Smaczna i pikantna sałatka z sosem musztardowym i koperkiem Składniki: 5 średnich ziemniaków 1 pęczek koperku 5 kulek rzodkiewki 4 łyżki kukurydzy 1 cebula 3 kiszone ogórki 3 jajka musztarda (stołowa) i majonez sól, pieprz Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy, obieramy z łupek i kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo. Do zmieników dodajemy pokrojone w kostkę(...)rzodkiewkę, cebulę, ogórki kiszone, jajka. Dodajemy też kukurydzę. Do osobnej miski dodajemy 6 łyżeczek musztardy, 4 łyżeczki majonezu, sól, pieprz do smaku i posiekany koperek. Zalewamy sosem naszą sałatkę, mieszamy i gotowe
W Moim Magicznym DomuWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Tradycyjne zrazy wołowe zawijane z boczkiem, kiszonym ogórkiem i cebulką. Posmarowane musztardą, dzięki czemu nabierają wyraźniejszego smaku Najlepiej pasuje do nich kasza gryczana, ale z ziemniakami smakują równie smacznie. Jako surówkę polecam tarte buraczki. Mięso po ugotowaniu jest doskonale kruche i delikatne. Zrazy będą doskonałą propozycją na odświętny
Marta Gotujepysznego mięsa do ziemniaków polecam jako dodatek surówkę z pora :-) Surówka z pora SURÓWKA Z PORA 1 biała część pora (średniego) 1 jabłko szara reneta (nieduże) 1 ogórek kiszony 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki oleju 1 łyżeczka majeranku szczypta soli Pora i jabłko myjemy, osuszamy. Jabłko obieramy ze skórki a pora z wierzchniej warstwy liści. Pora przekrawamy wzdłuż na pół(...)siekamy w drobne piórka - lekko solimy. Jabłko i ogórka kiszonego ścieramy na tarce jarzynówce. Musztardę mieszamy z olejem i majerankiem. Wszystko razem mieszamy. Surówka z pora SMACZNEGO
peggiwkuchniPora na młodą kapustę :) Składniki: 1 główka młodej kapusty 1 marchewka 1 biała cebula 1 kiszony ogórek ½ szklanki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka musztardy sól do smaku cukier do smaku kwasek cytrynowy do smaku(...)pęczek świeżego koperku 1 ugotowane jajko Wykonanie: Kapustę drobno poszatkować, skropić kwaskiem cytrynowym i podgotować przez kilka minut. Następnie odcedzić, wystudzić, dodać startą marchewkę, posiekaną cebulę i ogórek. Śmietanę wymieszać z musztardą, przyprawić i wymieszać z sałatką. Na koniec posypać obficie posiekanym koperkiem i obłożyć jajkiem pokrojonym w ósemki
Tradycyjna Kuchniaużyć polędwicy. To zaczynamy ;) Składniki : 500 g wołowiny 150 g wędzonego boczku 2 garście suszonych grzybów 4 ogórki konserwowe 1 średnia cebula sól, pieprz do smaku 1,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki 1,5 łyżeczki majeranku musztarda (ok 2 łyżek) mąka pszenna lub mieszanka bezglutenowa 2 liście laurowe i 4 ziarenka ziela angielskiego łyżka masła(...)Obieramy cebulę, którą drobno siekamy po czym odcedzamy grzyby i razem z cebulą podsmażamy na maśle, aż woda odparuje. Następnie mielimy wszystko na gładką masę, dodajemy musztardę i wszystko mieszamy. Boczek i ogórki kroimy w słupki. Każdy plaster wołowiny posypujemy pieprzem i solą , rozsmarowujemy po jednej łyżeczce mieszanki grzybów z musztardą, następnie układamy pokrojony boczek i ogórek, może być
Niezły Młynekudek z kurczaka · 6 łyżeczek płynnego miodu · 180 g musztardy francuskiej · 3 łyżki musztardy sarepskiej · Szczypta czosnku · Pieprz · Papryka ostra(...)Sól · Cebula · ½ kg pieczarek · 5 ogórków konserwowych · 2 łyżki musztardy sarepskiej · ½ szklanki śmietany 18 % · Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Udka kroimy
Kulinarna Chwilaniej dodać dowolne warzywa według własnych upodobań Składniki 4 ziemniaki 1 jabłko 2 marchewki 1 puszka groszku 2 pietruszki (korzeń) i trochę natki 2 ogórki kiszone 1 cebula 4 jajka majonez musztarda sól pieprz Instrukcja przyrządzenia/przygotowania Obieramy ziemniaki, marchewkę oraz pietruszkę i wszystko gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie. Gotujemy jajka na twardo. Obieramy jabłko oraz ogórki
Blog kulinarny S9.PLPyszny dodatek do hamburgerów, tortilli lub po prostu dań mięsnych. Zapraszam :) SKŁADNIKI: 0,5 niedużej kapusty pekińskiej czerwona papryka czerwona cebula zielony ogórek majonez jogurt naturalny musztarda sól, pieprz WYKONANIE : Kapustę drobno siekamy, ogórka kroimy na plasterki, cebulę w piórka a paprykę w kostkę. Przekładamy do salaterki, dajemy po 2-3 łyżki majonezu i jogurtu naturalnego,odrobinę musztardy, przyprawiamy solą
Pani na deserinaczej. Składniki: 500 g solonych filetów śledzi 1 większa cebula 5 średnich ogórków kiszonych 1 puszka kukurydzy (około 300 g) 1/2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu 1/2 szklanki kwaśnej gęstej śmietany 2/3 szklanki dobrego majonezu (najlepszy jest domowy majonez ) 2 łyżki cukru 2 łyżki ulubionej musztardy duży pęczek koperku Śledzie wymoczyć w zimniej wodzie, aby usunąć nadmiar soli(...)wpływem cukru zeszkliła się i puściła sok. Ogórki kiszone zetrzeć na grubej tarce jarzynowej lub drobno posiekać. Koperek opłukać, osuszyć i posiekać. Majonez wymieszać ze śmietaną i musztardą. Dodać cebulę, ogórki, śledzie, koperek i kukurydzę. Przyprawić pieprzem i ewentualnie solą, jeśli trzeba - dobrze wymieszać. Odstawić do lodówki przynajmniej na pół godziny, aby smaki się przegryzły. Podawać jak klasyczna
Codzienna kuchnia niecodziennaroku, Uniwersalnej Książce Kucharskiej Marii Ochorowicz Monatowej z 1914 roku... 500 ml schłodzonej śmietany 18% lub 24%, 500 ml schłodzonego kwasu chlebowego, 1 łyżka musztardy (u mnie sarepska), sól, cukier, 2 ogórki gruntowe, kilka rzodkiewek, 4 jajka ugotowane na twardo, 2 łyżki posiekanego(...)koperku, Jajka pokroić na ćwiartki. Ogórki obrać, pokroić w drobną kostkę. Rzodkiewki pokroić w drobną kostkę. Musztardę dodać do śmietany, dokładnie wymieszać. Wlać kwas chlebowy, doprawić do smaku solą i cukrem i ewentualnie dodać więcej musztardy. Na dnie miski ułożyć ogórki, rzodkiewki, jajka, posypać koperkiem. Wlać chłodnik. Według przepisów z początków XX wieku, podać z pokrojoną w kostkę
królestwo garówsię czego wstydzić. Składniki: 4 średnie ziemniaki 5 marchewek 1 pietruszka ½ selera 2 jabłka ½ kostki tofu Szczypta soli kala namak Szczypta kurkumy 1 cebula 3 kiszone ogórki 1 łyżeczka musztardy 125 g groszku (ugotowanego lub z puszki) ¾ szklanki zdrowego roślinnego majonezu Ziemniaki, marchewki, pietruszkę, seler ugotuj lub upiecz i pozostaw do ostudzenia. Wszystkie pokrój w drobną kosteczkę(...)piekarnika rozgrzanego do 180° na 10 min. Jabłka obierz ze skórki, również pokrój w drobną kostkę, podobnie jak cebulę i ogórki. Wszystkie składniki wrzuć do dużej miski, dodaj też groszek, majonez i musztardę. Całość dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Smacznego! 4 porcje
Roślinna - blog wegańskiogórków kiszonych 1 średniej wielkości, biała cebula 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka musztardy miodowej, słodkiej (np. Roleski) sól,pieprz do smaku szczypiorek do dekoracji Ziemniaki i jajka obieramy z łupin, skorupek. Ziemniaki kroimy w maleńką kostkę, a jajka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę i ogórki siekamy drobno. Śledzie kroimy i mieszamy z musztardą miodową
Ogrodnik w podróżysmakują podane z kaszą gryczaną lub kluskami śląskimi. Składniki: 1 kg wołowiny zrazowej (u mnie ligawa) 25 - 30 dag boczku wędzonego 1 duża cebula 2 - 3 ogórki kiszone 3 - 4 łyżki musztardy sarepskiej 2 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego pieprz sól sos grzybowy: 20 g suszonego prawdziwka wywar po duszeniu roladek wołowych 1/2 łyżeczki tymianku 1 ząbek czosnku(...)delikatnie pieprzem i solą. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Boczek i ogórki również pokroić w kostkę. Każdy plaster mięsa posmarować niewielką ilością musztardy, położyć na nim trochę boczku, cebuli i ogórka, zwinąć w rulon i obwiązać sznurkiem. Roladki obsmażyć z każdej strony na dobrze rozgrzanej głębokiej patelni, najlepiej z odrobiną masła klarowanego (boki powinny być dobrze przyrumienione
Kuchcik gotujedomu, smak świąt i jeszcze smak tego co nienazwane. składniki dla sześciu osób 5 ziemniaków 5 średniej wielkości marchewek 250 g groszku konserwowego 6-7 kiszonych ogórków 1 łyżeczka musztardy 3 łyżki majonezu 5-6 łyżek naturalnego jogurtu sól, pieprz sposób przygotowania W oddzielnych garnkach gotujemy nie obrane marchewki i ziemniaki w łupinach. Obieramy przestudzone warzywa, kroimy(...)drobną kostkę i wrzucamy do miski Do miski dodajemy kiszone ogórki, również pokrojone w drobną kostkę, oraz odcedzamy na sicie konserwowy groszek. Całość mieszamy, dodajemy musztardę, jogurt naturalny, majonez, sól oraz pieprz. Sałatkę odstawiamy na 30-40 minut w chłodne miejsce, aby smaki mogły się połączyć, a następnie podajemy samą lub jako dodatek do mięs
Miód i pieprz