jedzą wędlin (ja nie jem, ale wegetarianką nie jestem). Ja podałam ją na waflach ryżowych z dodatkiem szczypiorku. Równie pysznie smakowałaby z innymi warzywami, np. ogórkiem czy pomidorem. Poza kanapkami można ją użyć np. jako nadzienie do naleśników czy dodatek do wytrawnych placuszków. Firma Primavika wytwarza produkty ekologiczne najwyższej jakości. Do ich przygotowania używa polskich naturalnych składników pochodzących ze sprawdzonych(...)paczce znalazły się również: Pasztet pomidorowy z cieciorką Masło sezamowe słodzone syropem z agawy Masło migdałowe prażone Masło z nerkowców Masło orzechowe bez soli i cukru Musztarda ostra BIO Keczup dla dzieci
Kto ugości moich gości?łyżeczki zmielonego siemienia lnianego 1-2 łyżki słonecznika łyżka mąki grochowej/innej sól, pieprz 2 łyżki sosu sojowego (jasny i ciemny 1:1) kminek rzymski, czosnek granulowany, słodka i ostra papryka, Soczewicę ugotować w posolonej wodzie (300ml). W tym czasie pokroić w kostkę cebulką, zeszklić ją na oliwie. Pietruszkę obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Z ugotowanej soczewicy odłożyć 1/4 masy(...)pieczenia. Piec w 200stopniach przez ok.40min. W połowie czasu ostrożnie przekręcić na drugą stronę. Jeżeli chcesz pysznego burgera, będą potrzebne Ci jeszcze: ->bułka ->coś zielonego, sałata, pomidor, ogórek -> sos: tu idealnie sprawdził się wegański majonez i sos musztardowy .. i to tyle, zostaje tylko jeść
More food, love and dreamsklasyczny i taki, który podaje się z pietyzmem i z różnym skutkiem w niezliczonej ilości przybytków gastronomicznych, jest tylko i wyłącznie siekany. Wymaga to wprawnego posługiwania się nożem, ostrym nożem. Więc jeśli dacie mięso zmielone (dwa razy zmielone), nikt nie urwie wam głowy i nie pójdziecie do piekła. Do tatara najlepsza jest polędwica wołowa, ze względu na delikatny smak(...)tłuszczem. Gotowi? Dacie się przekonać? Przed Państwem befsztyk tatarski. Potrzebujemy: 0,5 kg dobrej jakości mięsa wołowego (ilość na 3 osoby lub dwie głodne) łyżka oleju sól, pieprz 3 ogórki konserwowe ok. 10 pieczarek konserwowych lub marynowanych grzybów leśnych 1 słodka cebula musztarda Dijon żółtka – 3 sztuki (każde osobno) opcjonalnie – marynowany pieprz, anchois, kapary Posiekane lub zmielone mięso doprawiamy
ladykitchenziemniakami, ale świetnie też smakują z ryżem czy kuskusem z warzywami. 4 udka z kurczaka kilka ząbków czosnku 2 gruszki sól pieprz czarny pieprz ziołowy papryka słodka papryka ostra tymianek bazylia rozmaryn (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wszystkie przyprawy wymieszać ze sobą. Udka umyć, osuszyć, natrzeć mieszanką przypraw i odstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Ząbki czosnku pokroić, gruszki(...)stopniach. Pod koniec pieczenia można zdjąć pokrywę naczynia, aby skórka na udkach ładnie się podpiekła. Zamarynowane udka przed włożeniem do piekarnika Nasza propozycja obiadowa - z ziemniakami i kiszonymi ogórkami (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniejałowca 2 goździki 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka przyprawy do dań z fasoli (naturalnej, bez soli) 1/2 łyżeczka soli (lub więcej, do smaku) 1/3 łyżeczki pieprzu 1/3 łyżeczki ostrej papryki 1. Cebulę posiekać i wrzucić na patelnię na rozgrzany olej. Dodać listki laurowe, ziele angielskie, jałowiec i goździki i smażyć na małym ogniu aż cebula nabierze bursztynowego koloru. Odłożyć(...)usmażoną cebulkę, drobno pokrojone śliwki, majeranek i przyprawy. Zmiksować wszystko razem przez krótką chwilę, ewentualnie jeszcze doprawić do smaku. Pastę smarować grubo na chlebie i podawać z kiszonym ogórkiem :) Inspiracja: Food2
Kto ugości moich gości?przepis jest następujący:Składniki:biała kapustamarchewkamała cebulkasólpieprzsok z cytrynycukier pudermajonezjogurt naturalnynatka lub koperek ale czasem go modyfikuje i dodaję kawałek pora, innym razem gotowane jajko, a jeszcze innym razem ogórka kiszonego, który bardzo fajnie komponuje się ze składnikami sałatki ...Wykonanie:Kapustę drobno siekamy (ja ścieram na tarce na oczkach), marchewkę ścieramy na tarce, cebulkę drobno kroimy. W miseczce przygotowujemy(...)warzywa. Posypujemy natką lub koperkiem, mieszamy i chłodzimy w lodówce ok 1h.Nie podaję dokładnych proporcji na przyprawy, gdyż wszystko zależy od naszych upodobań smakowych. Niektórzy wzbogacają smak sałatko dodatkowo ostrą musztardą lub chrzanem
Walijskie Pichceniepuszczyka, który przycupnie sobie wiosną na jakiejś ładnej, przytaszczonej ze spaceru gałęzi poza słojem. SŁOIK Do zrobienia takiego lasu wybieramy elegancki szklany słój – to w końcu ozdoba , słoik po ogórkach się nie nadaje. Ja znalazłam słój- bombonierkę z polskiej fabryki szkła ozdobnego, pojemnik z pokrywką, z całkowicie klarownego i przezroczystego szkła, o cienkich ściankach, tak żeby nie załamywał widoku(...)gałązek. Dodatkowo do zrobienia mniejszych gałązek użyłam cienkiego drutu wiązałkowego. Formujemy nasze drzewko, przycinamy gdzie trzeba i sprawdzamy, czy zmieści się do słoika . Szykujemy sobie wybrane kolory chrobotka, ostre nożyczki, kilka wykałaczek i klej. Polecam tutaj nie wikol ani żaden klej rozpuszczalnikowy, tylko klej Magik – klej jest biały, dość dobrej konsystencji – ani za gęsty, ani za rzadki. Po wyschnięciu
Karo in the Kitchenporcje: 4 bułki do hamburgerów Nutri Free 0,5 kg chudej, mielonej wołowiny 1/2 cebuli 1 jajko 1/3 szklanki bezglutenowej bułki tartej 1/4 szklanki bulionu wołowego sól, pieprz, ostra mielona papryka, kolendra warzywa: sałata, szpinak, pomidor, cebula, cukinia Cebulę drobno posiekaj. W misce wymieszaj mięso, bułkę tartą, roztrzepane jajko, bulion i przyprawy. Dokładnie wymieszaj i uformuj burgery. Odstaw(...)minuty w 220 stopniach. Bułki przekrój na pół i na dolnej bułce ułóż sałatę lub szpinak, na to połóż po kawałku mięsa i ulubione dodatki: cebulę, pomidora, cukinię czy ogórka.Przykryj i podawaj. Smacznego
Kuchnia bezglutenowakońcu o chwię gdy wszyscy razem będziemy się delektować smakiem bycia razem ....i osmiornicy w sałatce oczywiście. Celowo pominęłam pomidory czy też ogórek bo chodzi o umiarkowanie.I zieleń ogórka zastąpiła zielonym solirodkiem a pomidora papryką wzbogacając o owoce kaparów,które uwielbiam. Gadu sobie o grillowaniu a ja musze tymczasem do pracy :) SKŁADNIKI: 1 ośmiornica (mrożona lub świeża) 2-3 listki(...)papryczek 2 łyżki oliwy lub oleju do podsmażania na sałatkę: kawałek białego sera typu feta garść czarnych oliwek bez pestki kilka dużych ząbków czosnku nie obranych z łupiny kilka ostrych papryczek w całości 1/2 czerwonej cebuli 1/2 czerwonej papryki garść owoców kaparów garść pędów solirodka 4 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu sól i pieprz
Sztuka gotowania w/g SamiryPodczas mojego ostatniego występu w Dzień Dobry TVN przygotowywałam pyszną, letnią sałatkę zwaną tabbouleh . Dostałam wtedy od Was mnóstwo wiadomości z prośbą o przygotowanie jej na
Ostra na Słodkosię trochę smutno. Jak co roku sezon na nie trwa oczywiście zbyt krótko i nigdy nie mogę nacieszyć się młodym kalafiorem, fasolką szparagową, bobem, czy też świeżymi, gruntowymi ogórkami. W sumie niektóre z tych warzyw można zamrozić, albo zamarynować, czy też ukisić, jednak to już nie będzie to samo. Dlatego dziś zapraszam Was na pyszną i prostą sałatkę obiadową(...)gran padano porcja dla dwóch osób główka kalafiora pierś z kurczaka 4 suszone pomidory ser gran padano 30 g fety pestki dyni sól, pieprz curry czosnek w proszku tymianek ostra papryka oliwa z oliwek W niewielkiej miseczce wymieszaj 3 łyżki oliwy z pół łyżeczki curry, szczyptą soli i pieprzu, 1/4 łyżeczki czosnku w proszku, tymianku oraz ostrej papryki. Całość dokładnie
365 dni dookoła kuchniPlacki ziemniaczane można jeść na wiele sposobów. Na ostro, słono, z cukrem, jako placek do gulaszu (klik) , z sosami lub same jako przekąska. Dzisiejsze nie wymagają wiele pracy jak i składników. Na dobrą sprawę wystarczy trochę ziemniaków i marchwi. Placki ze śmietaną i z cukrem (klik) Placki ziemniaczane z kurkami (klik) Chrupiące placuszki ziemniaczane z serowym sosem (klik). Składniki(...)natki pietruszki świeże gałązki tymianku 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej ( niekoniecznie) sól świeżo zmielony czarny pieprz olej do smażenia Składniki na sos czosnkowy: opakowanie gęstego naturalnego jogurtu 1 szt.kiszonego ogórka 1 ząbek czosnku sól pieprz garść koperku mały kawałek sera feta Ziemniaki starłam na tarce o małych oczkach. Można tez na grubych, jak wolicie. Odstawiłam aby odciekły i odlałam
potrawyregionalnesamym schabem grillowanym i ogórkami człowiek żyje. Nadszedł w mojej kuchni dzień, w którym musiałam znów uśmiechnąć się do zawsze gotowego czy tam "w gotowości" kuraka. Chciałam przygotować jeden obiad dla naszej trójki - bez oddzielnego gotowania dla Synuszaka. Tym bardziej, że od powrotu z wakacji rozkochał się na dobre w "dorosłym" jedzeniu, a ja we wspólnym gotowaniu. Cóż(...)zmywania i wymyślania. Oczywista sprawa, że nie karmię dziecka chemią, ani sztucznymi przyprawami. Jeśli już gotuję dla nas wszystkich to staram się używać tylko przypraw naturalnych, ziołowych i niezbyt ostrych. Naszedł mnie apetyt na kurczaka pieczonego. A, że sezon owocowy na szczęście jeszcze trwa to uważam, że trzeba go w pełni wykorzystać. Stąd mój pomysł na kurczaka w glazurze borówkowo
Kuchnia po mojemumożecie ją podmienić na jakąś inną, Waszą ulubioną. Moje składniki na wypełnienie paprykowych “dyń”: 1 paczka makaronu chińskiego (można użyć sojowego lub ryżowego) (100g) 1 duży ogórek szklarniowy (ok. 390g) 1 paczka surimi (paluszków krabowych) (250g) (lub 2 paczki, jeśli mamy opakowania po 125g) 6 czubatych łyżek majonezu 1 pęczek koperku sól, pieprz do smaku łyżeczka soku(...)surimi i makaronem chińskim , ale do wypełnienia środka papryk można użyć jakiejkolwiek, innej, ulubionej sałatki. W każdej papryce odciąć “wieczko”, wydrążyć gniazda nasienne. Za pomocą dość ostrego noża wyciąć w papryce oczka, nosek i buźkę. Ponadziewać papryki wcześniej przygotowaną sałatką. Smacznego! :) Więcej przepisów na imprezę znajdziecie tutaj: Przekąski na imprezę Sałatki na Sylwestra i inne imprezy Przekąski
Kulinarne Przebojeszalotki pietruszka zielona masło klarowane przyprawy: sól, pieprz, lubczyk inne wg. gustu MARYNATA: 2 łyżki oliwy z oliwek, szczypta pieprzu grubo mielonego, szczypta soli, 1/2 łyżeczki papryki ostrej, 1 czosnek przeciśnięty przez praskę, 1 łyżeczka lubczyku suszonego przetartego w dłoniach, WYKONANIE: polędwiczkę kroimy na cienie plastry, następnie jeszcze na pół, marynujemy około 1 godziny, tak pokrojone(...)razie potrzeby podlewamy wodą po gotowaniu grzybów lub jakimś bulionem, dodajemy usmażone polędwiczki, smażymy razem 10 min. , dodajemy słodką śmietanę najlepiej 30%, ale można lżejszą, podać z kaszą i ogórkiem kiszonym
Kuchnia Beaty