pomidorowego 1 litr wody lub bulionu 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 4 kulki pieprzu 1 papryka (użyłam pół żółtej i pół czerwonej) 1 ogórek kiszony przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, chili, cukier 1 łyżeczka musztardy mąka do obtoczenia mięsa olej do smażenia *** Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w paseczki i przekładamy do miski. Do mięsa dodajemy(...)łyżkę oleju, łyżeczkę musztardy, łyżeczkę soli, łyżeczkę słodkiej papryki i szczyptę chili – dokładnie mieszamy. Całość przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na około 1 godzinę *** *** Następnie zamarynowane mięso obtaczamy w mące *** *** Mięso obsmażamy na rozgrzanym oleju do zrumienienia *** *** Następnie mięso przekładamy do garnka. Na patelni podsmażamy pokrojone w kostkę pieczarki, cebulę, marchew, pietruszkę i seler – wszystko razem
Blog z Apetytemkrążkami jalapeno. Tartinki z tuńczykiem3 kromki chlebatuńczyk w wodziegarść kukurydzy3 ogórki konserwowe1 łyżka majonezu1 łyżka jogurtupieprzTuńczyka i kukurydzę odsączyłam. Połączyłam w misce z drobno pokrojonymi ogórkami konserwowymi. Zrobiłam sos majonezowo- jogurtowy doprawiony pieprzem, którym zalałam tuńczyka. Całość podałam na kromkach chleba wyciętych na kształt koła. Kurczę w galarecieudko z kurczakaszyja indyczamarchewziele angielskie, liść laurowy2(...)pozostawiłam do wystudzenia. Następnie chłodziłam całą noc w lodówce. Ćevapčići z sosem tzatziki 300g mięsa mielonego1 jajko1 łyżka śmietanystarty ząbek czosnku1 łyżka papryki słodkiej, chili, mieszanki kebab3-4 łyżki gęstego jogurtu 1/2 ogórka zielonego 1 ząbek czosnku sok z cytrynyWszystkie składniki wymieszałam na jednolitą masę. Uformowałam podłużne mini kiełbaski bądź kulki. Nadziałam na wykałaczki i zapiekałam
bastalenałyżki soli 1 łyżka ostrej papryki 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżka kolendry pół łyżeczki chili pół łyżeczki imbiru 400 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 250 ml ciepłej wody 1 zielony ogórek 400 g jogurtu typu greckiego 2 łyżki oliwy pół pęczka koperku 1 ząbek czosnku szczypta pieprzu 1. Oczyszczone i wypłukane mięso musimy(...)łyżka ostrej papryki – 1 łyżeczka pieprzu ziołowego – 1 łyżeczka czosnku granulowanego – 1 łyżka kolendry – pół łyżeczki chili – pół łyżeczki imbiru Całość dokładnie mieszamy i odkładamy do lodówki na 1 godzinę. 2. Przygotowanie sosu. Ogórka ścieramy na tarce solimy i odstawiamy na 10 minut tak żeby puścił nam wodę. Następnie odcedzamy miąższ i dodajemy do niego
karolgotujeogórki konserwowe · 5 pieczarek · 3 torebki ryżu · 1 szk. ketchupu pikantnego · 1 szk. wody · Kostka rosołowa · Chili(...)ryż. 4. Cukinie obieramy, kroimy w plastry. 5. Ogórki również kroimy w plastry. 6. Paprykę na większe kawałki. 7. Pieczarki na grubsze plastry. 8. Na wykałaczki od szaszłyków nakładamy na przemian: mięso, cukinie, paprykę, pieczarki i ogórek. 9. Szaszłyki układamy na ryżu
Kulinarna Chwilaatmosferą odwróciłam zasady... Składniki: 3 łyżki kukurydzy konserwowej 2 łyżki groszku konserwowego 2 łyżki selera sałatkowego 1 puszka tuńczyka w oleju 1/2 szt. ogórka zielonego 1 cebula 3 łyżki majonezu sól, pieprz, chili 20 dag. startego sera żółtego 1 marchewka 2 jajka 5 płatów makaronu Lasagne Groszek, kukurydzę, selera oraz tuńczyka przekładamy do miseczki.Jajka gotujemy na twardo, następnie
NaKońcuJęzykaGdyby ktoś mnie zapytał jakie są moje ulubione składniki w kuchni, odparłabym bez wahania, że chili, jalapeño, limonka i cheddar…oczywiście zaraz po ogórkach kiszonych ;) Ale to właśnie kuchnia meksykańska, w której pełno kolorów, pikantnych i wyrazistych smaków, jest moją ulubioną. Chciałabym Wam dziś, trochę o niej opowiedzieć. W Meksyku kuchnia bardzo silnie łączy się z tradycją. Była(...)świadomość znaczenia tradycyjnej kuchni w wielu aspektach życia. Ich wiedza umacnia zarówno społeczność narodową jak i lokalną. Trzema podstawowymi składnikami wyżywienia, od czasów przedhiszpańskich są kukurydza, fasola i papryka chili. Czytałam wiele artykułów o tym, że przed przyjazdem Hiszpanów, kuchnia meksykańska była praktycznie wegańska. Może dlatego tak ją lubię, bo do tej pory można przyrządzić całą masę meksykańskich tradycyjnych dań
Mienta blogSkładniki: około 7 ziemniaków 500 g kiełbasy śląskiej np: Duda 2 duże cebule 3 ogórki kiszone 2 marchewki 1 puszka fasoli białej sól, pieprz do smaku 1łyżka bazylii szczypta oregano, rozmarynu,suszonego lubczyku 1 łyżka czerwonej papryki szczypta chili 1/2 szklanki oleju około 600 ml bulionu warzywnego lub z kurczaka Wykonanie: Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy
Sama słodycz i szczypta chiliSkładniki: -dwie piersi z kurczaka -jedna duża cebula -jedna mała papryczka chili -trzy ząbki czosnku -300 g małych pieczarek -dwa ogórki konserwowe -mały słoiczek koncentratu pomidorowego np. http://kulinariagosi.blogspot.com/2016/10/domowy-przecier.html -pół małego słoiczka pikantnego keczupu np. http://kulinariagosi.blogspot.com/2016/10/domowy-keczup.html -szklanka śmietany 18 % -sól, pieprz -słodka i ostra papryka w proszku -100 g kaszy bulgur lub pęczaku(...)czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni podgrzewamy w nim żaroodporne naczynie w którym będziemy przygotowywać potrawę. Do ciepłego naczynia wykładamy piersi. Pokrojoną wcześniej cebulę, czosnek i papryczkę chili podsmażamy na tym samym tłuszczu (zmniejszając jego temperaturę) co piersi. Robimy to krótko, tylko do zeszklenia się składników. Podsmażone warzywa wykładamy na piersi. Na tym samym tłuszczu podsmażamy pieczarki. Jeżeli mamy duże
Kulinarne przemysleniaziemniaki. Łosoś a’la Ceviche (Przemysław Kopania, Kamil Przewdziecki) Składniki: 300g świeżego łososia 1 cytryna 1 limonka 1 pomarańcz 1 małe chili Świeża mięta doniczka Świeża kolendra doniczka Gruboziarnista sól Grubo mielony pieprz 1 zielony ogórek 1 zielone jabłko 2 seler naciowego 1 łyżeczka miodu Syrop miętowy cukier Łososia wyskórować, a następnie kroić w kostkę(...)zanurzyć rybę w pełni w marynacie. Marynować kilka godzin w lodówce. Warzywa: Ogórek kroić na ćwiartki, a następnie wyciąć gniazda nasienne- pokroić w brunoise( kostka 1-2mm), tak samo postąpić z jabłkiem oraz selerem naciowym, którego na początku obierać należy z łykowatych włókien. Chili przekroić na pół, pozbawić pestek i również pokroić w drobna kostkę. Po siekać świeże
Plate of Joymięsożercom, gwarantuję 😉 Składniki : karkówka (ilość dowolna u mnie 1.30 kg) olej sól pieprz po połowie żółtej, czerwonej, pomarańczowej i zielonej papryki 1 papryczka chili 200 g małych pieczarek 2 cebule słoik małych korniszonów lub 2-3 ogórki konserwowe Zalewa: 1 szkl przegotowanej wody 1/2 szkl ketchupu pikantnego 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę(...)stron. Przekładamy na talerz. Na tym samym oleju podsmażamy pokrojone w piórka 2 cebule oraz pokrojona paprykę, papryczkę chili (usuwamy dokładnie pestki) i pieczarki. Do naczynia żaroodpornego wykładamy mięso, następnie podsmażoną cebulę z pieczarkami i papryką. Wrzucamy małe korniszony lub plasterki ogórków konserwowych. Całość zalewamy przygotowana zalewą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę
Walijskie Pichceniekuchni! Dzisiaj zapraszam na pyszne i zdrowe placuszki z mąki gryczanej, podane z grubym plastrem awokado, ogórkiem zielonym, łososiem i jajkiem poszetowym. Wszystko podane z nowalijkami świeżym szpinakiem, rukolą, dymką, rzodkiewką, pomidorkami koktajlowymi i kiełkami rzodkiewki. Wszystko skropione oliwą z oliwek z dodatkiem chili. Pyszne! Zapraszam! Wytrawne placuszki gryczane: - 4 czubate łyżki maki gryczanej - 1 jajo ekologiczne - sól, kilka(...)lodówki! ;-) Ponadto będziemy potrzebować - świeże liście szpinaku, rukoli, kiełki rzodkiewki, dymkę, ogórek zielony, awokado dojrzałe, rzodkiewkę, pomidorki koktajlowe, natka pietruszki, 6-7 plasterków ogórka zielonego - łososia norweskiego - sok z cytryny - oliwa z oliwek z dodatkiem chili Podajemy jak na fotografii ;-))) Smacznego!!! Zapraszam na mojego FanPage na Facebooka SmykWKuchni! Pieknego Dnia
SMYKWKUCHNIOgórki krokodylki Ogórki krokodylki, nazywane też ogórkami po meksykańsku, to rewelacyjny przepis na ogórki na ostro. Dzięki sporej ilości czosnku i papryczki chili są dosyć pikantne. Oczywiście moc tej ostrości możemy sobie indywidualnie regulować zmniejszając lub zwiększając ilość dodanej papryczki chili. Co roku robię mały zapas tych krokodylków, bo potem jesienią czy zimą chętnie(...)różnego rodzaju imprez czy świąt. Są też fajnym dodatkiem do sałatek, na przykład do ziemniaczanej lub makaronowej. Ogórkowe przepisy na blogu Na blogu znajdziesz także inne kulinarne inspiracje z ogórkami w roli głównej: Przetwory z ogórków - ulubione przepisy Ogórkowa sałatka na zimę Jak zrobić ogórki małosolne A po więcej pysznych przepisów zapraszam Cię także na mój profil
Kulinarne przygody Gatityporcje): 7-8 arkuszy papieru ryżowego 100 gram łososia marynata do łososia: 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka syropu klonowego, sok z 1/2 limonki, szczypta chili 1 marchew 1/2 mango garść ulubionej sałaty 1/2 ogórka zielonego Sos do Spring Rolls: 10 łyżek sosu sojowego 2 łyżki syropu klonowego 2 łyżki soku z limonki 5 łyżek soku z pomarańczy Składniki marynaty
Mango Papajaważne są proporcje zalewy) ziele angielskie gorczyca biała koper z baldachimami czosnek korzeń chrzanu liście laurowe opcjonalnie np. papryczka chili (w całości) Zalewa: 5 szklanek wody 1 szklanka octu 1 szklanka cukru 1 łyżka soli Wykonanie: Słoiki umyć i wyparzyć. Ogórki dobrze umyć, można zostawić zalane zimną wodą na parę godzin. W dużym garnku przygotować zalewę: zagotować wodę(...)wymieszać, zagotować. Do słoików wsypać po kilka ziaren ziela i gorczycy. Układać ogórki pionowo, dość ciasno (żeby nie wypływały po zalaniu), ale nie zgniatać. Słoiki uzupełnić obranymi ząbkami czosnku, 2-3 liśćmi laurowymi i słupkami chrzanu oraz opłukanymi baldachimami kopru. Można dodać też np. papryczkę chili. Zalewać przygotowaną zalewą. Jeśli zalewacie gorąca, pasteryzujemy wstawiając słoiki do ciepłej wody
Pociąg Do Kuchnipołowy limonki -1 łyżka posiekanej natki pietruszki -1/2 łyżeczki suszonych płatków chili lub ostra papryka -sól, pieprz -opcjonalnie: 2 łyżeczki masła Przygotowanie Majonez wymieszać z sokiem z limonki i płatkami chili. Tuńczyka odsączyć i umieścić w misce. Rozdrobnić widelcem. Dodać pokrojone ogórki, seler naciowy i posiekaną drobno cebulę. i pietruszkę. Dodać sos majonezowy, wymieszać i przyprawić solą
Zielona Kuchnia