mieszamy z dodatkami. \r","Posypujemy na koniec fet\u0105 i natk\u0105 je\u015bli lubimy i pestkami dyni.\r"]} Drukuj Kasza jaglana z suszonymi pomidorami i oliwkami Składniki 1/2 ogórka 6 połówek suszonych pomidorów + kilka łyżek oliwy spod nich 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej garść oliwek pestki dyni feta, natka, cebula (opcjonalnie) sól, pieprz Sposób przygotowania Kaszę gotujemy zgodnie(...)instrukcją, tak aby mieć ok. 1 szklanki po ugotowaniu. Ogórka kroimy w kostkę. Jeśli jemy w domu, dodajemy pokrojoną drobno cebulę. Pomidory kroimy w paseczki a oliwki w plasterki. Pestki dyni jeśli nie były z pomidorami to podprażamy na suchej patelni. Kaszę doprawiamy, dodajemy kilka łyżek oliwy spod pomidorów i mieszamy z dodatkami. Posypujemy na koniec fetą i natką jeśli
Mieszam w Garnkujaśminowego ponieważ moim zdaniem jest on najsmaczniejszy z dostępnych gatunków ryżu. Polecam spróbować Składniki: 1/2 szklanki ryżu (użyłam ryżu jaśminowego) 2 jajka 15 dkg szynki 1 gruntowy ogórek 1 papryka (użyłam pół żółtej i pół czerwonej) 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej 1/2 pęczka szczypiorku sól i pieprz 1 łyżka majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy(...)ząbek czosnku *** Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie na sypko, studzimy *** *** Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę *** *** Szynkę, ogórka i paprykę również kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy posiekany szczypiorek i odsączoną z zalewy kukurydzę *** *** Do miski dodajemy też jajka i ryż. Wszystko razem mieszamy *** *** W osobnej miseczce mieszamy majonez z jogurtem, musztardą
Blog z Apetytemżurek śląski , a nadwyżkę , przelać do butelki i wstawić do lodówki …zużyjecie , nawet po 3- 4 miesiącach Smacznego ! Ciekawostka : żeby przyśpieszyć fermentację , można dodać łyżeczkę soku z kiszonych ogórków lub kapusty Artykuł Domowy zakwas na żur śląski pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżytakie potrawy, które kojarzą się z dzieciństwem. U mnie to potrawka, fasolowa, mielone z ogórkami kiszonymi i właśnie pulpety w sosie koperkowym. Pulpety ugotowałam trochę bez przekonania, tak jak ostatnią potrawkę z kurczaka. I znowu wszystko się udało i smakowało tak jak trzeba. Ja nie wiem... Zamiast indyka możecie użyć mięsa np. z łopatki wieprzowej. Składniki
KardamonovyBlueberry Corner by "jagodzianka" Surówka z pora z kiszonym ogórkiem i jabłkiem jest wspaniałym dodatkiem do wszystkich dań obiadowych, zarówno tych mięsnych jak i … Przeczytaj cały artykuł Post <span>Surówka z pora</span> z kiszonym ogórkiem pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerTaka surówka sprawdzi się jako dodatek do obiadu jak i do domowego fast foodu. Robi się szybko a jest bardzo smaczna! 1 mała kapusta pekińska 1 ogórek zielony ½ czerwonej papryki 2 marchewki 3 łyżki majonezu Sól Pieprz Kapustę pekińską drobno szatkujemy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Obranego ogórka oraz czerwoną paprykę kroimy w kosteczkę. Wszystkie składniki
VioletoweKucharzeniewyjątkowego smaku. Prosto, a jakże pysznie. Spróbujcie. Polecam Wam produkty z Koziej Farmy Złotna . Smak i jakość. Składniki: 1 główka sałaty kilka ugotowanych różyczek brokuła 1 pomidor 1 duży ogórek kiszony kozi ser podpuszczkowy solankowy od Kozia Farma Złotna Na jogurtowo-czosnkowy sos: 6 łyżek koziego jogurtu od Kozia Farma Złotna 1 ząbek czosnku sól ziołowa do smaku (u mnie(...)mieszamy ze startym na drobnych oczkach ząbkiem czosnku i przyprawami. Odstawiamy na chwilę. Sałatę rwiemy w rękach i wrzucamy do miski. Dodajemy pokrojonego (dowolnie) pomidora, pokrojonego w półplasterki kiszonego ogórka, kilka ugotowanych różyczek brokuła i pokrojony w kostkę kozi ser podpuszczkowy solankowy (ilość wg własnych upodobań). Mieszamy składnik. Przekładamy do salaterki lub innej miski. Sałatkę polewamy sosem tuż przed podaniem
Słodkie okruszkiwybiła). Chlorofil🌿 poza odkwaszaniem ma również właściwości oczyszczające nasz organizm - nawet z metali ciężkich. Czym więcej zielonego tym lepiej... Składniki: 200g kaszy kuskus 1 mały zielony ogórek 1 szkl. fasolki szparagowej 1/4 lub 1/3 kapusty pekińskiej 1 papryka sól pieprz 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka musztardy 7 łyżek oliwy sok z cytryny 1 łyżka natki(...)pietruszki Przygotowanie: Kaszę przygotować według przepisu na opakowaniu. Fasolkę ugotować aldente, jak strączki są duże to pociąć na mniejsze. Ogórek, paprykę pokroić w kostkę, a kapustę drobno poszatkować. Wystudzoną kaszę za pomocą widelca "rozkruszyć" aby rozbić i powstały sypkie ziarenka. Warzywa i kaszę przełożyć do miski. Z oliwy, musztardy, soku z cytryny (ilość według własnych upodobań), przeciśniętego czosnku, soli
Dieta Rozdzielna i Zdrowiemarchewki - 2 małe cukinie - pół łyżeczki czosnku mielonego - koperek - łyżeczka masła - sól do smaku Wykonanie Obrana marchewkę i cukinię ze skórką szatkuję na cieniutkie plasterki, przy pomocy tarki do ogórków. Przekładam do rondelka, zalewam wodą, tak aby tylko zakryła warzywa, gotuję na wolnym ogniu około 10 minut. Odcedzam, przyprawiam do smaku solą, czosnkiem mielonym, dodaję łyżeczkę masła, mieszam, dodaję
Kuchnia z widokiem na ogródtłuszczu... Składniki: 1 udko wędzone z kurczaka 1/4 kapusty pekińskiej lub 1/3 zależy od wielkości 1 mała papryka czerwona 1 szkl. fasolki szparagowej 1 nieduży ogórek zielony 1 łyżka koperku 1 łyżka musztardy ostrej 2-3 ząbki czosnku sok z cytryny 4 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz Przygotowanie: Fasolkę gotujemy na parze (aldente), jak są duże strączki(...)kroimy na mniejsze. Udko kurczaka obieramy i kroimy na drobne kawałki. Kapustę pekińską szatkujemy, paprykę, ogórek (ze skórką) kroimy w kostkę. Przekładamy składniki do miski i dokładnie mieszamy. Z musztardy, oliwy, soku z cytryny (dodajemy taką ilość według własnego gustu), przeciśniętego czosnku, soli, pieprzu, przygotowujemy dressing. Składniki dressingu dokładnie mieszamy i polewamy naszą sałatkę, a na to sypiemy koperkiem. Smacznego
Dieta Rozdzielna i Zdrowiejajko 2/3 szklanki wody szczypta proszku do pieczenia sól, chili, zioła prowansalskie 2-3 łyżki oleju Dodatki: 200 gram sera halloumi cukinia ogórek pomidor rukola cebula czerwona sos barbecue olej do smażenia ulubione przyprawy Wszystkie składniki ciasta na gofry mieszam do uzyskania gładkiej, jednolitej masy o konsystencji śmietany(...)kratce i nakładam kolejną porcję ciasto do wypieczenia. Postępuję tak samo jak poprzednio. Na grillowej patelni smażę plastry sera halloumi po minucie z każdej strony. Cukinię i ogórka również grilluję na mocno rozgrzanej patelni. Doprawiam warzywa i ser solą oraz chili. Pozostałe warzywa kroję w plastry, cebulę w piórka. Gofry smaruję sosem, nakładam porcję warzyw, ser i przykrywam drugim
Mango Papajasosem. Jeśli przygotowuję obiad wcześniej, mięso z półmiska przekładam do sosu, przykrywam pokrywką i przed podaniem podgrzewam. U mnie dziś szynkę w sosie podałam z kaszą jęczmienną i kiszonymi ogórkami. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródsokiem z cytryny, przełamać delikatnym cukrem pudrem, jednak nie trzeba, jak komu smakuje, wystarczy sól i pieprz. Zobacz także mój inny przepis na pyszną surówkę z pora, z dodatkiem ogórków kiszonych, zobacz do obiadu pyszną i wyrazistą w smaku surówkę z pora . Zapraszam dziś na surówkę z pora, taką domową, prostą i smaczną. Składniki: 1 por 2 jabłka
Zasmakuj KuchniTwoja wyobraźnia. Dziś zapraszam na sałatkę w stylu orientalnym, z czarnym sezamem i orzeszkami ziemnymi (przepis autorski) Składniki ( ich ilość zależy od tego ile potrzebujesz sałatki) sałata lodowa ogórek zielony pomidor kiełki soi łyżeczka czarnego sezamu garść orzechów ziemnych nie solonych na sos ( tu także używasz proporcji składników, które Tobie będą odpowiadały, próbuj sos w trakcie robienia i dopasuj(...)siebie) sos sojowy jasny woda oliwa z oliwek miód Przygotowanie warzywa umyj, sałatkę podrzyj dłońmi z mniejsze kawałki, ogórka potnij w plasterki, pomidora w kostkę, przełóż do miski, dodaj kiełki soi i czarny sezam, wymieszaj sos: połącz wszystkie składniki w odpowiednich dla Ciebie proporcjach, dodaj do warzyw , wymieszaj orzechy rozbij w moździerzu na mniejsze kawałki, upraż na suchej patelni, posyp
Oka w rosole czyli KaFka gotujesuper połączenie śledzia z aromatycznymi składnikami jak musztarda, pietruszka czy cebula. Ostatnim przepisem była kaszubska wersja jajecznicy, czyli prażnica którą tam serwuje się w formie placka z boczkiem i ogórkiem kiszonym. Jesteście ciekawi jak przygotować takie smakołyki? Poniżej znajdziecie dokładne przepisy. Pomorski pasztet z wędzonej makreli Składniki : 250g wędzonej makreli, szklanka mleka, duża cebula drobno posiekana, 50 g ryżu(...)miski wbijamy jajka, dodajemy wodę, mąkę oraz sól. Dokładnie mieszamy. Masę przelewamy na patelnię. Podsmażony z jednej strony placek obracamy i smażymy z drugiej. Podajemy z chlebem oraz kiszonym ogórkiem. Pomorskie pasty śledziowe Pasta czerwona: 4 filety śledziowe, jajko ugotowane na twardo, 100g masła, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 2 łyżki ketchupu, szczypta pieprzu cayenne oraz cukru. Filety oraz jajko przepuszczamy
Życie ze smakiem