ogórki - 26028 przepisów (strona:1065/1736)

Sałatka grillowa 157

Chrupiąca sałata i świeże warzywa! Pyszna - gorąco polecam! Składniki: pół główki sałaty lodowej, ok 15-20 sztuk małych pomidorków czerwonych i żółtych, 3 duże rzodkiewki, pół papryki, pół zielonego ogórka, pół czerwonej cebuli, pół sera półtłustego typu sałatkowego, 5-6 łyże k oleju, łyżeczka bazylii, szczypta oregano Przygotowanie: Sałatę rwiemy na mniejsze części. Ogórka obieramy ze skóry. Kroimy w plasterki

Lena Gotuje
Duszona karkówka z pieczarkami 145

rozpuszczamy w niewielkiej ilości zimnej wody mąkę ziemniaczaną. Zawiesinę wlewamy do sosu mięsnego, mieszamy.  Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mięso podajemy np. z sałatką z kiszonych ogórków (przepis znajdziesz  tutaj

Qchnia po prostu
Sałatka makaronowa z serem feta na obiad lub kolację 166

obiad w upalne dni lub na kolację. Sałatka jest bardzo pyszna, więc polecam wypróbować przepis. Do przygotowania sałatki będziemy potrzebowali: 500 g makaronu spaghetti 250 g pomidorków koktajlowych 1 ogórek sałatkowy 1 papryka czerwona 1 cebula czerwona 1 kostka sera feta (około 270 g) 100 g salami paprykowego (lub chorizo paprykowe) około 20 dużych oliwek na sos: około 6 łyżek(...)drobniutko kroję i dodaję do miseczki z oliwą, do oliwy dodaję ocet balsamiczny, zioła prowansalskie, cukier, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam – sos jest gotowy. Przygotowanie sałatki: Dokładnie umyty ogórek kroję kroję razem ze skórką na mniejsze kawałki (w pół plasterki i jeszcze na pół – w ćwiartki) i dodaję do wystudzonego makaronu. Umyte pomidorki kroję w ćwiartki i dodaję

Uwaga Babcia Gotuje
Maślany chleb na jogurcie naturalnym z płatkami owsianymi. 157

świeżo upieczonym chlebem. Uwielbiam gdy go zjadają do ostatniego okruszka. Taki domowy chleb podaję najczęściej z masłem, a teraz gdy trwa sezon na świeże warzywa to z pachnącymi pomidorami, ogórkami czy rzodkiewkami. A może i Wy zaskoczycie rodzinę pysznym chlebem z chrupiącą skórką? Polecam :) Ten chleb jest bez laktozy, więc osoby z nietolerancją laktozy spokojnie mogą go zjeść. Zapraszam

Izabelawkuchni
pyszna sałatka z wątróbki,mozzarelli i .... 166

Składniki: wątróbki z kurczaka 50 dag, mąka pszenna 3/4 szklanki, cebula 2 sztuki, olej rzepakowy 1/4 szklanki, masło 1 łyżka, pomidory 2 sztuki, ogórek zielony 12 sztuki, szczypiorek 1 pęczek, sałata liście - ile potrzeba, Zott Zottarella Mozzarella Classic 1 opakowanie #kreatywniewkuchni #zottarellabezgmo , sól- ile potrzeba, pieprz mielony -ile potrzeba świeżą wątróbkę z kurczaka oczyścić z błonek i zbędnych tłuszczyków (wycinam(...)dusiło, wątróbki nie strzelają po kuchence), dodać cebuli pokrojonej, masło, co jakiś czas zamieszać wątróbki wystudzone pokroić, układać z cebulką w misce na sałacie z dodatkami: pomidory, ogórek zielony, pokrojona mozzarella: biorę udział w projekcie TRND "zobacz TUTAJ" , szczypiorek, przed podaniem podaniem posolić i popieprzyć - wątróbki drobiowe bardzo lubię, najlepiej mi smakują na zimno do pieczywa , również jako sałatka

W Mojej Kuchni Lubię
Sałatka szparagowa z awokado, ogórkiem i rzodkiewką 85

Sałatka z surowych szparagów. Dla nas nowość. Przepis Kingi Błaszczyk- Wójcickiej. Składniki pół pęczka młodych zielonych szparagów 4 rzodkiewki pół zielonego ogórka awokado zioła : mięta, bazylia, kolendra 1 łyżka musztardy francuskiej 3 łyżki płatków migdałowych Dressing : ¼ szklanki kefiru 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka majonezu 1 łyżka oleju z orzechów 1 łyżka posiekanej szalotki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sół pieprz(...)cytryny Przygotowanie Ze szparagów odłamałem zdrewniałe końcówki oraz główki. Ze szparagów odłamałem zdrewniałe końcówki oraz główki. Resztę za pomocą obieraczki do warzyw zrobiłem wstążki. Rzodkiewki i ogórka pokroiłem w cienkie plasterki, obrane awokado w kostkę. Wszystkie składniki wymieszałem, dodając główki szparagów, liście ziół i musztardę francuską. Płatki migdałów uprażyłem na suchej patelnia złoty kolor, wystudziłem. Dressing : wszystkie składniki wymieszałem, doprawiłem

R'n'G Kitchen
Dwa bliźniaki, chleb z czarnuszką 165

dekoracyjnych niebieskich i białych kwiatach. Stosuję ją w swojej kuchni. Czarne nasionka tej rośliny świetnie komponują się z pieczywem, serem białym i żółtym oraz masłem. Można dodawać do kiszenia ogórków, kapusty, tłustych mięs i sosów. Dodaję również do ciasta na pierogi czy do ciasta naleśnikowego. Tym razem nie ma ich w cieście ale posłużyła mi do udekorowania chleba. Chleb

Leśny Zakątek
Botwinkowy chłodnik z kiełkami 127

tego syty. Podałam go z jajkami przepiórczymi ale można użyć jajek od kurek. Idealny na wiosenny detoks. 1 pęczek botwiny 1/2 szklanki zakwasu buraczanego 5 rzodkiewek 1/3 ogórka zielonego sól, pieprz natka pietruszki szczypior 2 garście kiełek rzodkiewki i brokuła 4 jajka przepiórcze 1/3 szklanki śmietany 100 ml kwaśnego mleka 3 łyżki octu winnego 200 ml jogurtu greckiego 1 szklanka(...)wlewam szklankę wody, dodaję pokrojona botwinę ale bez liści, oraz starty burak pieczony. Gotuję na wolnym ogniu około 15 minut. Na końcu dodaję liście i gotuję jeszcze dwie minuty. Ogórka i rzodkiewki kroję w kostkę. Dodaję do przestudzonej zupy, dolewam mleko  kwaśne, jogurt, ocet winny, zakwas. Doprawiam solą, pieprzem. Chłodnik wstawiam do lodówki i podaję go z jajkami przepiórczymi

wesoła kuchnia
Buddha bowl, czyli misa obfitości z puree z brokuła 100

pieprzem, a następnie przekładamy na talerz. Dodatkowo do mojej kompozycji buddha bowl użyłam: - pomidory koktajlowe - awokado - oliwki - liście czosnku niedźwiedziego - seler naciowy (idealny do nabierania sosów) - papryka pomarańczowa - ogórki gruntowe - jajka - sezam - sok z cytryny Sosy: - ajwar, majonez, jogurt naturalny Życzę smacznego

Apetyczna babeczka
Sałatka z kaszy gryczanej i truskawek 90

smaków wyszło wybornie. Teraz czekamy na „nasze” polskie truskawki, te zawierają mnóstwo słodyczy. Składniki 200 g kaszy gryczanej 200 g truskawek kilka rzodkiewek 1/2 główki sałaty lodowej 1 krótki ogórek 1 cebula czerwona 100 g ulubionego sera żółtego 1 garść bazylii 3 łyżki sosu chrzanowego sól, pieprz Przygotowanie P Kaszę gotujemy na sypko. Ogórek (obrany), truskawki i rzodkiewki kroimy

R'n'G Kitchen
Peruwiańska causa z fioletowych ziemniaków z tuńczykiem 145

wierzch ozdabiamy tradycyjnie plasterkami jajka, majonezem oliwkami i ostrą papryczką (ja użyłam aji charapita z zalewy, ale można dać np. piri - piri), dodatkowo do dekoracji użyłam wiosennych nowalijek - rzodkiewek, ogórków, łodyg botwinki, szczypiorku i natki pietruszki. Jak zwykle, to proste i efektowne danie wyszło pyszne :) Polecam gorąco. Zachęcam też do udziału w konkursie na www.konkurstunczyk.eu   #MasterTuńczyk

Quinoa Raz!
Kolorowa sałatka makaronowa 13406

drugie śniadanie w pracy albo pyszna sałatka na przyjęcie!   Składniki: 200g drobnego makaronu (u mnie makaron orzo – w kształcie ryżu) 3 jajka 10 dkg szynki 1 długi ogórek pęczek rzodkiewek pęczek szczypiorku 1 szklanka kukurydzy konserwowej 1 czerwona papryka 2 łyżki majonezu 2 łyżka gęstego jogurtu naturalnego sól i pieprz 1-2 ząbki czosnku   *** Jajka gotujemy(...)twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Szynkę, rzodkiewki i ogórka również kroimy w kostkę *** *** Szczypiorek dokładnie myjemy, osuszamy i drobno siekamy *** *** Paprykę czerwoną kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu *** ***Majonez mieszamy z jogurtem i przeciśniętym czosnkiem. Do sałatki dodajemy sos majonezowy, mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem *** *** Do czasu podania

Blog z Apetytem
Micha rozmaitości 134

Składniki (na 1 porcję) - pół marchewki (ok. 52 g), - pół krótkiego ogórka (ok. 55 g), - pół małego pomidora (ok. 50 g), - 1/4 awokado (ok. 36 g), - 2 łyżki kiełków rzodkiewki (ok. 30 g), - łyżeczka oliwy z oliwek (ok. 5 g), - pół łyżeczki musztardy (ok. 5 g), - łyżeczka soku z cytryny (ok. 5 ml), - garść sałaty (ok. 30 g), - łyżka orzechów(...)łyżeczka oleju (ok. 5 g), - przyprawy: curry, słodka papryka, ostra papryka, sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Marchew obieramy i przygotowujemy wstążki (przy pomocy obieraczki). 2. Ogórka kroimy w słupki. 3. Pomidora kroimy na ćwiartki. 4. Awokado kroimy w plastry. 5. Przygotowujemy sos: łączymy oliwę z musztardą i sokiem z cytryny. 6. Sałatę skrapiamy przygotowanym sosem i posypujemy orzechami

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Sałatka z serem feta 158

Składniki: * sałata lodowa główka 350 g * pomidorki daktylowe 15 sztuk * ogórek zielony * papryka czerwona * cebula czerwona pół * feta 270 g * słonecznik łuskany pół szklanki Sos: * 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego * 3 łyżki soku z cytryny *natka pietruszki łyżeczka * zioła prowansalskie szczypta * sól szczypta * pieprz szczypta Słonecznik podprażyć na suchej patelni. Ogórek , paprykę,cebulę oraz fetę pokroić

Kulinarne przygody
FALAFEL IDEALNY 172

tłuszcz i smażyć z każdej strony po ok.2-3 minuty. Usmażone odkładać na papierowym ręczniku. Po odsączeniu od razu podawać. Pyszne są z dodatkiem hummusu , sałatki greckiej, pokrojonych na plastry ogórków kiszonych i sosu czosnkowego lub dowolnie- co kto lubi... Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego

Smaczne Zdrowe