Cześć :D Następny słoneczny piękny dzień za nami <3 Dość owocny też przyznam. Ogród już calutki posadzony. Pomidory, papryka, ogórki, selery, pory. Wszystko.....prawie.....aksamitki i jeszcze inne kwiatuszki wymagają wysadzenia. Jednak to już na rabaty, więc spokojnie :) Coś na szybko na obiad? Znów tuńczyk :D Tym razem w pomidorach. Danie z tuńczykiem w puszcze podbiło serca domowników
Pieprzyć z Fantazjąrękę...Stwierdziłam, że to znak jakiś i coś z niego zrobić trzeba :D Sałatka :D Składniki: * puszka tuńczyka w sosie własnym lub oleju roślinnym * 8 dkg makaronu ryżowego * ogórek kiszony ok 2 sztuk * kukurydza * majonez * czerwona cebula * papryka * koperek * żółty ser * sól, pieprz Tuńczyka odcedziłam z zalewy. Makaron ugotowałam zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedziłam i odstawiłam do ostygnięcia(...)czasie zabrałam się za siekanie, krojenie i tego typu czynności :D Ser i ogórka pokroiłam w drobną kosteczkę. Podobnie postąpiłam z cebulą i papryką. Kukurydzę odcedziłam z zalewy. Dodałam to wszystko do tuńczyka. Jak makaron już przestygł połączyłam go z pozostałością. Wymieszałam z dwoma łyżkami majonezu, przyprawiłam solą i pieprzem. Wierzch lekko oprószyłam posiekanym koperkiem. Pyszne? A pewnie
Pieprzyć z Fantazjąkońcu i porządnie skropił roślinki :D Dziś zaświeciło słońce i czego więcej trzeba, żeby przyroda ożyła :D W moim ogrodzie zaczęło wszystko rosnąć " w oczach". Odniosłam wrażenie, że ogórki w ciągu dwóch dni urosły drugie tyle. Wszystko zresztą jakoś zabrało się do życia. Jedynie co mogę narzekać, to jak nigdy marchew, pietruszka i koper nie dały rady
Pieprzyć z FantazjąCześć :D Sezon goni sezon i dla odmiany zamiast dziś o ogórkach napiszę o czymś zielonym .....ekhem....:P Rzeczywiście wielka odmiana :D Ostatnio córka coś kręciła nosem, że zjadłaby coś ze szpinakiem. W sumie nie trzeba wielkiego zachodu, żeby coś wymyślić. Na ogrodzie wyrósł mi pięknie szpinak, to zerwałam słuszną garść liści. Wypłukałam i zblanszowałam. A córka zabrała się
Pieprzyć z Fantazjąsosem i dusiłam przez kilka minut. Odstawiłam na chwilkę by wszystko naszło smakiem. Można się najeść :D Smaczne to :D Pobiegnę jeszcze zobaczę co słychać na moim ogrodzie. Ogórki już będą lada dzień. Bób jest do zrywania. Doby mało
Pieprzyć z FantazjąMiały być przetwory, ale to może jutro. Dziś zwyczajnie nie dałabym rady. Mój ogród w pełni daje teraz to, co wiosną wysiałam do gruntu. Jest tego wszystkiego ogrom. Pomidory, ogórki, sałata, kapusta itd itp. Przetwory przetworami, ale to co jest chwilowe trzeba jeść i cieszyć się smakiem dopóki dostępne i pod ręką. To co dziś zrobiłam na szybko
Pieprzyć z FantazjąSkładniki: * 40 dkg mięsa mielonego wołowego * 1 średniej wielkości cebula * 1 mała czerwona cebula * 1/4 szklanki rosołu albo wody * 3 ząbki czosnku * 4 bułki * sól, pieprz, imbir * sałata * pomidor * ogórek świeży * majonez, musztarda, ketchup * ser żółty Nie używałam do zrobienia kotletów zbyt wyszukanych składników. Rozejrzałam się po lodówce i stwierdziłam, że to co mam też może być :D Do zmielonego(...)Cały smak z mięsa został w bułeczkach :D Były potem takie chrupiące :D Smarowałam majonezem dolą część bułki, na to położyłam liść sałaty,plaster sera żółtego, kotlet, pomidor i ogórek, cebula i tylko pozostało przyłożyć wierzchnią częścią bułki :D Włala! Pycha! Palce lizać :D Miłego wieczoru życzę :D Lidka
Pieprzyć z Fantazjągrubych oczkach, majonez, jajko starte na tartce, majonez i na koniec odrobinę żółtego sera. Jest dowolność składników w tej sałatce. Dodajemy to, co nam smakuje najbardziej. Można dodać pokrojone ogórki konserwowe, ziemniaki. Jednak trzeba liczyć się z tym, ze nie wszystko zmieści się w salaterce :D Ładnie wygląda, jak jest w tej sałatce marchew. Nabiera wtedy koloru. Najważniejsze
Pieprzyć z Fantazjąrękę...Stwierdziłam, że to znak jakiś i coś z niego zrobić trzeba :D Sałatka :D Składniki: * puszka tuńczyka w sosie własnym lub oleju roślinnym * 8 dkg makaronu ryżowego * ogórek kiszony ok 2 sztuk * kukurydza * majonez * czerwona cebula * papryka * koperek * żółty ser * sól, pieprz Tuńczyka odcedziłam z zalewy. Makaron ugotowałam zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedziłam i odstawiłam do ostygnięcia(...)czasie zabrałam się za siekanie, krojenie i tego typu czynności :D Ser i ogórka pokroiłam w drobną kosteczkę. Podobnie postąpiłam z cebulą i papryką. Kukurydzę odcedziłam z zalewy. Dodałam to wszystko do tuńczyka. Jak makaron już przestygł połączyłam go z pozostałością. Wymieszałam z dwoma łyżkami majonezu, przyprawiłam solą i pieprzem. Wierzch lekko oprószyłam posiekanym koperkiem. Pyszne? A pewnie
Pieprzyć z Fantazjąposzaleć i to właśnie nam się podoba, na górę ( na ryż ) wrzucacie wszystko co chcecie: awokado glony wakeme imbir szczypiorek ananas fasolka groszek pędy bambusa kiełki papryczki kimichi rzodkiewka ogórek itd. Czyli wszystko to co tylko przychodzi wam do głowy – pełna dowolność. Poke bowl to idealny lunch. Raz, że robi się go mega szybko, dwa jest zdrowy i baaaardzo(...)Składniki: 400 gr surowego łososia 200 gr ryżu jaśminowego Marynata do ryby: 4 łyżki sosu sojowego ( bezglutenowego) 2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki miodu łyżeczka wasabi Dodatki: awokado rzodkiewka ogórek pędy bambusa różowy imbir kiełki rzodkiewki nasiona sezamu Ryż gotujemy, składniki na marynatę mieszamy. Tniemy łososia na duże kawałki, wrzucamy do marynaty i marnujemy przez ok 10 minut. Dodatki kroimy
PaleoLifeForszmak lubelski to rodzaj gulaszu z mięsa i wędlin które na zostały często po różnych uroczystościach czy poprzednim obiedzie. To gulasz z ogórkami kiszonymi, zaprawiony koncentratem pomidorowym i podawany najczęściej w wydrążonym bochenku chleba. Forszmak został także wpisany na listę produktów tradycyjnych województwa lubelskiego. To jak jedziemy do lublina czy gotujemy forszmak w domu? Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikodsączenia. Śledzie kroimy na paski ok. 1,5 cm. Dodajemy odsączone kurki (w całości, można dać z marchewką i gorczycą z marynaty), cebulę, pokrojoną w drobną kostkę paprykę i ogórki, liście laurowe, ziele angielskie. Oprószamy pieprzem cytrynowym, skrapiamy olejem, bardzo delikatnie mieszamy. Przekładamy do słoika i odstawiamy na noc do lodówki, aby potrawa „się przegryzła”. Śledzie z kurkami marynowanymi
mojewypiekiinietylkotutaj przepis ½ kg ziemniaków 250 g szparagów 4 małe pomidory kiściowe 2 łyżki oliwy sól i tymianek do smaku Tzatziki 250 ml greckiego jogurtu 1 ząbek czosnku 1 mały ogórek sól do smaku Ziemniaki obierz i pokrój w ósemki. Wymieszaj z oliwą, tymiankiem i solą w żaroodpornym naczyniu. Obok ułóż pomidory. Jeśli duże to przekrój na pół. Wstaw do piekarnika(...)nastawionego na 200ºC i piecz ziemniaki przez 40 minut. Na 10 Minut przez końcem pieczenia połóż na wierzchu szparagi skropione oliwą i posolone. Zetrzyj ogórek na tarce o dużych oczkach, czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z jogurtem. Dopraw solą. Ułóż szparagi, ziemniaki i klopsiki na chlebie, załóż końce chleba jeden na drugi ile się da i owiń papierem. Następnie
codojedzeniapuszka tuńczyka w sosie rzepakowym Princes 1 cebula dymka ze szczypiorkiem 1 mała czerwona cebula 1 awokado 6 pomidorków koktajlowych 6 rzodkiewek Kilka liści sałaty lodowej/masłowej 1 świeży ogórek Sos winegret miodowy: 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka soku z cytryny (lub octu winnego) szczypta soli 4 łyżki oliwy z oliwek świeżo zmielony pieprz Sos czosnkowy: 1 ząbek(...)smaku. Tuńczyka osączamy z zalewy, wkładamy do miseczki i widelcem rozdrabniamy. Wszystkie warzywa myjemy, osuszamy. Awokado obieramy ze skórki kroimy na plasterki. Cebulę obieramy i siekamy. Rzodkiewkę i ogórka kroimy na plasterki, pomidorki koktajlowe na ćwiartki. Sałatę rwiemy na kawałki. Do tuńczyka dodajemy posiekaną cebulę, wlewamy łyżkę miodowego winegretu doprawiamy solą i pieprzem mieszamy. Piekarnik nagrzewamy
Wanilia i Kardamonrównież inne produkty PanSnack . Warto zapoznać się z pełną ofertą. Składniki: 5-6 łyżek cieciorki z puszki 2 jajka 2 liście sałaty rzymskiej mini około 3 cm zielonego ogórka 1 łyżka posiekanego szczypiorku 2 pełne łyżki jogurtu naturalnego sól i pieprz do smaku kilka kukurydzianych trójkątów Chyży Tringle PanSnack Przygotowanie: Do miski przekładamy cieciorkę z puszki, dodajemy porwaną(...)rękach sałatę rzymską, obranego i pokrojonego w półplasterki zielonego ogórka, posiekany szczypiorek i pokrojone w kostkę jajka (ugotowane na twardo). Na koniec dodajemy jogurt naturalny i doprawiamy wszystko do smaku solą i pieprzem, ostrożnie mieszamy składniki sałatki. Sałatkę przekładamy do miseczki, wierzch zdobimy kukurydzianymi trójkątami Chyży Tringle PanSnack i odrobiną szczypiorku. Podajemy. Sałatka znakomicie smakuje w połączeniu z kukurydzianym trójkątem
Słodkie okruszki