oko - 500 przepisów (strona:5/34)

Pierniczki 169

dniach miękną, ale muszą mieć dostęp powietrza. Lukrowane zmiękną szybciej. Można je bardzo długo przechowywać, ale nie sądzę, żeby tyle wytrzymały :D Składniki (na 42 szt. o średnicy ok. 7 cm): 125 g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru trzcinowego (może być też zwykły) 1/2 szklanki płynnego miodu (użyłam gryczanego, ale może być inny) 2 1/2 szklanki mąki pszennej 2 lekko(...)masę. Dodajemy miód, mąkę przesianą z przyprawą do piernika i sodą oraz sól. Zagniatamy całość na gładkie, zwarte ciasto. Formujemy kulkę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 20-30 minut. Jako, że ciasto jest lepkie, najlepiej podzielić je na partie i przed rozpoczęciem wałkowania sporo podsypać mąką. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 3-4 mm. Wycinamy pierniczki

MyCookBook.pl
sernik z powidłem śliwkowym 296

jajek (białka oddzielone od żółtek) 20 g kaszy manny 1 budyń waniliowy 20 g mąki ziemniaczanej 50 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy otarta skórka z 1/2 pomarańczy dodatkowo: ok. 35-40 szt herbatników kakaowych ok. 200 g powideł śliwkowych polewa czekoladowa posiekane orzechy włoskie do dekoracji wykonanie: Ser mielimy trzykrotnie. Żółtka ucieramy z cukrem a następnie stopniowo dodajemy zmielony(...)połączenia się składników. Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie mieszamy. Dno blaszki (ok.21x25cm) wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy herbatnikami. Na herbatniki wylewamy masę serową. Pieczemy przez ok 60 min. w 170 st. C. Po upieczeniu pozostawiamy sernik w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, do wystudzenia (najlepiej na noc). Wystudzony sernik smarujemy równomiernie powidłem śliwkowym i przykrywamy pozostałymi herbatnikami

Domowy Smak Jedzenia
Chipsy marchewkowe 169

Chipsy marchewkowe 4 duże marchewki (ok. 1kg) Składniki pozwalają na przygotowanie ok. 80-100 g chipsów Przygotowanie: Marchewki muszą mieć średnicę co najmniej 3-4 cm. Z mniejszych średnic wychodzą bardzo małe chipsy. Dobrze umytą marchew obrać i pokroić w talarki za pomocą maszynki do krojenia warzyw lub ręcznie. Rozłożyć na blachach wyłożonych pergaminem. Suszyć ok. 5-6 godzin

Pij soki wyciskane
Szarlotka tatrzańska 219

Siekamy razem z masłem za pomocą dużego noża, a następnie dodajmy żółtka i śmietanę – szybko zagniatamy jednolite ciasto. Wszystkie składniki można połączyć także w malakserze. Formę o wielkości ok. 22×30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części – mniejszą (ok. 1/3) i większą (ok. 2/3). Mniejszą część chowamy do zamrażarki, a większą wylepiamy

Poezja smaku
Tarta z krewetkami 181

się gumowe.  Polecam! Inspiracja  tutaj Składniki  na ciasto: 80g masła, schłodzone, pokrojone w kostkę 160 g mąki 1 żółtko zimna wody w razie potrzeby na nadzienie: ok 250 g oczyszczonych krewetek, bez głów, ogonków i pancerza  2 łyżki oliwy z oliwek 100 g cebuli, grubo pokrojona 1 ząbek czosnku 2 jajka, lekko roztrzepane (dodaj sól(...)formy. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Ciasto przykryć wyciętym z papieru do pieczenia kołem (sporo większym niż tarta) . Obciążyć fasolą lub grochem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez kolejne 10 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika. Przygotować nadzienie: Na oliwie podsmażyć cebulę i czosnek

Stare Gary
Vanillekipferl- niemieckie waniliowe księżyce 443

Orzechy dominują, ciastka są bardzo kruche i stworzone na wigilijny stół. Vanillekipferl zrobiłam do szkoły na Dzień Języków Obcych. Zrobiły furorę! Polecam z całego serducha ;).     Składniki: (na ok. 35 sztuk) Ciasto: 270 g mąki pszennej 200 g zimnego masła 50 g zmielonych orzechów włoskich 50 g zmielonych migdałów 70 g cukru 2 żółtka 2 łyżki cukru waniliowego(...)kruszonki, zagnieść ciasto rękami, uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce 30 minut (lub dłużej). Po tym czasie z kuli ciasta odrywać kawałeczki (u mnie po ok. 20 g) i formować z nich półksiężyce. Ciasto może się nieco kruszyć- tak ma być :).   Ciastka umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odległościach

Nastoletnie Wypiekanie
Salceson ..w słoiczku 129

post dla przypomnienia ..no i tym razem zrobiłam w słoiczku..prawdę mówiąc to mąż zrobił ..ja tylko przełożyłam w słoiczki i słoiczki dla pewności zawekowałam.. 1/2 świńskiego łba ok. 10 dag skórek wieprzowych ok. 25 dag słoniny serce, płucka, ozorek przyprawy do smaku: czosnek( 2-3 ząbki) sól majeranek kolendra zgnieciona pieprz czarny mielony gałka muszkatołowa mielona Głowę porąbać(...)gara, dodać skórki i resztę dodatków. Zalać wodą osolić i gotować do prawie miękkości, wyjmując kawałki w miarę ich dogotowywania się. Przestudzić i pokroić.Wywar z gotowania zredukować do ok. 1/2 litra, przecedzić przez gęste sito. Wszystko razem ( mięso i wywar)połączyć, doprawić do smaku.Chwilę jeszcze pogotować.Przelać do słoiczków.Słoiczki zamknąć i zawekować

Moje domowe kucharzenie
Łososiowe rösti 198

Sposób przygotowania: Śmietanę łączymy z posiekanym czosnkiem i koperkiem, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do lodówki, żeby się „przegryzło”. Ziemniaki obieramy i w całości gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie ok. 10 minut. Ostawiamy do ostygnięcia. Na patelni rozgrzewamy masło z dodatkiem oliwy. Kładziemy posypany solą i pieprzem filet z łososia skórą do dołu, przykrywamy i dusimy ok. 10 minut. Studzimy(...)ziemniaków. Dodajemy też tłuszcz pozostały na patelni po duszeniu. Doprawiamy odrobinę do smaku i delikatnie wyrabiamy. Z masy formujemy nieduże placuszki i smażymy je na mocno rozgrzanej oliwie ok. 2 minut z każdej strony. Podajemy z sosem śmietanowo – czosnkowym, skropione sokiem z cytryny. Kategoria: żarło powszednie Tagged: ziemniaki , łosoś , śmietana

Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha
Krem z dyni w 2 odsłonach: na słodko i ostro 111

kokosowe. Efekt? Piorunujący! Zupa krem z dyni na słodko: 500 g dyni 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżeczka cukru waniliowego i 1 łyżka cukru 400 ml mleka koksowego lub ok. 250 ml zwykłego 50-100 ml śmietanki kremówki (30%) Dynię obieramy, wydrążamy i kroimy na kawałki tej samej wielkości. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy na niej równomiernie warzywo(...)wyjmujemy dynię, która powinna być miękka i lekko przypieczona i wrzucamy ją do garnka. Całość zalewamy mlekiem kokosowym lub zwykłym, dodajemy łyżkę cukru i zagotowujemy.     Zupę gotujemy ok. 10 minut aż dynia będzie się rozpadać. Pozwalamy zupie przestygnąć, a następnie dokładnie ją blendujemy.                     Na tym etapie musicie zadecydować

Cooking Monster
Zupa kalafiorowa z koperkiem i makaronem 153

konsystencji. Równie szybko zniknęła. Zasmakowała nam tak bardzo, że w lodówce czeka już na mnie kolejny kalafior w parze z koperkiem i jutro będzie powtórka z rozrywki :) Składniki (na ok. 4-5 porcji): 1,5 l bulionu (warzywnego lub warzywno-mięsnego) ok. 500-600 g kalafiora (różyczki) 1/3 szklanki śmietanki 30% duży pęczek koperku 1 szklanka makaronu świderki 1 płaska(...)dzielimy na ewentualne mniejsze cząstki. Wrzucamy do gotującego się bulionu. Gotujemy do miękkości. Do miseczki wlewamy śmietankę, dosypujemy mąkę i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Dolewamy powoli ok. 1/2 szklanki wywaru i mieszamy, aby śmietana się zahartowała. Następnie dolewamy ją do zupy cały czas mieszając. Zupę doprawiamy do smaku cukrem, solą oraz pieprzem. Dorzucamy także ugotowany wcześniej makaron. Koperek

MyCookBook.pl
Sos pomidorowy do pizzy 100

Składniki: - przecier pomidorowy 500 ml - olej ok 1,5 łyżki - 2 ząbki czosnku lub czosnek granulowany - 0,5-1 łyżeczki cukru -oregano ok 1 łyżeczki - sól ok 1 łyżeczki - pieprz Podałam proporcje składników tak jak sama robię ale tak naprawdę każdy doprawia sos  jak najbardziej mu smakuje. Wszystkie składniki mieszam, bez gotowania. Wielokrotnie gotowałam sos na małym ogniu

Kuchnia Viki
Kawowo - śmietankowy przekładaniec 192

jajkami , nadal ucierając wsypywać cukier. Wlać kawę i przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia  Połączyć dokładnie wszystkie składniki i wylać ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 20 min w 180'C Wystudzić. Posypka okruchowa: Z wystudzonego ciasta ściąć ostrym nożem ok 0,5 cm  warstwę wierzchnią i drobno ją pokruszyć , dodać posiekane orzechy , czekoladę(...)odstawić na kilka minut do napęcznienia , a następnie rozpuścić wstawiając szklankę do gorącej wody. Rozpuszczoną żelatynę dodać do jednej części masy śmietanowej, zmiksować. Do tak przygotowanej masy wsypać ok 3/4 posypki okruchowej. .Pozostałą część zostawiamy do posypania ciasta. Spód z ciasta kawowego układamy na dnie formy , wykładamy na niego masę śmietanową z posypką i wstawiamy ciasto na  kilkanaście

Malinowa Kawiarenka
Najlepszy chrzan domowy 155

dróg oddechowych. Stanowi ważny element polskiej tradycji kulinarnej. Bez niego nie byłoby dobrych ogórków kiszonych czy ćwikły. Na Święta do mięs, wędlin… i nie tylko. Najlepszy chrzan domowy. Składniki: - ok. 450g korzenia chrzanu - sok wyciśnięty z 1 cytryny - 1 łyżeczka soli morskiej - 1,5 łyżeczki cukru - ok. 16 kostek lodu - lodowata (przegotowana) woda (ilość według potrzeb)     Latem kupiłam(...)zalewamy go zimną wodą. Rano osuszamy, obieramy, kroimy na kawałki. Do pojemnika miksera (musi mieć funkcję kruszenia lodu) na spód wrzucamy połowę kostek lodu, wlewamy sok z cytryny i ok. 150ml lodowatej wody. Porcjami dodajemy (lepiej małymi) pokrojony chrzan i miksujemy. W „połowie” dodajemy pozostałe kostki lodu. Jeżeli masa jest jeszcze za gęsta rozrzedzamy ją lodowatą wodą. Gdy chrzan jest

mojewypiekiinietylko
Idealny lukier królewski 181

ciasteczka odnajdują wcale nowy, lepszy smak. Jest po prostu idealny ! Pierniczki na zdjęciach są wg. TEGO przepisu. Lukier królewski - przepis: Składniki: 3 białka jaj rozmiaru M w temperaturze pokojowej (ok. 90 g) 450 g cukru pudru Łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny Przygotowanie: Białka jaj przecedzamy przez drobne sitko do herbaty. Do misy miksera przesiewamy cukier puder, dodajemy białka(...)początku należy za pomocą tubki z papieru do pieczenia, lub rękawa cukierniczego z bardzo małą tylką oprowadzić lukrem brzeg ciasteczka. Po tym do części lukru dodać trochę wody (na ok. 50 g lukru 1 łyżeczka wody) i tak powstałym lukrem napełnić ciasteczko zewnątrz wcześniej zrobionego brzegu. Równomiernie rozprowadzić za pomocą wykałaczki i odstawić do wyschnięcia na ok. 10 godzin. Jeszcze

Kuchnia Łukasza
Kapuśniak wigilijny 164

Zanim na świątecznym stole pojawił się bigos wigilijny, przez lata zastępował go kapuśniak. Pyszna zupa z kwaszonej kapusty z dużą ilością suszonych grzybów.     Składniki: -ok. 35 dkg kwaszonej kapusty -ok. 3 dkg suszonych grzybów -cebula -5 łyżek oleju -sól, cukier, susz warzywny -ok. 2 l wody Grzyby płuczemy w ciepłej wodzie, odławiamy i przekładamy do garnka z wodą

Maminek kulinarny