filetów śledziowych solonych a'la matias w oleju SEKO pół puszki kukurydzy pół czerwonej papryki 2 jajka ugotowane na twardo 2 cebulki dymki ze szczypiorkiem 2 ogórki korniszony z chili ( ostre) 3 grzybki marynowane łyżka majonezu sól, pieprz Wykonanie: *Filety osączamy z oleju, kroimy na mniejsze kawałki, układamy naokoło na talerzu. *Kukurydze osączamy, paprykę kroimy w kosteczkę
Z Majeczką w kuchnibitki wołowe z kluskami śląskimi i modrą kapustą. Składniki na 8 zrazów: 8 plastrów wołowiny 8 łyżeczek musztardy sarepskiej Kamis sól morska i pieprz czarny Kamis 2 x ogórek kiszony z chili plaster boczku 3 cebule 1 kopiasta łyżka mąki pszennej 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia wykałaczki Plastry wołowiny dokładnie rozbijamy tłuczkiem, doprawiamy je solą i pieprzem. Mięso smarujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwyśmienite ogórki konserwowe , z chili czy czosnkowo - koperkowe (moje ulubione!). Składniki (na okrągłą formę 22 cm): 200 gramów łososia wędzonego w plastrach 1 duży chleb tostowy 250 gramów plus 3 łyżki stołowe serka mascarpone 3 łyżki stołowe majonezu 2 łyżki stołowe chrzanu tartego Ogródek Dziadunia 1 ogórek świeży wąż lub ogórki konserwowe Ogródek Dziadunia 1 pęczek szczypiorku
Garniec Magalieświeżych ogórków 4 łyżki soli zalewa: 1,5 szklanki octu 10 % 1 kg cukru 1-2 główki czosnku ( u mnie 1 duża ) 3 łyżeczki chili 8 łyżeczek oleju Sposób wykonania: Ogórki umyłam , odcięłam końcówki, pokroiłam w ćwiartki, wymieszałam z solą, odstawiłam na 6 godzin. Ocet zagotowałam z cukrem, chili i rozdrobnionym czosnkiem i olejem, pozostawiłam do wystygnięcia. Wodę
Darcia w kuchniogórasy. Kanapka z awokado Składniki: na 2 kanapki 1 awokado 2 łyżki tahini ½ łyżeczki suszonych płatków chili sok z cytryny 1 łyżka oliwy 2 kromki żytniego chleba na zakwasie, tutaj przepis sól i pieprz do smaku czarny sezam do posypania 2 mini ogórki Posmaruj kromki chleba tahini. Przekrój awokado na pół. Usuń(...)pestkę i skórkę. Pokrój na cienkie paski, rozciągnij w harmonijkę i ułóż na posmarowanych kromkach. Za pomocą obieraczki do ziemniaków pokrój ogórka na cienkie plastry. Olej, chili, sok z cytryny, sól i pieprz wymieszaj w miseczce. Dodaj ogórki. Marynuj 10 minut. Ułóż ogórki na awokado. Posyp kanapki sezamem. Smacznego! The post Kanapka z awokado i tahini appeared first
codojedzeniaTortilla z Stripsami to zdecydowanie jedno z moich ulubionych dań "fast food".Przepyszne, soczyste kąski kurczaka w chrupiącej panierce z dodatkiem warzyw w znakomitej tortilli, a
Słodka Stronaskładniki na dużą porcję, ale jeżeli chcemy mniejszą porcję to wszystkiego bierzemy połowę i w mniejszym naczyniu. Składniki: 2 woreczki ryżu 1 duży filet z kurczaka 8 ogórków konserwowych z chili 2 kolorowe papryki 6 jajek 1 puszka groszku 1 puszka kukurydzy 1 pęczek szczypiorku 3 łyżki oleju 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 4 łyżki majonezu 3 łyżeczki musztardy(...)podsmażyć na oleju z przyprawą do kurczaka. Po podsmażeniu przełożyć na ręcznik papierowy, aby osączyć z tłuszczu. Paprykę opłukać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w drobna kostkę. Ogórki pokroić w drobną kostkę. Jajka ugotować na twardo, i pokroić w drobną kostkę (można też pokroić i jest nawet prościej siatką do krojenia). Groszek i kukurydze odsączyć z zalewy. Majonez
Pomysłowa kuchniaobiad, na przyjęcia i nie tylko! #sprytnieizdrowo #krakus Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 2 torebki ryżu (po 100 g) 4 ogórki korniszone zwykłe oraz 3 ogórki korniszone z chili KRAKUS 1 czerwona papryka średniej wielkości 1 cebula przyprawa do gyrosa 1 mała puszka kukurydzy ser żółty ser mozzarella 4 łyżki ketchupu 4 łyżki majonezu olej masło Przygotowanie(...)dodajemy odrobinę oleju by wszystko dobrze ze sobą wymieszać. Smażymy kurczaka na rozgrzanej patelni razem z pokrojoną w drobną w kostkę cebulą. Paprykę kroimy w kostkę. Ogórki również kroimy w kostkę. Ketchup z majonezem mieszamy razem w miseczce. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dno wysypujemy ryż. smarujemy cienką warstwą sosu i posypujemy startym żółtym serem. Następnie
Gotuj z Mąkąszynki. Zamykamy ‘czystą’ kromką, skrapiamy z wierzchu oliwą i grillujemy do rozpuszczenia sera. Porcje zupy dekorujemy plasterkami ogórka. Skrapiamy zupę dobrą mocną oliwą, posypujemy posiekanym koperkiem, grubym szczypiorem i płatkami chili, dla koloru. Podajemy od razu. SKŁADNIKI 2 porcje obiadowe 500g ogórków długich 300g gęstego, pełnotłustego jogurtu greckiego 2 pełne, mocno czubate łyżeczki musztardy Dijon (mogą być i trzy(...)SKŁADNIKI DO PODANIA 4 kromki chleba na zakwasie 4 plastry gotowanej szynki 2 plastry dobrego żółtego sera 2 łyżeczki musztardy Dijon (wybierzcie jak najlepszą) plasterki ogórka listki mięty koperek szczypior płatki chili oliwa z oliwek
Karo in the Kitchenwskazówek na opakowaniu puszka kukurydzy – odsączona z zalewy słoik selera konserwowego ok 320 g – odsączony z zalewy majonez – u mnie Kielecki lekki łyżeczka pasty chili np. harrisy ogórek szklarniowy obrany i pokrojony na kawałki, posolony marchewka obrana i pokrojona na plasterki dojrzałe mango – obrane i pokrojone na kawałki mała cebula obrana i pokrojona w piórka, posolona
Ugotowane pozamiatanedzisiejszy obiad proponuję pyszne wołowe kuleczki na ostro. Świetnie się prezentują, a smakują jeszcze lepiej. Zachęcam również do przygotowania sałatki z papryczkami chili i zielonym ogórkiem, która będzie zdrowym, kolorowym dodatkiem do klopsików. Czytaj więcej
Czekoladowa muffinkapuszka tuńczyka w sosie własnym 1 torebka ryżu (100 g) 3 jaja na ugotowane twardo 10 małych ogórków konserwowych z chili (lub dwa zwykłe) 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 puszka groszku konserwowego szczypiorek 4 łyżki majonezu Ryż gotujemy wg przepisu z opakowania na sypko, studzimy. Tuńczyka odsączamy i rozdrabniamy. Kukurydzę i groszek odsączamy. Jaja ugotowane na twardo obieramy
peggiwkuchnidzieciaki 2. OGÓRKI W MUSZTARDZIE - szybkie do przygotowania, nie wymagają obierania, pyszne 3. OGÓRKI W KECZUPIE - lekko słodkawe, ulubione ogórki mojego męża 4. OGÓRKI Z PAPRYCZKAMI CHILI 5. BABCINE OGÓRECZKI - Tradycyjny przepis na pyszne, jędrne ogóreczki octowe takie jak u Babci 6. MAŁOSOLNE WG PRZEPISU BABCI - robione wg tradycyjnej receptury mojej babci. Można
Z Majeczką w kuchniborówki amerykańskiej Konfitura z czarnej porzeczki Syrop sosnowy Dżem z cukinii Cukinia ala ananas Sok z czarnego bzu Brzoskwinie w syropie Sałatka z ogórków i papryki Ogórki konserwowe z chili Gruszki w octowej zalewie Pomidory suszone Fasolka szparagowa z marchewką Syrop z mniszka lekarskiego
Ala piecze i gotujeCiekawa jestem ich smaku, ale poznam go dopiero za jakiś czas jak przejdą. Przepis cytuję za autorką Ogórki meksykańskie Składniki 2,5 kg małych ogórków 4 łyżki soli 3 płaskie łyżeczki chili główka roztartego czosnku Zalewa 1,5 szkl octu 60 dag cukru 8 łyżek oliwy Ocet zagotować z cukrem, dodać oliwę i wymieszać. Ogórki pokroić(...)słupki, dodać sól, wymieszać i odstawić na 6 godz po czym odcedzić. Dodać chili i czosnek, wymieszać, zalać gorącą zalewą i odstawić na 12 godz. Ogórki powkładać do słoików i zalać zalewą w której dochodziły. Zamknąć słoiki i nie gotować. Ciekawa jestem jakie będą Pyra zachwala, że najlepsze mocno schłodzone prosto z lodówki :)). Artykuł Ogórki meksykańskie pochodzi
Pieguskowa Kuchnia