mąki 2 łyżki sosu sojowego pęczek natki pietruszki 0,5 średniej papryczki chilli 1 łyżeczka imbiru sól pieprz Dodatkowo: 8 bułek kilka garści rukoli duży pomidor ogórek czerwona cebula musztarda Dijon ketchup Przygotowanie: 1) Ziarna słonecznika oraz sezam lekko podprażyć na suchej patelni. 2) Kaszę jaglaną ugotować wg instrukcji na opakowaniu. 3) Marchew, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć(...)minutach kotlety odwrócić na drugą stronę. 9) Bułki chwilkę podpiec w piekarniku. Każdą przekroić, jedną połowę posmarować musztardą, a drugą ketchupem. Na część z musztardą nałożyć trochę rukoli, następnie gotowy kotlet, plaster pomidora, kilka plasterków ogórka i plasterek cebuli. Całość przykryć drugą połową bułki
Fitsweet.meprzykryć wierzchem bułki również posmarowanym majonezem. Burger z wołowiną /porcja na 4 osoby/ 500 g wołowiny z przerostem tłuszczu (np. karkówka,rostbef) 1 jajko bułki sezamowe sałata pomidor ogórek kiszony keczup, musztarda, majonez pieprz, sól Wołowinę zemleć na drobno, dodać jajko, doprawić solą i pieprzem. Dobrze wyrobić rękami. Uformować 4 kotlety. Rozgrzać mocno patelnię grillową i grillować(...)Bułki przekroić na pół i również zgrillować na tej samej patelni wewnętrzne strony bułki. Na płaską część bułki położyć łyżeczkę majonezu, ketchupu i odrobinę musztardy. Położyć liść sałaty, kotlet posmarowany ketchupem, cebulę, pomidora i plasterki ogórka kiszonego. T o wszystko przykryć wierzchem bułki również posmarowanym łyżeczką majonezu i ketchupu
Biały fartuszekGulasz ten można zrobić z mięsa wołowego również. Ja lubię jagnięcinę, jak jest dobrze zrobiona to jest bardzo pyszna. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić posiekaną
Kuchnia Pokoleńprzyrządzenie wymyślnego obiadu to polecam gorąco ten pomysł! Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wołowego (lub wieprzowo-wołowego) 1 jajko 3 łyżki bułki tartej musztarda- około 2 łyżki 2 ogórki kiszone 1 cebula 10 dkg chudego boczku wędzonego Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra(...)szklanki wody 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego olej do smażenia 1 szklanka mąki do obtoczenia mięsa kilka pokruszonych suszonych grzybów *** Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką, musztardą i przyprawami- do smaku *** *** Ogórki, cebulę oraz wędzony boczek kroimy w kosteczkę *** *** Cebulkę, ogórki oraz boczek łączymy z mięsem *** *** Z mięsa formujemy roladki i obtaczamy je w mące *** *** Na patelni
Blog z Apetytemprzyrządzenie wymyślnego obiadu to polecam gorąco ten pomysł! Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wołowego (lub wieprzowo-wołowego) 1 jajko 3 łyżki bułki tartej musztarda- około 2 łyżki 2 ogórki kiszone 1 cebula 10 dkg chudego boczku wędzonego Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra(...)szklanki wody 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego olej do smażenia 1 szklanka mąki do obtoczenia mięsa kilka pokruszonych suszonych grzybów *** Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką, musztardą i przyprawami- do smaku *** *** Ogórki, cebulę oraz wędzony boczek kroimy w kosteczkę *** *** Cebulkę, ogórki oraz boczek łączymy z mięsem *** *** Z mięsa formujemy roladki i obtaczamy je w mące *** *** Na patelni
Blog z Apetytembefsztyk tatarski. Potrzebujemy: 0,5 kg dobrej jakości mięsa wołowego (ilość na 3 osoby lub dwie głodne) łyżka oleju sól, pieprz 3 ogórki konserwowe ok. 10 pieczarek konserwowych lub marynowanych grzybów leśnych 1 słodka cebula musztarda Dijon żółtka – 3 sztuki (każde osobno) opcjonalnie – marynowany pieprz, anchois, kapary Posiekane lub zmielone mięso doprawiamy olejem, solą i pieprzem. Nie maltretujcie mięsa(...)żółtko. Jajka wymoczcie przez chwilę w gorącej wodzie z dodatkiem octu, zapobiegnie to ewentualnej salmonelli, która lubi mieszkać na skorupce. Do tego dajemy pokrojone bardzo drobno cebulę, ogórki i grzyby. Musztardę podajemy osobno – mięso zaczyna się marynować w musztardzie i zmienia się jego struktura i smak. Fajnie wyglądają ułożone talerze – mięso z dodatkami, dla każdego porcja. Widziałam zdjęcia, gdzie
ladykitchenburakami Śledź w oleju z cebulą Śledź w sosie czosnkowym Rolmopsy z ogórkiem Czas przygotowania: 30 minut + czas marynowania Składniki: 5 filetów śledziowych 5 małych konserwowych ogórków 1 cebula musztarda dijon czarny pieprz wykałaczki Zalewa 2/3 szklanki wody 1/3 szklanki octu 10% 1/2 łyżeczki białej gorczycy 2 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego Wykonanie: W garnuszku umieszczamy(...)minuty na małym ogniu. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Cebulę obieramy, kroimy w piórka, kładziemy na sitku i przelewamy wrzątkiem. Jeśli mamy malutkie ogórki zostawiamy je w całości, jeśli są większe, kroimy je na pół. Filety smarujemy musztardą, oprószamy pieprzem, układamy cebulę, po jednym ogórkeczku i ciasno zwijamy w rulon. Spinamy wykałaczkami, układamy ciasno w słoiku i zalewamy zimną zalewą
Kulinarne przygody Gatitywpisami! Możesz również polubić ten przepis. Składniki: 2 filety z kurczaka 2 szt kapusty pekińskiej (po ok 1 kg) groszek z puszki 1 świeży ogórek 1 czerwona cebula przyprawa kebab/gyros Sos: 1 jajko 1 łyżka musztardy 1/2 łyżki octu szczypta soli, pieprzu, cukru olej – do 300ml – zależy ile przyjmie jajko, im więcej oleju, tym gęstszy sos 4 łyżki(...)malutkie kawałeczki i smażymy na patelni hojnie posypując przyprawą kebab / gyros. Warzywa myjemy, groszek odcedzamy z zalewy. Szatkujemy kapustę pekińską, ogórek i cebulę kroimy w kostkę. Mieszamy składniki i dodajemy kurczaka. Sos przygotowujemy w blenderze. Blendujemy całe jajko z musztardą, octem, solą, pieprzem i cukrem. Gdy te składniki się połączą, zaczynamy dolewanie oleju cały czas ubijając. Gdy osiągniemy pożądaną gęstość
Za drzwiami kuchniwpisami! Możesz również polubić ten przepis. Składniki: 2 filety z kurczaka 2 szt kapusty pekińskiej (po ok 1 kg) groszek z puszki 1 świeży ogórek 1 czerwona cebula przyprawa kebab/gyros Sos: 1 jajko 1 łyżka musztardy 1/2 łyżki octu szczypta soli, pieprzu, cukru olej – do 300ml – zależy ile przyjmie jajko, im więcej oleju, tym gęstszy sos 4 łyżki(...)malutkie kawałeczki i smażymy na patelni hojnie posypując przyprawą kebab / gyros. Warzywa myjemy, groszek odcedzamy z zalewy. Szatkujemy kapustę pekińską, ogórek i cebulę kroimy w kostkę. Mieszamy składniki i dodajemy kurczaka. Sos przygotowujemy w blenderze. Blendujemy całe jajko z musztardą, octem, solą, pieprzem i cukrem. Gdy te składniki się połączą, zaczynamy dolewanie oleju cały czas ubijając. Gdy osiągniemy pożądaną gęstość
Za drzwiami kuchniśrednie świeże ogórki 1 mały pęczek rzodkiewek 1/2 pęczku koperku sól i pieprz do smaku 2 średnie ząbki czosnku 1/2 łyżeczki ulubionej musztardy (byle bez ziaren gorczycy) po 1 jajku na porcję Ogórki umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż na 4 części, a następnie w plasterki. Rzodkiewki umyć, osuszyć i pokroić w plasterki(...)słupki. Koperek opłukać i posiekać. Czosnek obrać, pokroić drobno, a następnie rozetrzeć z odrobiną soli. Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać ze skorupek. Jogurt wymieszać z musztardą i czosnkiem. Dodać ogórki, rzodkiewkę, koperek. Dolać wody w takiej ilości, aby uzyskać odpowiednia konsystencje chłodniku. Wszystko razem wymieszać i przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem do smaku. Podawać z jajkiem
Codzienna kuchnia niecodziennapomidory 3 ogórki kiszone kilka liści sałaty majonez, musztarda, ketchup WYKONANIE Do mięsa dodać musztardę, sól, pieprz, majeranek, kilka kropel sosu sojowego i dobrze zagnieść. Jeżeli jest za suche, to dodać wody, będzie się lepiej formować kotlety. Liście sałaty umyć i dobrze osuszyć. Pomidory i cebulę pokroić w krążki, ogórki w cienkie plasterki. Bułki przekroić. Z mięsa uformować(...)około 5 minut w temperaturze 200°C). Hamburger składamy następująco: Podgrzane bułki posmarować majonezem, ułożyć na nich 1-2 liście sałaty, następnie upieczony kotlet. Kotlet posmarować musztardą i ketchupem, ułożyć cebulę, pomidor, ogórki kiszone. Całość przykryć górą bułki (posmarowaną majonezem). Jeżeli kotlety będziecie robić na grillu, to można je posypać lekko przyprawą do grilla. Myślę, że takim hamburgerem Dean
Passions hobbies lifeżółtka, szczypta soli, mąka ziemniaczana (skrobia) na gulasz: 500 g wołowiny na gulasz, ok. 2-3 szklanek bulionu wołowego lub wody, 2 ogórki kiszone, duża cebula, 2-3 ząbki czosnku, łyżka koncentratu pomidorowego, łyżeczka musztardy (lub do smaku), opcjonalnie listek laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego, opcjonalnie mała czerwona papryka lub / i 200 g pieczarek, przyprawy do smaku: sól(...)trakcie duszenia). Dodać listek laurowy i przyprawy. Dusić około 90 minut lub dłużej 0 mięso musi być bardzo miękkie. Pod koniec duszenia dodać pokrojone drobno ogórki i opcjonalnie musztardę do smaku. Gdyby sos był za rzadki, zagęścić go mąką ziemniaczaną rozmieszaną z wodą. Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku: Lekcje w kuchni
Lekcje w kuchniPrzepis zainspirowany przez kwestiasmaku.com Składniki (2-4 porcje): plastrów wołowiny sól i pieprz 1 łyżeczka suszonego oregano 2 łyżeczki musztardy nadzienie: 1-2 ogórki kiszone i 1/2 papryki 2 łyżki oleju roślinnego 2 i 1/2 szklanki rosołu lub bulionu wołowego lub drobiowego 1/3 cebuli 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Wołowinę rozbić tłuczkiem na cienkie filety, doprawić solą, pieprzem i suszonym(...)oregano, posmarować musztardą. Następnie przy krótszym brzegu położyć słupek ogórka i papryki. Zwinąć w roladkę, spiąć wykałaczką. Obsmażyć na oleju z każdej strony na dobrej większej patelni na większym ogniu. W garnku zagotować rosół lub bulion, do wrzącego bulionu włożyć obsmażone roladki i zagotować. Na patelnię po roladkach włożyć posiekaną w kosteczkę cebulę i przepołowione ząbki czosnku, zeszklić i lekko
Oka w rosole czyli KaFka gotujesałatka śledziowa, z kilku składników. Odpowiednia dla tych, którzy nie lubią sałatek z majonezem. 1 opakowanie filetów śledziowych a'la MATJAS korzennych 3 duże ziemniaki 2-3 ogórki kiszone 1 łyżka musztardy słodko-ostrej Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, ostudzić. Płaty śledziowe, ogórki i ziemniaki pokroić w kostkę, dodać olej(...)śledzi i musztardę. Wymieszać. Gotowe
Praktyczna pl