ogórki - 26028 przepisów (strona:1041/1736)

Kotlety z komosy ryżowej z warzywami 143

suszone pomidory 4 kostki mrożonego szpinaku 1 łyżka posiekanego koperku 2 jaja 3-4 łyżki bezglutenowej bułki tartej lub zwykłej sól i pieprz do smaku olej do smażenia Dodatki: ogórki kiszone lub konserwowe, musztarda. Komosę przesypać do miski, wbić 2 jaja ( dla wegan ugotowane siemię lniane), dodać pocięte suszone pomidory, wcisnąć czosnek, i dodać rozmrożony wyciśnięty z wody szpinak

AZgotuj!
Sałatka szpinakowa z miodowo-musztardowym dressingiem 149

ląduje na moim talerzu. Dziś mam dla Was propozycję na pyszną sałatkę bogatą w witaminy. Potrzebne nam (na 2 porcje): - trzy duże garści szpinaku - pół czerwonej papryki - pół ogórka - pół sporego lub jedno małe awokado - pół pęczka szczypiorku * dressing: - 1/3 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego - po łyżeczce musztardy francuskiej i miodowej - pół łyżeczki kremu z moszczu balsamicznego - dwie łyżeczki miodu(...)Wszystkie składniki dressingu wrzucamy do miseczki i łączymy za pomocą trzepaczki. Jeśli dressing jest za gęsty, dodajemy więcej oleju. Szpinak płuczemy i zostawiamy w durszlaku do przeschnięcia. Awokado i ogórka kroimy w talarki, a paprykę w sporą kostkę. Wszystkie warzywa wrzucamy do miski i stopniowo dodajemy dressing, mieszając tak, by pokrył cienką warstwą warzywa. Całość posypujemy poszatkowanym szczypiorkiem

W poszukiwaniu inspiracji
FIT GNIAZDKA Z MIĘSA MIELONEGO ZE SZPINAKIEM 183

Dziś pierwszy raz robiłam Fit gniazdka z mięsa mielonego,szpinaku,świeżego kopru, zapiekane z serem mozzarella. Wszystkim bardzo smakowały. Podałam je z kaszą jęczmienną i ogórkami kiszonymi. Zapraszam również do polubienia mojego FP a jeśli spodoba Ci się przepis udostępnij go innym ,będzie mi bardzo miło ❤ Zaczynamy .  Składniki na ok 12 sztuk :  🍽 500 g mięsa mielonego

Gotowanie Patki
Domowa pasta z wędzonej makreli na kanapki [PRZEPIS] 162

śniadanie czy na kolację domowa pasta z wędzonej makreli do chleba zawsze smakuje świetnie. Przepis na pastę z wędzonej makreli Składniki: makrela wędzona, mała cebula, ogórek kiszony, łyżeczka majonezu, dwie łyżeczki musztardy (najlepiej jedną zwykłej i jedną francuską z cały ziarnami gorczycy), świeży koperek, pieprz. Zrób tak: mięso oddziel od ości, przełóż do miseczki. Cebulę bardzo drobno posiekaj, następnie rozgnieć(...)trochę na desce za pomocą widelca, dodaj do makreli razem z majonezem, musztardą i koperkiem, dopraw pieprzem. Wszystko rozgnieć widelcem, dodaj drobno pokrojonego ogórka i dokładnie wymieszaj. Przed podaniem dobrze jest schłodzić pastę co najmniej przez kilkadziesiąt minut w lodówce. Rada: do pasty niektórzy dodają też twaróg lub jajka albo jedno i drugie. Naszym zdaniem jednak najlepsza jest, gdy składa

Kulinarna Polska
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE KOPERKOWYM: najlepszy, wypróbowany przepis 109

sosie koperkowym? Zobacz wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie polędwiczek wieprzowych w sosie krok po kroku. Polędwiczki w sosie koperkowym można podać z tłuczonymi ziemniakami i chrupiącymi, pikantnymi ogórkami z chilli >>> Przepis na polędwiczki wieprzowe  w sosie koperkowym. Oto składniki i przyprawy na polędwiczki wieprzowe w sosie koperkowym: 2 polędwiczki wieprzowe 1 cebula

Moja Książka Kucharska
Bezglutenowe i bez laktozy gofry z jajem 100

wody/ sól, pieprz, papryka ostra 2 jajka 1 łyżka masła bez laktozy 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia farsz: 4 jajka 100 g łososia wędzonego  1 kawałek ogórka zielonego 3 pomidorki koktajlowe 50 g serka z tofu 10 g tofu 6 oliwek czarnych roszponka pieprz czerwony olej rzepakowy Ciasto gofry: Płatki owsiane zmieliłam w młynku do kawy. Mąkę owsianą przesypuję(...)Smażę aż się zetnie białko. Gofry podaję z jajkiem serce, serkiem z tofu. Kawałek tofu kroję na plastry i przesmażam na patelni grillowej. Na gofry układam oliwki, pomidorki, roszponkę, ogórka, plastry łososia, posypuję kulkami pieprzu

wesoła kuchnia
Surówka z cebulką perłową 110

miodowy z miodem migdałowym od Huzar .  Polecam Składniki: 1 mała sałata rzymska 50 g czerwonej papryki 10 pomidorków koktajlowych 2 łyżki cebulki perłowej (ze słoika) 1 duży ogórek kiszony sos: 1 łyżeczka soku z limonki 1 łyżeczka miodu migdałowego od Huzar 3 łyżki oleju z orzechów włoskich 1/4 łyżeczki soli, pieprzu, ziół prowansalskich Przygotowanie: Sałatę oraz pomidorki myjemy(...)osuszamy. Sałatę rwiemy na małe kawałki wprost do miski, Paprykę kroimy w paseczki, pomidorki na pół a ogórek w plasterki i dokładamy warzywa do sałaty. Następnie dodajemy odsączoną cebulkę perłową i mieszamy. Sos: w słoiczku mieszamy ze sobą składniki na sos do surówki. Polewamy tuz przed podaniem. Smacznego Przepis na 2 porcje

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Menu na tydzień: Dania najlepsze na drugi dzień 107

ryżem, nie mówiąc o kaszach. To był pierwszy punkt odniesienia do poszukiwań. Drugi był taki, że Miłosz jest dość kapryśnym konsumentem jeśli chodzi o warzywa i z lubością zjada ogórki świeże i kiszone, ale na tym repertuar się kończy. Żeby dziecko jadło jakieś warzywa przemycamy je w różny sposób do jedzenia. I wreszcie trzeci trop, który pozwolił nam skompletować

Niedzielny kucharz
Sałatka z łososia wędzonego z czerwoną fasolką w tortilli 124

podgrzania posiłku. Spróbujcie Składniki: – 7 placków tortilli (gotowych lub przyrządzonych samodzielnie) – 200g łososia wędzonego na zimno – 1 puszka czerwonej fasoli – 1/2 puszki kukurydzy – 200g ogórka zielonego – 2 garście drobno posiekanej kolendry (można zamienić na ulubioną zieleninę) – 1 łyżka sosu sriracha – 2 łyżki octu balsamicznego – 1 łyżka oleju z awokado – sól(...)minut. Po wyjęciu różków z piekarnika od razu wyjąć wykałaczki. Póki nasze różki się pieką zrobimy sałatkę Fasolę i kukurydzę odcedzić z płynów, wyłożyć do dużej miski. Ogórka pokroić w drobną kostkę, łososia pokroić w kostkę, dodać do fasoli. Dodać kolendrę, olej, ocet, sos i przyprawić wg smaku. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do wystudzonych rożków z tortilli. Smacznego Sałatka

Smaki Armine
Koralikowa sałatka z kurczakiem i fasolką 153

jeszcze nie raz zagości na naszym stole . 250 g fileta z kurczaka Przyprawa do gyrosa 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 szklanka makaronu jajecznego koraliki 1 duży ogórek (świeży) 3-4 łyżki majonezu Sól Pieprz Czosnek granulowany Makaron jajeczny gotujemy w delikatnie osolonej wodzie, odcedzamy. Filet z kurczaka kroimy w małą kosteczkę, doprawiamy przyprawą do gyrosa. Smażymy(...)patelni na oleju rzepakowym.  Na sitku odsączamy kukurydzę oraz czerwoną fasolkę z puszki. Zielonego ogórka obieramy i kroimy w kosteczkę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Łączymy z majonezem i ponownie mieszamy. Odstawiamy do lodówki przegryzienia się składników

VioletoweKucharzenie
Siekane kotlety z kurczaka z papryką 117

sobie z nimi radę. Pomysły na kotlety z kurczaka: Kotlety z kurczaka i pieczarek , Placki z kurczaka z pietruszką lub kotleciki z kurczaka i cukinii , kotlety z kurczaka i ogórków. Te proste w wykonaniu placuszki z kurczaka na pewno kojarzy każdy, kto od początku śledzi mój blog i moje wpisy – a pozostali pewnie natknęli się na ten przepis

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Klopsy + film 116

Pyszne i sycące, delikatnie pikantne, bardzo proste w przygotowaniu klopsiki w sosie własnym, to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Klopsy znakomicie smakują podane z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym.     składniki na 13-15 sztuk 500 g mięsa mielonego 1 duża cebula olej do smażenia 2 ząbki czosnku 1 jajko szczypta chili 3-4 łyżki bułki tartej(...)niej mąkę i wszystko dokładnie mieszamy. Gotową zawiesinę wlewamy do bulionu, całość mieszamy i zagotowujemy. Sos można jeszcze doprawić według uznania. Tak przygotowane klopsiki podajemy z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym.   Artykuł Klopsy + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
Pasta z makreli i smażonego pora (na kanapki) 147

150g białej części pora – 1 makrela wędzona ( u mnie 300g po obraniu) – 2 jajka ugotowane na twardo – 75g twardego sera żółtego ( u mnie gouda) – 200g ogórka zielonego – 80g twarożku delikatnego (u mnie firmy President) – sól i pieprz wg smaku – 1 łyżka ulubionego tłuszczu ( u mnie masło klarowane) Por umyć, pokroić w cienkie paski(...)podsmażyć na ulubionym tłuszczu, wystudzić. Smażyć do gotowości, aż por całkowicie zmięknie. Makrelę obrać, pozbyć się ości i rozdrobnić. Jajka i ogórka pokroić w bardzo drobną kostkę. Ser zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, przyprawić wg smaku i wszystko dokładnie wymieszać. Gotową pastę schłodzić przez godzinę i podawać z ulubionym pieczywem. Smacznego Pasta z makreli

Smaki Armine