Kuchnia ze smakiem: aromatyczne i pełne smaku przyprawy Knorr cz. 2 143Kanady Gorczyca lubi chłodny klimat dlatego rejony Kanady są idealne do jej uprawy. W kuchni wykorzystywana jest do marynat, sosów, mięs czy wędlin a nawet kiszonych i konserwowych ogórków czy kapusty. Ma lekko ostry smak. Kminek z Polski Nasze rodzime ziemie sprzyjają uprawie kminku – Polska jest jednym z czołowych liderów produkcji kminku. To też jedna z najstarszych przypraw, które
Health-Fit-Life
Sałatka z łososiem w lekkim sosie czosnkowym 277Stella ). Przygotowując drugie śniadanie dla mojej rodziny korzystam z produktów marki Stella . Polecam! Składniki: 1 puszka łososia w kawałkach w oleju 150 g 2-3 liście sałaty pół zielonego ogórka kawałek czerwonej papryki około 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól i pieprz do smaku Na sos: 2 pełne łyżki jogurtu naturalnego niespełna 1 łyżka majonezu sól i pieprz do smaku(...)starty ząbek czosnku Propozycja podania: grillowany na patelni chleb tostowy Przygotowanie: Do miski przekładamy łososia w kawałkach, dodajemy porwane w rękach liście sałaty, obranego i pokrojonego w półplasterki ogórka, posiekany szczypiorek i pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy. Składniki sosu mieszamy. Sałatkę polewamy sosem, mieszamy i przekładamy całość do miseczki/pudełka na lunch
Słodkie okruszki
Rozgrzewająca zupa a’la strogonow 205czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 litr wody lub bulionu 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 4 kulki pieprzu 1 papryka (użyłam pół żółtej i pół czerwonej) 1 ogórek kiszony przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, chili, cukier 1 łyżeczka musztardy mąka do obtoczenia mięsa olej do smażenia *** Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w paseczki i przekładamy(...)wodą lub bulionem. Dodajemy ziele angielskie, pieprz w kulach i liście laurowe, gotujemy na małym ogniu przez 1 godzinę *** *** Następnie dodajemy przecier pomidorowy oraz pokrojoną w kostkę paprykę i ogórka, przykrywamy i gotujemy nadal na małym ogniu przez około 30 minut *** *** Po tym czasie doprawiamy jeszcze do smaku solą, pieprzem i cukrem jeśli to konieczne *** *** Zupa dzięki obtoczeniu mięsa
Blog z Apetytem
Kiszone warzywa. 264może zbierać się piana, która może wylać się ze słoja (dlatego ustawiamy słoje na tacy). Aby przyspieszyć proces kiszenia, można dodać do zalewy kilka łyżek kwasu z kiszonych ogórków. Warzyw są ukiszone po ok. 7 dniach. Gdy warzywa są ukiszone, należy należy je zapasteryzować, aby zatrzymać proces fermentacji. Pasteryzacja: Jeśli podczas kiszenia zalewa wylała się
Codziennik Kuchenny
Tacos 222orzeźwiającą salsą. Jeśli jeszcze nie próbowałeś, koniecznie trzeba to nadrobić! Składniki: 12 placków kukurydzianych taco shells Salsa: 2 duże pomidory 1 żółta papryka 1 mała czerwona cebula ogórek konserwowy/ogórek konserwowy z chilli 1/2 pęczku pietruszki/kolendry sok z 1/2 cytryny/limonki 3 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz Nadzienie mięsne: 1 łyżka oleju 500 g wołowego mięsa mielonego(...)granulowany, cebula suszona lub granulowana, sól, oregano) szczypta cukru Dodatki: śmietana 18% Przygotowanie: Salsa: Pomidory spażyć, zdjąć skórkę i usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę. Paprykę, cebulę i ogórka pokroić w taką samą kostkę, jak pomidory. Pietruszkę posiekać. Wszystkie składniki wymieszać razem i polać sosem (sok z cytryny+oliwa+sól+pieprz). Nadzienie mięsne: Na patelni rozgrzać olej, dodać mięso
Malinowo w kuchni
Burger z indyka z sosem tatarskim – inaczej 201jednak podobnie. Danie zdecydowanie dietetyczne. Proste w wykonaniu i smaczne. Mam nadzieję, że się skusicie. Polecam. Składniki: 400 g mięsa mielonego z indyka ( z fileta ) Kilka pieczarek marynowanych 1 ogórek małosolny lub kiszony ½ czerwonej małej cebuli Kilka gałązek natki pietruszki 2 łyżki jogurtu typu greckiego 1 łyżeczka majonezu typu light Sól Pieprz Zielona czubryca Odrobina cukru Niewielka ilość oleju Wykonanie(...)płaskie burgery i smarujemy je niewielką ilością oleju z obu stron. Grillujemy kilka minut z obu stron ( nie zbyt długo aby mięso nie zrobiło się suche ). Pieczarki, cebulę, ogórek i pietruszkę drobno siekamy. Dodajemy jogurt i majonez. Mieszamy doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Przygotowany sos wykładamy na burgera. SMACZNEGO. (function
Smaki Ewy
Sałatka z wędzonym kurczakiem 505Składniki: 2-3 zupki chińskie rosołowe 2 wędzone udka 2 pomidory 2-3 ogórki konserwowe 1 puszka cieciorki 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy Przygotowanie: Makaron z zupek pokruszyć, wsypać przyprawę z … Czytaj dalej Sałatka z wędzonym kurczakiem
czarrna od kuchni
Ćwikła z chrzanem 216tylko. Ćwikła z chrzanem Ja w środę nasmażyłam całą masę schabowych i serwuję je codziennie mojemu mężowi. Zmieniam jedynie sałatki, z którymi podaje schaby. Były już ogórki kiszone, była sałatka grecka no i oczywiście są i buraczki. Buraczki ćwikłowe z chrzanem przedstawiłam mojemu mężowi kilka lat temu. Od razu mu posmakowały i często mi powtarza, iż buraczki są jednym
mecooks
Kebabowa surówka z pekinki 4191szynki . To już bardziej mięsna wersja Dzisiaj towarzyszyła pieczonemu kurczakowi i była doskonałym dodatkiem Polecam za prostotę i smak . Składniki : 1/2 małej kapusty pekińskiej 1 puszka kukurydzy ( mała ) 3 ogórki , korniszony 1/2 małej cebuli 1/2 czerwonej papryki 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka ketchupu 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka , płaska tymianku sól,pieprz do smaku natka pietruszki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Ogrodnik w podróży
Szybka sałatka z komosą i tuńczykiem. Świetna do szkoły lub pracy 230które można spotkać w tamtejszych kuchniach. Oczywiście, jeśli macie ochotę, dorzućcie coś od siebie. Sałatka z komosą i tuńczykiem Składniki: 100 gramów komosy ryżowej, mała czerwona cebula, papryka czerwona, ogórek, natka pietruszki, dobrej jakości tuńczyk w puszce (kawałki w oleju), sól, pieprz. Zrób tak: komosę wypłucz w wodzie, następnie gotuj pod przykryciem w proporcji 1 część kaszy(...)części wody przez około 12 min., wyłącz ogień i odstaw bez odkrywania na około 10 minut. Cebulę pokrój w cienkie pióra, ogórka i paprykę w kostkę. Natkę posiekaj. Warzywa wymieszaj z przestudzoną komosą i połową tuńczyka razem z olejem. Dopraw solą i pieprzem. Resztę ryby wyłóż na każdą z porcji. Tak przygotowaną sałatkę można przechowywać nawet przez kilka godzin, dlatego
Kulinarna Polska
Tortilla z czarnym czosnkiem 218lukrecję lub ocet balsamiczny). Przemianie ulega też konsystencja ząbków - staja się nie tylko granatowo-czarne, ale też miękkie i nieco kleiste (jak serek topiony). Składniki - 50 g pieczarek - 1 ogórek - 1 czerwona papryka - garść rukoli - 1 pierś z kurczaka - 4 ząbki czosnku - 100 g jogurtu naturalnego - kilka ząbków czarnego czosnku - tortille - sól i pieprz Przygotowanie: Pieczarki kroimy w plasterki(...)podsmażamy. Fileta z kurczaka kroimy w plasterki i smażymy. Następnie studzimy i siekamy. Jogurt naturalny mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Ogórka obieramy i wraz z papryką kroimy w kawałki. Tortille podgrzewamy i na każdą kładziemy po trochę każdego ze składników, polewamy sosem czosnkowym i zwijamy
Zainspirowana w kuchni
Buraczki tarte do słoików. Przepis krok po kroku. 194namiastkę lata. Skromne własne zasoby Przetworów nie robię jak szalony ale buraczki tarte do słoików to absolutny „must have”. Tak samo jak OGÓRKI CURRY (link) albo KONFITURA ŚLIWKOWA (link) Zamiast głowić się jaki przygotuję dodatek do obiadu, po prostu wyjmuję słoik tych magicznych buraczków i sprawa rozwiązana
kuron.com.pl
Nowe jesienne menu - Stekówka - steki i burgery 178rozgrzewający, to jest coś, co chce się zjeść po całym dniu kapania deszczu o parapet. Zdecydowanie. No i ponownie - konsystencja idealna! 👉 Tatar z makreli - wędzona makrela w asyście zielonego ogórka i czerwonej cebuli otoczona kwaśną śmietaną Makrela to chyba jedna z ulubionych ryb Polaków, my z Dominikiem także za nią przepadamy. Jest tłusta i idealna, by posilić się nią(...)trudami dnia codziennego i niesprzyjającą pogodą, bo zawiera także szereg cennych składników, które wspomagają odporność organizmu. W połączeniu z kwaśną śmietaną oraz chrupiącymi dodatkami w postaci cebulki i ogórka jest przyjemnie orzeźwiająca i lekka. Bardzo miła przystawka, która zasmakuje nie tylko fanom makreli, ale ryb ogółem. 😊 👉 Tarta cebulowa - delikatna tarta cebulowa oblana sosem na bazie maślaków Ta tarta jest
Cooking Monster
TWAROŻEK Z TUŃCZYKIEM 157rozgnieść widelcem, dodać odsączonego tuńczyka, serek wiejski, paprykę, pietruszkę i przyprawy. Wymieszać wszystko razem. Można zjeść sam, lub podawać z pieczywem. U mnie była to grahamka, dodatkowo zjadłam z ogórkiem kiszonym. Makro podane poniżej. całość: 449,2 kcal (B:76,2g W:8,9g T:12,1g) 1 z 3 porcji: 149 kcal(...)porcja podana z bułką grahamką (75g) i ogórkiem kiszonym (3 szt. 75g): 377 kcal
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czas
Chrupiąca sałatka obiadowa z pestkami dyni 258mechanicznie wydobywać. Polecam! Składniki: około 7-8 cm pora (biała część) 1 jabłko (słodkie i soczyste) 1 pełna łyżka prażonej naturalnej pestki dyni ZPS KORSZEŃ około 3 cm zielonego ogórka sól i pieprz do smaku 1 łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego Przygotowanie: Kroimy por (u mnie na 4 części i cienkie plasterki), wrzucamy do miski lekko solimy i ugniatamy(...)ręką. Odstawiamy na kilka minut. Znów ugniatamy i odlewamy „płyn”. Jabłko i ogórek obieramy i kroimy w kosteczkę, dodajemy do pora. Pestki dyni siekamy, dodajemy do reszty składników. Na koniec dodajemy majonez, jogurt i całość doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, próbujemy. Opcjonalnie doprawiamy. Sałatka najlepiej smakuje jak chwilę postoi przed podaniem (smaki się przegryzą). S macznego
Słodkie okruszki