ogorki na ostro - 1508 przepisów (strona:74/101)

Sushi 145

sama. Wylepiamy nori ryżem, posypujemy czarnuszką i sezamem, dociskamy ręka żeby nie odpadły ziarna. I odwracamy algą do góry, układamy składniki (ja zrobiłam wszystkie w jednym). Paluszki krabowe, ogórek zielony, sałata, łosoś pieczony i wędzony, majonez, wasabi. Zwijamy i kroimy na porcję.  Gdy mamy już wszystkie kombinacje smakowe zrobione to kroimy i układamy na półmisku. Czas na ostatnią odsłonę(...)skleić pasek, to można posmarować odrobina wody).  Gdy mamy juz wszystko gotowe układamy na półmisku i dekorujemy liśćmi sałaty i imbirem marynowanym. W miseczki wlewamy sosy: sojowy, słodko-ostry i sojowy słono- słodki (produkcja własna). Sos słodko-słony: -60 ml sosu sojowego ciemnego  -cukru 4-5 łyżek  Sos sojowy wlewamy do rondelka i gotujemy z cukrem (cały

Zainspiruj się kuchnią
Kolorowa przekąska 197

Pomysł na przystawkę. Taki talerzyk możemy szybko mieć pod ręką zamiast słodkości. Składniki: ćwiartka żółtej papryki ćwiartka czerwonej papryki pół ogórka marchewka łyżka kukurydzy dowolne warzywa Warzywa jeśli potrzeba obieramy ze skórki i kroimy w słupki. Wiem, że mycie i obieranie warzyw wydaje się być czasochłonne, dlatego tak mało warzyw jadamy na co dzień. W okresie zimowym także dostępność wielu(...)skóry i przemianę materii co po zimowych dniach każdemu się przyda. Zanim powiecie "nie" to najpierw spróbujcie. Niestety w styczniu kończy się "sezon" na kalarepki i rzepę. Uwielbiam takie ostre warzywa. Nie przesadzam z kupowaniem zagranicznych warzyw czy też polskich szklarniowych o tej porze roku. Nowalijki mają zazwyczaj sporo nawozów w sobie. Ale już niedługo wiosna. Póki co, przy braku

prawdziwe jedzenie
DYNIA JAKO AFRODYZJAK I NIE TYLKO – mnóstwo ciekawostek! 167

Sezon na dyni ę zbliża się wielkimi krokami ( u niektórych to w sumie już się zaczął!). Ja ze swojego ogródka zerwałam już kilka ogromnych sztuk zasadzonych

Ostra na Słodko
Gulasz wieprzowo - wołowy na kaszy kuskus 101

porcje): mięso wieprzowe gulaszowe około 300 g mięso wołowe gulaszowe około 300 g duża cebula 4 ząbki czosnku ziele angielskie ok. 4-5 sztuk 4 liście laurowe sól pieprz ostra czerwona papryka łyżka musztardy mąka do zagęszczenia sosu Mięso doprawić solą i pieprzem, a następnie pokroić w małą kostkę i smażyć na patelni około 15 minut. Dolać wody do przykrycia(...)oraz (w razie potrzeby) solą i pieprzem. Dodać musztardę. Dusić minimum godzinę (najlepiej jest po godzinie spróbować). Pod koniec zagęścić odrobiną mąki. My jedliśmy go z kaszą kuskus i ogórkami konserwowymi. Pychota

Karola gotuje
sok z ananasa i szpinaku 132

Składniki 2 jabłka pół dużego ananasa 200gr. szpinaku świeżego 1 cytryna cała ze skórką 2 świeże gruntowe ogórki Wykonanie Wszystkie składniki wymyć ,osuszyć i wycisnąć sok w wyciskarce. Tak przygotowany sok podawaj od razu do spożycia. :)) Sok ananasowy zamiast syropu na kaszel Składniki: 1 szklanka soku ananasowego ¼ szklanki świeżego soku z cytryny, 1 kawałek imbiru (około(...)już niemowlętom w 10. miesiącu życia jako dodatek do potraw, np. do przecierów owocowych. Natomiast syrop znacznie później , po konsultacji z lekarzem (ten domowy ma w składzie alergeny oraz ostre przyprawy). Oczyszczający koktajl z ananasa: Mieszamy pół szklanki soku ze świeżych ananasów i pół szklanki wody Ananasowy koktajl wspomagający odchudzanie: Składniki 1/4 świeżego ananasa, 2 marchewki, pomarańcza. Wyciskamy

w mojej kuchni
Sałatka a’ la feta z granatem 210

naprawdę w każdej sałatce, ale w sałatce greckiej stanowi spore przełamanie smaku. Chodzi o owoc granatu , a dokładniej jego ziarenka. Dodaje trochę słodkości i świetnie kontrastuje z wyrazistym, ostro-słonym smakiem klasycznej sałatki greckiej. Dodatkowo, granat jest bardzo zdrowym owocem, którego właściwości odżywcze i lecznice powinny nakłonić każdego do częstego spożywania go. Granaty, dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy, spowalniają działania rakotwórcze(...)przeczytać m.in. tutaj . SAŁATKA A’ LA FETA Z GRANATEM Składniki (na porcję obiadową dla 1 os.) : garść ulubionej sałaty lub mieszkanki sałat ok. 5-6 pomidorków koktajlowych 1/3 dużego ogórka szklarniowego (lub 1 mały ogórek gruntowy) 1 mała cebula czerwona 70 g ulubionego sera feta ok. 10 zielonych oliwek ziarenka z ćwiartki owocu granatu 1 łyżka musztardy 2 łyżki oliwy

Sagneska - gotowanie i lifestyle
Meksykańskie burgery 147

razem w wersji HOTJ Zrobione specjalnie na akcję kulinarną FAST FOOD. Chętnych do jedzenia nie musiałam długo szukać, bo to zdecydowanie danie które uwielbiamy. Ta wersja jest kierowana do miłośników ostrych smaków. Gwarantuję, że przy ich jedzeniu zapanuje przy stole gorąca atmosfera. Ale w tą naszą zimową wiosnę na pewno przyda się coś rozgrzewającegoJ Meksykańskie burgery         Składniki(...)żółtego ·       pomidor ·       sałata lodowa ·       rukola ·       ogórek konserwowy ·       czerwona cebula Sos jogurtowy z chili: ·       3/4 szklanki jogurtu greckiego

Mania Gotowania
Pasztety i pasty kanapkowe - przegląd produktów wegańskich dostępnych w sklepach sieciowych 162

cukry: 0,7 g Białko 5,0 g Sól: 1,25 g Toppo Pasta sojowa z warzywami  Dostępność: Lidl Składniki :  woda, 17% warzywa marynowane (11% ogórki, 6% czerwona papryka, woda, ocet spirytusowy, sól, cukier, przyprawy), 14% nasiona soi, 9% przecier pomidorowy, musztarda (woda, nasiona gorczycy, ocet spirytusowy, syrop glukozowy, sól, przyprawy), olej rzepakowy, 5% sos Worchester(...)Koro Pasta z ciecierzycy lekko ostra Dostępność: Tesco Składniki : ciecierzyca 54%, pitna woda, cebula keczup (pitna woda, przecier pomidorowy, cukier kryształ, skrobia kukurydzowa, olej rzepakowy, sól kuchenna, regulator kwasowości: kwas octowy), musztarda (pitna woda, ziarna gorczycy, ocet, syrop glukozowy, sól kuchenna, mieszanka przypraw), olej roślinny rzepakowy, czosnek, sól kuchenna, ekstrakt z ostrej papryki. Cena: 3,49zł / 100g Wartość odżywcza

Zielona Kuchnia
ROLADKI Z DORSZA NA OSTRO Z PIECZONYMI POMIDORAMI 133

Dziś zapraszam na pyszną rybkę, jedną w moich ulubionych, czyli dorsza. Niesamowicie smaczna, nie droga i dietetyczna. Przygotowałam ją w formie roladek i połączyłam z ukochanymi

Ostra na Słodko
Kartoffiny-zapiekane ziemniaczki w formie babeczek 158

palić ognisk ani w ogrodach ani na działkach.     Zapraszam Was na kartoffiny- pieczone, kartoflane babeczki z masłem, serem wędzonym i tymiankiem w towarzystwie pikantnej chińskiej sałatki z ogórków (przepis na sałatkę podam w następnym poście)   Składniki; 1 kg średnich ziemniaków 2 łyżki startego sera wędzonego przyprawy- sól, pieprz, tymianek 2 łyżki rozpuszczonego masła masło do wysmarowanie(...)maffinek. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 185 C przez około 45 minut. Babeczki ziemniaczane można podać z sosem czosnkowym, jogurtowym, lub tysiąca wysp. Ja podałam z wyrazistą i ostrą w smaku sałatką . Smacznego!   Dla wszystkich czytelników mam rabat na 10% na produkty Ambition. Rabat zostanie doliczony po podaniu hasła ZDROWA-JESIEŃ w sklepie Dajar (rabat obowiązuje

Kasia i jej kobiecy świat
Kanapka z kurczakiem i pomidorowym pesto 143

czaso- lub pracochłonne albo skomplikowane. Kiedy chodziłam do szkoły, zawsze rodzice przygotowywali mi śniadanie. Zazwyczaj była to kanapka z szynką i papryką (moja ulubiona kombinacja, czasami był jeszcze zielony ogórek), do tego jabłko i coś do picia. Bardzo rzadko w sklepiku szkolnym kupowałam coś słodkiego – jakieś batoniki, chipsy. Chyba wynikało to z faktu, że w domu nie jadło się(...)nasiona lnu + oliwa z oliwek, robiłam na wyczucie) – bagietkę Przygotowanie zaczynamy od obsmażenia kurczaka. Umieszczamy go na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu, smażymy przez ok 10 minut na ostrym ogniu (w tym czasie solimy i pieprzymy mięso). Prużymy jeszcze przez kolejne 15-20 minut. W tym czasie przekrawamy bagietkę prawie na pół (powinna się trzymać razem na zewnętrznej skórce

Szybko Tanio Smacznie
Fasolka po myśliwsku 268

wędzonej kiełbasy 1 duża marchew 1 duża pietruszka kawałek selera 2 cebule 4 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki mąki 4 łyżki koncentratu pomidorowego tłuszcz do smażenia kilka ziaren jałowca ostra papryka majeranek sól, pieprz Sposób przygotowania: Dzień wcześniej zalewamy fasolę wodą. W osobnym garnku zalewamy wodą grzyby. Następnego dnia w osobnych naczyniach gotujemy do miękkości fasolę i grzyby.Warzywa obieramy(...)koniec smażenia wszystko posypujemy mąką. Dokładnie mieszamy. Ugotowaną fasolę odsączamy na sitku. Wkładamy do dużego garnka. Do fasoli dodajemy grzyby, cebulę z kiełbasą i boczkiem. Dokładamy pokrojone w półplasterki ogórki. Danie podlewamy niewielką ilością wody (można użyć wody w której moczyły się grzyby). Dodajemy koncentrat i śmietanę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Chwilę dusimy. Podajemy

Pobite gary Barbary
“Smak chili, smak życia” – recenzja 129

pierwszej radce i danie z kukurydzy, którym zabłysła na domowych klubie kolacyjnym, dziczyznę upolowaną przez brata jej chłopaka, dżem paprykowy za którym przepadała w ciąży jej kuzynka i ostrą papryczkę, taką jak ta, którą hodowała jako nastolatka. Istny misz masz. Kolaż ze smaków, wspomnień, produktów, które lubiły ważne dla niej osoby, nawet takie, które pojawiły się w jej życiu tylko(...)przejścia? W dzieciństwie wakacje spędzałam na działce. Na działce rosną smardze , więc na pewno podałabym jakąś przystawkę z nimi. Z tego okresu pamiętam też rodzinne rytuały jak wspólne robienie ogórków czy orzechówki. Na pewno byłaby więc orzechówka. Moją ukochaną przystawką są też babeczki z papryki , przepis z Akademii Kulinarnej Whirlpool, gdzie pracowałam. Z moimi nastoletnimi prywatkami kojarzy mi się

Ugotowane pozamiatane
Żeberka keczupowo-miodowe z kaszą owsianą 152

żeberek 2-3 woreczki kaszy owsianej CENOS Marynata: 1/4 szkl oleju rzepakowego 1/3 szkl keczupu pikantnego spora łyżka miodu 2 łyżki sosu sojowego łyżka słodkiej papryki łyżeczka ostrej papryki łyżeczka czosnku granulowanego sól pieprz Żeberka umyć osuszyć i podzielić na niewielkie porcje. Natrzeć solą i pieprzem. Składniki marynaty wymieszać i dokładnie pokryć żeberka. Mięso przełożyć do miski, przykryć folią(...)godziny (w zależności od wielkości kawałków mięsa). Na 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę aby mięso się przyrumieniło. Podawać z kaszą i surówką z kapusty lub ogórkami kiszonymi

Smakołyki Asi
Fałszywy pasztet – wegański pasztet smarowny, z soczewicy 135

się nabiorą. Choć dla nas taki pasztet to nie kara czy wyrzeczenie. Jest po prostu smaczny. Na wiejskim chlebie czy na pszennej grzance. Z piklami , z małosolnym , z kiszonym ogórkiem , czy z żurawiną, czy z konfiturą z czerwonej cebuli. W wersji nie wegańskiej warto dodać do składników 2-3 fileciki anchois – to jeszcze więcej umami , a pieczarki zrumienić na maśle(...)sosu sojowego 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego rozmarynu ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu ½ łyżeczki gałki muszkatołowej ½ łyżeczki mielonego imbiru ½ łyżeczki ostrej wędzonej papryki ½ łyżeczki słodkiej wędzonej papryki 5 łyżek oleju   W OPCJI WEGETARIAŃSKIEJ masło zamiast oleju do smażenia 3-4 fileciki anchois

Karo in the Kitchen