ogórki z chili - 1429 przepisów (strona:4/96)

Salsa pomidorowa 21

Korzystajcie z sezonu na warzywa, lepszego momentu nie będzie. W pierwszej wersji mojej salsy miało nie być ogórków. Napatoczyły się jednak dwa, więc je wkroiłam. Możecie je pominąć.  Składniki: 2 pomidory 2 ogórki gruntowe 1 czerwona cebula 1 świeża chili (lub więcej) 1 ząbek czosnku pół pęczka natki pietruszki sok z połowy cytryny 2 łyżki oliwy extra(...)virgin sól pieprz Pomidory, ogórki, chili i cebulę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do miski. Dodajemy do nich rozdrobniony czosnek, poszatkowaną natkę, sok z cytryny, oliwę, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Podobne przepisy: Salsa z mango i granatem Salsa z ogórków kiszonych Salsa z pomidorów z puszki Artykuł Salsa pomidorowa pochodzi

Kardamonovy
Ogórki z miodem i musztardą (2 sposoby) 1643

zamiast słodzić je cukrem, użyłam miodu. Dla koloru do sałatki dodałam pokrojoną chili. Jest zbyt mała, by zmienić smak sałatki, ale zawartość słoika ładniej wygląda. Jesienią i zimą pewnie dodam świeże chili, które ładnie zawiązało owoce w warzywniku. Sałatkę przygotowywałam z dużych i nieregularnie rozwiniętych ogórków, ale wiadomo, że zrywając te warzywa, natrafia się na ładne okazy, które szkoda(...)pokroić na plasterki o grubości 1-2 mm. Plastry ogórków umieścić w dużej misce.  Do ogórków dorzucić czosnek pokrojony na plasterki lub półplasterki oraz rozdrobnione chili. Do ogórków dodać sól, miód, olej i ocet. Dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 4 godziny. W tym czasie ogórki nabiorą nowego smaku i zmiękną. Do całości dodać musztardę

Weekendy w domu i ogrodzie
OGORKI KONSERWOWE Z CHILI 104

OGÓRKI KONSERWOWE Z CHILI   Dzisiaj przedstawiam przepis na ogórki konserwowe z papryczką chili. Przygotowywałam je w tym roku po raz pierwszy z przepisu od mojej sąsiadki i muszę przyznać, że są naprawdę wyborne. Są ostre w smaku. Ogórki te świetnie nadają się jako przekąska lub przystawka np.: z kromką  domowego chleba i domowym smalcem :) Polecam(...)PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Ogórki moczymy, najlepiej kilka godzin (dwukrotnie zmieniając wodę). Krok 2. Do słoika, najpierw, wkładamy przyprawy : koper, ziele angielskie, czosnek, pokrojoną w kawałeczki papryczkę chili.  Krok 3. Ogórki kroimy wzdłuż  na cztery części - układamy w słoiku. Krok 4. Przygotowujemy zalewę: w wodzie rozpuszczamy sól, roztwór zagotowujemy, wlewamy ocet - gorącą marynatą zalewamy zawartość słoja

Moja Książka Kucharska
Zupa pomidorowa - baza do zupy na zimę 195

wyparzonych słoików bądź butelek, zakręcić i zapasteryzować 20 minut.  Oto kilka innych przepisów na domowe przetwory, które mogą Ci się spodobać: Ogórki konserwowe przepis Tajski sos chili Ogórki w musztardzie tatarskie Ogórki kanapkowe z curry Buraczki na zimę z czosnkiem i cebulą Ogórki krokodylki Kapusta czerwona do słoików na zimę Marynowana fasolka szparagowa Marynowane młode

Moja Książka Kucharska
Botwinka kiszona do barszczu 121

Botwina kiszona. Botwinka kiszona     Pyszna botwinka kiszona do barszczu z czosnkiem, koprem i chrzanem. Kiszenie botwiny jest łatwe, podobne do kiszenia ogórków. Potrzeba tylko kilku sezonowych składników, które są tanie i łatwo dostępne.  Zupa z kiszonej botwiny jest pyszna i bardzo szybka w przygotowaniu.  Botwinka ma piękny, fioletowy kolor, kwas jest klarowny o wyraźnym aromacie(...)nakrywamy ręcznikiem lub ściereczką kuchenną i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.  Oto kilka innych przepisów na domowe przetwory , które mogą Ci się spodobać: Ogórki konserwowe przepis Tajski sos chili Ogórki w musztardzie przepis Ogórki kanapkowe z curry Buraczki na zimę z czosnkiem i cebulą Sałatka z ogórków szwedzka Kompot z agrestu z truskawkami Ogórki krokodylki

Moja Książka Kucharska
Sałatka z ogórków i jalapeno 20

wiecie. Pomyślałam więc, że czas najwyższy zamknąć trochę pikantności w słoikach. Nie chciałam się jednak ograniczyć tylko do papryk, więc pomieszałam je z ogórkami. A podstawą jest mój przepis na  ogórki w chili , dlatego nie dziwcie się, że większość składników się powtarza. Skoro już mam sprawdzoną opcję na przetwory, to z niej skorzystam. Z tej porcji(...)czasu do czasu przemieszać ogórki. Na tym etapie można je jeszcze doprawić solą. Do wyparzonych słoików, ściśle wkładamy ogórki, uzupełniając je zalewą i zamykamy wyparzonymi zakrętkami. Pasteryzujemy 15 minut. Podobne przepisy: Mizeria na zimę do słoików Ogórki z kolendrą Ogórki w zalewie gyros Ogórki w zalewie musztardowej Ogórki z chili i czosnkiem Artykuł Sałatka

Kardamonovy
Salsa pomidorowa 56

Korzystajcie z sezonu na warzywa, lepszego momentu nie będzie. W pierwszej wersji mojej salsy miało nie być ogórków. Napatoczyły się jednak dwa, więc je wkroiłam. Możecie je pominąć. Składniki: 2 pomidory 2 ogórki gruntowe 1 czerwona cebula 1 świeża chili (lub więcej) 1 ząbek czosnku  pół pęczka natki pietruszki sok z połowy cytryny 2 łyżki oliwy(...)extra virgin sól pieprz   Pomidory, ogórki, chili i cebulę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do miski. Dodajemy do nich rozdrobniony czosnek, poszatkowaną natkę, sok z cytryny, oliwę, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Artykuł Salsa pomidorowa pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Tabbouleh 28

będziemy ją jedli z paluszkami rybnymi. Róbcie i jedzcie na zdrowie. I pamiętajcie, że najlepsza będzie z sezonowymi warzywami. Składniki: 3/4 szklanki kaszy bulgur 3 ogórki gruntowe 2 duże pomidory 1 świeża chili 1 mała czerwona cebula pęczek natki pietruszki pół pęczka szczypiorku parę(...)liści mięty sok z całej cytryny 2 łyżki oliwy extra virgin sól pieprz Kaszę gotujemy wg opisu na opakowaniu lub trochę krócej (ja zawsze gotuję al dente). Pomidory, ogórki, chili i cebulę kroimy w drobną kostkę. Zioła szatkujemy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i doprawiamy. Podobne przepisy: Tabbouleh z kuskusem Tabbouleh z kaszą jaglaną Artykuł Tabbouleh pochodzi z serwisu

Kardamonovy
Tabbouleh 64

będziemy ją jedli z paluszkami rybnymi. Róbcie i jedzcie na zdrowie. I pamiętajcie, że najlepsza będzie z sezonowymi warzywami. Składniki: 3/4 szklanki kaszy bulgur 3 ogórki gruntowe 2 duże pomidory 1 świeża chili 1 mała czerwona cebula pęczek natki pietruszki pół pęczka szczypiorku parę(...)liści mięty sok z całej cytryny 2 łyżki oliwy extra virgin sól pieprz Kaszę gotujemy wg opisu na opakowaniu lub trochę krócej (ja zawsze gotuję al dente). Pomidory, ogórki, chili i cebulę kroimy w drobną kostkę. Zioła szatkujemy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i doprawiamy. Artykuł Tabbouleh pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Tabbouleh z kuskusem 21

Zbliża się już wielkimi krokami sezon owocowo-warzywny. Już za moment ogórki będą smakowały ogórkami, pomidory pomidorami, a zioła ziołami. I to właśnie wtedy na potęgę trzeba robić takie sałatki. Mnie to smakowało nawet już teraz, kiedy ogórki nie smakują tak jak trzeba, a pomidory pleśnieją po 2 dniach od zakupu. Cóż. W oryginalnym przepisie zamiast kuskusu(...)oliwy extra virgin sól pieprz Kuskus wsypujemy do miski, zalewamy wrzątkiem 1 cm ponad kaszę, przykrywamy talerzem, odstawiamy na 5 minut, po tym czasie kaszę mieszamy widelcem. Pomidory, ogórki, chili i cebulę kroimy w drobną kostkę. Zioła szatkujemy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i doprawiamy. Podobne przepisy: Tabbouleh Tabbouleh z kaszą jaglaną Artykuł Tabbouleh z kuskusem pochodzi z serwisu

Kardamonovy
Tabbouleh z kuskusem 59

Zbliża się już wielkimi krokami sezon owocowo-warzywny. Już za moment ogórki będą smakowały ogórkami, pomidory pomidorami, a zioła ziołami. I to właśnie wtedy na potęgę trzeba robić takie sałatki. Mnie to smakowało nawet już teraz, kiedy ogórki nie smakują tak jak trzeba, a pomidory pleśnieją po 2 dniach od zakupu. Cóż. W oryginalnym przepisie zamiast kuskusu(...)oliwy extra virgin sól pieprz Kuskus wsypujemy do miski, zalewamy wrzątkiem 1 cm ponad kaszę, przykrywamy talerzem, odstawiamy na 5 minut, po tym czasie kaszę mieszamy widelcem. Pomidory, ogórki, chili i cebulę kroimy w drobną kostkę. Zioła szatkujemy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i doprawiamy. Artykuł Tabbouleh z kuskusem pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Ogórki z chili 345

klik Składniki ( na 1 kg ogórków): 3 ⁄ 4 szklanki octu 10% 2 szklanki cukru 2 łyżki soli 4 łyżki oleju rzepakowego 1 główka czosnku  2 płaskie łyżeczki chili Ogórki obieramy. Z wiekszych ogorków usuwamy pestki.  Przekrajamy wzdłuż na cztery części.  Wkładamy do miski, zasypujemy solą, chili i olejem, dokładnie mieszamy. Zostawiamy na 30 minut

Atlas Smaków
"Róbmy przetwory! 2." - podsumowanie akcji 205

Dżem malinowy Dżem jeżynowy z nutką wanilii Sos z pieczonych warzyw Ajwar Domowy keczup Kiszone rzodkiewki Ogórki po chińsku - z papryką ostrą Dżem z cukinii z galaretką Ogórki z chili - bez wekowania! Nalewka z agrestu Szczaw na zimę bez pasteryzowania Czeko-wiśnie, czyli wiśnie z rumem w czekoladzie OGÓRKI Ogórki małosolne autorka: kasiuniak86 | blog: Wśród kuchennych(...)babka w formie Przecier ogórkowy na zimę autorka: roksinia | blog: talerzprzyjemności.blogspot.com Przecier ogórkowy autorka: goga0908 | blog: Marcepanowy Kącik Przecier ogórkowy autorka: migotka28 | blog: Monia miesza i gotuje Ogórki z chili - bez wekowania! autorka: jelka | blog: Kulinarna pasja PIKLE BABCI ANI autorka: vegemania | blog: vegemaniablog   Ogórki kanapkowe autorka: edith | blog: Pasja Smaku Ogórki w zalewie musztardowej

Weekendy w domu i ogrodzie
Orientalne pulpety z piersi kaczej z sezamem 127

łyżka sosu sojowego łyżeczka miodu szczypta anyżu gwiazdkowego szczypta cynamonu mielony lub utarty w moździerzu goździk po łyżeczce białego i czarnego sezamu Bio Planet łyżka skrobi ziemniaczanej szczypiorek papryczka chili ogórek ocet ryżowy olej rzepakowy ryż naturalny basmati  Bio Planet kolendra opcjonalnie Mięso mielimy ze skórą i  doprawiamy solą, sosem sojowym, cynamonem, goździkiem, anyżem, pociętym szczypiorkiem, sezamami(...)posiekaną papryczką chili. Dodajemy skrobię i mieszamy. Zwilżonymi rękami robimy małe pulpeciki. Smażymy na gorącym oleju rzepakowym. Na koniec smażenia polewamy całość miodem i chwilę karmelizujemy. Ogórka tniemy w paski ( ja robię to obieraczką), rzodkiewkę w talarki. Zalewamy łyżką octu ryżowego, oliwą i delikatnie solimy lub dolewamy łyżkę sosu sojowego. Posypujemy sezamem, szczypiorkiem i odrobiną chili. Ryz naturalny basmati gotujemy

AZgotuj!
Ogórki z chili i czosnkiem 65

liście laurowe Ogórki bardzo dokładnie szorujemy i kroimy w cienkie plasterki. Zasypujemy solą i odstawiamy na 3 godziny. Po tym czasie wyciskamy z nich wodę, nie będzie nam potrzebna. Z octu, wody, cukru, ziela angielskiego i liści laurowych robimy zalewę – wszystko pakujemy do garnka i gotujemy jakieś 2 minuty. Do ogórków dorzucamy rozdrobniony czosnek, chili i odcedzoną(...)wyparzonych słoików, ściśle wkładamy ogórki, uzupełniając je zalewą i zamykamy wyparzonymi zakrętkami. Pasteryzujemy. Ja pasteryzuję w piekarniku. Słoiki wkładam do piekarnika (tak, żeby się nie dotykały) i włączam piekarnik na 130 stopni. Kiedy piekarnik osiągnie tę temperaturę, trzymam słoiki (cały czas w 130 stopniach) w piekarniku 30 min. Artykuł Ogórki z chili i czosnkiem pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy