Gorąco polecam przepis na super pyszne ogórki z chili do słoików. Ogóreczki wychodzą ostre i słodkie jednocześnie. Połączenie czosnku i chili jest wręcz idealne. - świetne nie tylko na kanapki - można je jeść już po dwóch dniach - idealne proporcje i sposób wykonania
AniaGotuje.plpojemności 250 ml. Z podanych składników wyszło mi 6 słoików o pojemności ok 500 ml. Polecam inne ogórkowe przetwory: Ogórki po żydowsku Ogórki z czosnkiem Ogórki z chili Pikle w zalewie musztardowej
Monia miesza i gotujekurczaka lub ser feta. Nam posłużyła jako dodatek do drugiego dania. Składniki: 1/2 główki sałaty masłowej ( najlepiej ze środka) 1/2 czerwonej papryki 1/2 papryki żółtej kilka plasterków chili 1 ogórek gruntowy polski 1 pomidor malinowy polski garść listków świeżej bazylii Dressing: 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 1/2 płaskiej łyżeczki cukru pudru 1 czubata łyżeczka musztardy francuskiej 3 łyżki
Gosia gotujezjedzenia.., tylko co przygotować na szybko? A no mam pomysł na ekspresową sałatkę. Zapraszam! Składniki; 1 słoik selera 1 puszka czerwonej fasoli 1 mała puszka kukurydzy z dodatkiem chili 3 ogórki konserwowe 3 jajka na twardo 1 mała czerwona cebula sól, pieprz do smaku 2 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy Przygotowanie; Seler i fasolę przelać wodą i odsączyć
Radość kipiąca uśmiechem.miejsca. Miłej lektury moi drodzy :) 1. Zapiekanka gyros 2. Ciasto dyniowe 3. Deser z truskawkami i białą czekoladą 4. Pomidorowa sałatka z ogórków 5. Ogórki z chili i miodem 6. Surówka z młodej kapusty 7. Waniliowa kawa mrożona 8. Domowy sos pomidorowy 9. Sernik gotowany z brzoskwiniami i galaretką 10. Ciasto jogurtowe z truskawkami 11. Trójkolorowy sernik
My simple kitchenPikantną sałatkę z cukinii i papryki przygotowałam inspirując się przepisami na sałatkę z ogórków i diabelskie ogórki z chili . Sałatka jest słodko-kwaśno-pikantna i bardzo smaczna. Dodałam do niej dużo czosnku i chili, dzieki temu efekt dosłownie zapiera dech;) Może być dodatkiem do dań obiadowych, grillowanych mięs i kanapek. Poniżej podałam również przepis na łagodną
Codziennik Kuchennyziemniakach camembert. Piec dalej 5 minut. Ziemniaki wyłożyć na talerz, posypać solą i innymi przyprawami. Na wierzchu ułożyć ciepły camembert. Podawać z surówką lub np. sałatką z ogórków i chili . ----- Podobne: Mozzarella w płatkach owsianych Tortilla patatas z chorizo Camembert w sosie malinowym Po "Zaplątaną miłość" Karoliny Wilczyńskiej sięgnęłam ze względu na okładkę. Książka jest równie ciepła
Weekendy w domu i ogrodziepuszki lub mrożona) 100 g świeżej papryki pół pęczka natki pietruszki 4 jajka ugotowane na twardo przyprawy: sól, pieprz (by podkręcić smak, polecam dodanie sporej szczypty płatków chili) sałata, ogórek, rzodkiewka do dekoracji (lub inne świeże warzywa) Terrinę przygotowujemy dzień przed podaniem. Formę wykładamy folią spożywczą, a plastry wędliny układamy na dnie i bokach tak, by lekko na siebie zachodziły
Ratunku obiadmleko, że śmietaną, tymiankiem i mąką - zalewamy gotową mieszanką pieczarki. Dusimy 5 minut. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z dowolnymi dodatkami - u mnie smażone ziemniaczki i ogórki z chili (podam przepis wkrótce). Smacznego
sierotka maRysia w kuchniłyżka sosu ostrygowego 2 ząbki czosnku 1 jajko 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka musztardy dijon sól i pieprz do smaku Dodatkowo: _______________________ liście sałaty i pietruszki 1 papryczka chili 1 ogórek 1 czerwona cebula ketchup chutney jabłkowy 6 bułęk do hamburgerów Przygotowanie: _______________________ Wołowinę zmielić, doprawić solą, pieprzem, wyciśniętym przez praskę czosnkiem, oregano, sosem ostrygowym i musztardą. Wbić jajko
Gosia gotujeChciałabym Wam zaproponować delikatny GULASZ Z DROBIU bardzo smaczny z ulubioną kaszą , ogórkami z chili i buraczkami (przepisy "przetwory"). SKŁADNIKI: podwójna pierś z kurczaka (około 50dag.) łyżka masła 2-3 łyżek oliwy cebula średniej wielkości przyprawy do drobiu, sól, pieprz koniecznie oregano (można dodać pokrojoną w paski paprykę) WYKONANIE: rozgrzać tłuszcz na patelni, pierś z kurczaka pokroić w paski
Kuchnia BeatyJeśli chce barszcz bardziej słodki daję gruszki, jabłka, więcej marchwi czasem brzoskwinie a jeżeli chce aby był bardziej pikantny i ostrzejszy daję imbir, sok z kiszonych ogórków paprykę chili, żurawiny itd. Ale prawdziwy tradycyjny barszcz na wołowinie nie obędzie się bez prawdziwego zakwasu buraczanego, więc mamy ostatnio moment aby taki wykonać. Można go bardzo długo przechowywać w lodówce
Basia w kuchnimnie. Dobrze, że teraz sobie dłużej będę mogła pospać, a popołudnia w pracy są na szczęście spokojniejsze. Niedziela zleciała mi na przetworach, zrobiłam kilka słoików ogórków z chili, trochę sałatek, cukinie oraz fasolkę. Jeszcze zostały buraczki, papryka i pomidory. Ale to przy wolnym weekendzie może się uda.Kilka zdjęć mam dla Was, więcej dzieje się na Instagram-ie.Trzymajcie kciuki, żeby
Magiczne Życie MartyMałe podsumowanie SIERPNIA na moim blogu :16 lubisiów FB29 obserwujących38 postów9467 wyświetleńnajpopularniejsze posty :Ogórki z chili Cebularze Sosy czosnkowe - moje trzy wersje Dziękuję za wszystko ! To dzięki Wam mam ochotę prowadzić tego mojego bloga
Magiczne Życie Martypominąć jak ktoś nie lubi chili. 1/2 kalafiora 2 łyżeczki płaskie kurkumy 10 małych ziemniaków ugotowanych 2 jajka 2 garście roszponki 5 pomidorków koktajlowych 4 ogórki małosolne 1 cebula czerwona papryczka chili sos: 1 łyżka majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego sól, pieprz koper posiekany 2 ząbki czosnku Kalafiora dzielę na różyczki. Do garnka wlewam wodę, dodaję kurkumę(...)kalafiora i gotuję trzy minuty ma być aldente i odcedzam. Ziemniaki wykorzystałam z obiadu z dnia poprzedniego. Jajka gotuję na twardo. Pomidorki kroję na ćwiartki, ogórki na paski, cebule kroję w talarki cienkie, chili drobno. Na półmisku układam roszponkę, dodaję kalafiora, połówki ziemniaków, pomidorki, ogórki, cebulę, jajka. W miseczce mieszam jogurt, majonez, dodaję sól, pieprz, czosnek sprasowany, koper
wesoła kuchniaświetne lekarstwo na kaca. SKŁADNIKI : • 350-400 g dorsza bałtyckiego • 3 limonki • 1 duża cytryna • 1 czerwona pomarańcza • 1 średnia czerwona cebula • pół papryczki chili, bez nasion • pół czerwonej słodkiej papryki • pół ogórka wężowego • 1 mały pomidor malinowy • garść posiekanej kolendry • 2-3 gałązki grubego szczypioru • świeży grubo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE: Pokrójcie świeżą rybę, bez ości i skóry, w małe(...)plasterki, pomieszajcie z rybą. Popieprzcie całość i zalejcie sokiem z cytrusów z drobinami skórek. Odstawcie do lodówki na przynajmniej 3 godziny. Posiekajcie kolendrę i szczypior. Paprykę i papryczkę chili drobno pokrójcie. Ogórka i pomidora obierzcie i wyfiletujcie, pozbawiając je pestek. Pokrójcie w drobną, równą kosteczkę. Odcedźcie rybę z cebulką, wymieszajcie ze świeżo pokrojonymi warzywami. Zimne ceviche z kieliszkiem białego, półwytrawnego
KUCHNIA POLSKAłyżeczki cukru lub ksylitolu - do smaku przygotowanie Chili pozbawić pestek, drobno posiekać. Ogórek umyć, osuszyć, nie obierać. Przy pomocy obieraczki lub mandoliny pokroić wzdłuż, w bardzo cienkie plastry. Włożyć do miseczki, dodać posiekaną kolendrę i chili. Posolić, wymieszać lekko zagniatając. Odstawić przynajmniej na godzinę. Po tym czasie ogórki odcisnąć i odlać nadmiar wody. Cukier wymieszać z octem i dodać
Stare Garyparmezanu sól, pieprz 1 łyżka oleju pozostałe: 100 g łososia wędzonego MOWI 4 pomidorki koktajlowe 4 truskawki 100 g kabanosów z łososia 8 oliwek czarnych kawałek ogórka 1/2 cebuli czerwonej pieprz czerwony papryczka chili kawałek sera blu szczypiorek Koszyczki: Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie, odcedzam. Przekładam do miski, dodaję jajko, pieprz, sól, starty parmezan, olej i mieszam. Formę(...)minut. Po upieczeniu podważam nożem, wyjmuje z formy. Z kabanosów robię raczki koszyczka, przytwierdzam je za pomocą wykałaczek. Do koszyczka wkładam kawałek truskawki, łososia wędzonego, oliwkę, pomidorka, ogórka, cebulą, papryczkę chili, szczypior, ser. Posypuje pieprzem czerwonym
wesoła kuchniaJajko 2 sztuki Mąka zdrowa łyżka Cebula Sól do smaku Pieprz świeżo zmielony do smaku Olej rośliny Gulasz Mięso wieprzowe od szynki Cebula Czosnek Czerwona papryka Ogórki konserwowe Zmielone papryczki chili 1-2 łyżeczki Pomidory San Marzano 1 puszka Wędzoną papryka 1-2 łyżki Słodka papryka 1-2 łyżki Sól do smaku Pieprz świeżo zmielony do smaku Tajín(...)palnikiem i zdejmij spaloną skórkę, pokrój paprykę w kostkę. Po trzecie dodaj pomidory San Marzano do mięsa, dobrze wymieszaj i grzej przez chwilę. Po czwarte dodaj chili, paprykę, pokrojone w kostkę ogórki, przyprawy i gotuj i mieszaj, aż wszystko będzie miękkie i pyszne. W międzyczasie przygotuj sos. Sos Po pierwsze ogórka obierz, przetnij wzdłuż na pół, wydłub nasiona
RafalCookCHILLI Najlepszy pomysł na zimowe przetwory, ogórki w curry i chilli, idealne do obiadu bądź na imprezy. Przepis sprzed roku nadal aktualny, korzystajcie ;-))) SKŁADNIKI: - ogórki gruntowe 1,5 kg - chili suszone (kilka płątków na słoiczek) - curry (1/2 łyżeczki na słoik) - gorczyca (po 15 ziarenek na słoik) - ziele angielskie (1-2 sztuki na słoik) - liśc laurowy(...)octu - 4,5 szklanki wody - 3/4 szklanki cukru - 3 łyżki soli Ogórki myjemy, obieramy ze skórki. Kroimy na grube plastry. Do każdego słoiczka sypiemy curry, kurkumę, chili i pozostałe przyprawy. Wkładamy ogórki. Zalewę zagotuj, i wrzątkiem zalewaj ogórki. Szybko zakręcamy. Pasteryzujemy 15 minut. Wyjmujemy z garnka i odwracamy szybko do góry dnem. Przykrywamy ściereczką. Zostawiamy
SMYKWKUCHNI