ogórki w chili - 965 przepisów (strona:10/65)

Sushi domowe- krok po kroku 134

łyżeczka cukru Do octu dodajemy cukier i sól. Mieszamy ze sobą a następnie z ryżem. dodatki: opakowanie surimi wędzony łosoś pieczona ryba ( ja upiekłam dorsza w chili z solą) świeży ogórek imbir marynowany wasabi sos sojowy sos chili Ryż gotujemy w osolonej wodzie do uzyskania pożądanej miękkości ( ok. 10 minut). Studzimy. WYKONANIE: płat wodorostów   układamy na macie

Domowe ciasta
Surówka ogórkowa na ostro 125

dodawaną śmietanę, zastępujemy sosem sojowym. 3-4 długie ogórki zielone 1 czerwona cebula sok z 1 limonki 3 łyżki sosu sojowego 1 papryczka chili 4 łyżeczki oleju rzepakowego 2 łyżeczki brązowego cukru sól Ogórki obieramy i przekrawamy na pół, lub – jeśli mamy wyjątkowo długie ogórki – na 3 części (zbyt długie pasy będzie nam się gorzej(...)dać całego ogórka, ale wówczas będzie bardziej wodnisty). Cebulę obieramy i kroimy na plasterki lub półplasterki. Całość umieszczamy w misce i polewamy sokiem z połowy limonki. W szklance mieszamy pozostałe składniki, a więc resztę soku z limonki, 3 łyżki sosu sojowego, olej rzepakowy, cukier, sól oraz drobno pokrojoną i pozbawioną nasion papryczkę chili. Chwilę przed podaniem polewamy ogórki przygotowanym

Smaki Na Talerzu
Sałatka ze szpinakiem, brokułem, rzodkiewkami i granatem 166

sól  himalajska - ½ ogórka gruntowego                                         - płatki chili - 1 mała marchewka - kilka rzodkiewek - 2 łodygi selera naciowego - kawałek awokado - 100g brokuła(...)Następnie szybko go schłodzić, np. wystawiając na parapet za okno;) - Rzodkiewki, seler, marchewkę i ogórka posiekać w plasterki - Pomidorki posiekać na połówki lub w ćwiartki - Awokado pokroić w kostkę - Szpinak przełożyć do miski, dodać sałatę porwaną na kawałki - Dołożyć pozostałe warzywa - Sałatkę doprawić solą, chili i miętą oraz skropić sokiem z cytryny - Ziarenka granatu wyjąć łyżeczką na sitko i dociskając

Wegańska kuchnia orientalna
Torriila z grilla ze szparagami 129

podać także z sosem ziołowym albo czosnkowym Winiary . 4 tortille pszenne 4 szparagi białe 4 szparagi zielone sos tatarski Winiary 2 garście roszponki 8 pomidorków koktajlowych 2 ogórki korniszony 1 papryczka chili 1 cukinia 1 pierś z kurczaka przyprawa do kurczaka olej rzepakowy Od szparagów odcinam końce. Gotuję aldente w osolonej wodzie. Białe szparagi gotuję trochę dłużej, zielone dodaję(...)grilluję z dwóch stron. Koperty z tortilli rozwijam, smaruję sosem, układam roszponkę, po jednym szparagu zielonym i białym. Składam w kopertę, dodaję pokrojone pomidorki, plastry ogórka. Tortille obwijam cukinią i spinam wykałaczką. Dekoruję chili i natką. Polewam sosem tatarskim

wesoła kuchnia
Zupa ogórkowa z papryką 170

słodkiej śmietany 36% 5 szt. ziela angielskiego, 3 szt. liście laurowe, 1 łyżeczka soli chili w młynku Kotanyi PRZYGOTOWANIE: 250 ml wody zagotowujemy z solą, zielem angielskim i liściem laurowym. W między czasie ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę, natomiast ogórki, marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Paprykę kroimy w kostkę. Dodajemy marchewkę(...)pietruszkę i ziemniaki do garnka, gotujemy około 10 minut, mieszając co jakiś czas. Wiewamy litr rosołu, dodajemy paprykę  i gotujemy ok. 3 minut, wrzucamy starte ogórki i gotujemy 2 minuty. Na koniec doprawiamy chili i wlewamy śmietanę, doprowadzamy do wrzenia, już nie gotujemy. Zupę ogórkową z papryką rozlewamy do talerzy i jemy ze smakiem. The post Zupa ogórkowa

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Spring rollsy z kurczakiem i warzywami 1137

dwoma dipami, które dodadzą im zaskakującego charakteru! Składniki na około 12 szt: 300 g piersi z kurczaka (1 filet) papier ryżowy pół cebuli szalotki świeża papryczka chili ¼ papryki czerwonej 1 ogórek gruntowy kawałek selera naciowego ¼ kopru włoskiego kilka listków rukoli kilka listków kolendry biały i czarny sezam pieprz sól Składniki na zielony dip: 0,5 papryczki chili 5 listków mięty(...)Oczyszczone i umyte warzywa, pokrój w cienkie paski, tak aby ich długość zajmowała maksymalnie ¾ średnicy krążka ryżowego. Wykorzystaj z obranego ogórka tylko twardą część, miąższu należy się pozbyć, wydrążając go łyżeczką. Rzodkiewkę pokrój w krążki (lub paski), papryczkę chili w płatki. Krążki papieru ryżowego moczymy, pojedynczo w ciepłej wodzie (nie gorącej) około 60 sekund. Zmiękczony papier przekładamy na szklaną deskę

Kierunekuchnia
Ogórki w sosie pomidorowym na zimę 851

przerośniętych ogórków 2 łyżki soli 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki octu 10% 4 listki laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 500 g przecier pomidorowy z chili Przygotowanie: Umyte ogórki obieramy, usuwamy gniazda nasienne, ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, zasypujemy solą i zostawiamy na 30 minut, gdy puszczą sok odciskamy starte ogórki na durszlaku. Do garnka przekładamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chłodnik z rzodkiewkami 196

szczypior - pęczekłyżeczka płatków chili2 kiszone ogórkigarść kolendrysól, pieprzprzygotowanierzodkiewki umyć, obciąć końce, zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Ogórki pokroić w drobną kostkę, cebulkę w krążki, kolendrę i szczypiorek posiekać. Wszystkie składniki wymieszać z kefirem i jogurtem, doprawić solą, pieprzem i chili. Przed podaniem schłodzić. Podawać przybrane szczypiorkiem, rzodkiewkami i polane oliwą. Smacznego

Stare Gary
TATAR Z ŁOSOSIA 102

jest porcją mniejszą - dziecięcą (gdy obchodzimy walentynki we trójkę...  :-) Składniki: - 200g łososia wędzonego w cienkich plastrach - 2-3 łyżki jogurtu naturalnego - 1 ząbek czosnku - zielony ogórek (kawałek) - sól, świeżo mielony kolorowy pieprz - chili z młynka opcjonalnie (gdy lubimy pikantne dania, świetnie pasuje) - koperek - rukola Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, lekko posolić, wymieszać z jogurtem naturalnym. Łososia pokroić(...)kostkę, dorzucić do jogurtu, dodać świeżo mielony pieprz i wymieszać. Ogórka umyć, pokroić w cienkie, długie paski (np. obieraczką do warzyw). Na talerz wyłożyć cienkie plastry ogórka (można je wymieszać z chili i dopiero wówczas wykładamy), obok ułożyć kilka listków rukoli, na nich ułożyć łososia wymieszanego z jogurtem (świetnie sprawdza się do tego metalowa obręcz, można użyć takiej w kształcie

Smaczne Zdrowe
Sałatka ze szparagami, truskawkami i krewetkami 93

Który kocham. Składniki na jedną porcję sałatki: garść truskawek  5-6 szparagów 5-6 krewetek  marynata do krewetek: oliwa z oliwek, sól, pieprz, posiekana kolendra, chili  roszponka 1/3 ogórka 1/3 cukinii  dressing: miód, musztarda francuska, oliwa z oliwek, woda, szczypta soli i pieprz  Krewetki myję, obieram i oczyszczam. Marynuję w oliwie, przyprawach i posiekanej kolendrze

Mango Papaja
Chińskie bułki z wieprzowiną bez parownika – smażone i gotowane Sheng Jian Bao 152

minut – aż z patelni zniknie cała woda.   Posypujemy gotowe bułeczki sezamem i dodatkowym posiekanym szczypiorem. Ja podałam nasze bao z sałatką z ogórka i z sosem zrobionym z czubatej łyżeczki pasty chili, 2 łyżek gorącej wody, 1 łyżki oleju sezamowego, 1 łyżeczki octu ryżowego i 1 łyżeczki sosu sojowego. SKŁADNIKI 20 sztuk wielkości mandarynki – patelnia o średnicy 28cm(...)kolorowego pieprzu 4-6 łyżek wody albo ramenu DO SMAŻENIA I GOTOWANIA 2 łyżki oleju rzepakowego lub ryżowego 220ml wody DO PODANIA szczypior podprażony sezam sałatka z ogórka olej lub pasta chili sos sojowy

Karo in the Kitchen
Schab nadziewany suszonymi owocami 110

suszonych śliwek 50 g suszonych moreli 50 g suszonych rodzynek 50 g suszonej żurawiny 50 ml brandy 200 g kaszy kuskus 100 g zielonego ogórka 50 g   suszonych moreli papryczka chili sól pieprz oliwa z oliwek  Wykonanie: Suszone owoce wsypujemy do garnuszka, zalewamy brandy i doprowadzamy do zagotowania. Odstawiamy, aż całkowicie wchłoną płyn.  Schab oczyszczamy(...)plasterkami boczku i zawijamy w folię. Pieczemy przez 75 minut w temperaturze 90 stopni Celsjusza. W międzyczasie gotujemy kuskus, zgodnie ze wskazówkami producenta. Morele kroimy w paski, chili w cienkie paseczki, a ogórka w kostkę. Wrzucamy do kaszki, wszystko przyprawiamy i dokładnie mieszamy. ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Święta Bożego Narodzenia to prawdziwie magiczny czas – pełen wyjątkowych smaków i aromatów, uroczystych spotkań przy stole

Kulinarne przygody Gatity
Placki ziemniaczane z gulaszem i kiszoną zasmażaną kapustą 170

prostu pycha.  Obiad prosty ale troszkę pracochłonny.  Zapraszam :)  Składniki : 1 kg karkówki 1 cebula 1 czerwona papryka 6 pieczarek średniej wielkości 2 kiszone ogórki 1/2 papryczki chili sól, pieprz do smaku 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżeczka  przyprawy do bigosu Galeo 1 łyżeczka pieprzu ziołowego Galeo 1 i 1/2 łyżeczki czerwonej papryki 2 łyżeczki czosnku(...)minut. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej, przekładamy mięso i na małym ogniu podsmażamy, następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, obrane umyte pieczarki pokrojone w pół plasterki. starte na tarce ogórki kiszone i umytą pokrojoną w paseczki czerwoną paprykę. Wszystko mieszamy z mięsem i podlewamy około 500/ 600 ml wody. Patelnię przykrywamy i dusimy na małym ogniu co jakiś czas

Sama słodycz i szczypta chili
Sycąca zupa z mielonym mięsem 174

litra bulionu 2 ogórki szklarniowe 3 cebule 3 papryki kolorowe(czerwona, zielona, żółta) mały pikantny ketchup  3 łyżeczki przecieru pomidorowego ząbek czosnku  chili tymianek pieprz  sól Wykonanie: Ogórki, papryki i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć. Gdy warzywa będą już miękkie dodać do nich mielone mięso i  całość podsmażyć. Następnie zawartość patelni dodać do gotującego(...)się wywaru i całość gotować do miękkości. Następnie do zupy dodać cały ketchup, przecier pomidorowy, świeżo zmielony pieprz,  przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz tymianek. Całość doprawić papryką chili. Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Azjatycka sałatka z gniecionych ogórków 181

sojowego 1,5 łyżki octu ryżowego 2 łyżeczki oleju chili (można zastąpić zwykłym olejem podgrzanym wcześniej na patelni) 2 łyżeczki ziaren sezamu podprażonych na suchej patelni Zaprawa: Zmieszać olej sezamowy, sos sojowy i ocet ryżowy. Dodać cukier i sól mieszając, aż się rozpuszczą. Dodać czosnek i olej chili. Dobrze wymieszać. Ogórki dobrze umyć i odciąć końce. Na ogórku położyć

Trzeci talerz