ogórki z musztarda - 2944 przepisów (strona:12/197)

Boeuf strogonow przepis z 1963 roku 167

brak pieczarek i kiszonych ogórków. Zdecydowaliśmy się więc na mały eksperyment - jedną cześć przygotowaliśmy trzymając się ściśle receptury z 1963 roku, a drugą doprawiliśmy po swojemu dodając ogórki kiszone, musztardę, Vegamite, a w przypadku Pawła także.... zielony groszek. Składniki - wg oryginalnego przepisu 60 dag polędwicy (może być od "głowy") lub 80 dag rostbefu 6 dag tłuszczu [ czyli(...)wywaru mięsnego  (można nieco więcej, można nieco mniej, w zależności od tego jak gęsta ma być potrawa) 2 ogórki kiszone pokrojone w cienkie paseczki 30 dag pieczarek pokrojonych w cienkie plasterki i podsmażonych na oleju 1 łyżeczka  musztardy (w naszym wypadku Colmans ) 1 niepełna łyżeczka Vegamite , która doskonale podkreśla smak wszelkich dań mięsnych (Vegamite możecie zastąpić Marmite

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zupa a’la strogonoff 307

nią wkomponował. Pyszna, aromatyczna zupa a’la strogonoff, polecam serdecznie! Składniki: - 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka; - 20 dag pieczarek; - 3 ogórki konserwowe; - 1 duża cebula; - 1/2 czerwonej papryki; - 1 łyżeczka ostrej musztardy; - ostra mielona papryka, słodka mielona papryka, sól, pieprz - 4 łyżki koncentratu pomidorowego; - 1/4 szklanki śmietany 30% Wykonanie: Mięso pokroić w paski, dodać pół łyżeczki ostrej(...)której było smażone mięso podsmażyć cebulę, gdy będzie złota dodać paprykę oraz pieczarki. Podsmażyć, wrzucić do garnka z mięsem razem z obranymi i pokrojonymi w kostkę ogórkami. Do garnka dodać musztardę, koncentrat. Chwilę gotować, dodać śmietanę i doprawić do smaku. function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp

dom-agi.pl
gulasz pomorski 126

smaczny, kolorowy gulasz . . .  . składniki: 60 dag łopatki wieprzowej 15 dag kiełbasy np. śląskiej 15 dag ugotowanej fasolki szparagowej 3 kiszone średnie ogórki łyżeczka musztardy sól, pieprz,papryka ostra, listek laurowy, ziele angielskie,wegeta sposób wykonania: Mięso pokroiłam w paseczki, podsmażyłam ( aż wyparowała woda a mięso lekko się przypaliło ). Podlałam wodą , dodałam 3 listki laurowe, 4 ziela angielskie sól(...)obrałam, pokroiłam w piórka, podsmażyłam. Gdy już mięso było prawie miękkie dodałam podsmażoną cebulę i kiełbasę dusiłam jeszcze około 5 minut. Następnie dodałam pokrojonego ogórka, jeszcze przez chwilę gotowałam. Sos doprawiłam pieprzem, solą, ostrą papryką, musztardą, zagęściłam zawiesiną z mąki i wody. Na koniec dodałam fasolkę szparagową, pokrojoną na mniejsze kawałki, zagotowałam

Darcia w kuchni
PASTA Z WĘDZONEJ MAKRELI Z JAJKIEM I CEBULKĄ 233

makreli na kanapki.Lubię ryby pod każda postacią,nawet te na kanapkach :).  SKŁADNIKI 1 wędzona makrela 2 jajka ugotowane na twardo mała cebulka łyżka majonezu łyżka ostrej musztardy 1 ogórek kiszony sól i pieprz do smaku WYKONANIE Makrelę obieramy ze skóry i  usuwamy ości.Obraną makrelę rozgniatamy widelcem,jajka ugotowane na twardo,cebulkę i ogórka kiszonego  kroimy

Mała w garnku miesza
Zrazy wołowe – tradycyjny obiad – prosty przepis 274

wielka filozofia. Dla tych, co nie boją się nieco przełamać tradycyjne smaki – przepis na wołowe zrazy z delikatnie zmienionymi składnikami. Mięso wołowe na zrazy Ogórki w occie Papryka w occie Cebula Chrzan (może być musztarda) Suszone pomidory z czosnkiem (gotowa przyprawa – można zastąpić świeżym czosnkiem) Liść laurowy i ziele angielskie Sól i pieprz Kawałek tłustszego mięsa Mięso na zrazy(...)gotowe do zawijania kawałki mięsa. Każdy kawałek przyprawiamy solą i pieprzem. Wewnętrzną stronę nacieramy świeżo startym chrzanem (to wersja doskonała na Wielkanoc. Zamiast chrzanu można jednak użyć dowolnej musztardy). Dodajemy ogórka i paprykę w occie oraz nieco cebuli. Ja dodałem również suszone pomidory z czosnkiem. Dobrze jest dodać do środka kawałek nieco tłustszego mięsa – dzięki temu zrazy na pewno

MarcinChef
Mini hamburgery - koreczki 543

suszonych drożdży 1/2 szklanki ciepłego mleka 1 łyżeczka soli 1 jajko 1 łyżka masła sezam 500 g mięsa mielonego 1 małe jajko 5 łyżek bułki tartej 5 ogórków kiszonych sałata musztarda ketchup sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka  olej 1. Mąkę, cukier, drożdże i sól przekładamy do miski, mieszamy. Dodajemy mleko, rozpuszczone i ostudzone masło. Jajko dokładnie roztrzepujemy(...)upieczonych bułek. Smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju. 4. Sałatę i rwiemy na małe kawałki, ogórka kroimy w plastry. Bułeczki przekrawamy na pół, smarujemy musztardą, po czym układamy kolejno: kotlecik, ketchup, ogórka, sałatę. Przykrywamy drugą częścią bułki, przebijamy wykałaczką

Szefowa kuchni
Sałatka z sałatą lodową i pomidorkami do grilla 116

potrawami z grilla. Składniki: 1 główka sałaty lodowej 100 g pomidorków daktylowych 1 większy ogórek 10 rzodkiewek 2 łyżki posiekanego szczypiorku lub zielonej cebulki dymki SOS VINEGRET 50 ml oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek 2 łyżki płynnego miodu wielokwiatowego 1/2 cytryny BIO 1 łyżka musztardy miodowej 1 łyżka suszonej gorczycy 1/3 łyżeczki soli świeżo zmielony czarny pieprz Sposób przygotowania(...)całą sałatę pokrój nożem na mniejsze cząstki. Pomidorki daktylowe i rzodkiewki pokrój w ćwiartki, ogórka w niewielkie słupki lub plastry. Wszystkie składniki wraz z sałatą wymieszaj w dużej misie sałatkowej. SOS MIODOWY WINEGRET Wyciśnij sok z połówki cytryny. Wymieszaj go z płynnym miodem, oliwą, musztardą oraz przyprawami. Polej sosem sałatkę i przemieszaj delikatnie, by pokrył liście sałaty. .vegan

ProstePesto.pl
Filet z kurczaka z grilla na ostro-kwaśno 276

wyrazistego doprawienia. Marynata przygotowana ze sporym dodatkiem mielonego chilli oraz octu i pikantnej musztardy z pewnością mu to zapewni. Ponieważ jednak jest ona mimo wszystko bardziej ostra niż kwaśna, dodatkowo „zakwasimy” naszą potrawę podając ją np. z marynowanymi patisonami i papryką, oliwkami oraz kiszonymi ogórkami. Można też podać ogórki konserwowe zamiast kiszonych, albo nawet marynowane grzyby. Należy natomiast(...)filetów z kurczaka Marynata 10 łyżek oliwy 4 łyżki octu z czerwonego wina 2 czubate łyżeczki średnio ostrej musztardy (np. Dijon) 2 ząbki czosnku 3/4 łyżeczki mielonego chilli (pieprzu cayenne) 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka soli Do podania marynowane patisony kiszone ogórki papryka konserwowa zielone oliwki opieczone na grillu lekkie pszenne pieczywo Instrukcje Z filetów usuwamy ewentualny nadmiar tłuszczu

Kulinarna Pokusa
Zrazy z mięsa mielonego w sosie pomidorowo - śmietanowym 145

pomidorowym ze śmietanką przygotowuje się podobnie jak tradycyjne zrazy wołowe, ale te mielone są gotowe znacznie szybciej i nie potrzeba do nich wykałaczek ;) Ja wysmarowałam je od środka musztardą i nadziałam ogórkami, pieczoną czerwoną papryką i cebulką. To dość klasyczny zestaw do zrazów, który możecie wzbogacić o kilka plasterków boczku lub szynki. Roladki z mięsa mielonego w sosie(...)wyrobić. Zwilżonymi dłońmi formować zrazy (warto usmażyć jeden kotlecik na próbę, by sprawdzić, czy nie potrzeba doprawić mięsa): z porcji mięsa mielonego uformować placuszek, delikatnie posmarować musztardą, nałożyć 2-3 cienkie paski ogórków, papryki i piórka cebuli, zlepić dokładnie brzegi (uwaga, nie zlepiamy na brzegach, tylko na górze, zlepione na brzegach otworzą się podczas smażenia). Oprószyć bardzo delikatnie mąką

Lekcje w kuchni
Rolady z karkówki 111

chudej karkówki 15 dag surowego wędzonego boczku 1 cebula 2 średnie ogórki kiszone musztarda ostra do posmarowania mięsa przyprawy: sól,pieprz,papryka, majeranek olej do smażenia WYKONANIE: karkówkę rozbijamy cienko, mięso smarujemy musztardą, posypujemy przyprawami, boczek kroimy w grubsze paski, cebulę w piórka, ogórki kroimy wzdłuż na 4 części, na przyprawione mięso kładziemy boczek,ogórek i cebulę

Kuchnia Beaty
Sałatka ziemniaczana z wędzonym łososiem 182

rodzinne zjazdy:) Polecamy Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 1 ugotowany ziemniak Ok. 50-70g wędzonego łososia 2 ugotowane jajka 1 kiszony ogórek kilka gałazek koperku Łyżka majonezu Łyżeczka musztardy Ugotowanego ziemniaka kroimy w kosteczkę i wkładamy do miseczki. Dodajemy wędzonego łososia porwanego lub pokrojonego na kawałki, pokrojone w kosteczkę jajka oraz ogórka kiszonego. Dokładamy łyżkąę majonezu

Kolizje Smaków
OSZUKANE ZRAZY + FILMIK 274

ziemniaczanej 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżka przyprawy do mięsa 1 łyżeczka majeranku  FARSZ :   4 ogórki kiszone  musztarda sarepska 2 kiełbasy śląskie 20 dkg wędzonego boczku 1 cebula mąka do obtoczenia zrazików  olej do smażenia(...)mięsa mielonego dodajemy jaka, startą cebulę i czosnek, wszystkie przyprawy, bułkę tartą i mąkę ziemniaczaną oraz wszystkie przyprawy. Dokładnie wyrabiamy. Boczek, ogórki, kiełbasę i cebulę kroimy w paski. Z mięsa formujemy średniej wielkości placki, smarujemy je z musztardą, nakładamy farsz i zlepiamy zraza. Obtaczamy go w mące i układamy na desce. Na rozgrzanym oleju podpiekamy z każdej strony kotleciki

Kulinarne Fantazje Marioli
Surówka kopenhaska 166

dań obiadowych, wszelakich mięs, pieczonych, smażonych i dań z grilla. Niezwykle lekka, zdrowa, jedna z ulubionych nowości! Główne składniki to sałata lodowa, marchew, ogórki kiszone (zamiennie konserwowe), jogurt naturalny, dla przełamania smaku i ostrości musztarda. Z dodatkiem szczypioru i natki – polecam do obiadu i lunchboxu! SKŁADNIKI: 1 sałata lodowa 3 ogórki kiszone 3 marchwie 2 małe cebulki(...)pęczek drobno posiekanego szczypioru garść posiekanej natki pietruszki 2-3 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki musztardy sól, pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Marchew obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach razem z ogórkami kiszonymi. Cebulę obieram i drobno siekam. W misce mieszam posiekaną sałatę lodową z resztą składników, dodaję musztardę i jogurt, mieszam, doprawiam do smaku. Podaję do obiadu

Zasmakuj Kuchni
ZRAZY WOŁOWE 164

dzieckiem” na Youtube. Mam nadzieję, że króciutki filmik zachęci Was do zmierzenia się z tym daniem. Zapraszam:) ZRAZY WOŁOWE wołowina (udziec lub ligawa) marchewka cebula boczek wędzony ogórek kiszony musztarda sól, pieprz liść laurowy, ziele angielskie mąka i suszone grzyby opcjonalnie Mięso pokroić na plastry i roztłuc dość cienko (najlepiej przez woreczek foliowy wówczas mięso nie będzie się rwało(...)Posolić i popieprzyć oraz posmarować musztardą. Na każdym kawałku mięsa ułożyć po kawałku marchewki, boczku, cebuli i ogórka. Zwinąć ciasno w roladkę (można spiąć wykałaczką). Obtoczyć w mące i obsmażyć z każdej strony na rumiano. Przełożyć do garnka, dodać ziele angielskie, liść laurowy, opcjonalnie suszone grzyby i jeżeli nam zostało to cebulę i marchewkę. Zalać gorącą wodą i dusić

Pieguskowa Kuchnia
Rolady tradycyjne z szynki 170

często goszczą w mojej kuchni bardzo je lubię w każdej wersji Składniki • 4 plastry mięsa z szynki ok 60 dag • 2 cebule • 25 dag boczku wędzonego • 2 mniejsze ogórki kiszone • musztarda • sól • pieprz • smalec do smażenia Sposób przygotowania 1. Mięso roztłuc tłuczkiem.Każdy plaster rolady posypać pieprzem i solą  i posmarować musztardą Cebulę boczek pokroić w kostkę

W królestwie smaków Beaty

Proponowane wyszukiwania