ogórki mam masę, tylko nie mam gdzie tego wszystkiego trzymać. W tym roku więc też muszę się znowu trochę ograniczyć. Póki co mam przygotowane dwa rodzaje ogórków do publikacji. Kiszone już się kiszą, ale jeszcze się zastanawiałam czy będę je tutaj wrzucać. Zobaczę za dwa tygodnie jak będą smakowały, potem będę podejmować decyzje. Póki co, ogórki(...)czasu mieszamy. Do wyparzonych słoików wkładamy dość ściśle gotową sałatkę, wlewamy zalewę i zamykamy wyparzonymi zakrętkami. Pasteryzujemy 15 minut. Podobne przepisy: Ogórki z ananasem Ogórki z kolendrą Ogórki w zalewie musztardowej Ogórki z chili i czosnkiem Artykuł Ogórki w curry z selerem naciowym pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovygorącej wodzie rozpuszczamy sól. Wodę odstawiamy na 10 minut do lekkiego przestudzenia, następnie zalewamy nią ogórki. Słoik z ogórkami nakrywamy nakrętką, ale nie zakręcamy jej. Odstawiamy go w zacienione miejsce, np. na blat kuchenny, na który nie pada bezpośrednio światło słoneczne. Ogórki są dobre po około 24 godzinach. W czasie upałów już po 12-14 godzinach(...)przepisy na przetwory z ogórków: Ogórki w miodzie – do słoików na zimę Sałatka ogórkowa z curry – niezawodny przepis na ogórki do słoików Ogórki kanapkowe z curry – do słoików na zimę Sałatka wójtowej z ogórków – ogórki na zimę do słoików Ogórki na ostro – ogórki do słoików z chili Artykuł Ogórki małosolne – prosty
e-PrzepisyKulinarneogórki mam masę, tylko nie mam gdzie tego wszystkiego trzymać. W tym roku więc też muszę się znowu trochę ograniczyć. Póki co mam przygotowane dwa rodzaje ogórków do publikacji. Kiszone już się kiszą, ale jeszcze się zastanawiałam czy będę je tutaj wrzucać. Zobaczę za dwa tygodnie jak będą smakowały, potem będę podejmować decyzje. Póki co, ogórki(...)czasu do czasu mieszamy. Do wyparzonych słoików wkładamy dość ściśle gotową sałatkę, wlewamy zalewę i zamykamy wyparzonymi zakrętkami. Pasteryzujemy 15 minut. Podobne przepisy: Ogórki z kolendrą Ogórki w zalewie musztardowej Ogórki z chili i czosnkiem Artykuł Ogórki w curry z selerem naciowym pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovyogórków gruntowych 300g marchewki 300g cebuli kilka ząbków czosnku 0,5szkl. octu 0,5szkl. oleju 0,5szkl. cukru (ja daję trochę mniej) 1,5 łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego mielonego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Nakrętki i słoiki o pojemności 300-500ml wyparzam wrzątkiem. Ogórki gruntowe myję w zimnej wodzie. Odcinam końcówki i kroję ogórki(...)jest idealna jako dodatek do obiadu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do wypróbowania innych moich przepisów na przetwory ogórkowe, np.: ogórki konserwowe (link do przepisu: Waniliowe Improwizacje: Ogórki konserwowe ), czy ogórki konserwowe z papryka chili (link: Waniliowe Improwizacje: Ogórki konserwowe z papryką chili ). SMACZNEGO
Waniliowe Improwizacjezimę , czyli 18 sprawdzonych przepisów na ogórki na zimę do słoików. Przetwory z ogórków: 1. Ogórki w sosie pomidorowym 2. Ogórki marynowane pikantne z chili 3. Ogórki kiszone na zimę 4. Ogórki małosolne w plastrach 5. Pikantne ogórki na zimę 6. Ogórki małosolne błyskawiczne 7. Ogórki małosolne 8. Ogórki małosolne
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSałatka z chrupiącym boczkiem to propozycja na lekką i sycącą kolację. Niech Was nie przerazi w niej odrobina boczku… cały tłuszcz wytopimy na patelni podczas
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Sałatka ze smoczym owocem to kolejna propozycja śniadania na słodko. Zdarza się, że nie mamy chęci na śniadanie to alternatywą na takie dni właśnie może być
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!posiłek w taki dzień. Dzisiaj polecam połączenie warzyw, owoców i wędzonego łososia. Składniki: 1 duży grapefruit 4 plastry wędzonego łososia 8 liści sałaty maślanej 1/3 papryczki chili 10 cm świeżego ogórka miąższ z połowy grapefruita kilka listków pietruszki i tymianku Sos winegret: 1 dymka drobno posiekana 1 łyżeczka musztardy dijon 3 łyżki soku z grapefruita 4 łyżki oliwy(...)przekroić na dwie równe części i wydrążyć z nich miąższ. Z połowy wycisnąć sok do słoiczka...3 łyżki. Do "miseczek" z grapefruita przełożyć liście umytej, osuszonej sałaty, plastry ogórka i chili oraz porozrywanego dłońmi łososia. Do słoiczka z sokiem przełożyć pozostałe składniki sosu, Zakręcić słoik i potrząsając dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę, ozdobić listkami pietruszki i tymianku
Gosia gotujeprzepisy, które mam nadzieję, przypadną nam do smaku i pełna zapału będę mogła w przyszłym roku znowu nieco poeksperymentować :). Ogórki po meksykańsku 4 kg ogórków 8 łyzek soli 1-3 łyżeczki chili 1/2 szkl oleju 3 główki czosnku 1,5 szkl octu 1/2 kg cukru 6 liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego łyżka słodkiej papryki łyżka płatków papryki(...)plastry, posypać solą, odstawić na 8 godzin co jakiś czas zamieszać. Po upływie czasu odcedzić, zagotować olej i gorącym polać plastry ogórków. Czosnek obrać, rozetrzeć i posypać ogórki, dodać chili, pokruszone liście laurowe, ziele angielskie, papryki i gorczycę. Zagotować ocet, dodać cukier, wymieszać aby się rozpuścił. Gorącą zalewą zalać ogórki. Odstawić na 12 godzin, co jakiś czas
Pieguskowa KuchniaLubię ogórki po meksykańsku, bo są ostre i smaczne. Zrobiłam więc eksperymentując kilka słoików ogórków z chili peperoncini. Zalewa wyszła piekielnie ostra stąd nazwa ogórków. Po zrobieniu tych ogórków można je jeść już po kilku dniach, ale na zimę proponuję pasteryzować pięć minut.1 - 1,5 kg świeżych ogórków ( gruntowych )Zalewa :6 szk wody1 duża cebula1(...)octu 10%2 łyżeczki żółtej gorczycy1 łyżeczka suszonego chili peperoncini1 łyżeczka ziarnistego czarnego pieprzukilka liści laurowychkilka ziaren ziela angielskiegosól kamienna do smakucukier do smaku Ogórki umyć, pokroić na kilka części wzdłuż i poukładać stojąco w słoiki. Cebulę obrać, umyć i pokroić w pióra. W garnku umieścić wszystkie składniki marynaty i zagotować ją. Gotować 5 minut po czym gorącą
Ewa w kuchnibardzo dobrze komponował się z daniem głównym. Do tego ryż basmati i osiągamy pełnię kulinarnego szczęścia ;) Składniki: 200 g jogurtu naturalnego ogórek świeży 15 listków mięty sól kumin chili Wykonanie: Ogórka obrać, przekroić wzdłuż i usunąć łyżeczką pestki. Następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Listki mięty drobno posiekać. Startego ogórka oraz posiekaną miętę wymieszać z jogurtem. Doprawić solą
zadanie-gotowaniekuchni koreańskie składające się z fermentowanych lub kiszonych warzyw. Zazwyczaj jest to kapusta pekińska, rzepa lub ogórek,ale można je tez przygotować z innych warzyw. Większość kimchi ma ostry smak z powodu użycia papryczek chili. Natomiast zanim przejdę do podania wam przepisu na ogórki chciałam tylko wspomnieć o bardzo ważnej roli kiszonek w naszej codziennej diecie. Kiszenie(...)ogórków 2,5 litra wody 3 łyżki soli kamiennej niejodowanej 1 łyżka cukru 5 ząbków czosnku 10 cm kawałek imbiru kilka baldachimów kopru 1 łyżka chili w płatkach 1/2 pęczka kolendry Wykonanie: Ogórki płuczemy, odcinamy końcówki. Jeśli ogórki nie są bardzo małe kroimy je na mniejsze części. Czosnek obieramy, ząbki kroimy na ćwiartki. Imbir obieramy i kroimy
Kulinarne przygody Gatityduże długie ale bez dużych pestek) 2 łyżki soli kamiennej 8 łyżek oleju rzepakowego 2 duże ząbki czosnku 1-3 łyżeczki chili (lub ostrej papryki lub chili pieprz cayenne) 1 szklanka octu 10 % 0,5 kg cukru Ogórki dokładnie umyć i osuszyć. Nie obierać ze skóry, odkroić piętki i pokroić w grube plastry ok 1,5 cm grubości. Następnie(...)zasypać solą, wymieszać i zostawić tak na ok 6 godzin. Przygotować zalewę. Ocet zagotować z cukrem i odstawić do wystudzenia. Z ogórków odlać sok, który puściły. Do ogórków dodać chili, ilość wedle własnego smaku ja daje ok 1 -1,5 łyżeczki. Na patelni podgrzać 8 łyżek oleju rzepakowego dodać ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Chwile smażyć aż uwolni
Monia miesza i gotujeSkładniki: 2,5 kg świeżych ogórków 1,5 główki czosnku 3 łyżeczki chili 0,5 kg cukru 8 łyżek oleju 1,5 szklanki octu 10 % 4 łyżki soli Sposób wykonania: Ogórki obrałam, pokroiłam(...)kostkę, wsypałam sól, wymieszałam i odstawiłam na 5 godzin. Do garnka wlałam ocet, olej, wsypałam cukier, zagotowałam, odstawiłam do wystygnięcia. Czosnek obrałam, pokroiłam w plastry, dodałam do ogórków, wsypałam chili, wlałam zimną zalewę, wymieszałam, pozostawiłam na kolejne 12 godzin. Przełożyłam do słoików. Pasteryzowałam 10 minut
Darcia w kuchni