ogórki - 26028 przepisów (strona:1044/1736)

Zdrowa 5 minutowa sałatka z tuńczykiem 137

słońce. Ferie się zaczęły, a śnieg niestety znika w oczkach… Składniki: 1 puszka tuńczyka w kawałkach 180 g (można użyć w sosie własnym lub oleju) 3 cm zielonego ogórka 2 garście mieszanki sałat (u mnie wersja z marchewką) pół łyżki suszonej cebuli w płatkach 1 łyżka oleju lnianego Woj-len świeżo mielony czarny pieprz do smaku około(...)pora (biała część) Przygotowanie: Tuńczyka osączamy i przekładamy do miski. Dodajemy miks sałat, obranego i pokrojonego ogórka, pokrojony na półplasterki lub drobniej por, suszoną cebulkę w płatkach i łyżkę oleju lnianego. Całość doprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem. Mieszamy i podajemy. Smacznego

Słodkie okruszki
Sałatka z paluszków surimi, rzodkiewki i ogórka 106

się bardzo szybko. Kiedy spodziewam się gości, albo chcę coś przekąsić to jest w sam raz na takie okazje - pachnąca wiosną sałatka. Składniki: * 1 opakowanie paluszków surimi * 10 cm ogórka zielonego * 3 rzodkiewki * kilka gałązek kopru świeżego * 1 łyżeczka majonezu * 1 łyżeczka jogurtu naturalnego * sól, pieprz Paluszki pokroiłam na ok. 3 mm kawałki. Ogórka nie obierałam ze skórki tylko wyszorowałam

Pieprzyć z Fantazją
Klasyczny tatar z cebulą i kaparami 216

Klasyczny tatar musi zawsze pojawić się na stole podczas rodzinnych uroczystości. Najczęściej jest podawany z cebulką i ogórkami. Nie wszyscy jednak za nim przepadają. Tatar z cebulą i kaparami to pewna odmiana od klasyki, kapary nadadzą delikatnej ostrości i słoności potrawie. Świetnie będzie smakował podany z grzankami . Do przygotowania tatara najlepiej jest użyć wołowiny i samodzielnie ją drobno posiekać

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa krem z selera i białej marchewki 114

spałaszowana przez moje dzieci. To właśnie biała marchew stoi za sukcesem tego przepisu. Jakie warzywa Wasze dzieci lubią najbardziej? Mówi się, że dzieci lubią mniej więcej to samo: pomidory, ogórki.. i to by było […] Artykuł Zupa krem z selera i białej marchewki pochodzi z serwisu Wiszniówka

Wiszniówka
Sałatka z fasolką, pomidorkami i olejem lnianym + wyniki konkursu z SemCo 162

długo wyczekiwane wyniki konkursu z SemCo. Składniki: 2 spore garście żółtej fasolki szparagowej* kilka małych pomidorków 2-3 cm pora (biała część) 1 łyżka oleju lnianego wielkopolskiego SemCo 1 ogórek kiszony świeżo mielony pieprz i sól do smaku *w sezonie gotujemy świeżą, teraz można użyć mrożonej lub ze słoika (domowej) Przygotowanie: Jeśli używamy świeżej lub mrożonej fasolki szparagowej należy(...)wodzie. Jeśli używamy fasolki ze słoika etap ten pomijamy. Ugotowaną fasolkę studzimy i kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski. Dodajemy pokrojone na pół małe pomidorki, pokrojonego w kosteczkę ogórka i pokrojony por. Całość doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem i solą oraz dodajemy łyżkę oleju lnianego. Mieszamy składniki, próbujemy i opcjonalnie doprawiamy. Smacznego WYNIKI KONKURSU Z SEMCO Teraz jednak

Słodkie okruszki
Szaszłyki z kurczaka marynowanego w jogurcie z sosem orzechowym 124

mleka kokosowego 20 ml sosu sojowego 2 cm kłącza imbiru 1 ząbek czosnku 1 mała papryczka chili pół limonki 1 łyżeczka cukru trzcinowego Dodatki: ulubiona sałata zielony ogórek papryczka chili natka kolendry sezam * PRZYGOTOWANIE Szaszłyki z kurczaka Piersi z kurczaka umyj, osusz i oczyść. Następnie pokrój je na długie pasy i wrzuć do miski. Dodaj jogurt oraz Vegetę Natur(...)minut. Powinien powstać gęsty sos o konsystencji beszamelu. (Jeśli będzie za gęsty, dolej więcej mleka, jeśli za rzadki dodaj odrobinę masła orzechowego). Podanie Na talerze wyłóż sałatę, plastry ogórka i papryczki chili. Na wierzch połóż upieczone szaszłyki. Całość posyp sezamem podprażonym na suchej patelni i posiekaną kolendrą. Podawaj z orzechowym sosem

Food Square
Surówka z kapusty pekińskiej o smaku gyrosa 798

gyrosa i pyszny sos czosnkowy ..Mniam , po prostu Polecam nie przekombinowane a smaczne danie lub przystawka . Składniki : 1/2 małej kapusty pekińskiej 1 mała puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 1/2 ogórka szklarniowego , świeżego 1 czerwona cebula sos : 3 łyżki gęstego jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu 3-4 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka suszonego koperku(...)łyżeczka suszonego oregano sól , pieprz do smaku Kapustę , szatkujemy drobno i cieńko . Kukurydzę odsączamy z zalewy , dodajemy do kapusty . Cebulę kroimy drobniutko , ogórka na nieco większe kawałki – plasterki . Paprykę pozbawiamy komory nasiennej i także kroimy na kawałki . Warzywa mieszamy ze sobą w misce . Składniki na sos łączymy ze sobą w misce (oczywiście czosnek wyciskamy praską ) , przelewamy do sałatki . Mieszamy

Ogrodnik w podróży
Sałatka z kurczakiem 212

nawet jeśli nie potrafisz gotować to ta na pewno ci wyjdzie. Składniki: pierś z kurczaka 600 g feta pół kostki oliwki czarne z 10 szt pomidor koktajlowy 250 g ogórek świeży 1 szt sałata lodowa 1 szt Sos: sok z cytryny 2 łyżki olej 2 łyżki papryka czerwona mielona szczypta pieprz ziołowy szczypta musztarda jasna z łyżkę   Wykonanie: Sałatę(...)lodową myjemy i rwiemy w dłoniach ( nóż odłóżcie bo będzie gorzka) oliwki kroimy w plasterki ,ogórka myjemy i kroimy w ćwiarteczki ,pomidorki myjemy i kroimy w łódeczki ,feta w kosteczkę. Pierś z kurczaka myjemy kroimy w cienkie paseczki i doprawiamy przyprawą do kurczaka oczywiście od kociołek smaków . Smażymy na rozgrzanym oleju jakieś z 20 minut i gotowe. Polewany sosem naszą

Różowa kuchnia
Sałatka z kuskusem, czerwoną fasolą i papryką 130

Składniki: 1/3 szklanki kaszy kuskus 200 g czerwonej fasoli z puszki 1 gruby plaster żółtej papryki 3 łyżki czarnych oliwek 1 plaster fety 1 garść orzechów włoskich 1/4 wężowego ogórka zielonego 2 łyżeczki oliwy z oliwek 2 szczypty suszonego oregano sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Kaszę kuskus przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Paprykę oraz ogórka razem ze skórką kroimy

Moja smaczna kuchnia
Wiosenne jajka faszerowane 130

tylko na święta wielkanocne. Dla lubiących zjeść coś świeżego, wiosennego w sam raz! Jajka faszerowane nowalijkami. Czuć wiosnę! Składniki: * 5 jajek * 6 szt. rzodkiewek * ok. 6-8 cm ogórka * szczypiorek * majonez * sól, pieprz Jajka ugotowałam na twardo i ostudziłam. Przekroiłam na pół i wyjęłam żółtka. Rzodkiewkę i ogórka pokroiłam w bardzo drobną kosteczkę. Szczypiorek posiekałam. Żółtka rozgniotłam widelcem. Wymieszałam wszystko

Pieprzyć z Fantazją
Domowe burgery z grilla... zimą? 130

mielonego mięsa wieprzowego - 1/2 czerwonej papryki - 2 małe cebule - mix przypraw do mięsa wieprzowego - sól - pieprz SKŁADNIKI DO SOSU: - 3 łyżki majonezu - 1 łyżka musztardy - 3 łyżki ketchupu - 1 ogórek kiszony   - 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki - odrobina bazylii Cebulę i czerwoną paprykę kroimy w drobniutką kostkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni. Następnie łączymy je z mięsem, solą, pieprzem(...)żeby trochę się podgrzały i zarumieniły. W między czasie możemy przygotować sos i zająć się boczkiem. Do miski wrzucamy: majonez, musztardę, ketchup, ostrą paprykę, bazylię i bardzo drobno posiekany ogórek kiszony. Wszystko dokładnie mieszamy. Boczek smażymy na patelni, aż się zarumieni. A teraz wielki finał. W bułki wkładamy kolejno: listek sałaty lodowej, burger z serem, plaster pomidora, krążek papryki, papryczki

Związek na patelni
Sałatka z kapusty pekińskiej, pomidora i rzodkiewek 143

kolacją do ulubionego filmu. Jest prosta w przygotowaniu, wystarczy tylko pokroić wszystkie warzywa i doprawić sosem winegret. Składniki :  5-6 liści kapusty pekińskiej 1 średni pomidor pół dużego ogórka lub dwa małe 7 -8 rzodkiewek garść świeżych liści pietruszki Sos winegret : 2 łyżki wody 2 łyżki oleju 1 łyżka octu winnego  sól, pieprz Przygotowanie :  Wszystkie warzywa dokładnie(...)umyć. Kapustę pokroić w paski, pietruszkę posiekać. Pomidora pokroić w półplasterki, a rzodkiewki i ogórka w kostkę.  Warzywa umieścić w miseczce i wymieszać. Dodać posiekane liście pietruszki. Wodę, olej, ocet i przyprawy umieścić w naczyniu, które można szczelnie zamknąć. Wstrząsać do momentu aż składniki się połączą. Sałatkę polać przygotowanym sosem tuż przed podaniem. Smacznego ! Artykuł Sałatka z kapusty

Perfekcyjnesmaki
Sałatka z tortellini z szynką konserwową 5457

Jest genialna!   Składniki: – 1 opakowanie tortellini (250g) – użyłam tortellini z serem – 200 g szynki konserwowej (gruby plaster) – 1 puszka kukurydzy konserwowej – 1 zielony ogórek – mały pęczek koperku – 2-3 łyżki majonezu – 1 ząbek czosnku   Tortellini gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Studzimy (ja jeszcze ciepłe oblewam olejem, tak aby się(...)skleiły jak będą zimne). Szynkę konserwową kroimy w kosteczkę, zielony ogórek obieramy, wycinamy gniazda nasienne i również kroimy w kosteczkę. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę i mieszamy z majonezem. Koperek siekamy. Wszystkie składniki mieszamy w misce i odstawiamy do przegryzienia.   Smacznego! Artykuł Sałatka z tortellini z szynką konserwową pochodzi z serwisu Cook Yourself

CookYourself
Pizzerinki 120

podsypaną mąką i rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm. Miseczką wykrawamy spody do pizzerinek. Pozostałe składniki: koncentrat pomidorowy zioła prowansalskie bazylia oregano sól, pieprz, czarnuszka, chilli szynka ser żółty ogórek korniszon wykonanie: spody pizzerinek smarujemy koncentratem pomidorowym i obficie posypujemy przyprawami. następnie wykładamy szynkę( ja starłam kawałek szynki na tarce- dzięki temu lepiej przylega do spodu),   pokrojony ogórek

Domowe ciasta