ogórki - 26528 przepisów (strona:1066/1769)

pyszna sałatka z wątróbki,mozzarelli i .... 234

Składniki: wątróbki z kurczaka 50 dag, mąka pszenna 3/4 szklanki, cebula 2 sztuki, olej rzepakowy 1/4 szklanki, masło 1 łyżka, pomidory 2 sztuki, ogórek zielony 12 sztuki, szczypiorek 1 pęczek, sałata liście - ile potrzeba, Zott Zottarella Mozzarella Classic 1 opakowanie #kreatywniewkuchni #zottarellabezgmo , sól- ile potrzeba, pieprz mielony -ile potrzeba świeżą wątróbkę z kurczaka oczyścić z błonek i zbędnych tłuszczyków (wycinam(...)dusiło, wątróbki nie strzelają po kuchence), dodać cebuli pokrojonej, masło, co jakiś czas zamieszać wątróbki wystudzone pokroić, układać z cebulką w misce na sałacie z dodatkami: pomidory, ogórek zielony, pokrojona mozzarella: biorę udział w projekcie TRND "zobacz TUTAJ" , szczypiorek, przed podaniem podaniem posolić i popieprzyć - wątróbki drobiowe bardzo lubię, najlepiej mi smakują na zimno do pieczywa , również jako sałatka

W Mojej Kuchni Lubię
Sałatka szparagowa z awokado, ogórkiem i rzodkiewką 142

Sałatka z surowych szparagów. Dla nas nowość. Przepis Kingi Błaszczyk- Wójcickiej. Składniki pół pęczka młodych zielonych szparagów 4 rzodkiewki pół zielonego ogórka awokado zioła : mięta, bazylia, kolendra 1 łyżka musztardy francuskiej 3 łyżki płatków migdałowych Dressing : ¼ szklanki kefiru 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka majonezu 1 łyżka oleju z orzechów 1 łyżka posiekanej szalotki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sół pieprz(...)cytryny Przygotowanie Ze szparagów odłamałem zdrewniałe końcówki oraz główki. Ze szparagów odłamałem zdrewniałe końcówki oraz główki. Resztę za pomocą obieraczki do warzyw zrobiłem wstążki. Rzodkiewki i ogórka pokroiłem w cienkie plasterki, obrane awokado w kostkę. Wszystkie składniki wymieszałem, dodając główki szparagów, liście ziół i musztardę francuską. Płatki migdałów uprażyłem na suchej patelnia złoty kolor, wystudziłem. Dressing : wszystkie składniki wymieszałem, doprawiłem

R'n'G Kitchen
Dwa bliźniaki, chleb z czarnuszką 236

dekoracyjnych niebieskich i białych kwiatach. Stosuję ją w swojej kuchni. Czarne nasionka tej rośliny świetnie komponują się z pieczywem, serem białym i żółtym oraz masłem. Można dodawać do kiszenia ogórków, kapusty, tłustych mięs i sosów. Dodaję również do ciasta na pierogi czy do ciasta naleśnikowego. Tym razem nie ma ich w cieście ale posłużyła mi do udekorowania chleba. Chleb

Leśny Zakątek
Botwinkowy chłodnik z kiełkami 187

tego syty. Podałam go z jajkami przepiórczymi ale można użyć jajek od kurek. Idealny na wiosenny detoks. 1 pęczek botwiny 1/2 szklanki zakwasu buraczanego 5 rzodkiewek 1/3 ogórka zielonego sól, pieprz natka pietruszki szczypior 2 garście kiełek rzodkiewki i brokuła 4 jajka przepiórcze 1/3 szklanki śmietany 100 ml kwaśnego mleka 3 łyżki octu winnego 200 ml jogurtu greckiego 1 szklanka(...)wlewam szklankę wody, dodaję pokrojona botwinę ale bez liści, oraz starty burak pieczony. Gotuję na wolnym ogniu około 15 minut. Na końcu dodaję liście i gotuję jeszcze dwie minuty. Ogórka i rzodkiewki kroję w kostkę. Dodaję do przestudzonej zupy, dolewam mleko  kwaśne, jogurt, ocet winny, zakwas. Doprawiam solą, pieprzem. Chłodnik wstawiam do lodówki i podaję go z jajkami przepiórczymi

wesoła kuchnia
Buddha bowl, czyli misa obfitości z puree z brokuła 165

pieprzem, a następnie przekładamy na talerz. Dodatkowo do mojej kompozycji buddha bowl użyłam: - pomidory koktajlowe - awokado - oliwki - liście czosnku niedźwiedziego - seler naciowy (idealny do nabierania sosów) - papryka pomarańczowa - ogórki gruntowe - jajka - sezam - sok z cytryny Sosy: - ajwar, majonez, jogurt naturalny Życzę smacznego

Apetyczna babeczka
Sałatka z kaszy gryczanej i truskawek 147

smaków wyszło wybornie. Teraz czekamy na „nasze” polskie truskawki, te zawierają mnóstwo słodyczy. Składniki 200 g kaszy gryczanej 200 g truskawek kilka rzodkiewek 1/2 główki sałaty lodowej 1 krótki ogórek 1 cebula czerwona 100 g ulubionego sera żółtego 1 garść bazylii 3 łyżki sosu chrzanowego sól, pieprz Przygotowanie P Kaszę gotujemy na sypko. Ogórek (obrany), truskawki i rzodkiewki kroimy

R'n'G Kitchen
Peruwiańska causa z fioletowych ziemniaków z tuńczykiem 205

wierzch ozdabiamy tradycyjnie plasterkami jajka, majonezem oliwkami i ostrą papryczką (ja użyłam aji charapita z zalewy, ale można dać np. piri - piri), dodatkowo do dekoracji użyłam wiosennych nowalijek - rzodkiewek, ogórków, łodyg botwinki, szczypiorku i natki pietruszki. Jak zwykle, to proste i efektowne danie wyszło pyszne :) Polecam gorąco. Zachęcam też do udziału w konkursie na www.konkurstunczyk.eu   #MasterTuńczyk

Quinoa Raz!
Kolorowa sałatka makaronowa 13512

drugie śniadanie w pracy albo pyszna sałatka na przyjęcie!   Składniki: 200g drobnego makaronu (u mnie makaron orzo – w kształcie ryżu) 3 jajka 10 dkg szynki 1 długi ogórek pęczek rzodkiewek pęczek szczypiorku 1 szklanka kukurydzy konserwowej 1 czerwona papryka 2 łyżki majonezu 2 łyżka gęstego jogurtu naturalnego sól i pieprz 1-2 ząbki czosnku   *** Jajka gotujemy(...)twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Szynkę, rzodkiewki i ogórka również kroimy w kostkę *** *** Szczypiorek dokładnie myjemy, osuszamy i drobno siekamy *** *** Paprykę czerwoną kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu *** ***Majonez mieszamy z jogurtem i przeciśniętym czosnkiem. Do sałatki dodajemy sos majonezowy, mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem *** *** Do czasu podania

Blog z Apetytem
Micha rozmaitości 187

Składniki (na 1 porcję) - pół marchewki (ok. 52 g), - pół krótkiego ogórka (ok. 55 g), - pół małego pomidora (ok. 50 g), - 1/4 awokado (ok. 36 g), - 2 łyżki kiełków rzodkiewki (ok. 30 g), - łyżeczka oliwy z oliwek (ok. 5 g), - pół łyżeczki musztardy (ok. 5 g), - łyżeczka soku z cytryny (ok. 5 ml), - garść sałaty (ok. 30 g), - łyżka orzechów(...)łyżeczka oleju (ok. 5 g), - przyprawy: curry, słodka papryka, ostra papryka, sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Marchew obieramy i przygotowujemy wstążki (przy pomocy obieraczki). 2. Ogórka kroimy w słupki. 3. Pomidora kroimy na ćwiartki. 4. Awokado kroimy w plastry. 5. Przygotowujemy sos: łączymy oliwę z musztardą i sokiem z cytryny. 6. Sałatę skrapiamy przygotowanym sosem i posypujemy orzechami

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Sałatka z serem feta 215

Składniki: * sałata lodowa główka 350 g * pomidorki daktylowe 15 sztuk * ogórek zielony * papryka czerwona * cebula czerwona pół * feta 270 g * słonecznik łuskany pół szklanki Sos: * 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego * 3 łyżki soku z cytryny *natka pietruszki łyżeczka * zioła prowansalskie szczypta * sól szczypta * pieprz szczypta Słonecznik podprażyć na suchej patelni. Ogórek , paprykę,cebulę oraz fetę pokroić

Kulinarne przygody
FALAFEL IDEALNY 240

tłuszcz i smażyć z każdej strony po ok.2-3 minuty. Usmażone odkładać na papierowym ręczniku. Po odsączeniu od razu podawać. Pyszne są z dodatkiem hummusu , sałatki greckiej, pokrojonych na plastry ogórków kiszonych i sosu czosnkowego lub dowolnie- co kto lubi... Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Sałatka z sosem Zielonej Bogini 221

tradycyjnej wersji składa się ona wyłącznie z sałaty rzymskiej. My proponujemy bardziej rozbudowany zestaw warzyw. Smakuje rewelacyjnie. Przepis na dresing wzięliśmy od Marthy Rose Shulman . Składniki: Sałata: Awokado Świeży ogórek Cukinia Sałata rzymska lub inna sałata Garść szczypiorku Garść świeżej bazylia Garść natki pietruszki Sos: Szklanka posiekanej natki pietruszki Szklanka rukoli albo szpinaku 3-4 łyżki posiekanego szczypiorku 1 ząbek(...)filety anchois 3 łyżki soki z cytryny 6 łyżek majonezu 6 łyżek jogurtu greckiego Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Przygotuj sałatę – umyj warzywa, pokrój ogórka w plasterki, a cukinię i awokado w kostkę (jeśli masz maszynkę do wycinania spaghetti z warzyw pokrój cukinię w zuccini). Sałatę i bazylię porwij na kawałki. Posiekaj szczypiorek. Wymieszaj całość. Krok

Niedzielny kucharz
Sałatka z roszponką i fetą 200

Prosta sałatka, która będzie wspaniałym dodatkiem do obiadu czy dań z grilla. Ogórka obrać i pokroić w dość grubą kostkę. Pomidory pokroić na ćwiartki, a fetę i paprykę w kostkę

Bullio
Chłodnik z botwinki na jogurcie naturalnym 155

jogurcie naturalnym. Składniki 1 pęczek botwiny 200 ml bulionu warzywnego sok z połowy cytryny 400 ml gęstego jogurtu naturalnego 200 ml kwaśnej smietany 12 % 4 rzodkiewki 1 świeży ogórek 1 pęczek koperku 1 pęczek drobnego szczypiorku sól cukier pieprz sok z cytryny do doprawienia Przygotowanie Botwinkę dokładnie wypłukałem, buraczki wyszorowałem, nie obrałem ich. Botwinkę dokładnie wypłukałem, buraczki wyszorowałem, nie obrałem(...)wrzuciłem posiekaną botwinkę, blanszowałem przez 2 minuty. Odcedziłem, bulion zachowałem. Połączyłem z buraczkami. Wystudziłem, schłodziłem bulion, wymieszałem go z jogurtem i śmietaną. Rzodkiewki starłem na tarce o grubych oczkach, ogórka pokroiłem w kosteczkę, koperek i szczypiorek posiekałem. Połączyłem wszystkie składniki, doprawiłem solą, cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny. Przykryłem przezroczystą folią, wstawiłem do lodówki na kilka godzin

R'n'G Kitchen
Kebab z frytkami (pieczonymi) na talerzu - dietetyczny / fit 224

bazie jogurtu i dużo warzyw. Pycha! Przepis na 2 porcje.  250 g filetów z kurczaka 500g ziemniaków, najlepiej odmiana do pieczenia 1/3 główki sałaty lodowej  1 ogórek 1 duży pomidor 1 papryka  1 cebula 100g sera feta  dobrej jakości ketchup  przyprawa kebab/gyros olej sól Sos czosnkowy: 250ml jogurtu greckiego  3 ząbki czosnku(...)mocnego zarumienienia.  3. Warzywa i ser kroimy na preferowanej wielkości kawałki/plastry.  4. Na patelni układamy kolejno: frytki, odrobinę ketchupu, sałatę, 1/2 filetów, sos czosnkowy, pomidora, ogórka, paprykę, cebulę, 1/2 filetów. Posypujemy serem feta

Szefowa kuchni

Proponowane wyszukiwania