słońce. Ferie się zaczęły, a śnieg niestety znika w oczkach… Składniki: 1 puszka tuńczyka w kawałkach 180 g (można użyć w sosie własnym lub oleju) 3 cm zielonego ogórka 2 garście mieszanki sałat (u mnie wersja z marchewką) pół łyżki suszonej cebuli w płatkach 1 łyżka oleju lnianego Woj-len świeżo mielony czarny pieprz do smaku około(...)pora (biała część) Przygotowanie: Tuńczyka osączamy i przekładamy do miski. Dodajemy miks sałat, obranego i pokrojonego ogórka, pokrojony na półplasterki lub drobniej por, suszoną cebulkę w płatkach i łyżkę oleju lnianego. Całość doprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem. Mieszamy i podajemy. Smacznego
Słodkie okruszkisię bardzo szybko. Kiedy spodziewam się gości, albo chcę coś przekąsić to jest w sam raz na takie okazje - pachnąca wiosną sałatka. Składniki: * 1 opakowanie paluszków surimi * 10 cm ogórka zielonego * 3 rzodkiewki * kilka gałązek kopru świeżego * 1 łyżeczka majonezu * 1 łyżeczka jogurtu naturalnego * sól, pieprz Paluszki pokroiłam na ok. 3 mm kawałki. Ogórka nie obierałam ze skórki tylko wyszorowałam
Pieprzyć z FantazjąKlasyczny tatar musi zawsze pojawić się na stole podczas rodzinnych uroczystości. Najczęściej jest podawany z cebulką i ogórkami. Nie wszyscy jednak za nim przepadają. Tatar z cebulą i kaparami to pewna odmiana od klasyki, kapary nadadzą delikatnej ostrości i słoności potrawie. Świetnie będzie smakował podany z grzankami . Do przygotowania tatara najlepiej jest użyć wołowiny i samodzielnie ją drobno posiekać
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!spałaszowana przez moje dzieci. To właśnie biała marchew stoi za sukcesem tego przepisu. Jakie warzywa Wasze dzieci lubią najbardziej? Mówi się, że dzieci lubią mniej więcej to samo: pomidory, ogórki.. i to by było […] Artykuł Zupa krem z selera i białej marchewki pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówkadługo wyczekiwane wyniki konkursu z SemCo. Składniki: 2 spore garście żółtej fasolki szparagowej* kilka małych pomidorków 2-3 cm pora (biała część) 1 łyżka oleju lnianego wielkopolskiego SemCo 1 ogórek kiszony świeżo mielony pieprz i sól do smaku *w sezonie gotujemy świeżą, teraz można użyć mrożonej lub ze słoika (domowej) Przygotowanie: Jeśli używamy świeżej lub mrożonej fasolki szparagowej należy(...)wodzie. Jeśli używamy fasolki ze słoika etap ten pomijamy. Ugotowaną fasolkę studzimy i kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski. Dodajemy pokrojone na pół małe pomidorki, pokrojonego w kosteczkę ogórka i pokrojony por. Całość doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem i solą oraz dodajemy łyżkę oleju lnianego. Mieszamy składniki, próbujemy i opcjonalnie doprawiamy. Smacznego WYNIKI KONKURSU Z SEMCO Teraz jednak
Słodkie okruszkimleka kokosowego 20 ml sosu sojowego 2 cm kłącza imbiru 1 ząbek czosnku 1 mała papryczka chili pół limonki 1 łyżeczka cukru trzcinowego Dodatki: ulubiona sałata zielony ogórek papryczka chili natka kolendry sezam * PRZYGOTOWANIE Szaszłyki z kurczaka Piersi z kurczaka umyj, osusz i oczyść. Następnie pokrój je na długie pasy i wrzuć do miski. Dodaj jogurt oraz Vegetę Natur(...)minut. Powinien powstać gęsty sos o konsystencji beszamelu. (Jeśli będzie za gęsty, dolej więcej mleka, jeśli za rzadki dodaj odrobinę masła orzechowego). Podanie Na talerze wyłóż sałatę, plastry ogórka i papryczki chili. Na wierzch połóż upieczone szaszłyki. Całość posyp sezamem podprażonym na suchej patelni i posiekaną kolendrą. Podawaj z orzechowym sosem
Food Squaregyrosa i pyszny sos czosnkowy ..Mniam , po prostu Polecam nie przekombinowane a smaczne danie lub przystawka . Składniki : 1/2 małej kapusty pekińskiej 1 mała puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 1/2 ogórka szklarniowego , świeżego 1 czerwona cebula sos : 3 łyżki gęstego jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu 3-4 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka suszonego koperku(...)łyżeczka suszonego oregano sól , pieprz do smaku Kapustę , szatkujemy drobno i cieńko . Kukurydzę odsączamy z zalewy , dodajemy do kapusty . Cebulę kroimy drobniutko , ogórka na nieco większe kawałki – plasterki . Paprykę pozbawiamy komory nasiennej i także kroimy na kawałki . Warzywa mieszamy ze sobą w misce . Składniki na sos łączymy ze sobą w misce (oczywiście czosnek wyciskamy praską ) , przelewamy do sałatki . Mieszamy
Ogrodnik w podróżynawet jeśli nie potrafisz gotować to ta na pewno ci wyjdzie. Składniki: pierś z kurczaka 600 g feta pół kostki oliwki czarne z 10 szt pomidor koktajlowy 250 g ogórek świeży 1 szt sałata lodowa 1 szt Sos: sok z cytryny 2 łyżki olej 2 łyżki papryka czerwona mielona szczypta pieprz ziołowy szczypta musztarda jasna z łyżkę Wykonanie: Sałatę(...)lodową myjemy i rwiemy w dłoniach ( nóż odłóżcie bo będzie gorzka) oliwki kroimy w plasterki ,ogórka myjemy i kroimy w ćwiarteczki ,pomidorki myjemy i kroimy w łódeczki ,feta w kosteczkę. Pierś z kurczaka myjemy kroimy w cienkie paseczki i doprawiamy przyprawą do kurczaka oczywiście od kociołek smaków . Smażymy na rozgrzanym oleju jakieś z 20 minut i gotowe. Polewany sosem naszą
Różowa kuchniaSkładniki: 1/3 szklanki kaszy kuskus 200 g czerwonej fasoli z puszki 1 gruby plaster żółtej papryki 3 łyżki czarnych oliwek 1 plaster fety 1 garść orzechów włoskich 1/4 wężowego ogórka zielonego 2 łyżeczki oliwy z oliwek 2 szczypty suszonego oregano sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Kaszę kuskus przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Paprykę oraz ogórka razem ze skórką kroimy
Moja smaczna kuchniatylko na święta wielkanocne. Dla lubiących zjeść coś świeżego, wiosennego w sam raz! Jajka faszerowane nowalijkami. Czuć wiosnę! Składniki: * 5 jajek * 6 szt. rzodkiewek * ok. 6-8 cm ogórka * szczypiorek * majonez * sól, pieprz Jajka ugotowałam na twardo i ostudziłam. Przekroiłam na pół i wyjęłam żółtka. Rzodkiewkę i ogórka pokroiłam w bardzo drobną kosteczkę. Szczypiorek posiekałam. Żółtka rozgniotłam widelcem. Wymieszałam wszystko
Pieprzyć z Fantazjąmielonego mięsa wieprzowego - 1/2 czerwonej papryki - 2 małe cebule - mix przypraw do mięsa wieprzowego - sól - pieprz SKŁADNIKI DO SOSU: - 3 łyżki majonezu - 1 łyżka musztardy - 3 łyżki ketchupu - 1 ogórek kiszony - 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki - odrobina bazylii Cebulę i czerwoną paprykę kroimy w drobniutką kostkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni. Następnie łączymy je z mięsem, solą, pieprzem(...)żeby trochę się podgrzały i zarumieniły. W między czasie możemy przygotować sos i zająć się boczkiem. Do miski wrzucamy: majonez, musztardę, ketchup, ostrą paprykę, bazylię i bardzo drobno posiekany ogórek kiszony. Wszystko dokładnie mieszamy. Boczek smażymy na patelni, aż się zarumieni. A teraz wielki finał. W bułki wkładamy kolejno: listek sałaty lodowej, burger z serem, plaster pomidora, krążek papryki, papryczki
Związek na patelnikolacją do ulubionego filmu. Jest prosta w przygotowaniu, wystarczy tylko pokroić wszystkie warzywa i doprawić sosem winegret. Składniki : 5-6 liści kapusty pekińskiej 1 średni pomidor pół dużego ogórka lub dwa małe 7 -8 rzodkiewek garść świeżych liści pietruszki Sos winegret : 2 łyżki wody 2 łyżki oleju 1 łyżka octu winnego sól, pieprz Przygotowanie : Wszystkie warzywa dokładnie(...)umyć. Kapustę pokroić w paski, pietruszkę posiekać. Pomidora pokroić w półplasterki, a rzodkiewki i ogórka w kostkę. Warzywa umieścić w miseczce i wymieszać. Dodać posiekane liście pietruszki. Wodę, olej, ocet i przyprawy umieścić w naczyniu, które można szczelnie zamknąć. Wstrząsać do momentu aż składniki się połączą. Sałatkę polać przygotowanym sosem tuż przed podaniem. Smacznego ! Artykuł Sałatka z kapusty
PerfekcyjnesmakiJest genialna! Składniki: – 1 opakowanie tortellini (250g) – użyłam tortellini z serem – 200 g szynki konserwowej (gruby plaster) – 1 puszka kukurydzy konserwowej – 1 zielony ogórek – mały pęczek koperku – 2-3 łyżki majonezu – 1 ząbek czosnku Tortellini gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Studzimy (ja jeszcze ciepłe oblewam olejem, tak aby się(...)skleiły jak będą zimne). Szynkę konserwową kroimy w kosteczkę, zielony ogórek obieramy, wycinamy gniazda nasienne i również kroimy w kosteczkę. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę i mieszamy z majonezem. Koperek siekamy. Wszystkie składniki mieszamy w misce i odstawiamy do przegryzienia. Smacznego! Artykuł Sałatka z tortellini z szynką konserwową pochodzi z serwisu Cook Yourself
CookYourselfpodsypaną mąką i rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm. Miseczką wykrawamy spody do pizzerinek. Pozostałe składniki: koncentrat pomidorowy zioła prowansalskie bazylia oregano sól, pieprz, czarnuszka, chilli szynka ser żółty ogórek korniszon wykonanie: spody pizzerinek smarujemy koncentratem pomidorowym i obficie posypujemy przyprawami. następnie wykładamy szynkę( ja starłam kawałek szynki na tarce- dzięki temu lepiej przylega do spodu), pokrojony ogórek
Domowe ciasta