ogórki - 26028 przepisów (strona:1028/1736)

Sałatka z zupek chińskich 182

Składniki: 1/2 kg kurczaka 3 zupki chińskie rosół 2 czerwone papryki 1 puszka kukurydzy 1/2 pora 1 sałata rzymska 5 ogórków konserwowych 4 łyżki majonezu przyprawa od kurczaka słodka papryka … Czytaj dalej Sałatka z zupek chińskich

czarrna od kuchni
Zakwas z buraków wg Magdy Gessler. Zakwas buraczany na barszcz czerwony. 404

Zakwas z buraków wg Magdy Gessler to moja kolejna propozycja w świątecznym menu. Zamiast soku z kiszonych ogórków zdecydowanie polecam użyć chleba na zakwasie :) Smak jest bez wątpienia lepszy :) Poza tym Magda Gessler w swoim oryginalnym przepisie k The post Zakwas z buraków wg Magdy Gessler. Zakwas buraczany na barszcz czerwony. appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Mini kanapeczki z szynką, ogórkiem i pomidorkami koktajlowymi 75

Mini kanapeczki z szynką, ogórkiem i pomidorkami koktajlowymi – idealne na Sylwestra i inne imprezy. Kanapeczki na jeden kęs oczywiście można dowolnie modyfikować. Jeśli szukacie jeszcze innych inspiracji na sylwestrowe menu to polecam wpisy: The post Mini kanapeczki z szynką, ogórkiem i pomidorkami koktajlowymi appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Ogórki kiszone tarte na zupę 73

Ogórki się powoli kończą, jeszcze teraz z ostatnich już troszkę przerośniętych warto zrobić tarte kiszone na zupę ogórkową-w zimie będą jak znalazł

Swojskie jedzonko
Tarta hamburgerowa 146

łyżka oleju sól, pieprz  1 jajko 4 łyżki mleka  150g żółtego sera Dodatki:  keczup sos czosnkowy 1/3 główki sałaty lodowej  10 pomidorków koktajlowych 2 ogórki kiszone  1.  Masło kroimy na kawałki i zagniatamy z pozostałymi składnikami na ciasto. Wałkujemy cienko, wyklejamy nim formę na tartę o średnicy 27cm. Nakłuwamy widelcem, pieczemy w temperaturze

Szefowa kuchni
Sałatka rozmaitości z tuńczykiem 121

same plusy. Jest tylko jeden minus - szybko znika ;-) Składniki: 1 opakowanie mieszanki sałat 1 puszka tuńczyka w sosie własnym kawałek czerwonej papryki kawałek żółtej papryki 1 ser sałatkowy 2 ogórki gruntowe duża garść pomidorków koktajlowych mała czerwona cebula 1/2 słoiczka zielonych oliwek Sos: oliwa z oliwek + przyprawa do sałatek Sposób wykonania: 1. Warzywa w miarę potrzeby obrać, pokroić dowolnie

Kuchnia domowa Ani
SAŁATKA Z SZYNKĄ 123

hawajska z kurczakiem, hit na imprezę! to jeden z hitów na moim imprezowym stole. Jest pyszna i kropka! Możecie ją urozmaicić dodając do niej zielonego groszku, selera marynowanego lub ogórki kiszone. Polecam! SKŁADNIKI: 200 g szynki puszka kukurydzy 200 g papryki marynowanej 5 jajek ugotowanych na twardo 2 łyżki majonezu sól, pieprz opcjonalnie: łyżeczka musztardy natka, szczypior lub koperek

Zasmakuj Kuchni
Ogórki z majerankiem do słoików 78

Pyszne ogóreczki,na które dostałam przepis razem ze słoiczkiem od koleżanki Kasi Baran .Pyszne... Musiałam zrobić bo takich jeszcze na blogu nie mam.Jak nie macie pomysłu na ogórki to polecam gorąco

Swojskie jedzonko
Sałatka z kaszy quinoa z pomidorami i awokado 120

jako dodatek lub samodzielne danie na obiad lub kolację. Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Dla 2 osób: 2 szklanki ugotowanej kaszy quinoa ( komosy ryżowej) pomidor ( zimą suszone pomidory) ogórek awokado sok z połówki cytryny 2 łyżki posiekanej natki pietruszki ( drobno) 2 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku rukola lub inna sałata Pomidora (sparzyć i obrać(...)skórki), awokado i ogórka pokroić w sporą kostkę. Ugotowaną komosę przełożyć do dużej misy, dodać warzywa, skropić całość sokiem z cytryny i polać oliwą. Dodać natkę i rukolę. Przemieszać widelcem lub sztućcami do sałaty. Nakładać na talerze. Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

AZgotuj!
KOTLETY MIELONE 106

rodzaju mięsa po dodatki, ilość bułki tartej, jajek czy wody. Mielone podaję tradycyjnie z ziemniakami z wody lub puree oraz dodatkami takimi jak: marchew z groszkiem, mizerią, sałatką z ogórków kiszonych, wszelakimi surówkami z marchwi lub pora. Za każdym razem wychodzą inne, smakują inaczej. Z każdej ręki podane inaczej – taki wdzięczny, domowy, niedzielny obiad lub w tygodniu. Lunch

Zasmakuj Kuchni
Gyrosowe kotlety schabowe 93

tłuszczu, na średnim ogniu, z dwóch stron na rumiany kolor *** *** Po usmażeniu kotlety odsączamy na ręczniku papierowym *** *** Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką *** *** Do mojego obiadu jako dodatek podałam ogórki w zalewie gyros PRZEPIS TUTAJ *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE: POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY

Blog z Apetytem
Dżem z zielonych pomidorów – z cytryną i imbirem 110

Dżem z zielonych pomidorów to straszliwe indywiduum: ma mało zachęcający kolor ogórków kiszonych, a jego smak jest zależny w głównej mierze od tego, co do dżemu dodamy. Dżem z zielonych pomidorów smaku ani zapachu pomidorów nie ma. Do swojego dżemu z pomidorów dodałam świeży imbir i cytrynę – skórkę i sok, żeby mocno podbić smak i nie skończyć z masą

Karo in the Kitchen
Sałatka tabbouleh z komosą ryżową 94

metaboliczne. Składniki na 5-6 porcji (ok. 1kg sałatki): 100g komosy ryżowej (u mnie w 3 kolorach – biała, czerwona i czarna) 4 duże pomidory (tym razem śliwkowe) 1 ogórek gruntowy 1/2 dużej lub jedna mała czerwona cebula pęczek natki pietruszki 1/2 czerwonej papryki 50ml oliwy sok z 1/2 cytryny sól i pieprz do smaku Komosę ryżową ugotować w podwójnej(...)ćwiartki, usunąć wodniste gniazda nasienne i miąższ pokroić najpierw w paski, a następnie w drobną kostkę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Paprykę i obranego ze skórki ogórka pokroić w kostkę podobną wielkością jak kosteczki pomidorów. Natkę pietruszki opłukać i drobniutko posiekać. Wszystkie warzywa wymieszać w misce z zimną komosą ryżową. Do małego słoika wlać oliwę

Dietolog
Grillowana łata wołowa po azjatycku z marchewkowo-ogórkową surówką i grillowanymi warzywami 75

łyżki cukru brązowego 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka świeżo startego imbiru 2 ząbki czosnku (drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę) 2 łyżki sosu chilli czosnkowego Surówka 1 duży ogórek 1 duża marchewka 1 łyżka jasnego sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka świeżo startego imbiru 1 łyżka prażonych ziaren sezamu 1 ząbek czosnku (drobno posiekany lub przeciśnięty przez(...)dużej misce łączymy ze sobą wszystkie składniki marynaty. Następnie wkładamy do niej mięso i dokładnie pokrywamy je marynatą. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Przygotowujemy surówkę. Ogórka kroimy w cienkie plastry lub używamy temperówki do warzyw. Obraną i umytą marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Warzywa przekładamy do miseczki i łączymy z pozostałymi składnikami. Odstawiamy

Mostek w kuchni
Pęczak z soczewicą, fasolką szparagową i fetą 85

pożywne (zdrowe, wiadomo), to jeszcze spokojnie można zrobić je dzień wcześniej. Składniki: 100 g  mieszanki kaszy i strączków 100 g sera feta garść fasolki szparagowej 1 ogórek gruntowy 1 mała czerwona cebula pół pęczka natki pietruszki sok z połowy cytryny 2 łyżeczki oliwy extra virgin 1 łyżeczka przyprawy za'atar (opcjonalnie) sól pieprz (przepis na 2 porcje) Z fasolki(...)mniejsze kawałki, gotujemy do miękkości, odcedzamy i wrzucamy do miski. Mieszankę przepłukujemy na sicie, wrzucamy do wrzątku i gotujemy do miękkości, przecedzamy. Do fasolki wrzucamy pokrojony w kostkę ogórek (ja go nie obierałam), pokrojoną w drobną kostkę cebulę, poszatkowaną natkę, pokrojony w kostkę ser. Dodajemy do tego ugotowaną mieszankę, sok z cytryny, oliwę. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Całość posypujemy

Kardamonovy