ok. 8 placków tortilli (kupionych lub z tego przepisu)2 podwójne piersi z kurczakaprzyprawa do kurczakaczosnek w proszkusłodka papryka w proszkuodrobina chilli w proszkupieprzok. 1/2 szklanki mąki na panierkęciasto(...)szczypta soli           pieprzwarzywa:                sałata lodowa (lub inna)                ok. 3 pomidory                duża cebula                duży ogóreksos czosnkowy sos chiliTortilla ze Stripsami z Kurczaka

Słodka Strona
Domowe Bułki do Hot-Dogów 262

pszenne z sezamem. Stanowią idealny dodatek do popularnych fast food'ów i z pewnością są o wiele zdrowsze od tych kupionych w sklepie. Bułeczki do Hot-Dogów - Składniki: (ok. 10 bułeczek)30 g drożdży2 łyżki cukru235 ml mleka120 ml wody55 g masła620 g mąki pszennej1,5 łyżeczki solijajkoodrobina mlekasezamBułeczki do Hot-Dogów - Sposób przygotowania:Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę(...)pokojową. Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem 2 łyżek cukru i ok. 3 łyżek mąki. Odstawiamy na 10 minut.Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto (będzie ono miało dość "luźną" konsystencję dlatego warto je przygotować w food procesorze lub wyrobić hakami do ciasta drożdżowego - starajmy się nie dosypywać mąki, bo bułeczki utracą wtedy swoją puszystość). Przekładamy w ciepłe

Słodka Strona
Domowe Hot Wings jak z KFC 14204

się oprze. Z pewnością warto przygotować domowe hot wings'y w naszych kuchniach. Proces ich powstawania nie jest skomplikowany, a smak... wyjątkowy.Domowe Hot Wings jak z KFC - Składniki:ok. 1kg skrzydełek z kurczakaczosnek w proszkusłodka papryka w proszkuchilli w proszku (pieprz cayenne)pieprzsól ok. szklanka mąki (lub więcej) na panierkę ciasto:2 jajkaszklanka mąki tortowejok. 150 ml mlekapół łyżeczki(...)Sposób przygotowania:Kurczaka myjemy i porcjujemy jak na dołączonym zdjęciu: odcinamy lotki, a pozostałą część skrzydełka dzielimy na dwie porcje. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy (ich ilość według uznania lub ok. 1/3 łyżeczki każdej z przypraw - im bardziej ostre chcemy przyrządzić skrzydełka tym więcej dodajemy chili (pieprzu cayenne)). Dokładnie mieszamy, tak aby pokryć przyprawami każdy kawałek mięsa. Skrzydełka umieszczamy w lodówce

Słodka Strona
Domowe Stripsy jak z KFC 3009

domowych stripsów nie jest skomplikowany, a smak... wyjątkowy. Domowe Stripsy jak z KFC - Składniki:2 podwójne piersi z kurczakaczosnek w proszkusłodka papryka w proszkuchilli w proszku (pieprz cayenne)pieprzsól ok. szklanka mąki (lub więcej) na panierkę ciasto:2 jajkaszklanka mąki tortowejok. 150 ml mlekapół łyżeczki solichili w proszku (pieprz cayenne)pieprzolej do smażenia Domowe Stripsy jak z KFC - Sposób przygotowania(...)Piersi z kurczaka kroimy na długie paski o grubości ok 2 cm. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy (ich ilość według uznania lub ok. 1/3 łyżeczki każdej z przypraw - im bardziej ostre chcemy przyrządzić stripsy tym więcej dodajemy chili (pieprzu cayenne)). Dokładnie mieszamy, tak aby pokryć przyprawami każdy kawałek mięsa. Kurczaka umieszczamy w lodówce na minimum 30 minut (można je pozostawić

Słodka Strona
Domowa Pizza z Kurkami i Serem Brie 203

Brie - Składniki:Ciasto:25 g świeżych drożdży1,5 szklanki ciepłej wody550 g mąki pszennej (3,5 szklanki)łyżka olejułyżka cukrułyżeczka soliok. 100 g mozzarelli (lub żółtego sera do zapiekania)ok. 150 g serka brie (naturalny)ok. 250 g kurek (mogą być mrożone) ok. 100 ml sosu pomidorowegooregano, bazylia, sól, pieprz   Domowa Pizza z Kurkami i Serem Brie - Sposób(...)przygotowania:Drożdże rozpuszczamy w ok. 100 ml lekko ciepłej wody (nie wrzącej, ani nie bardzo gorącej, ponieważ zabijemy drożdże!). Następnie dodajemy cukier i kopiatą łyżkę mąki - dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Po tym czasie rozczyn powinien się lekko "spienić". Jeżeli tak się nie dzieje to możliwe, że drożdże są nieświeże i niestety musimy użyć innych.Nast

Słodka Strona
Makowiec mojej babci 1226

25x36cm: Spód: 0,5 kostki masła 3 jajka 100 ml oleju 2,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu Warstwa makowa: ok 1,7 kg masy makowej (u mnie dwie puszki po 850 g) gotowej lub domowej (domową słodzimy, gotowa jest już dość słodka) 4 duże jajka ok 1/2 szklanki rodzynek(...)skórki pomarańczowej  ok 50 g płatków migdałów 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego 350 ml mleka 0,5 kostki masła opcjonalnie odrobina olejku migdałowego Dodatkowo: kokos do posypania Przygotowanie: Spód: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.  Miękkie masło utrzeć z jajkami i cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać łyżkę octu. Zmniejszyć obroty i powoli wlewać olej. Następnie stopniowo

Ze smakiem i z pasją
Pierniczki na ostatnią chwilę (bez leżakowania) 223

Pyszne, mięciutkie od razu po upieczeniu, pachnące przyprawą do piernika i co najlepiej można je jeść od razu po wystudzeniu. Pierniczki na ostatnią chwilę (bez leżakowania) - przepis: Składniki na ok. 50 pierniczków: Syrop cukrowy: 8 płaskich łyżek cukru 8 łyżek wody kilka kropel soku z cytryny 5 łyżek syropu cukrowego 1 szklanka mąki pszennej 2 szklanki mąki żytniej 3 łyżeczki(...)dekoracji (przepis TU ) Przygotowanie: Przygotowanie zaczynamy od zrobienia syropu cukrowego. Do rondelka z grubym dnem wsypujemy cukier, wlewamy wodę i gotujemy czas od czasu mieszając na średnim ogniu przez ok. 4-6 min. Syrop powinien intensywnie bulgotać, ale nie może zbrązowieć. Musi ciągle pozostawać przezroczysty.  Po ugotowaniu dodajemy sok z cytryny, mieszamy i studzimy. Póki syrop stygnie, w osobnym

Kuchnia Łukasza
Tradycyjne domowe pączki karnawałowe 328

szczególnie, że baza jest wręcz idealna, środek może być dowolny - co Wam w duszy za gra, a jak nie macie pomysłu to tradycyjna marmolada albo bez środka też, są ok.  Porcja 20 pączków Składniki: 500 g mąki 40 g świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 50 g cukru 2 łyżki oleju 2 żółtka szczypta soli 1 kieliszek rumu(...)tradycyjnie marmolada ok 100 g 1 l oleju do smażenia cukier puder do posypania Przygotowanie: W misce umieścić niewielką ilość przesianej mąki, drożdże, cukier, mleko, zamieszać i zostawić na 15 minut. Następnie dodać olej, żółtka, sól, rum, i pozostałą mąkę. Wszystko wymieszać i odstawić na 30 minut. Gotowe ciasto rozwałkować na grubość

Niezły Młynek
Policzki wołowe w winie 272

delikatna część wołowiny. Policzki niezwykle miękkie, mięso o bardzo charakterystycznym zapachu i smaku. Sos wyszedł przepyszny. Przepis podaję na 6 policzków, ale już trzy to duża porcja  - ważyły ok 1 kg.Przepis znalazłam w książce "Mięsa, najlepsze potrawy i marynaty" autorstwa Anneki Manning. składnikimarynata330 ml czerwonego wina6 ząbków czosnku12 gałązek tymiankupomarańcza pokrojona na ćwiartki10 ziarenek pieprzu6 ziarenek jałowca6(...)wołowych policzków (ok 2 kg)1 i 1/2 łyżki oleju roślinnego200 g boczku pokrojonego w kostkę2 duże cebule pokrojone w piórka1 i 1/2 łyżki koncentratu pomidorowego3 marchewki obrane i pokrojone  w ćwiartki2 łyżki posiekanej pietruszkiprzygotowanieW misce połączyć składniki marynaty. Policzki ułożyć w naczyniu ceramicznym , zalać marynatą, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki, najlepiej na całą

Stare Gary
Zapiekanka z Łososiem i Brokułami 267

tworząc ciekawą i elegancką potrawę.Zapiekanka z Łososiem i Brokułami - Składniki:300 g drobnego makaronu400 g mrożonych brokułów200 g łososia w zalewie (lub świeżego, wcześniej podsmażonego)ok. 60 g oliwekłyżka kaparówczerwona cebula3 ząbki czosnku150 g śmietany 18%125 g mozzarelli150 g żółtego seravegeta sól, pieprzZapiekanka z Łososiem i Brokułami - Sposób przygotowania:Makaron gotujemy w osolonej(...)wodzie - al dente. Brokuły wrzucamy do wrzątku z ok. łyżeczką vegety. Gotujemy ok. 8 minut, odcedzamy i hartujemy w zimnej wodzie.Mozzarellę i czosnek ścieramy na tarce o drobnych oczkach - dodajemy do śmietany, przyprawiamy solą i pieprzem (po szczypcie). Dno naczynia do zapiekania (ok. 20 x 28 cm) smarujemy margaryną. Wykładamy makaron, brokuły, łososia. Cebulę kroimy w kostkę. Kapary, oliwki

Słodka Strona
Pleśniak 399

owoców (borówki, truskawki, maliny itp.)cukier puder do oprószeniaPleśniak - Sposób przygotowania:Masło bardzo drobno siekamy, dodajemy pozostałe składniki na ciasto i zagniatamy. Powstałą masę dzielimy na dwie części, jedna ok. 60% druga 40%. Wkładamy do zamrażalki na minimum 2 godziny.Po tym czasie blaszkę ok. 20 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia i do formy ścieramy na tarce o grubych(...)oczkach większą porcję ciasta. Delikatnie dociskamy łyżką wyrównując ciasto. Podpiekamy w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 minut do bardzo lekkiego zrumienienia.Całkowicie studzimy ciasto.Gdy ciasto jest już zimne możemy przygotować piankę. Białka ubijamy na sztywno. Następnie nadal na wysokich obrotach miksera bardzo powoli wsypujemy cukier, po czym dodajemy wanilię (lub cukier z wanilią). Zmieniamy poziom robota na najniższy

Słodka Strona
Pierogi z Jagodami 193

większość z nich nie pogardzi talerzem pełnym pierożków z aromatycznymi jagodami.Pomysł na prosty, ale dość pracochłonny obiad - ...jednak efekt końcowy jest tego wart. Pierogi z Jagodami - Składniki: (ok. 60 pierogów)600 g mąki1 i 1/4 szklanki ciepłej wody2 łyżki olejuszczypta soliok. 500 g jagódcukier puderśmietana (ok. 200 g) Pierogi z Jagodami - Sposób przygotowania:Z mąki, wody, oleju oraz(...)zagniatamy elastyczne ciasto, a następnie przykrywamy je miską (tak aby nie miało dopływu powietrza). Zostawiamy na minimum 15 minut aby odpoczęło. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 2 mm. Za pomocą szklanki wykrawamy krążki i na każdy z nich wykładamy ok. pół łyżki jagód i cukier puder (ilość według uznania). Lepimy pierogi, które następnie przekładamy na tackę

Słodka Strona
Tradycyjne Zapiekanki z Pieczarkami 499

zapiekanki możemy również przygotować samodzielnie w domu. Są równie smaczne jak te z barów i przede wszystkim mamy pewność, że wiemy co jemy. Tradycyjne Zapiekanki z Pieczarkami - Składniki:ok. 500 g pieczarekduża cebulaok. 2-3 łyżki masłasól, pieprzczosnek w proszku, oregano (opcjonalnie)ok. 150 g żółtego sera do zapiekania (np. gouda, edamski)ok. 4 nieduże bagietkiTradycyjne Zapiekanki z Pieczarkami(...)Sposób przygotowania:Cebulę kroimy w drobną kostkę, a następnie podsmażamy na maśle na złoty kolor. Następnie dodajemy starte na tarce o dużych oczkach pieczarki i dusimy do momentu zmięknięcia (ok. 10 minut). Doprawiamy solą i pieprzem. Możemy również dodać czosnek w proszku i szczyptę oregano. Lekko studzimy. Każdą bagietkę przekrawamy na pół, smarujemy farszem, a następnie posypujemy startym serem

Słodka Strona
Proste Czekoladowe Ciasteczka z Kawałkami Czekolady 288

puszystą masę. Następnie wlewamy roztopioną czekoladę, mieszamy i wsypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Chwilę miksujemy do połączenia składników. Ciasto umieszczamy w lodówce na ok. 30 min (lub na ok. 10 min. do zamrażalki). Po tym czasie z ciasta formujemy niewielkie kulki o średnicy ok. 4 cm, następnie delikatnie je spłaszczamy i przekładamy na blaszkę wyłożoną(...)papierem do pieczenia. Czekoladę kroimy na niewielkie kawałki i wbijamy w każde ciastko.Ciasteczka pieczemy przez ok. 8-10 minut w ok. 175 stopniach. Tuż po upieczeniu ciastka będą nadal miękkie i dopiero gdy stwardnieją ściągamy je z tacki.   Moje posty

Słodka Strona
Pierogi z Pieczarkami 245

gustu.Pierogi z Pieczarkami - Składniki:ciasto:600 g mąki1 i 1/4 szklanki ciepłej wody2 łyżki olejuszczypta solifarsz:500 g pieczarekduża cebulaprzyprawy: bazylia, oregano, czosnek w proszku, sól, pieprz  ok. 2 łyżki masła cebula + masło (do okraszenia)Pierogi z Pieczarkami - Sposób przygotowania:Farsz:Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Do zeszklonej cebulki dodajemy starte(...)przykrywamy je miską (tak aby nie miało dopływu powietrza) i odstawiamy na minimum 15 minut aby odpoczęło. Po tym czasie na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 2 mm. Za pomocą szklanki wykrawamy krążki i na każdy z nich wykładamy ok. pół łyżki farszu - lepimy pierogi.Gotowe pierogi gotujemy w osolonym wrzątku (do wody możemy dodać ok. łyżkę

Słodka Strona
93.Obiadowe, małe eksperymenty: czyli polędwiczki wieprzowe w sosie czekoladowo - winnym, mini kluseczki śląskie i pieczone 210

szklanka wytrawnego, czerwonego wina, 1/4 szklanki płynnego miodu, 90g gorzkiej czekolady (70% kakao), 1 drobno posiekana mała cebula, 1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki, pół świeżej, posiekanej papryczki chili (ok. 5g) lub 1 łyżka suszonej - w płatkach, kilka gałązek świeżego tymianku i rozmarynupreferowane dodatki: marynowane grzybki ( u nas opieńki) oraz buraczki podane na ciepło Przygotowanie: Polędwiczkę dokładnie myjemy i dokładnie(...)cząstka była nią jak najmocniej pokryta. Wykładamy je do żaroodpornego naczynia z polędwiczką tak, by były jak najbliżej mięsa (zdjęcie). Polędwiczkę pieczemy na kratce na środkowej półce piekarnika ok. 45 minut, a pod nią umieszczamy dość szerokie naczynie wypełnione wrzątkiem (aby uniknąć wysuszenia mięsa). Czas pieczenia zależny jest od rodzaju piekarnika, po upłynięciu 45 min. należy przekroić polędwiczkę

Symfonia Smaków
Drożdżowe grzebienie z dżemem 385

schłodzonego 2 żółtka 1 białko - opcjonalnie do ciasta, ja dodałam  25g świeżych drożdży 120ml mleka - ciepłego 1/2 słoiczka marmolady lub dżemu - u mnie gęsty dżem z kawałkami owoców, ok. 150ml 1 rozkłócone białko - do posmarowania przed pieczeniem gruby cukier - do posypania przed pieczeniem, u mnie gruby cukier perlisty   Drożdże rozmieszać w dobrze ciepłym mleku z 1 łyżeczką mąki(...)postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków. Miskę, w której wyrabiane było ciasto, obsypać mąką i włożyć do niej z powrotem ciasto.Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godz. do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, uformować wałek i podzielić go na 8 części. Z każdej części uformować kulkę.Kulki wałkować na stolnicy

Grunt to przepis!
37. Trochę ciepłych promieni na mroźny dzień, czyli serniczki w wersji mini z dodatkiem szafranu! 214

żółtka 1 łyżka śmietany garść sezamu +masło do posmarowania kokilek lub form Masa serowa:  2 opakowania serka śmietankowego Almette (300g) 1 jajko 1 białko + szczypta soli ok. 10 łyżek cukru trzcinowego *lub zwykłego 1 opakowanie szafranu (0,12g) Polewa czekoladowa:  3-4 paski tabliczki gorzkiej czekolady 1 lub 1,5 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka oleju(...)płynną oraz sezam dodajemy do mąki i masła i zręcznie zagniatamy gładkie, zwarte ciasto.  Całą powierzchnię kokilek wysmarowujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy wyścielonej wartswą mąki do grubości ok. 2-2,5cm. Tak rozwałkowanym ciastem wylepiamy dno i ściany kokilek do ok 3/4 wysokości. Kokilki z ciastem wstawiamy do lodówki na ok. 20minut. Piekarnik nagrzewamy

Symfonia Smaków
Aromatyczny Bakłażan na Chlebku Pita 150

podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na obiad to kliknijcie tutaj -> klik ! Aromatyczny Bakłażan na Chlebku Pita 2 porcje (1 porcja to ok. 320 kcal) Składniki: bakłażany 2 sztuki sól, pieprz, papryka do smaku kminek 1/2 łyżeczki czosnek 1 ząbek domowa pita: świeże drożdże 5g ciepła woda 80ml mąka pszenna 115g szczypta soli(...)smażenia jogurt naturalny, hummus, mięta i kolendra do podania Wykonanie: Jeżeli zdecydowaliśmy się zrobić domową pitę to zaczynamy od zmieszania wody, drożdży i odrobiny mąki. Odstawiamy rozczyn na ok. 10 minut, po czym dodajemy do pozostałej ilości mąki. Wyrabiamy ciasto (w razie potrzeby dodajemy dodatkową ilość mąki) i odstawiamy na ok. 2-3 godziny do wyrośnięcia. Przenosimy ciasto na blat

rabarbarowo
BIGOS ŚWIĄTECZNY (keto, LCHF, optymalny, paleo) 324

kwaśna to zalać ją letnia wodą a następnie odcisnąć. Kapustę przełożyć do jak największego garnka, aby było łatwo ją mieszać. Dodać grzyby i śliwki. Całość zalać zimną wodą na ok 2 cm ponad kapustę. Gotować bez przykrycia na małym ogniu przed ok 1 godzinę. Następnie gotować pod przykryciem przez 30 minut. W tym czasie mięso pokroić w kostkę, obsmażyć(...)tłuszczu i dodać do kapusty. Całość gotować przez kilka godzin – ok 5 a nawet dłużej, ale z przerwami. BIGOS TRZEBA CZĘSTO MIESZAĆ aby nie przywarł i nie przypalił się! Na godzinę przed zakończeniem gotowania dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę. Bigos można przechowywać przez dłuższy czas. W tym celu należy przełożyć go do słoików, zakręcić i pasteryzować przez

Ola la LCHF
Makowiec zawijany 844

wody i pozostawiamy pod przykryciem, aby napęczniał. Następnie odkrywamy i zostawiamy do wystygnięcia. Mak musimy dwukrotnie przemielić. Drożdże i 2 łyżki cukru rozpuszczamy w letnim mleku i pozostawiamy na ok. 15 minut do wyrośnięcia. Żółtka należy utrzeć z pozostałym cukrem na puszysty krem. Cukier waniliowy dodajemy do ubitej masy. Żółtka mieszamy z przesiana mąką, drożdżami, resztą ciepłego mleka, z roztopionym(...)ostudzonym masłem, szczyptą soli, olejem oraz rumem. Wyrabiamy elastyczne i luźne ciasto, aż będzie odchodzić od ręki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę. W tym czasie przygotowujemy masę. Do wcześniej zmielonego maku dodajemy posiekane orzechy, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczy, miód, olejek migdałowy oraz miękkie masło. Białka wraz z cukrem ubić na sztywną masę i następnie dodać

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Makowczyki 206

Makowczyki to nic innego, jak bułeczki drożdżowe z makiem. Tym razem nadaliśmy im kształt choinek.     Składniki: -ok. 70 dkg mąki 405-450 -5 dkg drożdży -6 łyżek cukru -400 ml ciepłego mleka -5 jajek -7 dkg masła -szczypta soli -aromat -masa makowa Drożdże mieszamy z łyżką cukru. Dolewamy 100 ml mleka. Dodajemy 3 czubate łyżki mąki, mieszamy(...)odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy pozostałe mleko i cukier, 3 żółtka i jedno całe jajko, szczyptę soli, aromat, ok. 35 dkg mąki i miksujemy. Dodajemy pozostałą mąkę, wyrabiamy ciasto, na koniec dodajemy roztopione masło i wyrabiamy, aż masło się wchłonie. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia. Wykładamy na stolnicę. Rozwałkowujemy na grubość ok. 1/2 cm. Kroimy na trójkąty. Nacinamy brzegi

Maminek kulinarny
kruche rogaliki z makiem 154

składniki na ciasto (ok. 24 małych rogalików): 200 g mąki orkiszowej lub pszennej 1 żółtko 15 g cukru pudru 100 g masła 1 łyżka śmietany, kwaśnej 1 szczypta soli wykonanie: Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy cukier, sól, żółtko oraz masło. Siekamy wszystko nożem. Dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę, wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy przez(...)ok. 60 min. w lodówce. Po tym czasie dzielimy ciasto na trzy części. Każdą rozwałkowujemy na kształt koła i kroimy na 8 trójkątów. Na każdy nakładamy po troszkę farszu i zwijamy rogaliki. Układamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 15 min., na złoty kolor. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. składniki na nadzienie

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto na pizze... zawsze wyjdzie :) 572

wpis tylko na ciasto do pizzy ponieważ często  pojawia  się  w moich przepisach . Składniki na dwie pizze ( o średnicy 30 i 36 cm): 600 g mąki ok 360 ml ciepłej wody 24 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżki oleju Do dużej miski wsypuję mąkę i sól. Do oddzielnej małej miseczki wrzucam(...)rozkruszone drożdże, zasypuje je cukrem i mieszam aż będą w postaci płynnej. Następnie wlewam ok 60 ml przegotowanej ciepłej (ale nie gorącej! ) wody i chwilkę mieszam aż wszystko się połączy. Do miski z mąką wlewam drożdże, ok 300 ml wody, olej i zaczynam wyrabiać ciasto ( ja akurat wyrabiam ciasto w maszynie, jest to 10 razy szybsze niż ręcznie

Kuchnia Viki
Soczysta pierś z kaczki z aromatycznym sosem z kaczki 290

Przygotowanie: Przygotować aromatyczny sos z kaczki: Warzywa (marchewka, seler naciowy, por, pomidor) umyć. Marchewkę i cebulę/szalotkę obrać. Razem z porem, selerem naciowym i pomidorem pokroić w kawałki ok. 1 cm. Z nogi kaczki usunąć skórę. Mięso z nogi odkroić. Obie kości przełamać w stawie, nożycami do drobiu (lub tasakiem) przeciąć na pół każdą kość. W szerokim rondlu rozgrzać(...)gotować bez przykrycia przez 40-45 minut , zbierając ewentualne szumowiny (sos ma lekko pyrkać) . Sos odcedzić na gęstym sicie lub przez szmatkę. Przelać do czystego rondelka i gotować przez ok. 10 minut do momentu, gdy sos zredukuje się do połowy szklanki (125 ml) i zrobi się błyszczący i delikatnie zgęstnieje. Zdjąć z ognia i cały czas mieszając, dodawać masło

Moja Delicja
Jadalne prezenty: domowa oliwa aromatyzowana ziołami, czosnkiem oraz chilli (+ gotowa etykieta na oliwę z chilli) 212

przecież krótszy termin przydatności do spożycia. Druga metoda, pozwalająca na szybkie uzyskanie aromatyzowanej oliwy, polega na podgrzaniu oliwy razem z dodatkami do temperatury 80 stopni C. Trwa to ok. 5 minut, a na powierzchni oliwy pojawiają się bąbelki. Po przestygnięciu przelewamy oliwę do butelki. Możemy też od razu włożyć nasze zioła i przyprawy do butelki i zalać je oliwą podgrzaną(...)rozmarynu potrzyj w dłoniach, aby uwolniły swój aromat i umieść w butelce, dodaj ziarenka czerwonego pieprzu.  Oliwę wklej do rondelka z grubym dnem i powoli podgrzej do temperatury ok. 80 stopni C (trwa to ok. 5 minut, a na powierzchni oliwy zaczynają pojawiać się bąbelki). Taką ciepłą oliwę przelej do butelki i zamknij ją.  Ostudź oliwę do temperatury

Chilli Czosnek i Oliwa
Bulion warzywny 238

minutach, o tyle warzywa potrzebują więcej czasu, aby „oddać” swój smak i aromat. Dlatego bulion warzywny najlepiej gotować bardzo powoli, w razie potrzeby pod częściowym przykryciem, nawet przez ok. 3 godziny. Warto również, choć nie jest to teoretycznie konieczne, pozwolić gotowemu wywarowi zawierającemu jeszcze warzywa odstać się kilka lub kilkanaście godzin, w razie potrzeby w lodówce. Bulion warzywny(...)Samodzielnie przyrządzony bulion warzywny to doskonałe rozwiązanie, gdy z jakiegoś powodu nie jest wskazane lub możliwe użycie wywaru mięsnego. Zapisz przepis Drukuj Składniki (na ok. 2 litry wywaru) 2 duże marchewki (400g) 1 średni seler (450g) 2 średnie cebule (300g) 250g pora pęczek natki pietruszki (5-6 gałązek) mały pęczek lubczyku 3-4 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilkanaście

Kulinarna Pokusa
Słodkie środy - Murzynek z bitą smietaną i czekoladową pajęczyną 378

śmietany to już zupełnie rozpływa się w ustach. I tak twierdzę że najlepszego murzynka piecze moja mama i w tym jej nie dorównam. Tym bardziej, że odmierza składniki "na oko" i przygotowuje go błyskawicznie a zawsze wychodzi rewelacyjny. Dla mnie to jeden ze smaków kojarzących się z dzieciństwem i przywołujących miłe i ciepłe wspomnienia. I ten właśnie został upieczony(...)tradycyjnego przepisu mojej mamy choć już nie na oko a z dokładnymi miarami składników. Dla małego urozmaicenia przełożyłam murzynka bitą śmietaną i zrobiłam pajęczynową dekorację z polewy czekoladowej.  Murzynek z bitą śmietaną   SKŁADNIKI: Na ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 5 łyżeczek kakao 250 g margaryny 4 jajka sól 4 łyżki mleka 1,5 szklanki cukru 1 łyżeczka

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pierś kaczki pieczona w rozmarynie i oregano 186

ręcznikiem. Następnie nacinamy skórę w kratkę uważając, aby nie uszkodzić mięsa.Piersi przekładamy do miski i przyprawiamy drobno posiekanym rozmarynem i oregano. Tak przygotowane mięso wstawiamy do lodówki na ok. 30 min.Warzywa myjemy, obieramy i kroimy na niewielkie kawałki. Następnie układamy na dnie i bokach naczynia żaroodpornego. Możemy również dodać gałązki rozmarynu i oregano.Zamarynowaną kaczkę układamy na rozgrzanej patelni(...)skóra do dołu. Smażymy ok. 7 min, aż skórka się ładnie zarumieni. Następnie przekładamy na drugą stronę i jeszcze podsmażamy ok. 2-3 min.Podsmażoną kaczkę układamy na warzywach w naczyniu żaroodpornym. Doprawiamy solą i pieprze.Tak przygotowaną kaczkę z warzywami wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200'C na ok. 15 min.Ostatnie 5 min. pieczemy bez przykrycia. Smacznego

kulinarnyJa
Lasagne z Mięsem, Sosem Pomidorowym i Beszamelowym 340

mięsem mielonym oraz sos beszamelowy. Jest to idealna kombinacja smaków i z czystym sercem polecam ten przepis każdemu fascynatowi włoskiej kuchni.Lasagne z Mięsem, Sosem Pomidorowym i Beszamelowym - Składniki:ok. 350 g makaronu lasagne       ok. 140 g żółtego sera  sos pomidorowy z mięsem:500 g mięsa mielonegocebula2 duże ząbki czosnkupomidory w puszce (krojone(...)warstw chcemy uzyskać.Na górze powinien znaleźć się makaron. Całość posypujemy tartym żółtym serem.  Zapiekamy w piecu nagrzanym do temperatury 175 stopni przez ok. 25 minut.Podajemy ok. 15 minut po wyciągnięciu z piekarnika.Moje posty

Słodka Strona
Rewelacyjny Czekoladowy Sernik ze spodem Brownies 254

szklanki cukrucukier waniliowy1/4 szklanki mąki pszennejszczypta soli Masa serowa:350 g zmielonego dwukrotnie twarogu250 g mascarpone1/2 szklanki brązowego cukrułyżeczka mąki pszennejłyżeczka mąki ziemniaczanej2 jajka1/3 szklanki śmietanki kremówki 30% (ok. 100 ml)50 g czekolady mlecznej50 g czekolady gorzkiej2 łyżki kakaocukier waniliowy Polewa:60 g czekolady40 g masła Rewelacyjny Czekoladowy Sernik ze spodem Brownies - Sposób przygotowania:Wszystkie składniki powinny(...)rozpuszczamy w kąpieli wodnej - studzimy.Jajko ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy ostudzoną czekoladę - ubijamy. Na końcu dodajemy mąkę i  szczyptę soli - dokładnie mieszamy.Tortownicę (ok. 20 cm średnicy) wykładamy pergaminem i wylewamy na nią ciasto. Dokładnie rozprowadzamy po dnie.Podpiekamy w temperaturze 170 stopni ok. 10 minut (aż utworzy się "skorupka" na powierzchni i ciasta).Masa

Słodka Strona
Ciasto Cappuccino z Kokosem Siostry Anastazji 4135

pieczeniaMasa Cappuccino:5 żółtekcukier waniliowy3 łyżki mąki pszennejbudyń waniliowy2 szklanki mleka3/4 szklanki cukru220 g masła2 płaskie łyżeczki kawy cappuccinoPolewa Czekoladowa:75 g czekolady gorzkiej75 g czekolady mlecznej75 g masła ok. 50 g wiórek kokosowych do posypaniaCiasto Cappuccino z Kokosem Siostry Anastazji - Sposób przygotowania:Biszkopt:Formę (ok. 25 x 35 cm) wykładamy pergaminem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek. Na wysokich(...)małymi partiami wsypujemy mąkę tortową, kakao i proszek do pieczenia. Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175-180°C. Pieczemy ok. 30 minut do "suchego patyczka".Wystudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż na dwie części.Warstwa Kokosowa:5 białek ubijamy na sztywno, a następnie ciągle ubijając stopniowo wsypujemy cukier. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe

Słodka Strona
Ciastka z Ciasta Francuskiego z Masą Budyniową i Owocami 409

waniliowyłyżka mąki ziemniaczanej1/3 szklanki cukrużółtko125 g miękkiego masłacukier waniliowyopakowanie ciasta francuskiegocukier puder odrobina mlekaCiastka z Ciasta Francuskiego z Masą Budyniową i Owocami - Sposób przygotowania:Masa:Do miski odlewamy ok. pół szklanki mleka i dodajemy budyń w proszku oraz mąkę ziemniaczaną - dokładnie mieszamy. Resztę mleka gotujemy wraz z cukrami, a następnie dodajemy rozrobiony budyń. Ciągle, energicznie mieszając gotujemy(...)zgęstnienia masy - studzimy. Masło miksujemy wraz z żółtkiem na jasną, puszystą masę i ciągle miksując stopniowo dodajemy po łyżce budyniu. Ciasto francuskie dzielimy na kwadraty o wielkości ok. 8x8 cm. Na każde ciasteczko będą się składały trzy kwadraty: dwa z nich nakładamy jedno na drugim i wycinamy wzór (u mnie serduszka, jednak można posłużyć się np. niedużą szklanką

Słodka Strona
Pizza ze Szpinakiem, Kurczakiem i Serkiem Pleśniowym 366

serem blue i puszystym, przepysznym ciastem pizzowym to idealna kombinacja smaków, którą z pewnością warto wypróbować w domu. Pizza ze Szpinakiem, Kurczakiem i Serkiem Pleśniowym - Składniki:Ciasto: (na ok. 3 spody)25 g świeżych drożdży1,5 szklanki ciepłej wody550 g mąki pszennej (3,5 szklanki)łyżka olejułyżka cukrułyżeczka soli2 piersi z kurczakaduża cebula4 ząbki czosnku400 g rozdrobnionego szpinaku (może(...)masłasos pomidorowy, sól, pieprz, czosnek w proszkukilka pieczarekok. 100 g żółtego seraok. 100 g sera pleśniowego bluePizza ze Szpinakiem, Kurczakiem i Serkiem Pleśniowym - Sposób przygotowania:Drożdże rozpuszczamy w ok. 100 ml ciepłej (nie wrzącej, ani nie bardzo gorącej) wody wraz z cukrem i kopiatą łyżką mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut.Po tym czasie

Słodka Strona
Szarlotka z Masą Budyniową 375

delikatną masą budyniową tworząc przepyszne ciasto.Szarlotka z Masą Budyniową - Składniki:Ciasto:300 g mąki pszennej150 g masła (schłodzonego)1/2 szklanki cukru3 żółtkałyżka śmietany3/4 łyżeczki proszku do pieczeniacukier waniliowyNadzienie:ok. 1,5 kg jabłekłyżeczka cynamonucukierMasa Budyniowa:500 ml mlekabudyń waniliowyłyżka mąki ziemniaczanej1/3 szklanki cukrużółtko125 g miękkiego masłacukier waniliowySzarlotka z Masą Budyniową - Sposób przygotowania:Nadzienie:Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych(...)można użyć food procesora). Gdyby ciasto okazało się zbyt "suche" dodajemy jeszcze trochę śmietany. Masę dzielimy na trzy równe części. Odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.Następnie formę (ok. 20x25 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy tłuszczem. Dno wyścielamy jedno porcją ciasta.Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 15-25 minut do zrumienienia ciasta. Tak samo postępujemy

Słodka Strona
Najlepsza Karpatka 494

grudki. Całkowicie studzimy.Następnie ciasto solimy i miksujemy stopniowo dodając jajka. Na końcu dodajemy cukier oraz alkohol.Masę dzielimy na dwie części. Jedną z nich wykładamy na dno formy (ok. 20x28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (możemy pomóc sobie łyżką lub szpatułką maczaną w zimnej wodzie - wtedy łatwiej będzie nam rozprowadzić ciasto).Pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni(...)następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze ok. 10-15 minut do zrumienienia wierzchów ciasta. Tak samo postępujemy z drugą częścią masy. Masa: Do garnka wlewamy mleko, dodajemy żółtka, budyń w proszku, mąki, cukier oraz cukier waniliowy - dokładnie mieszamy do momentu powstania gładkiej konsystencji. Podgrzewamy, niemal ciągle mieszając. Gdy masa zacznie gęstnieć szybko i energicznie mieszamy

Słodka Strona
Ciasto "Krówka" - Bez Pieczenia 2380

śmietanowo-kajmakowym kremem rozpuszczającym się w ustach. "Krówka" jest delikatna, jedwabista i przepyszna, a co najważniejsze przygotujemy ją szybko, prosto i bez włączania piekarnika. Polecam.Ciasto "Krówka" - Bez Pieczenia - Składniki:ok. 300 herbatników ("miękkich" o wadze jednego ok. 5 g)Masa Śmietanowa:400 ml mocno schłodzonej śmietany 30% (kremówki)łyżka cukru pudru2 opakowania fixu do ubijania śmietanyMasa Krówkowa:150 ml mocno(...)schłodzonej śmietany 30% (kremówki)250 g masy kajmakowej1 opakowanie fixu do ubijania śmietanyok. 250 g masy kajmakowej (na wierzch ciasta)ok. 80 g płatków migdałówCiasto "Krówka" - Bez Pieczenia - Sposób przygotowania:Masa Śmietanowa:Kremówkę ubijamy, a pod koniec dodajemy cukier puder wymieszany z fixem (pamiętajmy, że kremówki nie należy zbyt długo ubijać ponieważ może się wytrącić masło). Masę dzielimy na dwie

Słodka Strona
Ciasto Cappuccino (bez pieczenia) 1712

szklanki cukrucukier waniliowy2 budynie śmietankowe2 łyżki mąki ziemniaczanejok. 200 g masłaok. 40 g kawy cappuccino (proszku) Masa Śmietanowa:400 ml mocno schłodzonej kremówki 30%2 fixy do ubijania śmietany ok. 300-350 g herbatników (miękkich, jeden - 5 g)kakao do posypaniawiórki gorzkiej czekolady do posypania (opcjonalnie) Ciasto Cappuccino (bez pieczenia) - Sposób przygotowania:Masa Budyniowa:Do miski odlewamy ok. szklankę mleka(...)łyżce budyniu. Masa Śmietanowa:Kremówkę ubijamy, a  pod koniec dodajemy fix do ubijania śmietany (pamiętajmy, że śmietany nie należy zbyt długo ubijać ponieważ może wytrącić się masło). Blaszkę ok. 20 x 30 cm wyścielamy pergaminem, a następnie na jej dnie układamy herbatniki. Następnie wykładamy: połowę masy budyniowej, herbatniki, 2/3 masy śmietanowej, herbatniki, pozostałą masę budyniową i znów herbatniki. Wierzch

Słodka Strona
Tradycyjne Pierogi Ruskie 209

przykrywamy je miską (tak aby nie miało dopływu powietrza) i odstawiamy na minimum 15 minut aby odpoczęło. Po tym czasie na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 2 mm. Za pomocą szklanki wykrawamy krążki i na każdy z nich wykładamy ok. pół łyżki farszu - lepimy pierogi.Gotowe pierogi gotujemy w osolonym wrzątku (do wody możemy dodać ok. łyżkę(...)oleju - wtedy pierożki nie powinny się posklejać). Gdy tylko pierogi wypłyną na wierzch zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez ok. 3 minuty.W tym samym czasie cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle. Powstałą omastą polewamy gotowe pierogi ruskie. Moje posty

Słodka Strona
Miękkie Pierniczki w Czekoladzie (ala Pierniczki Alpejskie) 237

wystudzone masło z miodem i cukrem - łączymy wszystkie składniki. Gdyby ciasto okazało się zbyt klejące możemy dodać niewielką ilość mąki, jednak nie za dużo. Ciasto umieszczamy w zamrażalce na ok. 20 minut (lub w lodówce na ok. 2 godziny).Po tym czasie z ciasta formujemy kuleczki o średnicy ok. 3-4 cm i przekładamy na tackę wyłożoną papierem do pieczenia(...)Następnie delikatnie je spłaszczamy.Jeżeli chcemy możemy dodatkowo nadziać pierniczki konfiturą. Pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni do bardzo lekkiego zrumienienia brzegów. Pierniczki tuż po upieczeniu są miękkie, więc dopiero po lekkim przestudzeniu ściągamy je z tacki. Studzimy. Polewa:Śmietankę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia), a następnie wrzucamy połamaną czekoladę oraz alkohol. Zdejmujemy z ognia i mieszamy

Słodka Strona
Puszyste Pierniczki z Kolorowym Lukrem 1085

oraz masło podgrzewamy w rondelku do rozpuszczenia składników. Całkowicie studzimy.Mąkę przesiewamy razem z sodą. Wszystkie składniki łączymy ze sobą za pomocą miksera, a następnie umieszczamy powstałą masę na ok. 2 h w lodówce lub na ok. 20 minut w zamrażalniku.Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 7 mm (na stolnicy oprószonej mąką). Następnie wycinamy pierniczki za pomocą dowolnych wykrawaczek.Pierniki(...)przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 6-10 minut (w zależności od wielkości) w temperaturze 180 stopni do lekkiego zrumienienia brzegów. Pierniczki będą bardzo miękkie tuż po upieczeniu dlatego zdejmujemy je z blaszki dopiero po lekkim przestudzeniu.Upieczone pierniczki całkowicie studzimy. Lukier:Cukier puder przesiewamy. Delikatnie ubijamy białko (trzepaczką, nie mikserem) jedynie do lekkiego zapienienia. Stopniowo, ciągle

Słodka Strona
Czekoladowe grzebienie 195

kakao i można się cieszyć tymi pysznościami. Jak powiedziałam jakie dam nadzienie w domu, byli trochę sceptyczni to tego. Potem jednak zajadali buły, aż im się uszy trzęsły :).Składniki:(ok. 20 sztuk)3 szklanki mąki50 g drożdżyszklanka mleka2 żółtka60 g masła1/2 szklanki cukruszczypta solicukier waniliowyWykonanie:Mąkę przesiewamy do dużej miski.Następnie bierzemy mniejszy pojemnik i kruszymy do niego drożdże, dodajemy(...)dodajemy cukier waniliowy, szczyptę soli i resztę cukru, wymieszać. Dodajemy nasz wyrośnięty rozczyn, żółtka i roztopione letnie masło. Dokładnie zanieść ciasto. Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 40 min. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.Następnie rozkładamy stolnicę. Nasze ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą i drugą rozwałkowujemy na prostokąt cieniutko. Białka delikatnie roztrzepujemy i smarujemy

Moje pyszne gotowanie
97.Jabłka lecą z drzew, czyli jesienna, pijana szarlotka z różaną konfiturą 246

polecamy więc aby z niej rezygnować, można jednak zastąpić jakąś inną, na przykład jeżynową lub wiśniową. Zatem czas zakasać rękawy i do roboty... Składniki na nadzienie z jabłek ok. 6- 7 dość dużych jabłek (1 duże odkładamy na bok, będzie potrzebne później) 2-3 łyżeczki cynamonu 1/2 szklanki cukru brązowego 2 łyżki masła sok wyciśnięty z połowy cytryny 3 łyżki(...)rozpuszczamy skrobię i dolewamy mieszankę do jabłek gotując do momentu zgęstnienia (chwilę). Jabłka odstawiamy na bok do ostygnięcia i przygotowujemy ciasto. Składniki na ciasto 200 g serka waniliowego homogenizowanego ok. 3/4 szklanki cukru pudru 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła (w temperaturze pokojowej) Dodatkowo 1 jajo (do posmarowania wierzchu

Symfonia Smaków

Proponowane wyszukiwania