jajkiem.Do przygotowania jej zainspirowała mnie Asia chwaląc się wielkanocnymi sakiewkami. Postanowiłam jej pomysł wykorzystać do zrobienia mojej sałatki.Składniki sałatki:sałata lodowa,groszek zielony konserwowy,ogórek konserwowy (ja dałam miniaturki marynowane z chili),boczek wędzony,zielona pietruszka,jajka.Boczek pokroić w paseczki i na średnio gorącej patelni wytopić tłuszcz tak, aby te paseczki boczku stały się(...)resztki tłuszczu i przestygły.Sałatę pokroić w średnie kawałki i ułożyć na półmisku wzdłuż brzegu. (Na środku musi zostać miejsce na jajka.) Na sałacie ułożyć groszek, ogórki - miniaturki lub pokrojone w dowolne kawałeczki, boczek i pietruszkę. Malutką miseczkę wyłożyć folią spożywczą ( kwadrat około 20cm X 20cm), natłuścić olejem i wbić jajko. Folię zawinąć
Codzienna kuchnia niecodziennaPołączenie dla mnie i mojej rodziny idealne. Wyborne połączenie delikatności drobiu z sosem ..mniam..palce lizać!Składniki:70 dag filetu zpiersi kurczaka500 ml jogurtu greckiego2 cebule1
Z Majeczką w kuchniPrzekąska z ogórka. Ogórek faszerowany twarogiem to kolejny mój pomysł na przekąskę z ogórków wypełnioną twarogiem, papryką i szczypiorkiem. Taki fingerfood bez chleba ta wspaniała przekąska, wegetariańska, bez węglowodanów i bez glutenu! Ogórek składa się głównie z wody, dlatego też jest bardzo polecany we wszystkich dietach odchudzających. Przyśpiesza spalanie kalorii i usuwa nadmiar wody z organizmu. Polecam(...)roladki z ogórka z twarogiem i rzodkiewką. Zamiast oliwek można również użyć suszonych pomidorów do faszerowanych ogórków. Natomiast gdy majonez Wam jest nie straszny to polecam przepis na Ogórki faszerowane sałatką jarzynową lub Ogórki faszerowane sałatką ryżową Składniki na 2 porcje przekąski z ogórków: ogórki faszerowane twarogiem, papryką i szczypiorkiem 1 ogórek wężowy sól
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięśledzie zakwasiłam tylko ogórkami, mają więc ciekawy smak. Zapraszam do stołu 😊 Składniki: ok. 20-25 cm średniej grubości pora (jasna część) 1 średnia papryczka chili 5-6 średnich filetów śledziowych solonych 4 średnie ogórki kiszone 150 ml oleju słonecznikowego Śledzie wymoczyć z soli. Pokroić w paseczki. Pora przekroić wzdłuż, wypłukać dobrze pod zimną bieżącą wodą. Osuszyć ręcznikiem
Codzienna kuchnia niecodziennagarść jarmużu, 1 awokado, 2-3 marchewki, 1 mała czerwona cebulka, 1/2 ogórka lub 2-3 małe, czarny sezam, 1 łyżka sosu rybnego, 2 łyżki sosu sojowego, sos sriracha - dla ostrości, kilka łyżek sosu ostrygowego, 2-3 ząbki czosnku, kiełki brokuła dodatkowo: ryż jaśminowy, tajska bazylia, świeże chili Mięso umyć, oczyścić i osuszyć, a następnie pokroić na cieniutkie kawałki(...)rybny i sojowy, następnie sos sriracha, a na koniec sos ostrygowy. Przesmażamy jeszcze z pół minuty. Ryż przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Warzywa myjemy i kroimy - ogórki najcieniej , marchewkę w julienne, jarmuż dzielimy na małe kawałki, itd. Do miseczki wykładamy ryż, na wierzch wykładamy wszystkie warzywa i mięso, całość posypujemy czarnym sezamem, kiełkami brokuła i listkami bazylii
Plate of Joyząbki czosnku 3-4 łyżki oleju rzepakowego przyprawa gyros-kebab 1 czerwona cebula 1 duży pomidor 1/2 zielonego ogórka 1 mały miks sałat z kapustą 2 duże tortille Sos: 140 g jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku sól, pieprz, chili, słodka papryka WYKONANIE Dzień wcześniej: Mięso z kurczaka umyć, pokroić w paski i przełożyć do miski(...)lodówki na całą noc. W dzień przygotowywania kebabów. Cebulę obrać i pokroić w krążki. Pomidor i ogórek umyć i pokroić w plasterki. Do miseczki wlać jogurt, dodać majonez, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, po czym doprawić dobrze solą, pieprzem, słodką papryką i chili. Przygotować dwa grube i długie paski folii aluminiowej. Mięso usmażyć na patelni grillowej lub zwykłej
Passions hobbies lifeogóreczków chili 1-2 cebule 1 łyżka masła 2 kiełbasy myśliwskie 300g boczku wędzonego sól i pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, oregano,kminek, dużo majeranku, papryczka chili Fasolkę opłukać, wsypać do garnka, zalać zimną wodą. Następnie odstawić na kilka godzin do namoczenia . Fasolkę gotować przez ok 1 godzinę w wodzie z moczenia. Dolać więcej wody(...)czosnek, 2 liście laurowe i 4 ziela angielskie, Dodać pokrojoną w kosteczkę kiełbasę i boczek, smażyć przez chwilę aż mięsko lekko się zrumieni.dodać pokrojone ogórki. Pod koniec doprawić suszonym oregano i chili. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórek, wykroić szypułki. Miąższ pokroić w kosteczkę i dodać na patelnię, zagotować. Gotować przez pół godziny, na koniec można dodać
MarciochaKucharzyłyżeczki kurkumy - 1 ogórek gruntowy - sok z cytryny - 2 łodygi selera naciowego - płatki chili - kawałek białej rzodkwi - sól himalajska - kawałek awokado - łyżka(...)kurkumy - Następnie zostawić ją do wystygnięcia (np. na parapecie zewnętrznym;) - Ogórka i białą rzodkiew obrać oraz posiekać w krótkie słupki - Seler naciowy umyć, pokroić w słupki - Awokado i natkę drobno posiekać - Do kaszy dodać warzywa, awokado, rodzynki i kawałki orzecha - Sałatkę skropić sokiem z cytryny, przyprawić płatkami chili i posypać natką pietruszki. Gotowe :) Sałatka po wymieszaniu
Wegańska kuchnia orientalnażółta, czerwona · 5 szt. ogórków konserwowych · Puszka kukurydzy · 1 sos meksykański w słoiczku · Olej do smażenia · Szczypta chili Sposób przygotowania: 1. Cebulę obieramy, drobno kroimy i prużymy(...)plasterki kiełbasę. 3. Następnie papryki obieramy z nasion, kroimy w paseczki i przekładamy do kiełbasy. 4. Ogórki kroimy drobno i również łączymy z kiełbasą. 5. Na koniec dodajemy kukurydzę odlaną z zalewy, sos meksykański i doprawiamy chili. 6. Chwilę gotujemy. 7. Danie gotowe. 8. Smacznego
Kulinarna Chwilasezon na ogórki gruntowe już minął. Gdzieniegdzie można je jeszcze kupić, ale jakoś szczególnie Was do tego nie namawiam. Znając życie, ogórki wylądowały w potrawie, bo chciałam się ich pozbyć z lodówki. Publikuję post dzisiaj, bo już naprawdę nie ma na co czekać. Jak wyskoczę z nim w styczniu, zjecie mnie za dodatek ogórków. Za co oczywiście(...)kładniki: 200 g cienkiego makaronu ryżowego (ja użyłam vermicelli) 6-7 cienkich plastrów schabu (około 500 g) 1 mała czerwona papryka 1 duży ogórek gruntowy garść obranych orzechów ziemnych duża garść kiełek 1 cebula 1 czerwona chili 1 marchewka 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju rzepakowego marynata do mięsa: 1 dymka pokrojona w plasterki (biała i zielona część
Kardamonovysezon na ogórki gruntowe już minął. Gdzieniegdzie można je jeszcze kupić, ale jakoś szczególnie Was do tego nie namawiam. Znając życie, ogórki wylądowały w potrawie, bo chciałam się ich pozbyć z lodówki. Publikuję post dzisiaj, bo już naprawdę nie ma na co czekać. Jak wyskoczę z nim w styczniu, zjecie mnie za dodatek ogórków. Za co oczywiście(...)kładniki: 200 g cienkiego makaronu ryżowego (ja użyłam vermicelli) 6-7 cienkich plastrów schabu (około 500 g) 1 mała czerwona papryka 1 duży ogórek gruntowy garść obranych orzechów ziemnych duża garść kiełek 1 cebula 1 czerwona chili 1 marchewka 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju rzepakowego marynata do mięsa: 1 dymka pokrojona w plasterki (biała i zielona część
Kardamonovygulasz. Podałam go z kaszą pęczak oraz pysznymi patisonami Firmy ORZECH . Składniki: 600 g mięsa z żeberek wieprzowych 1 średnia marchewka 1 średni ogórek kiszony 1 średnia cebula 1/2 papryczki chili 1 ząbek czosnku szczypta gałki muszkatołowej szczypta kurkumy 1/2 łyżeczki otartego majeranku 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu sól do smaku 1 szklanka jasnego piwa 1 szklanka wody(...)mące. Na dużej patelni rozgrzać olej i poukładać kawałki mięsa. Smażyć z obu stron aż się zrumienią. Na patelnię wlać wodę i piwo. Dorzucić pokrojone w plasterki warzywa: marchewkę , ogórka ze skórką oraz cebulę w piórkach. Dodać miód i wszystkie przyprawy poza czosnkiem. Przykryć i dusić na małym ogniu około 45-55 minut. Na samym końcu dodać wyciśnięty przez praskę
Gosia gotujeporcje): Pikantne, słone gofry: 1/2 szklanki mąki 1 jajko 2/3 szklanki wody szczypta proszku do pieczenia sól, chili, zioła prowansalskie 2-3 łyżki oleju Dodatki: 200 gram sera halloumi cukinia ogórek pomidor rukola cebula czerwona sos barbecue olej do smażenia ulubione przyprawy Wszystkie składniki ciasta na gofry mieszam(...)ciasto do wypieczenia. Postępuję tak samo jak poprzednio. Na grillowej patelni smażę plastry sera halloumi po minucie z każdej strony. Cukinię i ogórka również grilluję na mocno rozgrzanej patelni. Doprawiam warzywa i ser solą oraz chili. Pozostałe warzywa kroję w plastry, cebulę w piórka. Gofry smaruję sosem, nakładam porcję warzyw, ser i przykrywam drugim gofrem. Jem jak kanapkę
Mango Papajawołowiny. Do przygotowania dania można użyć suszonych glonów, ja proponuję gotową sałatkę z glonów – goma wakame. Mango pokroić w drobną kostkę lub w cienką zapałkę - julienne Ogórka pokroić w julienne odrzucając gniazda nasienne. Chili posiekać, pestki odrzucić, no chyba że ktoś lubi ostrzejsze nuty. Do miseczki wlać sos sojowy, sos ostrygowy, chilli i porwane listki ziół. Mięso z polędwicy przyciąć(...)obsmażać z każdej strony do przyrumienienia, ale nie dłużej niż po kilkanaście sekund. Mięso pokroić w cienkie plasterki. Na talerzu ułożyć sałatkę goma wakame. Na glonach ułożyć mango i ogórka, posypać sezamem. Na wierzchu ułożyć mięso. Polać marynatą. Na mięsie ułożyć trochę mango i ogórka. Posypać sezamem. Można całość podwędzić. Składniki na 2 porcje: 200 g polędwicy wołowej, 4 łyżki
królestwo garówObsypujemy solą i pieprzem oraz ulubionymi przyprawami np. oregano, tymiankiem i odrobiną chili. Rozgrzewamy patelnię, dajemy kapkę tłuszczu i obsmażamy mięso. W między czasie przygotowujemy sos tzatziki. Połowę ogórka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Solimy i odkładamy na chwilkę. Po tym czasie odciskamy ogórki z soku. Dodajemy je do jogurtu greckiego, doprawiamy solą, pieprzem, przeciśniętym ząbkiem
Kolizje Smaków