Cukinia w tym roku obrodziła. Nie pamiętam, żeby było jej tak dużo. Wszystkie robiące przetwory na zimę gospodynie przerabiają ją w zastraszających
Codzienna kuchnia niecodziennazwane sa "Roladkami Śląskimi" "Przez żołądek do serca" Tak to było ze mną. Podzielę się teraz z wami swoją miłością do tej potrawy. Składniki: 1 kg Wołowiny Musztarda Kilka ogórków kiszonych Cebula czerwona/biała wedle uznania Kilka plastrów boczku surowego (na jedną roladke jeden plaster) Wedle uznania papryka ja ją dodałam po raz pierwszy(...)Sól,pieprz Mąka Sposób: Mięso rozbijamy tłuczkiem musi być bardzo cienkie. Smarujemy mięso musztarda ,umieszczamy boczek , cebule,ogorka,paprykę i zawijamy ścisło. Patrz zdjęcie wyżej. Gdy nie chce nam dobrze się zwinąć używamy małych wykałaczek. Następnie musimy opanierować samą mąka i usmażyć z dwóch stron. Usmażone roladki gotujemy
Viola cooks with passionOgórki w musztardzie bardzo nam smakują dlaczego więc nie spróbować zrobić ich w ketchupie. Te od razu pokrojone są w plasterki dlatego są świetne do kanapek. Zalewa nadaje im słodko-kwaśny smak, delikatnie pikantny. To jedne z naszych ulubionych ogórków zaraz po piklach (przepis-klik) Składniki na 7 słoiczków: 2 kg ogórków główka czosnku kwiaty kopru łyżka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniatypu „Jaś” kilka młodych ziemniaków, ugotowanych i pokrojonych w kostkę 2 ogórki kiszone pokrojone w kostkę cebulka dymka drobno posiekana ¼ szklanki oleju 1 łyżka musztardy 2 ząbki czosnku (przeciśnięte). Przygotowanie: Ziemniaki i ogórka mieszamy razem. Łączymy z ugotowaną fasolą. Dodajemy posiekaną drobno dymkę. Olej mieszamy z musztardą, dodajemy czosnek i wlewamy do warzyw. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem
ladykitchentypu „Jaś” kilka młodych ziemniaków, ugotowanych i pokrojonych w kostkę 2 ogórki kiszone pokrojone w kostkę cebulka dymka drobno posiekana ¼ szklanki oleju 1 łyżka musztardy 2 ząbki czosnku (przeciśnięte). Przygotowanie: Ziemniaki i ogórka mieszamy razem. Łączymy z ugotowaną fasolą. Dodajemy posiekaną drobno dymkę. Olej mieszamy z musztardą, dodajemy czosnek i wlewamy do warzyw. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem
ladykitchentych ogórków troszkę trwa, bo najpierw musiałam je zerwać;), potem umyć, obrać, pokroić, zalać zalewą, za pasteryzować;) Jak dla mnie sałatka jest rewelacyjna. Polecam. SKŁADNIKI : 3 kg ogórków gruntowych ziele angielskie pieprz czarny ziarnisty gorczyca 2 łyżki siekanego koperku(...)Przygotowanie : Ogórki myjemy, obieramy i szatkujemy. Przekładamy do dużej miski, zasypujemy solą i cukrem, odkładamy na 2 godziny aż ogórki puszczą soki. Po tym czasie wlewamy ocet, dodajemy musztardę i koperek. Mieszamy. Do umytych słoiczków wkładamy po liściu laukowym, zielu angielski, 4 kulkach pieprzu i 1/2 łyżeczce gorczycy. Nakładamy sałatkę łącznie z płynem który się wytworzył
Kulinarne Fantazje Mariolipóźniej tylko wymieszać i upiec. SKŁADNIKI: 1 kg szynki w kawałku 2 cebule 50 dag pieczarek Sos: 2 łyżki majonezu (czubate) 2 łyżki keczupu (czubate) 1 łyżka ostrej musztardy Dodatki: ogórki konserwowe z chilli firmy Orzech kluseczki ziemniaczane - ciasto z przepisu na Byczki 1. Szynkę pokroić w mniejsze kawałki. Posypać ulubioną przyprawą, dodać tyle oleju, aby przyprawy dobrze się(...)cebulą można również odłożyć na noc do lodówki lub przygotować je bezpośrednio przed pieczeniem mięsa. 3. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego. Dodać cebulę i pieczarki. Majonez, keczup i musztardę wymieszać razem, dodać do mięsa, całość dobrze wymieszać. 4. Mięso wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec pod przykryciem ok 1,5 godziny (w przypadku dużych kawałków mięsa
Kto ugości moich gości?Pasta z makreli wędzonej i jajek – kojarzy mi się z dzieciństwem, kiedy to mama dość często przygotowywała ją na kolację :) Czasami zajadaliśmy pastę jajeczną z
Kulinarne Przebojezależą od ilości, jaką chcemy uzyskać i od upodobań, w zależności od preferencji smakowych) marynowane pieczarki cebula kilka ogórków konserwowych sól, pieprz majonez odrobina chrzanu troszkę musztardy Cebulę, pieczarki i ogórki bardzo drobno posiekałam. Wymieszałam z majonezem, musztardą, chrzanem. Doprawiłam do smaku. Przełożyłam do słoiczka i wstawiłam na kilka godzin do lodówki, aby smaki się przegryzły. SMACZNEGO
W kuchni Karmel-itkioleju 2 łyżki soli 4 drobno posiekane ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego 15 ziaren pieprzu 6 łyżeczek musztardy rosyjskiej 1 łyżeczka kurkumy *szklanka o pojemności 250ml (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z kalafiora i ogórków w zalewie pomidorowej – do słoików na zimę – Wykonanie: Marchewkę obrać. Ogórki dokładnie umyć i pozostawić skórkę. Kalafiory podzielić(...)wyjmując słoiki nie łapać za nakrętki, ponieważ mogą się rozszczelnić!). Smacznego! Więcej przepisów na przetwory znajdziecie tutaj: Przetwory – zapasy na zimę . The post Sałatka z kalafiora i ogórków w kurkumie i musztardzie – do słoików na zimę appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeCzas na kolejne przetwory. Zima za pasem, dlatego warto uzupełnić nasze szafki o kilka słoiczków, które przydadzą się w chłodne, zimowe dni, zamiast biegać do sklepu
Bernika - moj kulinarny pamietnikHekele czyli śląska przystawka przyrządzana ze śledzi, ogórków kiszonych, jajka ugotowanego na twardo, cebuli, przyprawiona pieprzem i musztardą. Podawana najczęściej z pieczywem. Kiedyś było to danie postne. Myślę, że u mnie świetnie się sprawdzi jako imprezowa przekąska.Składniki:3 filety śledziowe(...)oleju2 jajka ugotowane na twardo2 ogórki kiszone1 mała cebulamusztarda i pieprz do smakuPrzygotowanie:Wymoczone filety śledziowe kroimy w drobną kostkę, podobnie jak ugotowane jajka, ogórki i cebulę. Wszystko razem mieszamy i przyprawiamy musztardą i pieprzem. Hekele podajemy z pieczywem
Smakowity Blog Kulinarnyrestauracji dostałam do obiadu sałatkę z kiszonych ogórków i była tak smaczna, że postanowiłam ją odtworzyć w domu. Przedstawiam zatem pyszną sałatkę z kiszonych ogórków, cebulki i pomidorów z dodatkiem musztardy miodowej, która będzie świetnym dodatkiem do jesiennych i zimowych dań głównych. Robi się ją dosłownie w kilka chwil, tylko musi się “przegryźć” w lodówce przez(...)pokrojonych w plasterki 1 pomidor, pokrojony w kostkę 1 czerwona cebula krojone w kostkę lub cienkie plasterki 2 łyżki musztardy miodowej (lub zwykłej) 2 łyżki oleju roślinnego sól, pieprz, cukier do smaku Przygotowanie: W średniej misce wymieszaj wszystkie warzywa. Dodaj musztardę i olej, dopraw solą, pieprzem i ewentualnie cukrem do smaku i włóż na godzinę do lodówki. Podawaj z ulubionym
karmelowyroku moja spiżarnia pęcznieje od nowo przybyłych słojów, a to ogórki w musztardzie, a to dżem z wiśni lub wspaniałe leśne grzyby w miodowej zalewie. Przyznam, że upychałam je to tu to tam aż wreszcie zaczęłam je porządkować, a pom ogły mi w tym regały magazynowe , któr y wytrzymuj ą naprawdę duże obciążenia, a ja beztrosko mogę teraz dostawiać(...)nowe butle z nalewkami i winem. Mam ręce pełne roboty, ale za to jaki efekt!!!. A poniżej znajdziecie linki do ulubionych przepisów na przetwory i nalewki : Ogórki po meksykańsku Sałatka z cukinii do słoików na zimę Ogórki kanapkowe w plastrach z kurkumą Dżem z dyni, cytrusów i galaretki Korzenna cytryna z imbirem do herbaty Suszone pomidory
Apetyczna babeczkawszystkie składniki pokroić, dodać sos i wymieszać, nie ma nic prostszego a smakują pysznie. składniki na 6 porcji 1 kg płatów śledziowych solonych 2 cebule 4-5 ogórków konserwowych 3 łyżki musztardy 1-2 łyżki majonezu 1 łyżeczka białej gorczycy w ziarenkach 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka kurkumy szczypta czarnego pieprzu przepis Wymoczone w wodzie płaty śledziowe odsączamy(...)miski przekładamy musztardę oraz majonez dodajemy gorczycę, przyprawę curry, kurkumę oraz czarny pieprz i dokładnie mieszamy. Gotowy sos wlewamy do śledzi cebuli i ogórków i wszystko dokładnie ze sobą łączymy. Tak przygotowane śledzie w musztardzie wstawiamy na godzinę do lodówki
Smakowite Dania