porcje Do przygotowania sałatki będziesz potrzebować: filet z kurczaka, 50g orzechów włoskich, 50g migdałów, jajko, pół czerwonej papryki, marchew, 1/4 główki czerwonej kapusty, ogórka, 2 łyżki oleju rzepakowego, łyżkę oleju sezamowego, szczyptę chili, szczyptę imbiru, szczyptę soli, 2 łyżeczki sosu rybnego, sok z limonki, łyżeczkę cukru trzcinowego. 1. Z sosu rybnego, soku z limonki i cukru trzcinowego przygotuj marynatę(...)każdą z nich pokrój w drobne paseczki. 8. Paprykę umyj i pokrój w paski. 9. Kapustę umyj i drobno posiekaj. 10. Ogórka umyj i pokrój w kostkę. 11. Łyżkę oleju rzepakowego oraz sezamowego wymieszaj ze szczyptą sosu, chili i imbiru, aby powstał sos. 12. Pokrojone warzywa wymieszaj z kurczakiem i wszystko zalej przygotowanym sosem
Z notatnika dietetykaimprezy. Sposób ich wykonania jest bardzo prosty a swoim smakiem zachwycą nie jedno podniebienie. składniki na 4 - 5 litrowych słoików 2,5 kg średnich ogórków gruntowych 1,5 łyżki soli 1 łyżeczka papryczki chili w proszku 2 główki czosnku 1/2 kg cukru 1,5 szklanki octu 10 % 1/4 szklanki oleju przepis Dokładnie umyte ogórki kroimy wzdłuż(...)części, obrane ząbki czosnku w większą kostkę. Następnie ogórki wrzucamy do dużego naczynia, dodajemy pokrojony czosnek, wsypujemy sól oraz paprykę chili, wszystkie składniki razem łączymy i odstawiamy na 2 godziny. Po dwóch godzinach przygotowujemy zalewę, do garnka wlewamy ocet, wsypujemy cukier i mieszamy aż się rozpuści, na końcu wlewamy olej, całość zagotowujemy i odstawiamy z ognia do przestudzenia. Ciepłą
Smakowite Daniajest o wiele krótszy. Składniki 1 puszka tuńczyka 1 puszka cieciorki gotowanej na parze firmy Bonduelle 2 jajka ugotowane na twardo 1 puszka kukurydzy z chili firmy Bonduelle 1/2 papryki czerwonej 3-4 ogórki kiszone kawałek pora natka pietruszki majonez sól pieprz 1. Do przygotowania sałatki użyłam tuńczyka w wodzie. Odsączamy go na sitku. 2. Cieciorkę i kukurydzę(...)chili dokładnie płuczemy. 3. Jajka obieramy, kroimy w kostkę, tak samo ogórki, pora i paprykę. 4. Składniki przekładamy do miski, dokładnie mieszamy. 5. Dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki oraz majonez. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. 6. Mieszamy wszystko jeszcze raz i odstawiamy sałakę na dwie godziny. Smacznego życzy Kategoria: Przepisy , Sałatki i surówki Tagged: ciecierzyca , jajko , kukurydza , majonez , na szybko
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatydodatkiem do dań obiadowych-polecam. Z tej porcji otrzymacie 14 słoików 0,5l. OGÓRKI Z PRZYPRAWĄ DO GRILLA Składniki: 4 kg ogórków 1 kg cebuli pęczek kopru 3 paczki gorczycy pęczek natki pietruszki papryczka chili 3szt.(w zasadzie wg. uznania) 4 szklanki octu 10 szklanek wody 6 szklanek cukru 6 łyżek przyprawy do grilla klasycznej 6 łyżek soli(...)godziny, cebulę pokroić w plastry , posolić i odstawić na 2 godziny. Do słoików włożyć koper, natkę pietruszki i gorczycę oraz papryczkę chili-paseczek (będą bardziej ostre jeśli włożymy więcej) Ogórki i cebulę wymieszać, wkładać do słoików. Zagotować zalewę z : octu, wody, cukru, przyprawy do grilla i soli. Gotową zalewą zalać ogórki i pasteryzować
Kuchnia BeatyŚwietnie prezentują się w sałatkach z dodatkiem innych warzyw. Składniki (na 10 słoików o objętości 370 ml): 🥒1,5 kg ogórków 🥒 0,7 kg żółtej cukinii 🥒1 cebula 🥒1 papryka czerwona 🥒1 chili 🥒1 bulwa fenkułu z młodą natką (opcjonalnie) 🥒1 główka czosnku 🥒1 szklanka cukru 🥒1 szklanka octu(...)łyżki soli 🥒1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 🥒biała gorczyca W dużej misce umieścić: ogórki poszatkowane lub pokrojone w plastry, cukinię pokrojoną w talarki lub półtalarki, paprykę pokrojoną w paski, fenkuł pokrojony w piórka, rozdrobnione chili. Do warzyw dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, paprykę w proszku, cukier, sól, ocet, olej oraz rozdrobnioną młodą natkę fenkułu
Weekendy w domu i ogrodziekiełbasą – Wykonanie: Kiełbasę pozbawić ewentualnej folii. Pokroić na półplasterki. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Paprykę (żółtą i czerwoną) pozbawić gniazd nasiennych, przekroić na pół, a następnie na paseczki. Ogórki pokroić w kosteczkę. Pomidory z puszki wrzucić do blendera i zmiksować dokładnie. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną cebulę, doprawić ją solą oraz pieprzem i smażyć do czasu(...)smażyć jeszcze przez ok. 5 minut. Następnie dodać zmiksowane pomidory oraz 200 ml przegotowanej wody, całość dusić pod przykryciem przez ok. 15 minut. Następnie dodać pieprz chili cayenne oraz pokrojone ogórki, wymieszać i dalej dusić całość pod przykryciem przez ok. 30 minut. Jeśli sos wydaje się zbyt rzadki, to można jeszcze całość chwilę smażyć bez przykrycia, do odparowania nadmiaru
Kulinarne Przebojekarkówki 700 g kiełbasy śląskiej 3 cebule 1 papryka czerwona 2 marchewki 500 g pieczarek 2 puszki groszku 6-7 ogórków kiszonych sól pieprz chili czerwona papryka ziele angielskie listki laurowe oregano majeranek 2 łyżki smalcu 3 łyżki mąki. Składniki na ok 7 litrów forszmaku Wszystkie składniki kroimy w kostkę .. na dno garnka kładziemy smalec i wkładamy(...)Dodajemy pieczarki, marchewkę i paprykę, smażymy mieszając w dalszym ciągu. Dodajemy przyprawy i podlewamy wodą. Gotujemy pod przykryciem aż do miękkości mięsa. Pod koniec dodajemy osączony groszek i ogórki . Jeszcze pozostawiamy na ogniu. Przygotowujemy zasmażkę z 3 łyżek mąki na smalcu lub podprawiamy samą mąką rozmieszaną z wodą
Gotowanie jest łatweNaleśniki z sokiem buraczkowym, faszerowane pikantnym serem, szynką, delikatnym ogórkiem i natką pietruszki. Na drugie śniadanie, jako przekąska, a krojąc na 2 cm kawałki jako przystawka na imprezy! Składniki: na naleśniki: ok 50 ml soku z buraków, szklanka mleka, ok 200 g mąki, jajko, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki cukry, 3 łyżki oleju(...)farsz: 5-6 plasterków szynki np. konserwowej, 2 op. serka śmietankowego kanapkowego, 3 łyżki gęstej śmietany 18%, duży pęczek pietruszki (lub dwa małe), mieszanka ognistych przypraw (lub chili w proszku), 1/2 ogórka zielonego Przygotowanie: Składniki na naleśniki mieszamy razem - mąkę dodajemy stopniowo cały czas mieszając za pomocą trzepaczki. Smażymy na rozgrzanej patelni. Do serka śmietankowego dodajemy śmietanę oraz przyprawę. Mieszamy
Lena Gotujesiemieniem lnianym, sezamem,słonecznikiem i czarnuszką. Przepis dodaję do akcji Błyskawiczny Piątek . Zapraszam :) Składniki : 2 upieczone udka z kurczaka 1 duży ogórek kiszony 1 cebula 1, 2 łyżki majonezu sól, pieprz, szczypta chili do smaku Jako dodatek słomki ptysiowe firmy Brześć Wykonanie: Do blendera przekładamy pokrojonego kurczaka, cebulę i ogórka, następnie blendujemy z majonezem.Przyprawiamy do smaku
Sama słodycz i szczypta chiliugryźć ale właśnie tego spodziewaliśmy się po Mount Evereście ;) Karolina wybrała : MANDARIN z bułką maślaną, plastrami chrupiącej kaczki z orientalnym sosem śliwkowym, sałatą rzymską, sałatką z ogórka, dymki i marynowanej z imbirem marchewki, były też kiełki. Pyszna kaczka przygotowana w punkt lekko chrupiąca, z pysznym orientalnym smakiem. Boska ! Michał poszedł w ślady taty i wybrał HIGHLANDER(...)burgera w ciemnej wręcz czarnej bułce z dodatkiem inkaustu z kałamarnicy z tuńczykiem marynowanym w whiskey Jack Daniel’s z dodatkiem guacamole, majonezu ze słodkim chili, pomidorem, sałatką z ogórków i dymki. I niestety wg nas był to najsłabszy burger. Bułka dobra, dodatkim super, ale niestety sama gwiazda czyli tuńczyk był suchy, czyli
Kuchnia na wzgórzułyżeczki soli 8 dużych ząbków czosnku 2 łyżki słodkiej papryki w proszku 2 łyżki chili w proszku 3 czerwone papryczki chili 5 łyżek oleju rzepakowego Zalewa: 1 szkl. octu spirytusowego 10% 1 szkl. wody 1 i 1/4 szkl. cukru (250 g) Przygotowanie: Ogórki pokroć na grube plastry (ok. 1 cm). Dodać sól, dokładnie wymieszać i pozostawić ogórki na 3 godziny. Po tym czasie dodać do ogórków przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę w proszku, pokrojone na kawałki papryczki chili. Składniki zalewy połączyć w garnku, zagotować, pozostawić do ostygnięcia. Wystudzoną zalewę wlać do ogórków, dodać olej i odstawić na 8 godzin. Nastepnie przełożyć ogórki wraz z zalewą do wyparzonych słoików. Słoiki wstawić do garnka
Codziennik Kuchennykiszonymi... Ziemniaki: *ziemniaki- 6 dużych szt. * oliwa z oliwek- 12 łyżek * świeży tymianek- 4-5 gałązek * suszony czosnek- 1 łyżeczka * suszona papryczka chili- szczypta * sól, pieprz - do smaku Tzatziki: * kremowy serek (naturalny)- 200 g * ogórki kiszone- 3 duże szt. * czosnek- 1 ząbek * sok z cytryny- 1 łyżeczka * sól, pieprz- do smaku Ziemniaki: Piekarnik nagrzać na 220 stopni. Ziemniaki(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować 6 łyżkami oliwy. Po 20 minutach ziemniaki ponownie wysmarować pozostałą oliwą wymieszaną z czosnkiem, papryczką chili, świeżymi listkami tymianku oraz pieprzem i piec kolejne 20 minut. Gotowe posypać solą. Tzatziki: Ogórki zetrzeć na tarce o średnich oczkach i wycisnąć sok. Połączyć z serkiem, doprawić i wymieszać. Smacznego! :) * samo przygotowanie ziemniaków oczywiście
Kraina Miodem Płynącauzupełnienie potrawy. Łał. Składniki: 70 g surowego cienkiego makaronu ryżowego (ja użyłam makaronu Vermicelli) 4 cienkie plasterki większej cukinii 3/4 szklanki mrożonego groszku 1 średni ogórek gruntowy 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 chili 1 łyżka marynowanego imbiru 1 łyżeczka miodu (o neutralnym smaku) 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka uprażonych ziaren sezamu garść kiełek 1 dymka (zielona część(...)piórka, czosnek i chili w cienkie plasterki, imbir kroimy w mniejsze kawałki (nie za drobno). W woku (lub na zwykłej patelni, jeżeli nie macie woka) porządnie rozgrzewamy olej, wrzucamy cukinię, chili, cebulę, czosnek chwilę obsmażamy na mocnym ogniu (dosłownie minutę), cały czas mieszamy, żeby nic się nie przypaliło. Następnie dodajemy do nich ugotowany groszek, ogórek, imbir, miód i sos sojowy
Kardamonovyuzupełnienie potrawy. Łał. Składniki: 70 g surowego cienkiego makaronu ryżowego (ja użyłam makaronu Vermicelli) 4 cienkie plasterki większej cukinii 3/4 szklanki mrożonego groszku 1 średni ogórek gruntowy 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 chili 1 łyżka marynowanego imbiru 1 łyżeczka miodu (o neutralnym smaku) 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka uprażonych ziaren sezamu garść kiełek 1 dymka (zielona część(...)piórka, czosnek i chili w cienkie plasterki, imbir kroimy w mniejsze kawałki (nie za drobno). W woku (lub na zwykłej patelni, jeżeli nie macie woka) porządnie rozgrzewamy olej, wrzucamy cukinię, chili, cebulę, czosnek chwilę obsmażamy na mocnym ogniu (dosłownie minutę), cały czas mieszamy, żeby nic się nie przypaliło. Następnie dodajemy do nich ugotowany groszek, ogórek, imbir, miód i sos sojowy
Kardamonovy