różnych kuchni w formie talerza przystawek, plus jakaś sałatka i mały wtręt na ciepło. Do łapki lampka szampana i bawimy się do białego rana. Zestaw sylwestrowy Tromsø 2014 zawiera: Ostre quesadillas2 płaty tortillikilka pieczarekgarść kukurydzystarty żółty serpapryczka piri piriŻółty ser połączyłam z drobno pokrojoną papryczką piri piri i kukurydza. Pieczarki podsmażyłam na oliwie. Płaty tortilli wysypałam częścią pasty serowej(...)dekoracji), a następnie wymieszałam z masą żółtkową. Wypełniłam nią pozostałe połówki jajek. Całość udekorowałam paseczkami papryki i krążkami jalapeno. Tartinki z tuńczykiem3 kromki chlebatuńczyk w wodziegarść kukurydzy3 ogórki konserwowe1 łyżka majonezu1 łyżka jogurtupieprzTuńczyka i kukurydzę odsączyłam. Połączyłam w misce z drobno pokrojonymi ogórkami konserwowymi. Zrobiłam sos majonezowo- jogurtowy doprawiony pieprzem, którym zalałam tuńczyka. Całość podałam
bastalenaZeszły tydzień znów stał pod znakiem przetworów. Własne ogórki były na tyle duże, by zebrać je i zakonserwować, a cukinia, którą dostałam od Mamy też już wołała o pomstę do nieba i litość nad nią. Nie było jej mało, bo po obraniu i wydrążeniu pestek coś koło 5kg, a i to nie wzięłam całej. Pozostałe dwie leżą i czekają(...)obranej i pozbawionej nasion cukinii 400g obranej cebuli 400g dobrej jakości przecieru pomidorowego ¾ szklanki octu 10% lub jabłkowego 1½ szklanki cukru 2 łyżki soli 1 łyżka słodkiej papryki ½ łyżki ostrej papryki 1 łyżeczka bazylii suszonej (można dodać kilka listków świeżej) ½ łyżeczki suszonego tymianku ½ łyżeczki suszonego oregano Sposób przygotowania w Tefal Companion przy użyciu szatkownicy z tarczą „H”: Cebulę oraz cukinię
Kuchnia w czekoladzieprzedstawiam mały tutorial wykonania podstawowych sushi- maki. SKŁADNIKI na 4 rolki MAKI SUSHI: 250 gram ryżu do sushi Młody imbir Pasta wasabi Sos sojowy Pędy bambusa Wędzony łosoś/ makrela Ogórek świeży Mango awokado 4 arkusze nori- wodorostów Majonez Serek śmietankowy SKŁADNIKI: Zaprawa do ryżu: 7 łyżeczek octu ryżowego 4 łyżeczki cukru Szczypta soli 1. W sushi najważniejszy jest ryz, zatem(...)pasek majonezu lub serka śmietankowego i układamy dowolne składniki. Możemy też posmarować chrzanem wasabi 8. Zwijamy suhi - zaczynajac od końca, bliżej którego są ułożone składniki 9. Powstały rulon kroimy ostrym nożem na kawałki około 2 cm 10. Sushi jemy pałeczkami lub rękoma. Na wierzch układamy imbir i powstałe kawałki maczamy w sosie sojowym lub/i wasabi
Tradycyjna Kuchniamajerankiem, po czym zagnieść. Miskę przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki. Warzywa umyć. Z papryk wykroić gniazda nasienne. Cebule pokroić w drobną kostkę, pomidorki przekroić na pół, ogórek i papryki pokroić w kostkę. Wsypać wszystko do miski, skropić cytryną i oliwą, doprawić solą i pieprzem, po czym delikatnie wymieszać. Jogurt naturalny wymieszać z majonezem i przeciśniętymi przez praskę ząbkami(...)można je posypać przyprawą do grilla. Nada mu to dodatkowego aromatu. Samej salsy warzywnej jest więcej niż potrzeba, ale można ją wykorzystać do innej potrawy. Mięso powinno się kroić ostrym nożem, bo w przeciwnym razie może się "porwać", co nie wygląda ładnie w tortilli
Passions hobbies lifemięsa mielonego wołowego 2 ząbki czosnku 1 czerwona cebula 1 czerwona papryka 1 łyżeczka wędzonej papryki mielonej 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (można dodać mniej jeśli nie lubimy ostrego - no ale w końcu to jest chili ;)) 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka cukru HAMBURGERY 400 g wołowiny mielonej 1/2 dużej cebuli 2 łyżki sosu Worcester 2 łyżeczki(...)prażoną cebulkę i formujemy 4 burgery. Obsmażamy na patelni z każdej strony. Bułki smarujemy majonezem i musztardą. Na spodzie układamy mięso i kładziemy na nim ser. Na to wykładamy ogórki konserwowe w plasterkach. Następnie wykładamy nasze chili con carne. Przykrywamy drugą połówką bułki posmarowaną majonezem i musztardą. Smacznego
Moje-pitraszeniemieście”, ale tym razem nabraliśmy ochoty na falafele z bobem. Wyszły pyszne. Kotleciki nie są suche. Dodatkowo smak podkręcają dwa sosy – łagodny z dodatkiem sezamu i ostry sambal oelek. SKŁADNIKI (porcja na 6-8 osób) Falafele: 500 gram ciecierzycy 300 gram bobu 5 ząbków czosnku 1 duża biała cebula 3 łyżeczki kuminu 2 łyżeczki kurkumy 3 łyżeczki kozieradki(...)cytryny, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną mięte i pastę z sezamu. Falafele smażymy z obydwu stron na rumiano. Odsączamy na papierowych ręcznikach. Podajemy z warzywami (pomidory, ogórek, cebula, sałata), plackami tortilli, sosem jogurtowym i sambal oelek
OstryKęsmieście”, ale tym razem nabraliśmy ochoty na falafele z bobem. Wyszły pyszne. Kotleciki nie są suche. Dodatkowo smak podkręcają dwa sosy – łagodny z dodatkiem sezamu i ostry sambal oelek. SKŁADNIKI (porcja na 6-8 osób) Falafele: 500 gram ciecierzycy 300 gram bobu 5 ząbków czosnku 1 duża biała cebula 3 łyżeczki kuminu 2 łyżeczki kurkumy 3 łyżeczki kozieradki(...)cytryny, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną mięte i pastę z sezamu. Falafele smażymy z obydwu stron na rumiano. Odsączamy na papierowych ręcznikach. Podajemy z warzywami (pomidory, ogórek, cebula, sałata), plackami tortilli, sosem jogurtowym i sambal oelek
OstryKęsdrobno posiekana 1 mała marchewka, starta na małych oczkach 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 czerstwa bułka namoczona w mleku, odsączona 1 jajko 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki sól, świeżo mielony pieprz mąka do obtaczania pulpecików Dodatkowo: 2 ząbki czosnku w łupinkach 2 suszone grzybki 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 2 łyżeczki musztardy 1/2 łyżeczki mąki(...)wrzenia i gotujemy przez 7 minut na najwyższym ogniu. Zdejmujemy z ognia. Doprawiamy solą i pieprzem, z powrotem umieszczamy w nim pulpeciki. Podajemy z ugniatanymi ziemniaczkami i ogórkiem kiszonym. Smacznego
My Culinary Artnaszego wysiłku wyszedł zniewalająco smakowity. Gulasz najczęściej jest przygotowywany z łopatki wieprzowej. Najważniejszym składnikiem w gulaszu jest papryka w proszku w dość sporej ilości, aby potrawa utrzymana była w ostrym smaku. Następnym ważnym składnikiem jest cebula większa ilość dodana tworzy naturalny sos. Węgrzy zazwyczaj podają ją z lanymi kluskami, wtedy danie jest wydajne i bardziej treściwe. Składniki: Gulasz(...)ciasto cienką strużką. Po chwili mieszamy i po minucie od wypłynięcia na powierzchnię, wyławiamy łyżką cedzakową. Gulasz podawać gorący z kluseczkami. Najlepiej smakuje do gulaszu pokrojone pomidory i kiszone ogórki. Smacznego. Podoba Ci się Ten przepis? Pokaż go innym i kliknij ,,Udostępnij” i ,, Lubię
Smaczne Potrawyjest najwięcej witamin oraz cennego błonnika, dlatego tylko dobrze umyj jabłka i pokrój je na ćwiartki. ***Do każdego koktajlu po zblendowaniu, możecie dodać pół łyżeczki nasion chia. ****Jeżeli preferujesz ostre smaki, dodaj świeżej papryczki chilli aby jeszcze bardziej podkręcić metabolizm. ***** Jeżeli mimo poniższy przepisów nie możesz się przekonać do potężnej dawki witamin zacznij od witaminowych shot(...)cytryna - plasterek ok 1cm Banana umyj i obierz ze skórki. Cytrynę obierz ze skórki. Wszystko zblenduj. 4. Świeży - Gaszący pragnienie jarmuż + mięta + limonka + zielony ogórek Polecam go zwłaszcza latem, z kostkami lodu. garść liści jarmużu ogórek - 1 szt limonka - pół średniej wielkości świeża mięta- kilka listków Wszystkie składniki dokładnie umyj. Ogórka nie obieraj ze skórki
Wylizany Rondelprzypraw: kurkuma, kardamon,cynamon, liść laurowy, kilka goździków, czarna suszona cytryna, kolendra - z proporcjami pewnie trzeba potrenować . Można też dodać odrobinę szafranu ) 2-3 łyżki stołowe rodzynek 1/2 ostrej papryki 2-3 łyżki stołowe oleju (nie oliwy) migdały bez skórki w płatkach lub w połówkach (w polskich warunkach chyba bardziej dostępne w płatkach, w arabskich - te w połówkach(...)pokrywę. Ryż przekładamy np. na dużą tacę czy półmisek, wykładamy nań począstkowanego kurczaka i posypujemy sowicie migdałami. Z kepsą świetnie komponuje się jogurt naturalny i sałatka z pomidorów i ogórków skropiona sowicie cytryną i mniej sowicie oliwą, doprawiona solą i pieprzem. Potrawa najlepiej smakuje tak: na ryż kawałek kurczaka, na to trochę jogurtu, na to trochę sałatki
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapyszne i pełne aromatów. Pieprz czarny zmieliłam w młynku i dodałam do obydwu tych potraw, a poza tym do twarożku z rzodkiewkami, jako dodatek smakowy na kanapki do pomidora, ogórka, do zup warzywnych, bardzo intensywny smak i zapach, nadaje daniu głębi i aromatu. Przyprawy przypadły mi do gustu, są bardzo fajne i smaczne, na pewno jeszcze je kupię. Dziękuje. Ewelina(...)wpływ na smak w jakimś stopniu jest. Magda :Pieprz czarny ziarnisty - sałatka wiosenna z jajkiem, doprawiłam całą sałatkę, pieprz wyrazisty w smaku, dobrze wysuszony, w smaku dosyć ostry. Sałatka nabrała ostrości i smak sezonowych warzyw został mocno podkreślony. Jestem zadowolona z tej przyprawy.Zioła prowansalskie - kanapka caprese, po otwarciu bardzo długo pachnie, zapach się nie zatraca. Podkreśliły smak pomidorów
Magiczne Życie MartyLatem lubię wybrać się na piknik nad Odrę, albo nawet na własny balkon, jeśli nie mam zbyt dużo czasu. Robię wtedy coś pysznego do jedzenia, najlepiej
Quinoa Raz!