mleko, że śmietaną, tymiankiem i mąką - zalewamy gotową mieszanką pieczarki. Dusimy 5 minut. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z dowolnymi dodatkami - u mnie smażone ziemniaczki i ogórki z chili (podam przepis wkrótce). Smacznego
sierotka maRysia w kuchniłyżka sosu ostrygowego 2 ząbki czosnku 1 jajko 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka musztardy dijon sól i pieprz do smaku Dodatkowo: _______________________ liście sałaty i pietruszki 1 papryczka chili 1 ogórek 1 czerwona cebula ketchup chutney jabłkowy 6 bułęk do hamburgerów Przygotowanie: _______________________ Wołowinę zmielić, doprawić solą, pieprzem, wyciśniętym przez praskę czosnkiem, oregano, sosem ostrygowym i musztardą. Wbić jajko
Gosia gotujeChciałabym Wam zaproponować delikatny GULASZ Z DROBIU bardzo smaczny z ulubioną kaszą , ogórkami z chili i buraczkami (przepisy "przetwory"). SKŁADNIKI: podwójna pierś z kurczaka (około 50dag.) łyżka masła 2-3 łyżek oliwy cebula średniej wielkości przyprawy do drobiu, sól, pieprz koniecznie oregano (można dodać pokrojoną w paski paprykę) WYKONANIE: rozgrzać tłuszcz na patelni, pierś z kurczaka pokroić w paski
Kuchnia BeatyJeśli chce barszcz bardziej słodki daję gruszki, jabłka, więcej marchwi czasem brzoskwinie a jeżeli chce aby był bardziej pikantny i ostrzejszy daję imbir, sok z kiszonych ogórków paprykę chili, żurawiny itd. Ale prawdziwy tradycyjny barszcz na wołowinie nie obędzie się bez prawdziwego zakwasu buraczanego, więc mamy ostatnio moment aby taki wykonać. Można go bardzo długo przechowywać w lodówce
Basia w kuchnimnie. Dobrze, że teraz sobie dłużej będę mogła pospać, a popołudnia w pracy są na szczęście spokojniejsze. Niedziela zleciała mi na przetworach, zrobiłam kilka słoików ogórków z chili, trochę sałatek, cukinie oraz fasolkę. Jeszcze zostały buraczki, papryka i pomidory. Ale to przy wolnym weekendzie może się uda.Kilka zdjęć mam dla Was, więcej dzieje się na Instagram-ie.Trzymajcie kciuki, żeby
Magiczne Życie MartyMałe podsumowanie SIERPNIA na moim blogu :16 lubisiów FB29 obserwujących38 postów9467 wyświetleńnajpopularniejsze posty :Ogórki z chili Cebularze Sosy czosnkowe - moje trzy wersje Dziękuję za wszystko ! To dzięki Wam mam ochotę prowadzić tego mojego bloga
Magiczne Życie Martypominąć jak ktoś nie lubi chili. 1/2 kalafiora 2 łyżeczki płaskie kurkumy 10 małych ziemniaków ugotowanych 2 jajka 2 garście roszponki 5 pomidorków koktajlowych 4 ogórki małosolne 1 cebula czerwona papryczka chili sos: 1 łyżka majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego sól, pieprz koper posiekany 2 ząbki czosnku Kalafiora dzielę na różyczki. Do garnka wlewam wodę, dodaję kurkumę(...)kalafiora i gotuję trzy minuty ma być aldente i odcedzam. Ziemniaki wykorzystałam z obiadu z dnia poprzedniego. Jajka gotuję na twardo. Pomidorki kroję na ćwiartki, ogórki na paski, cebule kroję w talarki cienkie, chili drobno. Na półmisku układam roszponkę, dodaję kalafiora, połówki ziemniaków, pomidorki, ogórki, cebulę, jajka. W miseczce mieszam jogurt, majonez, dodaję sól, pieprz, czosnek sprasowany, koper
wesoła kuchniałyżeczki cukru lub ksylitolu - do smaku przygotowanie Chili pozbawić pestek, drobno posiekać. Ogórek umyć, osuszyć, nie obierać. Przy pomocy obieraczki lub mandoliny pokroić wzdłuż, w bardzo cienkie plastry. Włożyć do miseczki, dodać posiekaną kolendrę i chili. Posolić, wymieszać lekko zagniatając. Odstawić przynajmniej na godzinę. Po tym czasie ogórki odcisnąć i odlać nadmiar wody. Cukier wymieszać z octem i dodać
Stare Garyparmezanu sól, pieprz 1 łyżka oleju pozostałe: 100 g łososia wędzonego MOWI 4 pomidorki koktajlowe 4 truskawki 100 g kabanosów z łososia 8 oliwek czarnych kawałek ogórka 1/2 cebuli czerwonej pieprz czerwony papryczka chili kawałek sera blu szczypiorek Koszyczki: Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie, odcedzam. Przekładam do miski, dodaję jajko, pieprz, sól, starty parmezan, olej i mieszam. Formę(...)minut. Po upieczeniu podważam nożem, wyjmuje z formy. Z kabanosów robię raczki koszyczka, przytwierdzam je za pomocą wykałaczek. Do koszyczka wkładam kawałek truskawki, łososia wędzonego, oliwkę, pomidorka, ogórka, cebulą, papryczkę chili, szczypior, ser. Posypuje pieprzem czerwonym
wesoła kuchniaCHILLI Najlepszy pomysł na zimowe przetwory, ogórki w curry i chilli, idealne do obiadu bądź na imprezy. Przepis sprzed roku nadal aktualny, korzystajcie ;-))) SKŁADNIKI: - ogórki gruntowe 1,5 kg - chili suszone (kilka płątków na słoiczek) - curry (1/2 łyżeczki na słoik) - gorczyca (po 15 ziarenek na słoik) - ziele angielskie (1-2 sztuki na słoik) - liśc laurowy(...)octu - 4,5 szklanki wody - 3/4 szklanki cukru - 3 łyżki soli Ogórki myjemy, obieramy ze skórki. Kroimy na grube plastry. Do każdego słoiczka sypiemy curry, kurkumę, chili i pozostałe przyprawy. Wkładamy ogórki. Zalewę zagotuj, i wrzątkiem zalewaj ogórki. Szybko zakręcamy. Pasteryzujemy 15 minut. Wyjmujemy z garnka i odwracamy szybko do góry dnem. Przykrywamy ściereczką. Zostawiamy
SMYKWKUCHNIzalejcie sokiem z cytrusów z drobinami skórek. Odstawcie do lodówki na przynajmniej 3 godziny. Ja lubię ostrzejsze ceviche, 6-8 godzinne. Posiekajcie kolendrę i szczypior. Paprykę i papryczkę chili drobno pokrójcie. Ogórka i pomidora obierzcie i wyfiletujcie, pozbawiając je pestek. Pokrójcie w drobną, równą kosteczkę. Odcedźcie rybę z cebulką, wymieszajcie ze świeżo pokrojonymi warzywami. Lubię zimne ceviche z kieliszkiem białego(...)gasi subtelny pożar na podniebieniu. SKŁADNIKI 350-400g dorsza bałtyckiego 3 limonki 1 duża cytryna 1 czerwona pomarańcza 1 średnia czerwona cebula pół papryczki chili, bez nasion pół czerwonej słodkiej papryki pół ogórka wężowego 1 mały pomidor malinowy garść posiekanej kolendry 2-3 gałązki grubego szczypioru świeży grubo mielony pieprz
Karo in the Kitchenpłatków migdałów. Składniki: – 1 kg świeżych pomidorów (wybierajcie odmiany soczyste, z bogatym miąższem i małą ilością pestek) – 1 czerwona papryka – 1 duży zielony ogórek – 0,5-1 papryczki chili – 3 ząbki czosnku – 2 kromki białego pieczywa – kilka plastrów cebuli – garść zielonych oliwek – 4 łyżki oliwy z oliwek – 2 łyżki octu(...)pokrojonymi częściami (po oddzieleniu pestek), zlać sok z pomidorów. Kawałek papryki zostawić, resztę pokroić i dodać do pomidorów – podobnie z zielonym ogórkiem. Dodać sok z cytryny, ocet, dorzucić pokruszone pieczywo. Dodać oliwę i tequilę, jeśli używacie. Chili dodawać porcjami (żeby dostosować ostrość). Dodać oliwki (zostawić kilka do dekoracji). Dodać pokrojone łodygi selera (liście zostawić). Za pomocą blendera zmiksować dokładnie
Pociąg Do Kuchniwrodzonym lenistwem (podobno osoby urodzone w niedzielę tak mają) i zapełniłam kilka słoików własnoręcznie przygotowanymi konfiturami. Po udanych eksperymentach z owocami pokusiłam się o przygotowanie ogórków, moich ulubionych, z czosnkiem i chili. Przepis oczywiście skonsultowałam z mamą, żeby nie było;) Wyszły mega pyszne, więc dzielę się przepisem. I nabrałam ochoty na więcej. W planach mam jeszcze poeksperymentowanie nieco(...)Zobaczymy co z tego wyjdzie:) Składniki: 3 kg ogórków gruntowych 3,5 łyżki soli Zalewa: 1 kg cukru 700 ml octu 6 łyżeczek chili w proszku 3 główki czosnku 150 ml oleju Przygotowanie: Ogórki dokładnie myjemy, kroimy w słupki, posypujemy solą i odstawiamy na 6 godzin. Po upływie tego czasu odlewamy sok, który się pojawił. Gotujemy cukier
Smakowity Blog Kulinarnygarść pomidorków koktajlowych 200 g soczewicy z puszki, odsączonej 1 łyżeczka octu winnego 1/2 opakowania mieszanki sałat lub 1 pęczek listków botwinki 1 mała marchewka 1 ogórek gruntowy 1/2 papryczki chili świeże kiełki np. rzodkiewki DRESSING PIETRUSZKOWY garść listków natki pietruszki lub kolendry 1 mały ząbek czosnku 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy 3 łyżki jogurtu naturalnego(...)składniki można zblendować). Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Na półmisku układamy listki botwinki lub sałaty, na wierzch wykładamy soczewicę z pomidorkami, paseczki kurczaka, wstążki ogórka i marchewki oraz kiełki rzodkiewki i papryczkę chili. Polewamy dressingiem
cool and mintyOGÓRKI PO MEKSYKAŃSKU.z mojego zeszytu ,robie je co roku i szybko znikają.,,,,,,,,,,,,,,,,,.. SKŁADNIKI.. ogórek gruntowy 2.5 kg, sól 4 łyżki, czosnek 2 główki, chili (przyprawa) 1-2 łyżeczki, olej 8 łyżek, cukier 50 dag, ocet 1.5 szklanki](10%) WYKONANIE Ogórki umyć i pokroić w paski (bez obierania skórki). Posypać solą i zostawić tak na 6 godzin(...)Następnie odlać wodę. Czosnek wymieszać z chili i dodać do ogórków. Olej zagotować i gorącym polać ogórki. Ocet+cukier zagotować, polać ogórki. Wszystko wymieszać i pozostawić na 12 godzin. Następnie włożyć do słoików, zalać płynem, zakręcić i odstawić [najlepiej do piwnicy;)].nie trzeba pasteryzować ,ale ja pasteryzuje 3-5 minut. Cetrioli PO MEKSYKAŃSKU.z mio notebook
w mojej kuchni