ogórki - 26028 przepisów (strona:1060/1736)

Śniadanie 115

Składniki: -kilka poszarpanych liści sałaty -mały ogórek świeży -dwie pokrojone w plastry rzodkiewki -mała żółta papryka -50 g łososia sałatkowego -4 zielone oliwki -łyżeczka oleju lnianego -kilka kropel cytryny (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date(...)a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Sałatę wykładamy na półmisek, dodajemy: pokrojony drobno ogórek, rzodkiewkę w plasterki, paprykę w paski, na to poszarpanego rękoma łososia, skrapiamy sokiem z cytryny, olejem lnianym, na wierzchu układamy oliwki. Podajemy z pieczywem lub zjadamy solo

Kulinarne przemyslenia
Zdrowe przekąski w podróży. 136

WARZYWA Słupki warzywne to super zdrowa przekąska. Jeżeli macie taką możliwość to weźcie do nich hummus i mała vege impreza gotowa. Stawiamy na marchewki, selera naciowego, paprykę, rzodkiewki, ogórki czy różyczki brokuła! To idealna opcja dla osób chcących trochę schudnąć. BATONY Podobnie jak z bułkami - najlepsze domowe, ale jeżeli leń górą to warto zaopatrzyć się w takie bez cukru

Czarnawisienka
pulpety w sosie pieczarkowym 117

czasu na gotowanie i popisanie. Sezon na przetwory to złodziej czasu. Gdzie się nie obejrzę to coś dojrzewa, coś trzeba zerwać z krzaka, wyszorować i zapakować w słoiki.  Ogórki mogę zrywać nawet dwa razy dziennie tak rodzą. Cukinia już aż takiego doglądania nie wymaga, ale co drugi dzień trzeba wziąć spore wiaderko i rwać co wyrosło. W międzyczasie

Pieprzyć z Fantazją
Domowy smalec z Lucynowa 463

Witajcie! My nadal w swojskim klimacie. Dziś mamy dla Was domowy smalec, który urzeka prostotą i smakiem. Smalec zostanie podany z chlebkiem i ogórkami małosolnymi, o których możecie przeczytać w ostatnim poście https://sprawniwsmaku.blogspot.com/2018/07/ogorki-maosolne.html#more . W kuchni dziś rządzili panowie, zaś żeńska część załogi bacznie się przyglądała służąc wskazówkami i poradami. Idealny podział obowiązków, prawda? Domowy smalec z wędzonym

Sprawni w smaku
Jak zrobić zakwas do wypieku chleba - to łatwiejsze niż myślisz 215

chcecie.  Ja wiem, że wiele osób potrzebuje, aby podać im idealne proporcje. Ale pamiętajcie! To tylko woda z mąką. Zaczynajmy. Potrzebujemy słoik, taki jaki macie. Może być po ogórkach, albo jakiś super fancy z drogiego sklepu, obojętnie, dobrze jakby miał minimum 1 litr pojemności. Ten słoik dobrze jest przepłukać wrzątkiem.  Jedyne co teraz trzeba to do słoika

Ale Pyszka!
Przepis na domowy sok z malin 128

roku oprócz dżemu z truskawek, śliwkowych powideł, kompotów z czereśni, konfitury z moreli oraz kiszonych ogórków, przygotowuję także przetwory z malin- dżemy i sok z malin . Ten ostatni wykorzystuję w okresie jesienno-zimowym jako dodatek do herbaty a także w czasie trwania przeziębień. Wspaniale działa on napotnie, pomagając w walce z wirusem i wzmacniając nasz organizm. Właściwości zdrowotne malin

Arbuziaki
Sałatka z brokułem i sosem tatarskim 178

wodzie. Jak już jest wystarczająco miękki odlać wodę, a brokuły przelać zimną wodą. Zostawić chwilkę na sitku żeby wyschły. Do dużej miski wrzucić brokuły, pokrojone jajka w łódeczki i ogórki pokrojone w kosteczkę. Sos – w takich samych proporcjach wymieszać jogurt i sos tatarski. Dodać do miski. Delikatnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Indyjska mrożona herbata Thandi chai 161

mnie może być o wiele mniej) 1 i 1/2 szklanki soku owocowego świeżo wyciśniętego (dowolna kombinacja - u mnie z pomarańczy i cytryn) po kilka plasterków pomarańczy, cytryny i ogórka Cynamon i goździki zagotowujemy w 3 szklankach wody. Dodajemy herbatę, odstawiamy do zaparzenia. Następnie, kiedy napar ściemnieje, przelewamy do dzbanka (odcedzając liście herbaty) i wsypujemy cukier. Mieszamy. Z przygotowanych owoców wyciskamy(...)dolewamy do przestudzonego napoju. Wrzucamy plasterki owoców i ogórka. Chłodzimy w lodówce. Podajemy z kostkami lodu

Nie do chrzanu!
Pietruszkowe gofry z kurczakiem i jajem 170

pierś z kurczaka sól, pieprz papryka ostra, wędzona olej rzepakowy  1 cebula 2 łyżki octu winnego koper świeży pozostałe: sałata 1 cebula czerwona 8 pomidorków koktajlowych 1 ogórek zielony 4 jajka 2 łyżki octu parmezan sos ziołowy Winiary Mięso marynata: Pierś z kurczaka przekładam do miski, dodaję cebule pokrojoną, sól, pieprz, papryki, ocet winny, trzy łyżki oleju. Mieszam(...)dodaję do ciasto delikatnie mieszając. Na końcu dodaję natkę. Gofry piekę na złoty kolor w gofrownicy którą wcześniej wysmarowałam olejem . Gofra polewam sosem, układam liść sałaty, plastry kurczaka, ogórka, pomidorki, cebulę piórka. W garnku zagotowuję dwa litry wody, dodaje ocet i sól. Do gotującej wbijam jajka i gotuję na wolnym ogniu około 3-4 minuty. Gofry podaje z jajkiem

wesoła kuchnia
Letnia kiszonka wielowarzywna 140

Kiszenie jest szybkie i proste , szczególnie latem. To czas kiedy dostęp do przeróżnych warzyw i owoców jest łatwy więc można kisić właściwie wszystko. Nie skupiajmy się tylko na ogórkach kiszonych chociaż te kocham miłością wielką. Zakiście sobie różne warzywa w jednym dużym słoju. Taka mieszanka kiszonych warzyw przyda się na każdej imprezie grillowej. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
tagliatelle z kurkami 130

Cześć! Między robieniem przetworów z ogórków czy cukinii wypadałoby coś zjeść.  Z racji, że zaczął się sezon na kurki - w lesie i markecie - zrobiłam makaron tagliatelle z kurkami. Danie delikatne i pyszne. Proste w przygotowaniu i tak samo szybkie w jedzeniu.  Polecam!  Składniki: * 40 dkg makaronu tagliatelle * 200 ml śmietanki 30% * 30 dkg kurek * 1 nieduża

Pieprzyć z Fantazją
delikatna kasza z warzywami 127

Sezon na cukinię czas zacząć. Tym razem nasza działka trochę zastrajkowała i plony mniejsze niż spodziewany (ogórki strajk włoski włączyły - wciąż stoją w miejscu 😏), ale cukinia już się pojawiła. Teraz z utęsknieniem czekam na bób, fasolkę i groszek.  A jak sezon na warzywa, które typowo kojarzą mi się z latem to sezon na lekkie dania. Warzywa lekko zarumienione

Gotowanie z pasją
delikatna kasza z warzywami 107

Sezon na cukinię czas zacząć. Tym razem nasza działka trochę zastrajkowała i plony mniejsze niż spodziewany (ogórki strajk włoski włączyły - wciąż stoją w miejscu 😏), ale cukinia już się pojawiła. Teraz z utęsknieniem czekam na bób, fasolkę i groszek.  A jak sezon na warzywa, które typowo kojarzą mi się z latem to sezon na lekkie dania. Warzywa lekko zarumienione

Gotowanie z pasją
Najlepszy pasztet jaglany z pieczarkami (wegański) 179

wegańskie, które zasmakuje nawet wielbicielom mięsa, gdyż jest ba rdzo smaczne, zdrowe i wolne od konserwantów . Najlepiej smakuje mi pokrojony w plastry na kanapkach z dodatkiem pomidorów lub kiszonych ogórków. Można go również odgrzać w plastrach na drugi dzień na patelni i podać z ulubioną surówką lub sosem. Bardzo polecam! Pasztet jaglany z pieczarkami jest lżejszą alternatywą dla wszelkiego

e-PrzepisyKulinarne
Sałatka z pieczonego łososia po śródziemnomorsku 181

śródziemnomorsku smakuje zarówno na ciepło jak i zimno. Łosoś po śródziemnomorsku Składniki: na 4 porcje 600 g fileta z łososia sól i pieprz do smaku ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu 1 ogórek 250 g koktajlowych pomidorów 1 mała czerwona cebula 2 awokado 6 rzodkiewek 100 g mieszanej sałaty, u mnie szpinak, jarmuż i roszponka Dressing 50 g feta 100 ml oliwy(...)Wstaw rybę i piecz przez 20 minut. Wyjmij i podziel na kawałki. Ułóż sałatę i przepołowione rzodkiewki na półmisku. Z podanych składników zmiksuj dressing. Przekrój pomidory na pół, pokrój ogórka w kostkę, awokado na podłużne kawałki i cebulę w piórka. Pokrusz feta. Włóż wszystko do miski i wymieszaj z sosem.Ułóż warzywa i łososia na sałacie. Podaj z dodatkowymi plastrami

codojedzenia