łyżeczki kminu rzymskiego ½ łyżeczki kolendry ½ łyżeczki soli ¼ łyżeczki pieprzu czarnego Olej do smażenia Dodatkowo: 4 bułki 1 pomidor Kilka liści sałaty 5 pieczarek Sos tzatziki 200g jogurtu greckiego 1 ogórek gruntowy 1 ząbek czosnku 1 łyżka posiekanego koperku Sól i pieprz do smaku *Możecie zastąpić fasolą z puszki (2 puszki). Fasolę czarną można zastąpić czerwoną. Przygotowanie: Fasolę namoczyć w zimnej(...)owsiane zblendować, ale nie na mąkę. Dodać płatki i jajko do masy z fasoli. Połączyć. Formować burgery. Smażyć je na rozgrzanym oleju z obu stron. Sos: Czosnek drobno posiekać, ogórka zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dodać koperek i jogurt grecki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać. Odstawić do przegryzienia się smaków. Możecie dodatkowo podać z odrobiną oliwy
Fabryka pomysłówSKŁADNIKI: 1 plaster około 1-2 cm karczku od dziedzica firmy HAŃDEREK 1 bułka czym więcej ziaren tym lepiej 2 plastry sera żółtego 3 plastry pomidora 4 plastry ogórka 3 plastry papryki czerwonej kilka roszpunek majonez ketchup łyżka oleju WYKONANIE: 1. Bułkę rozcinamy na 2 części, podpiekamy w piekarniku. 2. Karczek opiekamy z obydwóch stron na oleju. 3. Dolną część(...)bułki smarujemy ketchupem, górną majonezem. 4. Całość składamy - dolna część bułki,ser, ogórek, pomidor, karczek, papryka, roszpunka, górna część bułki
Dziś Ja gotujeogórkowo - pieczarkowa, pasteryzowana to pyszna sałatka zimowa. Idealna do hamburgerów, zapiekanek i dań obiadowych. W smaku jest słodko winna, leciutko kwaskowa, bardzo smaczna. Polecam. SKŁADNIKI : 3 kg ogórków 1 kg cebuli 1 kg papryki 1 kg małych pieczarek 2 marchewki na słoik - liść laurowy, ziele, pieprz w ziarnkach ZALEWA I : 9 szklanek wody 1 szklanka
Kulinarne Fantazje Mariolipopołudniową kawą czy herbatą, dla niektórych nawet lekkim likierem Tak jest i tym razem, nie tracąc czasu, mimo upałów postanowiłam z Mamą upiec ciasto – w przerwie między kiszeniem ogórków i gotowaniem dżemów. Oczywiście wybór padł na ciasto ze śliwkami, śliwkami węgierkami z pobliskiego targu. PYCHA!! Jest domowo, miło i smacznie, bo zapach świeżo upieczonego domowego ciasta zawsze napawa
Zasmakuj Kuchnizestawem przepisów na obiady wrócę do Was we wrześniu. Poniedziałek - Sałatka tabbouleh z ciecierzycą Tabbouleh to lekka libańska sałatka na bazie natki pietruszki i kaszy bulgur z dodatkiem pomidorów, ogórków i papryki. Idealna na lato, bo jest bardzo odświeżająca! Świetnie nadaje się jako posiłek do pracy. Aby była bardziej sycąca, polecam do bazowego przepisu dodać 250 g ciecierzycy
Chilli Czosnek i Oliwamarynacie), jak i zwykłego obiadu. Przygotowując surówkę pamiętajcie, że przyprawy to podstawa. Spróbujcie. Składniki: 1/4 kapusty pekińskiej 1/4 czerwonej papryki 2 pełne łyżki kukurydzy z puszki 1 mały gruntowy ogórek 2 łyżki soku z cytryny 1 -2 łyżeczki cukru około 4-5 łyżek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno Woj-len sól i pieprz do smaku (używam kolorowy i czarny pieprz(...)pełna łyżka posiekanej zielonej pietruszki Przygotowanie: Kapustę szatkujemy i przekładamy do miski. Dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, obranego i pokrojonego w półplasterki ogórka, kukurydzę i posiekaną zieloną pietruszkę. Następnie dodajemy świeżo wyciśnięty sok z cytryny (najpierw mniej), olej i cukier (najpierw mniej). Całość doprawiamy pieprzem – używam świeżo mielonego kolorowego (w młynku) i czarnego oraz solą. Składniki dokładnie mieszamy
Słodkie okruszkiryżem z kalafiora, a wśród dodatków umieścić warzywa zakwaszone na szybko. Składniki: Główka kalafiora 100 g łososia wędzonego lub innej ryby Awokado Garść fasoli szparagowej Garść siekanej czerwonej kapusty Ogórek Pęczek rzodkiewek 2-3 łyżki sezamu 2-3 łyżki siekanego szczypiorku Marynata 1/4 szklanki octu ryżowego lub winnego 2 łyżki cukru Sos 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu ryżowego(...)dość mocnym ogniu często mieszkając. Krok 2 Pokrój na kaleki łososia, warzywa umyj, obierz posiekaj w plastry. Zrób marynatę: wymieszaj ocet z cukrem w osobnych miseczkach zalej marynatą plastry ogórka i kapusty. Zrób sos: wymieszaj sos sojowy z olejem sezamowym i cukrem lub miodem. Na koniec dodaj ocet lub sok z cytryny. Krok 3 Wyłóż ryż z kalafiora do szerokiej
Niedzielny kucharztrudnych przypadków”, które ze względu na gazy wymagają odosobnienia ;-). Owoce i warzywa, które przechowujemy w temperaturze pokojowej Bakłażany Banany Bataty Bazylię Cebulę Cukinie Cytryny Czosnek Dynię Grejpfruty Kabaczki Melony Ogórki Pomarańcze Pomidory Ziemniaki Warzywa i owoce, które chowamy do lodówki dopiero gdy dojrzeją Awokado Ananasy Brzoskwinie Gruszki Kiwi Mango Melony Morele Nektarynki Papaje Śliwki Warzywa i owoce, które przechowujemy
Niedzielny kucharzłyżeczka oregano sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 4 bezglutenowe bułki do burgerów (można zastąpić bezglutenowymi ciabattami, które są łatwiej dostępne) * 4 liście sałaty lodowej 4 plasterki pomidora 4 plasterki ogórka konserwowego ** 4 plasterki sera cheddar (opcjonalnie - produkt o bardzo niskiej zawartości laktozy, odpowiedni dla diety FODMAP w małych ilościach) ketchup ** 3 łyżki oliwy z oliwek CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN POZIOM(...)minut). 2. Bułki do burgerów/ciabatki przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu. 3. Spód bułki smarujemy łyżeczką ketchupu, kładziemy plaster sałaty, kotlecik, plasterek sera (opcjonalnie), plaster pomidora i ogórka, górną część bułki smarujemy ketchupem i składamy. Gotowe! :) PRZEJDŹ DO INNYCH PRZEPISÓW LOW FODMAP
My Culinary Artmniej kremowe, a skórka twardsza i grubsza. A nie o ten efekt mi chodzi. Składniki: - schab - ilość plastrów w zależności od potrzeb - słonina - 2x więcej plastrów niż mamy schabu - ogórek kiszony - cebula - ząbki czosnku - majeranek, papryka czerwona, sól i pieprz - niewielkie, równe ziemniaki - u mnie kilogram - łyżka cukru - łyżka soli - łyżka oliwy Ziemniaki obieram, lub skrobię, jeżeli są na tyle(...)odcedzam. Plastry schabu rozbijam, ale tak by nie było dziur. posypuję solą, majerankiem, słodką papryką i solą. Na każdym kotlecie układam po dwa plastry słoniny, kilka plasterków czosnku, pasek ogórka i kilka kawałków cebuli. Zakładam do środka krótsze boki i zawijam wzdłuż dłuższych. Spinam wykałaczką lub dwoma. Na dnie naczynia żaroodpornego układam kilka dodatkowych plastrów słoniny i kawałki pozostałej cebuli
Cook&LoveKiedy dostałam kolejny kosz z jabłkami do przerobienia, szybko zabrałam się do pracy. No bo przecież inne przetwory czekają w kolejce do zrobienia. Ogórki, pomidory, buraczki, sałatki... Przyszła pora na zrobienie musu z jabłek, który doskonale sprawdza się do naleśników, do pieczywa... Składniki: * 2,5 kg obranych oczyszczonych i pokrojonych jabłek (papierówki) 3 łyżki wody 6 łyżek
Kuchnia u Krysiarbuza Składniki: na 2 porcje 100 g mieszanej sałaty 300 g arbuza 100 g sera feta garść borówek kilka liści mięty pieprzowej kilka liści bazylii 1 awokado 1 ogórek 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka winnego octu sól i pieprz do smaku Ułóż sałatę na półmisku. Dodaj plasterki ogórka, awokado i pokrojony w kostkę arbuz. Posyp
codojedzeniarobieniem przetworów w moim wykonaniu bywa różnie. Dżemy? Proszę bardzo. Sosy warzywne, przeciery i inne mamałygi – z przyjemnością. Ogórki i reszta grubego kalibru już nie, bo się boję, że mi słoiki wybuchną. Strach mój nie jest bezpodstawny. Moja kiszona kapusta strzeliła tak, że sąsiad myślał, że wojnę mu wypowiedziałam i rozpoczynam ostrzał jego posesji. W tym roku postawiłam
ladykitchenwłączając w to gotowanie jajek na twardo! Składniki: - 1 wędzona makrela (ok 300-400g) - 5 jajek rozm.M - 1 średnia cebula - 1 duża łyżka majonezu - sól, pieprz - opcjonalnie: ogórek konserwowy, szczypiorek Jajka gotujemy na twardo. Studzimy i obieramy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę (pokrojoną cebulę przelewamy wrzątkiem). Makrelę obieramy z ości i rozdrabniamy palcami. Dodajemy posiekane(...)jajko oraz cebulę. Dodajemy majonez i pierz. Mieszamy i smakujemy. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Opcjonalnie możemy dodać pokrojonego w drobną kosteczkę dużego ogórka konserwowego lub/i szczypiorek. Smacznego
CookYourselfjest tu Szymon Bracik, który umiejętnie łączy smak z nowoczesną techniką kulinarną, co nie zdarza się tak często. Szparagi/ jamon gran reserva/ sos holenderski gravlax z troci/ cytrusy/ zielony ogórek dashi/ soba/ przegrzebek jesiotr/ czarna soczewica/ warzywa/ sos beurre blanc kacza pierś/ mango/ biała czekolada truskawka/ mango/ biała czekolada Wodna Wieża, to również pracownia, w której tworzone są naczynia, według(...)prostotę, estetykę i smak. Dania piękne podane, bez tak zwanych bajerków. Bronią się smakiem. Tu mieliśmy przyjemnośc jeść: szparagi/ sos kremowy/ szynka/ parmigiano tatar/ łosoś/ pumpernikel/ jajko chłodnik/ botwina/ ogórek/ fenkuł/ granita kaczka/ fasolka/ groszek/ szparagi/ demi/ pancetta/ puree kalafiorowe sandacz/ risotto/ groszek zielony jogurt/ sorbet/ beza i ten gewurztraminer... Punktu G nie można i nie należy pomijać. Podsmumowując
królestwo garów