Dżem z zielonych pomidorów to straszliwe indywiduum: ma mało zachęcający kolor ogórków kiszonych, a jego smak jest zależny w głównej mierze od tego, co do dżemu dodamy. Dżem z zielonych pomidorów smaku ani zapachu pomidorów nie ma. Do swojego dżemu z pomidorów dodałam świeży imbir i cytrynę – skórkę i sok, żeby mocno podbić smak i nie skończyć z masą
Karo in the Kitchenmetaboliczne. Składniki na 5-6 porcji (ok. 1kg sałatki): 100g komosy ryżowej (u mnie w 3 kolorach – biała, czerwona i czarna) 4 duże pomidory (tym razem śliwkowe) 1 ogórek gruntowy 1/2 dużej lub jedna mała czerwona cebula pęczek natki pietruszki 1/2 czerwonej papryki 50ml oliwy sok z 1/2 cytryny sól i pieprz do smaku Komosę ryżową ugotować w podwójnej(...)ćwiartki, usunąć wodniste gniazda nasienne i miąższ pokroić najpierw w paski, a następnie w drobną kostkę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Paprykę i obranego ze skórki ogórka pokroić w kostkę podobną wielkością jak kosteczki pomidorów. Natkę pietruszki opłukać i drobniutko posiekać. Wszystkie warzywa wymieszać w misce z zimną komosą ryżową. Do małego słoika wlać oliwę
Dietologłyżki cukru brązowego 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka świeżo startego imbiru 2 ząbki czosnku (drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę) 2 łyżki sosu chilli czosnkowego Surówka 1 duży ogórek 1 duża marchewka 1 łyżka jasnego sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka świeżo startego imbiru 1 łyżka prażonych ziaren sezamu 1 ząbek czosnku (drobno posiekany lub przeciśnięty przez(...)dużej misce łączymy ze sobą wszystkie składniki marynaty. Następnie wkładamy do niej mięso i dokładnie pokrywamy je marynatą. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Przygotowujemy surówkę. Ogórka kroimy w cienkie plastry lub używamy temperówki do warzyw. Obraną i umytą marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Warzywa przekładamy do miseczki i łączymy z pozostałymi składnikami. Odstawiamy
Mostek w kuchnipożywne (zdrowe, wiadomo), to jeszcze spokojnie można zrobić je dzień wcześniej. Składniki: 100 g mieszanki kaszy i strączków 100 g sera feta garść fasolki szparagowej 1 ogórek gruntowy 1 mała czerwona cebula pół pęczka natki pietruszki sok z połowy cytryny 2 łyżeczki oliwy extra virgin 1 łyżeczka przyprawy za'atar (opcjonalnie) sól pieprz (przepis na 2 porcje) Z fasolki(...)mniejsze kawałki, gotujemy do miękkości, odcedzamy i wrzucamy do miski. Mieszankę przepłukujemy na sicie, wrzucamy do wrzątku i gotujemy do miękkości, przecedzamy. Do fasolki wrzucamy pokrojony w kostkę ogórek (ja go nie obierałam), pokrojoną w drobną kostkę cebulę, poszatkowaną natkę, pokrojony w kostkę ser. Dodajemy do tego ugotowaną mieszankę, sok z cytryny, oliwę. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Całość posypujemy
KardamonovyPieczone udka kurczaka z chrupiącą i aromatyczną skórką podane z ziemniakami z sosem z kurek, cebuli i koperku. Do tego sałatka z kapusty lodowej z papryką, ogórkami i pomidorkami. Obiad rewelacja, danie które zawsze się sprawdzi w naszej kuchni. I choć nie bardzo w ten upał chce się odpalać piekarnik, wydziwiać i gotować to warto było. Soczyste mięso, aromatyczne
Zasmakuj Kuchnisię podobała :) W smaku jest, jak to powiedział protoplasta polskich pato streamerów - kontrowersyjne :) Ogólnie co kucharz to przepis, dlatego ja zrobiłem taką. Składniki: - piwo - młode ziemniaki - jakieś parówki - ogórek świeży - jakiś jogurt albo śmietana Wykonanie: Ziemniaki myjemy, kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy pokrojone w plasterki parówki i jeszcze chwilę podsmażamy. Studzimy. Ogórek obieramy i kroimy w kostkę. Kładziemy wszystko
Kryzysowa Książka KucharskaSkładniki: 1 szklanka malin 2 żółte pomidory 15 pomidorków koktajlowych 1 pomidor malinowy 1 czerwona cebula 1 mały zielony ogórek garść świeżych ziół: bazylia, mięta, kolendra sos miodowo musztardowy (ja użyłem sosu od Roleskiego ) Sposób przygotowania: Pomidory pokrój w mniejsze kawałki, cebulę w piórka, ogórka w półplasterki. Zioła posiekaj, ale niezbyt drobno
kuron.com.plmyjących! Włączamy zmywarkę i czekamy, aż zakończy program. Po tym czasie otwieramy drzwiczki i pozostawiamy przetwory do wystygnięcia. POLECAM RÓWNIEŻ: SAŁATKA Z CUKINII DO SŁOIKÓW PRZEPIS TUTAJ OGÓRKI W ZALEWIE GYROS PRZEPIS TUTAJ KETCHUP Z CUKINII PRZEPIS TUTAJ SAŁATKA WIELOWARZYWNA LATO W SŁOICZKU PRZEPIS TUTAJ Artykuł Słodko-kwaśny sos z cukinii pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemwyjątkowo dbać o nawilżenie i nawodnienie naszego organizmu! Picie odpowiedniej ilości napojów do jedno, warto jednak znać produkty nawadniające organizm i wybierać je do naszego menu! Produkty nawadniające organizm: ogórki 96% wody pomidory 95% wody sałata 95% wody cukinia 95% wody rzodkiewki 94% wody arbuz – 93%wody truskawki 92% wody szpinak 91% wody grejpfruty 91% wody brokuły
Dorota Smakujepiekarnika na kratkę. Odczekać kwadrans, wyjąć razem z papierem z keksówki i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Potem usunąć papier do pieczenia. Przechowywać w lodówce. Świetnie smakuje z pomidorami i ogórkami kiszonymi z miodem
Weekendy w domu i ogrodzieKolejna propozycja na ogórki do słoika tym razem w przyprawie gyros
Swojskie jedzonkosamą procedurę powtarzamy na drugi i trzeci dzień. Czwartego dnia wiśnie po odcedzeniu przekładamy do umytych wyparzonych słoików (słoiki i nakrętki nie mogą być po przetworach wytrawnych typu ogórki, sałatki itp.!). Słoiki wypełniamy owocami pozostawiając u góry jakieś 3 cm wolnej przestrzeni. Sok zagotowujemy z ostatnią porcją cukru i zalewamy nim owoce, pozostawiając wolne około
Trzeci talerzPolecamy bardzo dobry twarożek z dodatkami, świetny na kanapki. Składniki: -opakowanie 20 dkg twarożku naturalnego -kilka plasterków kiełbasy szynkowej -drobny szczypiorek -świeży ogórek -sól, pieprz Plasterki kiełbasy szynkowej kroimy w drobną kostkę. Szczypiorek kroimy na drobno. Ogórka kroimy w plastry a następnie w drobną kostkę. Pokrojone warzywa i kiełbasę mieszamy. Dodajemy twarożek, przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy
Maminek kulinarnyUwielbiam domową zupę ogórkową robioną ze swoich ogórków kiszonych. Dla mnie im kwaśniejsza tym lepsza. Ten smak jest niezastąpiony, więc zawszę robię zapas na dwa dni :) Czytaj więcej
Pychotkaaaminut bez pokrywki. Doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy jeszcze minutę i podajemy. Nam bardzo smakował kurczak w sosie ziołowo - śmietanowym z młodymi ziemniakami z wody i mizerią z ogórków z dodatkiem szczypioru czosnkowego i jogurtu greckiego. Wioleta Gargula
MamaOskarka