smakiem pieprz z nutką cytrusów. Ja użyłam kminku, ponieważ akurat miałam go pod ręką i uznałam, że (mimo innego smaku) też nieźle pasuje:) A i jeszcze ciekawostka – Hindusi uwielbiają ostre przyprawy. Dlaczego? Bo one, paradoksalnie, wychładzają organizm., co jest niezwykle pomocne w gorącym klimacie Indii. Ryż z soczewicą Składniki (1 porcja): 50 g czerwonej soczewicy 20-30 g ryżu(...)wrzenia i gotujemy 15-20 minut pod przykryciem na wolnym ogniu (często mieszamy) Ogórkowa raita (raita, czyli rodzaj dipu na bazie jogurtu, z różnymi przyprawami) Składniki (1 porcja): 1/3 ogórka startego na tarce 1-2 łyżeczki kurkumy 2 łyżki jogurtu naturalnego (u mnie grecki) Ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę Ewentualnie chili Z ogórka wyciskamy maksymalnie dużo soku, mieszamy
Powiedz dietom nieDo rozpalanego grilla dodaj garść owoców jałowca, dzięki temu potrawy będą bardziej aromatyczne i zapach z grilla będzie przyjemniejszy :) Składniki na burgery: 1 kg mięsa mielonego
ClauditteMissCookingpatelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy i wrzucamy na nią cebulę. Smażymy aż się zeszkli. Następnie dodajemy grzyby i chwilę razem przesmażamy. Podlewamy wodą i dodajemy pieprz, sporo majeranku, ostrą paprykę i odrobinę grzybowego sosu sojowego. Całość dusimy ok. 10 min. Na koniec 3 łyżki jogurtu mieszamy z 1 łyżką mąki dodając odrobinę wody, aby nieco rozcieńczyć jogurt. Łatwiej rozmieszamy(...)przesmażamy z dwóch stron na rozgrzanej oliwie z oliwek do zrumienienia. Podajemy oczywiście z wcześniej przygotowanym sosem grzybowym i jakąś surówką. W naszej wersji surówka jest z kapusty pekińskiej, ogórka, papryki i selera naciowego. Polaliśmy ją prostym sosem winegret. Życzymy smacznego :) Gorące pozdrowienia
vegetaniepoziom witaminy A zwiększa się 100-krotnie. ZASTOSOWANIE KULINARNE: Pikantny smak papryczki chili wyostrza smak każdej potrawy, do której dodamy nawet niewielką jej ilość . Istnieje wiele odmian ostrych papryczek, ale na większość mówi się po prostu "chili". Im mniejszych rozmiarów jest papryczka, tym ostrzejsza. Bardzo chętnie używana do dań mięsnych, sosów, marynat, czatnejów i past. Jest popularnym dodatkiem(...)skrobię produkty pomogą usunąć pikantne oleje. Najszybciej ulgę przyniesie łyżeczka cukru. Mleko - zawierające kazeinę, białko które dosłownie wychwytuje kapsaicynę - również pomoże ugasić ogień. Raita, danie z jogurtu i ogórka, popularne w kuchni indyjskiej, spełni tę samą funkcję. źródło: tutaj i tutaj
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pisałam wyżej małe szaszłyczki Satay są specjalnością kuchni indonezyjskiej. Przyrządza się je z różnych rodzajów mięsa, które nadziewa się na patyczki, marynuje , piecze na grillu ( najczęściej ) i podaje z ostrym sosem. SKŁADNIKI: * filet z indyka – 300 g * czerwona pasta curry – 50 g * mleczko kokosowe – 250 ml * limonka – 1 szt * cukier trzcinowy – 1 łyżka * orzeszki ziemne(...)patelni. Zamarynowane mięso nabijamy na patyczki do szaszłyków. Na tej samej patelni rozgrzewamy olej kokosowy i smażymy do miękkości przygotowane mięso. Podajemy gorące z sosem, posiekaną kolendrą, świeżym ogórkiem oraz prażoną cebulką. Smacznego! JAK SIĘ SPISAŁA? W tym przypadku patelnia spisała się na medal! Ci z Was, którzy mieli styczność z pastą curry doskonale wiedzą, że lubi ona pryskać
Ostra na Słodkokapustą (lub z innym tajnym składnikiem, ale o tym w dalszej części wpisu), którą robi się bardzo prosto. Najprostszy sposób, to wymieszać poszatkowaną kapustę pekińską z sosem sojowym i ostrą papryką, a niektórzy mieszają tylko z papryką. Zamknąć w słoikach i czekać, aż będzie kwaśna. Nie tak dawno temu, bo pod koniec XIX wieku, kiedy w Korei nie żyło się(...)Luszkowa postanowił deportować prawie 200 tys. Koreańczyków do centralnej Azji. Mieli tam ogromny problem ze zdobyciem swoich tradycyjnych składników. W ten sposób kimchi dodawane do jeon zastępowane były kiszonymi ogórkami, a jeśli chodzi o jedzenie na surowo, to powstała marchew po koreańsku. Potrawa ta na dobre zadomowiła się w kuchni byłego ZSRR, o czym nie raz się przekonałem :) Składniki
Kryzysowa Książka Kucharskasól,pieprz łyżka smalcu do obsmażenia Sos: 200 ml rosołu bądź bulionu warzywnego ( woda też może być) 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki ostrej musztardy ( u mnie rosyjska) 2 łyżki musztardy francuskiej z ziarenkami gorczycy pieprz Przygotować marynatę: sos sojowy wymieszać z ketchupem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Umytą i osuszoną polędwiczkę nasmarować delikatnie(...)dodaję już soli,uważam,że musztardy są wystarczające słone- oczywiście to kwestia smaku. Upieczoną polędwiczkę pokroić w plastry i polać sosem musztardowym. Najlepiej smakuje z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym. Smacznego
Niespełnione zdolności kulinarneWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Sałatka „leśna polana” zaskakuje swoim wyglądem jak i smakiem. Jestem pewna, że zaciekawi każdego kto ją zobaczy. Do
Marta Gotujejedno z majowych grillowań Ostry Kęs razem z portalem Dobra Kiełbasa przygotował pyszne białe cienkie wieprzowe kiełbaski. Kika nam zostało i postanowiliśmy wykorzystać je do hot dogów. W sam raz na majówkowy piknik. Maj i czerwiec to najpiękniejsze miesiące w roku. Wszystko co ma być zielone – jest zielone; co ma kwitnąć – kwitnie. Cała Polska grilluje i piknikuje. Śniadanie(...)GRILLA Proces przygotowania tych kiełbasek opisaliśmy tutaj . HOT DOGI Z DOMOWYMI KIEŁBASKAMI SKŁADNIKI (na 4 hot dogi) 4 cienkie kiełbaski wieprzowe z tego przepisu 4 bułki do hot dogów ogórek z zalewy chilli lub małosolny z tego przepisu 1/2 białej cukrowej cebuli pokrojonej w plasterki musztarda ketczup Sos BBQ: 70 gram dobrego gęstego ketchupu 1, 5 łyżki sosu sojowego
OstryKęsjedno z majowych grillowań Ostry Kęs razem z portalem Dobra Kiełbasa przygotował pyszne białe cienkie wieprzowe kiełbaski. Kika nam zostało i postanowiliśmy wykorzystać je do hot dogów. W sam raz na majówkowy piknik. Maj i czerwiec to najpiękniejsze miesiące w roku. Wszystko co ma być zielone – jest zielone; co ma kwitnąć – kwitnie. Cała Polska grilluje i piknikuje. Śniadanie(...)GRILLA Proces przygotowania tych kiełbasek opisaliśmy tutaj. HOT DOGI Z DOMOWYMI KIEŁBASKAMI SKŁADNIKI (na 4 hot dogi) 4 cienkie kiełbaski wieprzowe z tego przepisu 4 bułki do hot dogów ogórek z zalewy chilli lub małosolny z tego przepisu 1/2 białej cukrowej cebuli pokrojonej w plasterki musztarda ketczup Sos BBQ: 70 gram dobrego gęstego ketchupu 1, 5 łyżki sosu sojowego
OstryKęsresztki tłuszczu i przestygły.Sałatę pokroić w średnie kawałki i ułożyć na półmisku wzdłuż brzegu. (Na środku musi zostać miejsce na jajka.) Na sałacie ułożyć groszek, ogórki - miniaturki lub pokrojone w dowolne kawałeczki, boczek i pietruszkę. Malutką miseczkę wyłożyć folią spożywczą ( kwadrat około 20cm X 20cm), natłuścić olejem i wbić jajko. Folię zawinąć(...)starcza na kilka potraw, więc czasem można zaszaleć ;)Składniki sosu:5-6 filecików anchois,3-4 łyżki majonezu,2 łyżki soku z cytryny,duża szczypta mielonej ostrej papryki.Majonez, sok z cytryny i paprykę wymieszać dokładnie Dodać posiekane drobniutko fileciki anchois. Jeśli ktoś lubi bardziej słone potrawy, może dosypać soli. Ja jej nie dodawałam, gdyż i majonez
Codzienna kuchnia niecodziennawitane z entuzjazmem również na stołach zamożnych;) Fajnym aspektem jest to, że w zależności od dodatków, możemy zrobić wersję łagodną. Tą polecamy dzieciom i kobietą w ciąży. Przy wersji ostrej z chilli, moja Zosia w brzuchu niestety oszalała. Pozostaje mi na czas ciąży wersja łagodna A zupa smakuje naprawdę doskonale na zimno i dobrze doprawiona. Zupę możemy jeść z fetą(...)u015bli chcemy zag\u0119\u015bci\u0107 zup\u0119, dodajemy mi\u0105\u017csz.\r","Doprawiamy do smaku.\r"]} Drukuj Szybkie gazpacho- zupa pomidorowa na zimno Składniki 6 pomidorów 2 ogórki gruntowe 3 ząbki czosnku 1/2 cebuli 1 papryka czerwona 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego szczypta cukru 4 łyżki oliwy 1/2 szkl. wody chili (opcjonalnie) miąższ z chleba lub bułki
Mieszam w Garnkudelikatesowa, stołowa czy francuska (z wyraźnymi, kolorowymi ziarenkami gorczycy). Delikatna, a także odrobinę słodka w smaku jest musztarda kremska i smakowa – miodowa . Musztarda chrzanowa znajdzie oczywiście swoje miejsce wśród ostrych produktów, podobnie jak bawarska o pikantno-słodkim smaku. Jest w czym wybierać! Przepisy z musztardą, które warto znać Musztarda jest nie tylko składnikiem tradycyjnych rolad schabowych i pieczeni mięsnych(...)warstwowych, a w połączeniu z miodem i sokiem z cytryny tworzyć smaczną marynatę także do ryb (np. łososia czy pstrąga). Z kolei w musztardzie z dodatkiem chrzanu możesz przygotować ogórki kiszone! Jeśli u Ciebie musztarda najczęściej gości tylko na kanapkach lub jako dodatek do mięs na grilla, czas to zmienić, aby pierwszą niedzielę sierpnia spędzić niezwykle pysznie! // Post Jeżeli
Codogaraliście selera, plasterki imbiru, kilka ziarenek pieprzu. Gotujemy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną, w razie potrzeby (jeśli nie soliliśmy wcześniej wywaru) doprawiamy solą. Na koniec dodajemy pokrojone w plasterki ogórki i quinoę, gotujemy 5 minut i odstawiamy, żeby zupa trochę przestygła (tak, abyśmy mogli ją zmiksować bez szkody dla blendera). W tym czasie przygotowujemy chipsy z papieru ryżowego. Papier(...)miała gładką kremową konsystencję. W razie potrzeby podgrzewamy ją jeszcze raz, do temperatury optymalnej do podania. Po nalaniu na talerze dekorujemy zupę czarną quinoą, kiełkami groszku, ziołami i plasterkami ostrej papryczki, można też dodać dodatkową łyżkę serka. Na sam koniec tuż przed podaniem, układamy na wierzchu chipsy z papieru ryżowego i gotowe. Życzę Wam smacznego obiadu
Quinoa Raz!mięsie i nie zabielimy śmietaną, to możemy jej zjeść całkiem sporo, więc na pewno nie będziemy głodni. Oczywiście nikt nam nie zabroni jej przyprawić tak, żeby była ostra, włoska, albo taka jak lubimy, zwłaszcza że autorka podaje nam pomysły na gotowe mieszanki zdrowych i rozgrzewających ziół. W książce znajdziemy też patent na domową “kostkę” rosołową, żeby oszczędzić sobie czasu(...)zapiekane z jajkiem i łososiem. Wypróbuję też zupę tajską, paprykę faszerowaną pstrągiem, zupę szpinakową z łososiem, zupę gryczaną z malinami, czy cukiniową z miętą oraz koktajl z kiwi i ogórka. Mam nadzieję że schudnę cudnie! Zupy odchudzające. Sezonowy detoks Autorka: Magdalena Makarowska 200 stron Okładka: miękka Wydawnictwo: Feeria Artykuł “Zupy odchudzające” – recenzja pochodzi z serwisu Ugotowane pozamiatane
Ugotowane pozamiatane