ogórki w chili - 965 przepisów (strona:33/65)

Gazpacho 119

połączą i stworzą wyśmienitą całość. SKŁADNIKI:4 duże pomidorypół papryki żółtejpół papryki czerwonej 1 średni ogórek świeży 1 mniejszą cebulę 2 ząbki czosnkubazylie kilka listków sól do smaku świeżo zmielony pieprz do smaku płatki mielone chili do smaku chleb pszenny klik jak go zrobić  3 kromki sok z limonki2 łyżki octu winnego

Basia w kuchni
Sałatka tajska z krewetkami 137

minut. Pachnie miętą, kolendrą, jest chrupiąca i pełna witamin i pysznych smaków. 1 ogórek zielony 1 mango 2 łyżki orzeszków arachidowych 30 dkg krewetek 1 marchewka kolendra świeża 1/2 limonki 1 garść duża kiełków fasoli mung sól, pieprz papryczka chili mięta świeża 1/2 papryczki chili szczypta imbiru 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju olej do smażenia szczypta cukru trzcinowego(...)Dresing: Papryczkę chili kroję drobno, dodaję imbir, sos sojowy, dwie żyłki oleju, sok z limonki, cukier i mieszam. Sałatka: Krewetki przesmażam na oleju, posypuję sola, pieprzem. Mango kroję w cienkie paski, marchewkę także i ogórka razem ze skórą. Układam na talerzu, dodaję krewetki, orzeszki, popsuje kolendrą, miętą, układam kiełki fasoli polewam dresingiem

wesoła kuchnia
Orientalna wołowina z kolendrą i chili 179

dbających o formę pełnoziarnisty - i obiad gotowy! Idealnie smakuje z sałatką ze świeżego ogórka.   Składniki: 300 g wołowiny - polędwica świetnie się sprawdzi 2 przeciśnięte ząbki czosnku  sok z 1 pomarańczy - powinna być słodka, dojrzała 1 łyżka sosu sojowego 1/2 papryczki chili 1 łyżeczka oliwy świeża kolendra łyżeczka sezamu Przygotowanie: Mięso oczyścić, natrzeć oliwą i podsmażyć z każdej strony(...)miękkie. Posypujemy dużą ilością świeżej kolendry oraz podprażonym na suchej patelni sezamem. Do tego podajemy ryż - najlepiej brązowy oraz ulubione warzywa - ja lubię do tego dania pokrojony świeży ogórek polany olejem kokosowym z dodatkiem sosu sojowego i posypany sezamem

Kulinarne Inspiracje
Pierś z kaczki po Tajsku 203

RYŻ WARZYWA NA PATELNIE CHIŃSKIE POLECAM SUPER SPRAWA 1 DUŻA CEBULA CUKROWA I JEDNA CZERWONA OGÓREK DO DEKORACJI sól,pieprz do smaku SPOSÓB;  Umyta i osuszoną pierś z kaczki oczyszczamy i nacinamy skórkę. Robimy mix z czosnku,soku z limonki,sosu sojowego,sosu chili. Smarujemy nasze piersi ,z obu stron. I pozostawiamy w lodówce na około 3 godziny

Viola cooks with passion
Gulasz mięsny z papryką, grzybami i kiszonymi ogórkami 145

mięsa na gulasz z szynki 3 średnie cebule 2 czerwone papryki 1 żółta papryka 3 ogórki kiszone 500 g pieczarek 5 dużych podgrzybków przyprawy – wedle uznania, ja lubię dodać ich więcej, by były wyczuwalne: sól, pieprz, lubczyk, majeranek, chili, vegeta natur, ziele angielskie, 3 liście laurowe kolendra i kminek w ziarenkach masło klarowane mąka kukurydziana do zagęszczenia sosu(...)kominek wrzuć do moździerza i zmiel na gładko, dodaj do gulaszu. Następnie dodaj mięso z patelni wraz z cebulą i powstałym sosem na patelni oraz pokrojone w kostkę ogórki kiszone. Duś do miękkości mięsa. Mięso ma rozpływać się w ustach:) Na końcu dodaj posiekany drobno koperek, zagęść mąką kukurydzianą (jeśli chcesz może to być mąka pszenna). Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Gulasz mięsny z papryką, grzybami i kiszonymi ogórkami 177

Bardzo aromatyczny dzięki dodaniu podsmażonych na klarowanym maśle grzybów, czyli podgrzybków i pieczarek z dodatkiem lubczyku i chili. Podawajcie go nie tylko z ziemniakami, także z kluskami śląskimi, kopytkami, ryżem, kaszami, makaronem. Taki gulasz jest bardzo pożywny. W moim rodzinnym domu przyrządzało się gulasz mocno mięsny podawany z kluskami śląskimi lub utłuczonymi ziemniakami z dodatkiem surówek. Składniki: 2 opakowania(...)mięsa na gulasz z szynki 3 średnie cebule 2 czerwone papryki 1 żółta papryka 3 ogórki kiszone 500 g pieczarek 5 dużych podgrzybków przyprawy - wedle uznania, ja lubię dodać ich więcej, by były wyczuwalne: sól, pieprz, lubczyk, majeranek, chili, vegeta natur, ziele angielskie, 3 liście laurowe kolendra i kminek w ziarenkach masło klarowane mąka kukurydziana do zagęszczenia sosu

Zasmakuj Kuchni
Beouf Stroganow. Strogonow z pieczarkami i ogórkami kiszonymi. 138

wołowej (lub wołowiny na pieczeń) 0,5 kg pieczarek 2 cebule 4-5 ogórków kiszonych 3-4 łyżki musztardy (Dijon lub sarepskiej) 100 g kwaśnej śmietany (w oryginalnym przepisie 200 g) 2 szkl. bulionu wołowego 1-2 łyżki oleju do obsmażenia mięsa sól, pieprz, chili do smaku natka pietruszki Przygotowanie: Wołowinę pokroić w cienkie paseczki i obsmażyć krótko(...)przełożyć do miski. Na tej samej patelni smażyć cebulę, pokrojoną w półplasterki. Następnie dodać na patelnię cienko pokrojone pieczarki, smażyć tak długo aż grzyby zmiękną. Dodać podsmażone mięso i ogórki kiszone pokrojone w cienkie paski. Dodać ciepły rosół (ciepły, aby nie obniżyć temperatury pozostałych składników potrawy). Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem do czasu, aż mięso będzie miękkie

Codziennik Kuchenny
Placuszki z kalafiora i komosy ryżowej 151

fety, 2 jajka, 2 łyżki tahiny, 1 duży ząbek czosnku, 3/4 łyżeczki kuminu, 1/3 łyżeczki suszonych płatków chili, 1 łyżeczka za'ataru, skórka starta z cytryny, sól, pieprz, 5-7 łyżek mąki ryżowej, natka pietruszki, olej dodatkowo: mix sałat, roszponka, ogórek, szczypiorek 10 łyżek jogurtu naturalnego, 2 łyżki tahiny, 1 łyżka soku z cytryny, 1/3 ogórka, 1/4 pęczka szczypiorku, sól

Plate of Joy
Newella w kieszonkach z prosciutto w sezamowym dresingu 188

łyżka prażonego sezamu,2 łyżeczka brązowego cukru,1 łyżeczka skórki otartej z cytryny,posiekana chili (bez pestek),sok z cytryny do smaku.      Przygotowanie:Wakame zalać letnią wodą, odstawić na 5 minut, odsączyć. Warzywa umyć, odsączyć na sicie, ogórki pokroić w paski obieraczką do warzyw.Wymieszać składniki dresingu.Newelle pokroić na 16 równych kawałków, każdy owinąć plastrem

SzczyptaSmaQ
Surówka z kapusty i ogórka 132

papryki chilii 4 rzodkiewki 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu greckiego sól, pieprz Kapustę kroję drobno i solę, odstawiam na 30 minut. Ogórek ze skórą, rzodkiewki, jabłko obrane, marchewka ścieram na tarce jarzynowej. Cebule obraną kroję drobno, chili też. Składniki przekładam do kapusty, doprawiam pieprzem, dodaję koper, majonez, jogurt. Całość mieszam

wesoła kuchnia
Kiszony kalafior 135

odpornościowy, reguluje florę bakteryjną i wspomaga trawienie. Kisić można większość warzyw, ale u nas największą popularnością cieszą się kiszone ogórki i kapusta. Ja natomiast chciałam Was dziś zachęcić do zakiszenia kalafiora z odrobiną papryczki chili. Kiszony kalafior jest jędrny i chrupiący i odrobinę pikantny. Idealny do jedzenia solo lub jako składnik sałatki. Doskonały w trakcie diety

Kulinarne przygody Gatity
Curry z kurczaka i batatów. 116

improwizowałam z dostępnych w domu składników, ale efekt końcowy pozostaje w klimacie kuchni indyjskiej :) Podawałam z ryżem basmati oraz sosem jogurtowym z ogórkiem i miętą . Doskonale łagodził smak pikantnego curry. Zwłaszcza, że tym razem nie pożałowałam papryczki chili ;) Składniki: 500 g filetów z piersi kurczaka 1 batat cebula 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryczka chili 3-4 łyżki mleczka kokosowego

zadanie-gotowanie
Tatar ze śledzia z musztardą francuską 144

jako przystawka Sylwestrowa.  Składniki: 500 g świeżych płatów śledziowych sok i skórka starta z 2 limonek cebula dymka 2 ogórki konserwowe pokrojone w drobna kostkę 1 pęczek kopru bardzo drobno posiekany 1 mała papryczka chili 3 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżeczka miodu 20 ml oliwy z oliwek    świeżo zmielony pieprz świeżo zmielona sól

Niezły Młynek
Sałatka z kaszy jaglanej z selerem naciowym, marchewką, brokułem i awokado 149

patki chili - 2 łodygi selera naciowego                    - ½ łyżeczki mielonego kuminu - 100g brokuła                                           - ½ łyżeczki suszonej miety* - 1 mały ogórek gruntowy

Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka z zupek chińskich 304

pekińskiej kawałek jasnozielonej części pora (jeśli sałatkę bądziemy przechowywać kilka dni w lodówce, lepiej zrezygnujmy z pora)  4-5 małych ogórków konserwowych (lub 2-3 duże) 1 łyżka sosu sojowego czarny pieprz  1/2 łyżeczki płatków chili lub ostrej papryki w proszku lub 1/2 posiekanej czerwonej papryczki chili 2 łyżki siekanej natki pietruszki (użyłam mrożonej) 4 duże łyżki

Kuchnia Prezydentowej