śledzi.Polecam z olejem lnianym który jest bardzo zdrowy. Będą fajnie wyglądać na świątecznym stole i nie tylko. 3 płaty śledzi matias 1 ogórek kiszony 2 marchewki gotowane 1/2 jabłka 1/2 cebuli 1 kawałek papryki chili 1 cebula czerwona szczypior sól, pieprz 1 łyżka jogurtu greckiego 2 łyżki śmietany ukwaszonej 3 kawałki papryki konserwowej olej lniany Śledzie moczę wcześniej(...)zimnej wodzie kilka godzin. Do miseczki przekładam śmietanę, jogurt, dodaję pokrojoną cebulę białą, jabłko drobno pokrojone, dodaję dwie łyżki oleju lnianego, doprawiam solą, pieprzem, chili pokrojonym. Na płat śledzia układam kawałek papryki, dodaję plaster ogórka, marchewki i zwijam w rulon. Z marchewki ugotowanej wycinam temperówką cienkie paski. Owijam nim śledzie.Dodaję cebulę czerwoną. Roladki podaję w sosie polewam olejem lnianym.Posypuj
wesoła kuchniaPieprz czarny mielony - szczypta - Sól - szczypta - Olej rzepakowy - 0,5 łyżki - Sezam - 1 łyżka - Filet z piersi kurczaka (bez skóry) - 150 g OSTRE OGÓRKI - Cebula czerwona - 1/4 sztuki - Ogórek długi - 1 szt - Mielona papryka chili - duża szczypta - Syrop klonowy - 1 łyżka - Sól - szczypta - Ocet jabłkowy z dojrzałych jabłek - 1 łyżeczka Dodatkowo 70 g komosy ryżowej i garść roszponki Pierś(...)solą, pieprzem i słodką papryką w proszku a następnie obtocz w sezamie. Rozgrzej olej na patelni i usmaż kurczaka na złoty kolor, tj około 2 minuty z każdej strony Ogórki Ogórki pokrój w grube plastry. Polej sosem przygotowanym z syropu, octu, ostrej papryki i soli. Dodaj drobno posiekaną cebulkę. Komosa Komosę przepłucz na gęstym sitku. Następnie zalej dwukrotnie
Powiedz dietom niemięsny a la bolognese podaję dziś z kaszą i zielonym posiekanym ogórkiem. Mięso mielone z indyka, cebula, czosnek, posiekana ostra papryczka chili i papryka czerwona, do tego sos pomidorowy własnej produkcji, passata, pomidory z puszki. Pasuje też gotowy sos bolognese lub spaghetti ze słoika. Do mięsnego sosu świetnie pasuje także ryż, wszelaki makaron, sałaty lub surówki rozmaite. Podobny sos przygotowuję(...)przesmażam na niej posiekaną cebulę i czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodaję drobno posiekaną paprykę i papryczkę chili. Następnie dodaję mięso, gdy zmieni kolor dobrze przyprawiam. Gotuję szklankę kaszy w dwóch szklankach wody. Sos a la bolognese podaję z kaszą i zielonym ogórkiem. Danie posypuję natką lub koperkiem. Smacznego
Zasmakuj Kuchnimiałabym problem, gdyby nie to, że zaopatrzyłam się w sklepie. Rozumiem, że w małych sklepikach może go nie być, ale w Kauflandzie??? A nie było. Papryczkę chili zostawiłam sobie specjalnie ze słoika ogórków konserwowych, bo ta w sklepach nie zachęca. Czy tutaj ludzie nie kupują takich rzeczy? Papryczka, którą widziałam na półkach była tak zwiędnięta, że nie miałam ochoty(...)osób Potrzebujemy: 2 puszki krojonych pomidorów 2 bardzo (baaaaardzo) duże cebule 3 czerwone papryki 1 puszka (400 g) mleczka kokosowego kawałek świeżego imbiru (ok. 8-10 cm) 1 papryczka chili 6 ząbków czosnku (pół główki) 3 pojedyncze piersi z kurczaka ok. 1,5 opakowania przyprawy curry (4 czubate łyżki) przyprawy: 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, 2 czubate łyżki
Ratunku obiaddelektować. Składniki: pasta z tuńczyka: 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju słonecznikowym - 185 g, 1 puszka cieciorki konserwowej 400 g, 3 duże ogórki kiszone, 100 g ricotty, 1 łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu, suszone papryczki chili świeżo mielone do smaku, pszenne podpłomyki z cieciorką: 15 g świeżych drożdży, 150 ml letniej wody, 1 łyżeczka soli, 1/4 łyżeczki cukru, pieprz(...)koniec dodajemy ricottę, pieprz marynowany, mieszamy i doprawiamy chili do smaku. Należy pamiętać, że pieprz jest bardzo ostry i chili dodajemy w niewielkiej ilości, żeby nie zdominował smaku całej pasty. W razie potrzeby można dodać soli, ale jej używamy na sam koniec, wszystko zależy od tego jak bardzo słone są ogórki. Pastę odstawiamy na ok. 1 godz
Moniki SmakołykiGuacamole - Składniki: (ok. 6 tortilli ) 6 placków tortilli (gotowych lub z tego przepisu ) 2 piersi z kurczaka przyprawy: czosnek w proszku, papryka słodka, chili, pieprz, sól (ewentualnie gotowa mieszanka przypraw do kurczaka) olej duży ogórek 2 pomidory (lub garść pomidorków cherry) papryka czerwona sałata lodowa guacamole ( tu przepis) sos czosnkowy ( tu przepis) Tortilla Meksykańska - Sposób przygotowania: Kurczaka kroimy w pasy(...)dodajemy ok 2 łyżki oleju, łyżkę przyprawy do kurczaka, odrobinę chili i po szczypcie reszty przypraw. Mięso smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. W tym samym czasie kroimy w kostkę paprykę, ogórka, pomidory, szatkujemy sałatę lodową. Każdą tortillę smarujemy sosem czosnkowym (np. z tego przepisu ), guacamole (z tego przepisu ), wykładamy warzywa, kawałki kurczaka i zwijamy w rożek
Słodka Stronaziołowym. Idealne na przekąskę. placuszki: 2 ziemniaki duże 1 cukinia mała 1 cebula sól, pieprz 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 2 ząbki czosnku papryczka chili suszona pozostałe: 100 g łososia wędzonego 1/2 ogórka zielonego 1 pomidor koktajlowy natka pietruszki sos ziołowy ketchup 1 cebula czerwona oliwki czarne Cukinię ze skórą ścieram na tarce jarzynowej, a ziemniaki obrane(...)dodaję pokrojoną cebulę drobno, jajko, czosnek spraswoany, papryczke chili, makę, sól, pieprz i mieszam. Blachę z piekarnika wykładam papierem, i wykładam łyżką placuszki. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni i pieke 20 minut, potem rpzewracam na druga stronę i piekę jeszcze 10 minut. Placuskzi podaję z łososiem, sosem, ketchuepm, oliwkami, ogórkiem, pomidorkiem, cebule i posypuję natką. Ziemniaki obieram
wesoła kuchniaBardzo często poszukujemy przepisu na szybkie w przygotowaniu przekąski. Nasze zmartwienie może rozwiązać bruschetta, której przygotowanie jest niezwykle szybkie i nie wymaga od nas niezliczonej liczby
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!małe ogórki (ok. 700g) 2 ząbki czosnku 300 ml bulionu warzywnego 200 ml maślanki sok z limonki sól morska świeżo mielony pieprz szczypta chili listki mięty do dekoracji PRZYGOTOWANIE Awokado i ogórki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Skrapiamy sokiem z limonki. Dodajemy maślankę i bulion oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Miksujemy na gładką masę i doprawiamy. Wstawiamy
Moje Kuchenne Rewelacjezimą. Zostało mi kilka słoików z ubiegłego roku są bardzo smaczne. Ogórki świetne się sprawdzą jako przekąska, idealne do kanapek, obiadu. Składniki 2,5 kg ogórków 3 łyżki soli 1 łyżeczka chili 1 główka czosnku
Kulinarne pyszności Molkiwiększe kawałki. • Ogórek obrać i pokroić w półkrążki. • Małe pomidorki pokroić na połówki, duże na ósemki. • Do szklanego naczynia wrzucić sałatę, ogórek i pomidor. Polać połową sosu chili słodkiego i delikatnie przemieszać. • Na to wyłożyć pokrojone kawałki ananasa, nastepnie wystudzonego kurczaka. • Ugotowane jajka na twardo pokroić w szóstki lub ósemki
To co kochamKurczak na ostro Skład: 100 g ryżu jaśminowego ogórek 80 g jogurtu greckiego light chili, papryka ostra, sól 150 g piersi z kurczaka
Sylwetka Od Kuchnisoli · ½ łyżeczki papryki czerwonej · ½ czerwonej cebuli · łyżeczka pikantno-słodkiego sosu z chili · 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne · ½ łyżeczki czosnku granulowanego · łyżeczka przyprawy do kuchni meksykańskiej(...)pomidor · sałata lodowa · rukola · ogórek konserwowy · czerwona cebula Sos jogurtowy z chili: · 3/4 szklanki jogurtu greckiego · 1 łyżka majonezu
Mania Gotowaniazaspokoi jego smakowe podniebienie. Jak to robimy: 3 kg. małych ogórków, kroimy na ćwiartki, solimy 4 łyżkami soli, zostawiamy na 4 godziny. Ogórki puszczą sok. Odcedzamy i dodajemy pół łyżeczki papryki ostrej, pół chili, 2 główki czosnku przeciśniętego przez praskę, 8 łyżek oliwy. Do tego zagotowujemy zalewę z ok. 80 dag. cukru i 3 szklanki octu(...)Gorącym zalewamy ogórki. odstawiamy na 12 godzin, od czasu do czasu mieszamy. Następnie nakładamy do słoików, zalewamy płynem - nie pasteryzujemy. Wariant mniej pikantny,to papryka słodka 1 łyżka i bez chili. Polecam również: Sałatka na zimę SMACZNEGO
W kuchennym oknie Ewygruntowych sałatkowych 0,5kg marchwi 1 główka czosnku po 1 czerwonej i żółtej papryce 250ml octu 10% 250ml oleju 1/2 szklanki cukru kilka szczypt chili 30g przyprawy koreańskiej PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Umyte ogórki (ze skórką ), paprykę oraz marchew kroimy w zapałkę, czosnek ścieramy na drobnej tarce. Krok 2. W dużej misce łączymy ze sobą warzywa i przyprawy
Moja Książka Kucharska