wieprzowiny 1 cebula 1 marchewka 3 suszone pomidory z zalewy szczypta chili pół łyżeczki czerwonej papryki 1 litr rosołu 3 kiszone ogórki 3 ziemniaki pół czerwonej papryki 1 łyżeczka przyprawy do Gyrosa natka pietruszki sól pieprz Mięso pokroić w kostkę, niezbyt drobną, jak na szaszłyki. Marchewkę obrać i pokroić na plasterki, dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Wszystko włożyć
Gotowanie jest łatweostygnięcia. Kroić, gdy ostygnie. Chleb pachnie mocno ogórkowo. Do tego stopnia, że gdy jecie kanapkę z nim, ludzie myślą, że macie wewnątrz kiszone ogórki ;) ----------- Podobne: Chleb marchewkowy na zakwasie Chleb z dynią i chili Chleb toskański
Weekendy w domu i ogrodzieoliwa z oliwek, wszystko zwieńczone cytrusową nutą z otartej limonki! Czego chcieć więcej!? Chwila Smaku! ;-) Zapraszam! SKŁADNIKI: - Ser feta Arla Apetina Red Peppers & Chili - 4 kawałki ośmiornicy - 12 pomidorków koktajlowych - cebula czerwona - 1/2 ogórka zielonego - 15 oliwek zielonych - świeża bazylia - świeży koper zielony - roszponka - 1/2 awokado - oliwa z oliwek - otarta skórka z limonki - 3 kromki ciabatty Wykonanie: Na rozgrzaną
SMYKWKUCHNImięso wołowe do burgerów - są wtedy o wiele smaczniejsze. Przepis powstał do Tygodniowego Wyzwania Blogowego.Składniki :* 300g mielonej karkówki* 300g mielonej wołowiny* sól, pieprz, chili bądź świeża papryczka * dodatkowo : bułki z sezamem, sałata, pomidor, ogórek korniszon, cebula, majonez, ketchup, musztardaPrzygotowanie : Mięso mieszamy z przyprawami, wyrabiamy na zwartą masę i formujemy burgery. Opiekamy je w piekarniku bądź na teflonowej patelni
Magiczne Życie Martypół cytryny 6 większych arkusz papieru ryżowego jajko sezam skruszone płatki kukurydziane olej do smażenia kilka gałązek szczypioru papryka surowa mała marchew sałata rzymska ogórek gruntowy olej do smażenia limonka Sos majonezowy: 115g majonezu sos chili 1 łyżka soku z cytryny 2 ząbki czosnku, zgniecione 1 łyżka brązowego cukru Wszystkie składniki sosu majonezowego mieszamy ze sobą i w razie potrzeby(...)sezamie. Smażymy na rozgrzanym oleju po ok 2 minuty z każdej strony.Papier ryżowy moczymy delikatnie w wodzie i układamy na desce. Nakładamy kawałki sałaty, pokrojone w słupki kawałki ogórka i marchewki, kilka gałązek szczypioru. Nakładamy troszkę gotowego sosu, na to usmażoną i przekrojoną na pół krewetkę. Całość zwijamy jak krokieta, naleśnika. Podajemy z kawałkami limonki, sosem sojowym/teryjaki i kawałkami
Malinowe PocałunkiKlopsiki wołowe z pieczonymi ziemniakami -500 g wołowiny zmielonej gulaszowej -jedna duża cebula -jedno jajko - 4 ogórki konserwowe wielkości ok. 10 cm -łyżka majeranku -łyżeczka suszonych pomidorów (suchych- nie w oliwie ) -szczypta chili -łyżka ciemnego sosu sojowego -sól -pieprz -80 ml zimnej przegotowanej wody Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, starte na tarce
Kulinarne przemysleniaprzydomowym ogródku. Smakuje ja ta zwykła pomarańczowa ale to co ją odróżnia to oczywiście kosmiczna barwa. Moje tacosy zestawiłam z pikantnym sosem pomidorowym, piklowaną marchewką, czarną fasolą, ogórkami konserwowymi, pomidorami, kukurydzom, oraz czerwoną sałatą radicchio i rukolą. Łapcie przepis bo majówka już za kilka chwil. Na ciasto : 2 średnie marchewki fioletowe 35 g startego(...)ząbek czosnku 1 średnie jajko (M) 3 łyżki mąki gryczanej Dodatki : Na Pudliszkową salsę : 4 łyżki koncentratu pomidorowego #Pudliszki 1 mała papryczka chili bez nasion 1 łyżeczka soku z limonki 1/2 cebulki szalotki szczypta soli morskiej 1 łyżeczka oliwy z oliwek Przybranie : Świeża sałata czerwona Radicchio świeże listki
vaniliowoczekoladowaROBIĘ OGÓRKI ZNACZY TYLKO JEDNO - JEST LATO! MAŁOSOLNE PO NOWEMU! Nie wiem, jak Wy ale ja uwielbiam ogórki małosolne, ogórki kiszone i ogórki chyba w każdej postaci w słoiczku. W tamtym roku robiłam je na wiele różnych sposobów, i wszystkie zostały zjedzone w kilka miesięcy hehehe. Ale taki pyszny ogóreczek do kanapki lub obiadu, albo(...)papryczki chili, są pyszne! Więcej przepisów znajdziesz w zakładce SPIŻARNIA SKŁADNIKI: - letnia przegotowana woda - sól kamienna lub morska - ziele angielskie po 3 -4 sztuki na słoik litrowy - gorczyca/ łyżeczka na 1l słoik - kawałek korzenia chrzanu - liść chrzanu - 1-3 ząbki czosnku (jak lubisz) - 1/2 papryczki chili - kwiat kopru - koperek zielony - ja dodałam jeszcze kilka ziaren różowego pieprzu Ogórki
SMYKWKUCHNItostowego, lub innego miękkiego chleba. Polecam dla każdego kto lubi smak wędzonej ryby :) Składniki: * wędzony pstrąg * 1 łyżka twarogu * pół puszki kukurydzy * 4 ogórki kiszone * pół cebuli * sól, pieprz * pół łyżeczki suszonego koperku * 1/6 łyżeczki chili * 1/6 łyżeczki papryki w proszku * 4-5 łyżek serka fromage frais (można zastąpić jogurtem greckim, philadelphią lub gęstą śmietaną) * 4 jajka Jajka gotujemy(...)ryby rozdrobnić w rękach aby usunąć wszystkie ości. Mięso z pstrąga mieszamy ręką z przyprawami, tak aby powstała masa podobna do pasty. Do pstrąga dodajemy posiekanego w drobną kostkę ogórka oraz cebulę. Jajka kroimy w drobną kostkę i również dodajemy do pasty. Na sam koniec dodajemy twaróg, fromage frais oraz kukurydze. Całość mieszamy i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą
Klasyka GotowaniaPost Sałatka z tortellini, szynką, papryką, ogórkiem i kukurydzą pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne PrzebojeCiekawostka i mamy dip grecki: do wersji na jogurcie wystarczy dodać pokrojonego w drobną kostkę ogórka i czosnek, przyprawić i powstaje aromatyczny sos do dań grillowych, smażonych lub pieczonych - tzatziki. Niektórzy robią mizerię w wersji wytrawnej - sól, pieprz, czasem kilka talarków chili (dla urozmaicenia i dodania ostrości), inni na słodko przełamując smak mizerii cukrem(...)porem. Niektórzy nie wyobrażają sobie mizerii bez cebuli, taką wersję też jadłam i jest bardzo smaczna, polecam każdą wariację, nawet z chili, na maślance lub kefirze, zawsze wychodzi świeżo i smacznie, zawsze znika ze stołu. Składniki: 2 zielone ogórki 4-5 łyżek jogurtu naturalnego sól, pieprz do smaku płaska łyżeczka cukru pudru Przygotowanie: ogórki obieram, ścieram na skośnej
Zasmakuj Kuchnicarne, tortillą z kurczakiem, chili jalapeno. Mięso odstawiamy na 20 minut.Papryki myjemy i wydrążamy środki i kroimy na małe kawałki. Ogórka kroimy w grubsze plasterki i każdy plaster na pół.Kawałki kurczaka układamy na folii aluminiowej w parowarze na 1 poziomie. Na 2 w pojemnikach na żywność, albo również na folii aluminiowej kawałki papryki i ogórka. Ja tym razem użyłem(...)minuty przed końcem parowania, włączamy patelnie i jak się rozgrzeje, wrzucamy na nią po kolei na kilka sekund każdy placek.Po skończonym parowaniu nakładamy na placka sałatę masłową, mix sałat, ogórki, papryki, cebule czerwoną, dymkę i kawałki piersi z kurczaka i zawijamy tortille :) Jak zawsze czekam na komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało
Parowar Facetalniany długi ogórek sól pieprz Dodatki czarny sezam kolorowy pieprz w ziarnach rzodkiewka Sos drobno pokrojona połówka dymki 3 łyżki sosu sojowego kilka kropel oleju sezamowego łyżka słodkiego sosu chili łyżka octu ryżowego 4 łyżki oleju lnianego Kaszę jaglaną wypłukać w kilku wodach, przecierając ziarna między palcami. Kaszę zalać 200 ml wody. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć moc palnika i gotować(...)lnianego. Całość zmiksować na gładką masę Masę przełożyć do miseczki i dobrze doprawić solą. Długiego ogórka dobrze umyć i pokroić w poprzek na kawałki grubości ok. 1,5 cm. Z każdego kawałka wydrążyć miąższ (można to wygodnie zrobić łyżeczką do melonów). Do dołków w ogórkach wkładać pastę jaglano-tuńczykową. Z reszty pasty uformować kulki w rękach natartych olejem. Przystawkę
Weekendy w domu i ogrodzieszkl. pokrojone w krótkie paseczki ogórki korniszony , 1 1/2 szkl. pokrojony w krótkie paseczki , ser żółty - wyrazisty w smaku 1 1/2 szkl. pokrojona w równe paseczki kiełbasa żywiecka, 1 łyżka musztardy- bawarskiej,miodowej lub dijon , 1 łyżka dobrego majonezu , 1/4 malutkiej,chili papryczki do smaku - posiekana , sól , pieprz , pieprz czerwony , 1 czubata łyżka(...)muszą być pokrojone w drobne i krótkie paseczki .. Wrzucamy je do miski i zalewamy wodą z ogórków kiszonych .. Zostawiamy na godzinkę , co jakiś czas mieszając .. Po tym czasie odcedzamy na sitku pozbawiając nasze składniki kwasu ogórkowego .. Wszystko mieszamy w misce , dodajemy chili , natkę pietruszki-mieszamy .. Na koniec dodajemy musztardę i majonez i doprawiamy solą pieprzem .Można podawać
Swojskie jedzonkoRoman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 250 g tortellini np. z serem ogórek puszka kukurydzy cebula 250 g szynki 250 g żółtego sera majonez 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz papryka chili Tortellini przygotować według instrukcji na opakowaniu (ja gotuje dużo dłużej lubię jak jest miękki). Szynkę pokroić na paseczki. Ser żółty oraz cebulkę
kulinarnyswiatdomi