Składniki: 0,5 kg mielonej łopatki wieprzowej, 1 ząbek czosnku, 1/2 cebuli, 2 ogórki chili Orzech, 1 łyżka masła, 2 łyżki bułki tartej, 1 jajko, przyprawy: sól, pieprz, curry indyjskie, zioła prowansalskie. Przygotowanie: Na maśle podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę. Do zmielonego mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, pokrojonego w kostkę ogórka i cebulkę oraz przyprawy
Aga w kuchniróżnymi upodobaniami smakowymi, bo nie każdemu słony smak fety przypada do gustu; jeśli otrzyma fetę w grubych kawałkach, łatwiej jest ją odłożyć). Składniki (na 2 porcje): 1-2 ogórki 5 pomidorów (u mnie mieszanka odmian czerwonych i czarnych, zwanych również czekoladowymi) papryka (u mnie pomarańczowa dla koloru) czerwona cebula (pomijam, gdy robię tę sałatkę do pracy) dwie garści oliwek(...)oliwy łyżeczka suszonego oregano (oczywiście najlepiej, jeśli będzie to odmiana grecka ze znacznie mniejszymi liśćmi niż oregano włoskie) ewentualnie: sól (jeśli pokroicie fetę drobniej, sól jest zbyteczna), świeża papryczka chili Ogórki i pomidory pokroić na spore kawałki (ja te warzywa obieram ze skórek, ale to zabieg zbyteczny). Cebulę obrać i pokroić w piórka. Rozsypać na pomidorach i ogórkach
Weekendy w domu i ogrodzieOgórki marynowane pikantne z chili na szybko. Mogę Wam zagwarantować, że jeśli lubicie lekko pikantne ogórki, to te ogórki marynowane będą Wam smakować. Ogórki marynowane są z dodatkiem papryczek chilli. Marynata jest bardzo delikatna: w 1/2 litra gotowanej, wrzącej wody rozpuszczamy 1/2 łyżki soli i 3 łyżki cukru, następnie dodajemy 2 łyżki octu, mieszamy. Gdy chcemy(...)konserwowe ogórki. Polecam też przepisy na Pikantne ogórki na zimę i Ogórki konserwowe na zimę Składniki na 1 słoik 500 ml ogórków marynowanych z chili: 2 duże ogórki gruntowe 2 ząbki czosnku, 2-3 papryczki chilli, 1 płaska łyżeczka gorczycy 2 gałązki kopru z baldachami. Jak przygotować błyskawiczne ogórki marynowane pikantne? Ogórki myjemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękrajach Zatoki Perskiej do shawarmy często podaje się idealny arabski hummus , sałatki ze świeżych lub marnowanych warzyw (w Arabii Saudyjskiej jest to zazwyczaj sałatka tabbouleh ) oraz sosy: czosnkowy, mango-chili, sos z owoców granatu lub sos tahini Shawarmę można przyrządzić na bazie mięsa drobiowego, jagnięcego lub wołowiny. Czas przygotowania nie przekracza 30 minut, natomiast czas marynowania jest różny w zależności(...)kebab na bazie cielęciny, kurczaka lub mieszanki kilku rodzajów mięsa. W skład marynaty wchodzi kolendra, kmin rzymski, kardamon. Całość uzupełniają warzywa - pomidor, sałata, doprawiona sumakiem cebula, świeży lub kiszony ogórek, chili i różnego rodzaju sosy. Arabska shawarma to bogactwo przypraw i najbardziej aromatyczna wersja mięsa pieczonego na pionowym rożnie. W skład marynaty wchodzą gałka muszkatołowa, cynamon, suszone czarne limonki, papryka
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataprzygotowania dania użyłem: 250 gram mielonej wołowiny, 250 gram mielonej jagnięciny, 1 średniej cebuli, pęczka natki pietruszki, pęczka natki kolendry, pęczka natki mięty, 2 czerwonych papryk, 1 bakłażana, 1 ogórka, 200 gram jogurtu naturalnego typu greckiego, 7 ząbków czosnku, 2 łyżek oliwy, 500 gram mąki pszennej typ 500, 10 gram drożdży, 1 łyżeczki cukru, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie(...)zmielonego czarnego pieprzu. Całość zmiksowałem na dość gładką masę i przełożyłem do miseczki. Przygotowana przeze mnie wersja sosu jest łagodna, można również przygotować wersję ostrzejszą, dodając do niego papryczkę chili. Ogórka wraz ze skórką starłem na tarce o grubych oczkach do miski, a następnie odcisnąłem go z nadmiaru wody. Dodałem do niego przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku i drobno
Wyprawy kulinarnenajbardziej fit. Pieczony w piekarniku, w marynacie jogurtowej. Jedynym "tłustym" akcentem był sos czosnkowy z odrobiną majonezu. Jak dla mnie kurczak idealny. Do tego korniszony lub ostre ogórki chili i nam to wystarczyło by najeść się do syta :) Składniki: 2 duże filety z kurczaka 1 mały jogurt naturalny 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 3/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu
My simple kitchenparze przez 3 godziny, potem 30 minut odpoczywało) 500 g kapusty kiszonej ok. 150 g sera żółtego dressing rosyjski koniecznie przegryzajcie pastrami zimnymi ogórkami kiszonymi, ja przegryzałam ogórkami chili Wykonanie: W pierwszej kolejności do miski wsypuję sól, przesiewam 3 szklanki mąki. W mące łyżką robię dołek, do którego wsypuję cukier, kruszę drożdże i mieszając wlewam ciepłą
Blondynka Gotujesporo ugotowanych jaj. Postanowiłam przygotować,więc kolejną propozycję ich podania,gotową w 5 minut. Składniki: ugotowane na twardo jaja szczypiorek łyżka majonezu sól pieprz kolorowy papryczka chili ogórek kiszony Sposób przygotowania: Z przekrojonych jaj wyciągamy żółtka. Mieszamy je ze startym na grubych oczkach ogórkiem kiszonym i majonezem. Doprawiamy do smaku i napełniamy jaja. Podajemy z posiekanymi szczypiorkiem
Wielki apetytKolejna pasta jajeczna tym razem w bardziej pikantnej wersji bo z dodatkiem papryczki chili. Składniki: jajka ugotowane na twardo 1 łyżka majonezu szczypta kurkumy sól pieprz 1/2 papryczki chili ogórek kiszony 1 pomidorek koktajlowy szczypiorek Sposób przygotowania: Jajka miksujemy na gładką masę. Dodajemy startego na grubych oczkach ogórka,posiekaną papryczkę i majonez i doprawiamy do smaku. Dla ładnego
Wielki apetytsobą...Czego użyłem:-ziemniaki; gotujemy pożądaną ilość, zgniatamy w prasce na peere z jogurtem naturalnym-cebula; -bazylia; kilka świeżych listków-skórka z cytryny-jajka-świeży tymianek-szczypiorek-starte mrożone chili -ogórek zielony-liście kapusty pekińskiejDwie główki cebuli szklimy na klarowanym maśle, solimy i lekko brązujemy. Dodajemy kilka listków tymianku. Zdejmujemy z ognia, posypujemy świeżym posiekanym szczypiorkiem.Łączymy z ziemniakami., mieszamy.Wyk
BaRepaspomysł na gazpacho. Doskonałe zarówno w upalne, jak i chłodniejsze dni. Do przygotowania gazpacho potrzeba: 2 puszek pomidorów (mogą być krojone, jak i całe), bagietki, 1 papryczki chili, średniej wielkości ogórka, 1 żółtej papryki, 3 szalotek (ewentualnie średniej wielkości cebuli), 4 sporych ząbków czosnku, 50 gram masła, oliwy, octu winnego białego, soli morskiej, świeżo mielonego czarnego pieprzu, kilku listków(...)ułożyłem na grillu elektrycznym (można oczywiście użyć piekarnika z funkcją grilla) i podpiekałem lekko do całkowitego roztopienia się masła i nabrania przez grzanki lekkiej chrupkości. Pozostałą część ogórka, papryczki chili i żółtej papryki pokroiłem w drobną kostkę. Do miseczki wlałem wyjęte z lodówki gazpacho, w upalny dzień polecam dodać do niego 2-3 kostki lodu. Miseczkę udekorowałem pokrojonymi
Wyprawy kulinarnepokroić w piórka. Czosnek i chili posiekać. Nektarynki pokroić w plastry. Przygotować naczynie do marynowania mięsa (najlepiej z zamknięciem). Kawałki mięsa obtaczać w marynacie. Ułożyć warstwę kotletów. Posypać cebulą, chili i czosnkiem. Ułożyć gałązkę majeranku i nektarynek. Przykryć kolejną warstwą kotletów obtoczonych w marynacie i znów posypać resztą składników. Przykryć i marynować w lodówce przez kilka godzin, najlepiej całą(...)kilka minut (schab musi być w środku wilgotny, lekko zaróżowiony). Grillowany schab w owocowo-pikantnej marynacie podawać ze świeżymi warzywami, np. ze słodko-kwaśną sałatką z pomidorków z ogórkiem i chili . Podobne przepisy Konfitura z pomidorów z chili i kolendrą Sałatka z pomidorków słodko-kwaśna i ogórka i chil... Chili con carne Schabowy w migdałach i kukurydzy z winną modrą
Pociąg Do Kuchnimleka kokosowego 20 ml sosu sojowego 2 cm kłącza imbiru 1 ząbek czosnku 1 mała papryczka chili pół limonki 1 łyżeczka cukru trzcinowego Dodatki: ulubiona sałata zielony ogórek papryczka chili natka kolendry sezam * PRZYGOTOWANIE Szaszłyki z kurczaka Piersi z kurczaka umyj, osusz i oczyść. Następnie pokrój je na długie pasy i wrzuć do miski. Dodaj jogurt oraz Vegetę Natur(...)Powinien powstać gęsty sos o konsystencji beszamelu. (Jeśli będzie za gęsty, dolej więcej mleka, jeśli za rzadki dodaj odrobinę masła orzechowego). Podanie Na talerze wyłóż sałatę, plastry ogórka i papryczki chili. Na wierzch połóż upieczone szaszłyki. Całość posyp sezamem podprażonym na suchej patelni i posiekaną kolendrą. Podawaj z orzechowym sosem
Food Squaremożemy wyjadać je widelczykiem prosto ze słoika. Składniki: (na 2kg ogórków) 2 szklanki octu 8 łyżek oleju 1,5 szklanki cukru 4 ząbki czosnku 2 łyżki suszonego chili sól Ogórki kroimy na cieniutkie plasterki, posypujemy je solą i odstawiamy na 2 godziny. Wylewamy powstały sok, myjemy ogórki z nadmiaru soli. Czosnek wyciskamy przez praskę, dodajemy(...)łyżeczki chili i mieszamy z pociętymi ogórkami. Słoiczki napełniamy gotową mieszanką. Ocet mieszamy z olejem, cukrem i łyżeczką chili, gotujemy aż do rozpuszczenia się cukru. Gorącą zalewę wlewamy do słoików. Pasteryzujemy przez 30 minut. O pasteryzacji w piekarniku możecie przeczytać tutaj
Gotowanie i blogowanieJest lekka, orzeźwiająca i efektowna! Myślę również, że w delikatniejszej wersji (mniej doprawionej - bez czosnku i chili) może stanowić świetną (i zdrową!) przekąskę dla naszych małych smakoszy, po którą zapewne chętnie sięgną małe rączki na przyjęciu urodzinowym. Składniki: 1 ogórek "wąż" 200 gramów dowolnego serka śmietankowego (ja użyłam Philadelphii) 1 roztarty ząbek czosnku mały pęczek szczypiorku sól, pieprz(...)smaku szczypta chili Do podania: czerwone winogrona Wykonanie: Szczypiorek należy drobno posiekać, rozetrzeć ząbek czosnku lub przecisnąć przez praskę. Połączyć z serkiem, doprawić solą, pieprzem i chili. Wydrążyć środek ogórka, nakładać do środka serek za pomocą rękawa cukierniczego. Przed podaniem i pokrojeniem nadzianego ogórka należy dobrze schłodzić. Bon appetit
Garniec Magalie