ogorki na ostro - 1508 przepisów (strona:77/101)

Chłodnik truskawkowy czyli Zupowy Wtorek odc 94 178

Lubicie chłodniki? Ja przyznam szczerze, że takim buraczkowym nie wzgardzę w upalny dzień, podobnie ogórkowym z dużą ilością koperku. A robiliście kiedyś chłodnik z truskawek? Ja

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sałatka z pieczoną kaczką i cytrynową nutą. Jak do sałatki to tylko oliwa z pestek dyni. 134

trafiła się upieczona przez Teściową pierś z kaczki. Składniki wypieczona pierś kaczki 2-3 garście mixu sałat z rukolą 1 pomidor malinowy 1/4 papryki żółtej 1/4 papryki czerwonej 2 ogórki gruntowe kilka piór cebuli czerwonej garść pestek słonecznika szczypta pieprzu cytrynowego 2-3 łyżki oliwy zz pestek dyni szczypta soli szczypta ziół prowansalskich lub samej bazylii suszonej Przygotowanie: Pierś(...)pieprzem cytrynowym, a na koniec oprószona prażonymi pestkami słonecznika. Dla mnie i Maksia bomba. Orzechowa nuta oliwy podbiła delikatny smak kaczki oraz fajnie połączyła się z pestkami i ostrym smakiem rukoli. Pieprz cytrynowy zrobił resztę i sprawił, że całość nie była mdła. Oliwa z pestek dyni to naprawdę boska sprawa do sałatek, przynajmniej dla mnie i innych osób, którym winegrety

Kuchnia po mojemu
5 pomysłów: Jak zamarynować tofu? 284

dodać mieszankę ziół prowansalskich sól i pieprz  Przygotowanie: Tofu kroimy na mniejsze części  - 3-4 cm plastry.  Wrzucamy je do miski, dodajemy oliwę i wodę po ogórkach, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła  i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy.  Całość odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.  Zastosowanie: Doskonale nadaję się do sałatek, dań łagodnych(...)Wrzucamy je do miski, dodajemy oliwę i sos sojowy, papryki oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy.  Całość odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.  Zastosowanie: Dla fanów ostrych potraw i kuchni meksykańskiej. 5. Tofu w stylu mięsnym  Potrzebujemy: 1 kostkę tofu 4-5 łyżki sosu teriyaki  łyżkę sproszkowanej wędzonej czerwonej papryki   1 ząbek czosnku pieprz

Bananowe Pole
Placek po węgiersku 1019

Następnie całość zalewam wodą (może być bulion) do wysokości mięsa dodaję ziele oraz liść i zagotowuję. Do gotującego się mięsa wrzucam kolejno (za każdym razem mieszając) pokrojone w plasterki ogórki, pieczarki, poszatkowaną papryczkę chilli oraz pokrojoną paprykę i poszatkowaną pietruszkę. Całość gotuję na wolnym ogniu aż do miękkości mięsa i zredukowaniu sosu (ok 30 minut). Doprawiam solą i pieprzem(...)jego połowę nakładam gulaszu i składam placek wpół. Na górę kładę łyżeczkę śmietany i listek pietruszki. Rada: Śmietanę warto dołożyć by złagodzić pikantność gdyby placek po węgiersku wyszedł za ostry :) Raz w tygodniu każdy powinien zjeść coś pikantniejszego aby wszystkie podzespoły :) w organizmie działały prawidłowo

Mechanik w kuchni
KURCZAK ZAPIEKANY NA RYZU 125

szklanki ryżu brązowego 1 l wody 6 łyżek keczupu łagodnego lub pikantnego lub 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 listki laurowe 1 łyżka majeranku 1 łyżka słodkiej papryki 1/4 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka soli 1 łyżka masła 3 duże zabki czosnku   Każdą ćwiartkę kurczaka podzielić na dwa kawałki (udko i podudzie). Następnie mięso oprószyć słodką papryką, majerankiem i czosnkiem(...)Wszystko zalać zalewą, zalewa może być zimna lub letnia. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i zapiekać ok 90 min.. Naczynia nie przykrywamy :). Podajemy np. z ogórkiem kiszonym. SMACZNEGO

Mała w garnku miesza
Jesienne ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką 137

miesięcy. Łapię się na tym, że nie nadążam z obowiązkami. Nawet od pewnego czasu zaczęłam żyć z terminarzem w rękach i aplikacją na pulpicie komputera, która cyfrowymi karteczkami w ostrych kolorach przypomina mi, co danego dnia zaplanowałam. Bez planu nie ujadę już. I zastanawiam się jak to się dzieję, że brakuje mi czasu. Czyżbym naprawdę aż tyle więcej obowiązków miała(...)ruszam się, bo Samosie u mnie nie mieszka i nie zrobi tego za mnie... Sezon na śliwki przeleciał mi jakoś koło nosa. Jeszcze czas, mówiłam sobie. Najpierw ogórki, papryka, pomidory... I kończą się śliwki, a ja nie zdążyłam z większymi zapasami. Zdążyłam jednak upiec kilka razy pyszne drożdżowe ciasto. (No i kilka słoiczków powideł, które pokażę Wam niebawem. Może

Codzienna kuchnia niecodzienna
TATAR Z KATOBLEFASA – WIEDŹMIN 234

, cebula, grzybki marynowane, musztarda, kapary, a w burżujskich okolicznościach nawet oliwa truflowa, którą można dodać na etapie mieszania lub polać nią gotową potrawę. U nas zazwyczaj królują właśnie ogórki, cebula i musztarda francuska, które każdy dodaje sobie już na talerzu i samodzielnie miesza z mięsem. Dodatki można zmieszać z mięsem już wcześniej, ale wg nas wołowina zdąży(...)czasu (bólu rąk także). Mięso przed obróbką powinno być dobrze schłodzone i umyte. Przy krojeniu pamiętajcie, że wołowinę należy kroić W POPRZEK włókien, nigdy wzdłuż. Do krojenia używajcie bardzo ostrego noża. Kawał mięsa oczyszczamy z wszelakich błonek. Najpierw kroimy nasz kawałek na plastry, później na paski i malutkie kawałki. Na końcu siekamy całość do uzyskania bardzo drobnej konsystencji. 2 . WODA

Nerds Kitchen
Gulasz z żołądków drobiowych 209

uczta tylko dla mnie. składniki: 600 g żołądków, u mnie z kurczaka 1 duża cebula 3/4 l wody 2 marchewki 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki sól,pieprz ostra papryka garść posiekanej natki pietruszki 2 łyżki mąki pszennej Żołądki dokładnie oczyścić i pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Pokrojoną cebulę przełożyć do garnka. Wlać(...)należy dolać wody. Mąkę wymieszać z odrobiną wody i zagęścić sos. Doprawić do smaku jeśli jeszcze potrzeba i dodac posiekana natkę pietruszki. Gotowy gulasz podałam z kaszą jęczmienną i ogórkiem kiszonym

Monia miesza i gotuje
Salatka z mlodych ziemniakow, z malosolnym i szczypiorkiem 176

Faza sałatkowa trwa! Najbardziej lubię wrócić z pracy do domu i zamiast obiadu pożreć miskę sałatki! Ostatnio kolega z pracy przyniósł na śniadanie sałatkę 

Dzieje kuchennej Wiewióry
KEBAB Z SALSĄ Z BAKŁAŻANÓW I CZERWONEJ FASOLI 132

orientalnej. Jest to zwłaszcza danie kuchni tureckiej. Dziś proponuję moją wariację z salsą z bakłażana,nutką curry,imbiru i kurkumy. Składniki mięso: piersi z indyka/kurczaka curry kurkuma imbir czosnek ostra czerwona papryka pieprz,sól oregano oliwa Salsa z bakłażana: 1 szt.bakłażanu 1/2 małej cukini puszka czerwonej fasoli czerwona świeża papryka 1 szt.cebuli pasta pomidorowa czosnek sól,pieprz oliwa Składniki(...)około godzinę do lodówki. Podsmażyłam je na oliwie na patelni. Ugotowałam ryż z dodatkiem kurkumy. Gdy ryż się gotował, przygotowałam sos. Do miseczki wlałam jogurt. Dodałam pokrojone,obrane kiszone ogórki,ząbki czosnku, fetę i świeży koperek. Wszystko zmiksowałam. Podawałam ryż z usmażonym indykiem i salsą. Polałam sosem i pyszne danie gotowe. Smacznego

potrawyregionalne
Swojski smalczyk ze skwarkami 197

czosnek 1 główka -papryka chilli 3-4 szt. lub zwykła 1 szt. -sól morska -pieprz czarny -pieprz ziołowy białowieski (mieszanka przypraw:gorczyca, majeranek, kminek, kolendra, lubczyk,   papryka ostra i słodka, jałowiec) WYKONANIE Słoninę kroimy w kostkę. Wkładamy do garnka najlepiej z grubym dnem i wytapiamy z niej tłuszcz do pojawienia się lekko brązowiejących skwarek. Ważne aby nie były(...)cebulka aby nie opadły na dno. Gdy smalczyk zacznie zastygać wkładamy do lodówki. PS. Jest to znakomita sprawa na przekąskę lub zakąskę do dobrej wódeczki. Do tego kiszony ogórek kawałek cebuli i nie ma nic lepszego :) SMACZNEGO

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Wieprzowina w piwie z glazurowaną marchewką 124

Składniki 1 kg schabu b/k cebula butelka jasnego piwa sól, pieprz ostra, słodka, wędzona papryka estragon, lubczyk, rozmaryn, tymianek 3-4 ząbki czosnku 2-4 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego  2-3 średnie marchewki łyżka miodu ok 100 ml bulionu lub wody Przygotowanie Mięso opłukać i porządnie wysuszyć. Pokroić w kostkę i przyprawić ( tak na oko i według(...)Wlać miód, a następnie zalać odrobiną bulionu lub wody. Trzymać na ogniu, aż płyn odparuje (ale jej nie rozgotować) Połączyć z miękkim mięsem, podać z tłuczonymi ziemniakami i kiszonym ogórkiem.. Smacznego

Gaździnka warzy
Pasztet cielęcy 200

grzyby, np. podgrzybki 1 większa cebula 30 dag wątróbki cielęcej 10 dag słoniny 5 jajek 2 czerstwe kajzerki 2 liście laurowe + 3 ziela angielskie sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka ostra, majeranek Przygotowanie pasztetu: mięso płuczemy i razem z boczkiem kroimy w kostkę, zalewamy 2 szklankami zimnej wody, dodajemy namoczone i odciśnięte grzyby, pokrojoną w kostkę cebulę, liście i ziele, doprawiamy(...)formy, zrobić na wierzchu wzorek widelcem (opcjonalnie) i piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180C. smacznego:) podaję go z chrzanem lub ćwikłą i marynowanymi warzywami, np. ogórkami czy papryką. Przepis na pasztet lekko zmodyfikowany pochodzi z Wielkiej Encyklopedii Kuchni Polskiej

Zasmakuj Kuchni
Letnia sałatka z grillowanym łososiem 290

działki moich rodziców mamy 10 minut spacerkiem więc w każdy weekend jeśli pogoda pozwoli możemy wybrać się na grillowanie :) Tym razem przygotowałam letnią, orzeźwiającą sałatkę z grillowanym, przyprawionym na ostro łososiem. Danie było idealne na upał. Wszystkie pyszne składniki były bardzo soczyste więc sałatka nie potrzebowała nawet dressingu. Wystarczyło towarzystwo soku z limonki. Ahh gdyby tylko dania jedzone w domu(...)łyżeczki czarnego mielonego pieprzu 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 0/5 łyżeczki cayenne 0/5 łyżeczki pikantnej papryki wędzonej 0/5 łyżeczki kminu rzymskiego kilka kropel tabasco 200 g młodego szpinaku zielony ogórek gruntowy dojrzałe avocado kilka truskawek garść poziomek pół żółtego melona ćwiartki limonki Przyprawy ucieramy w moździerzu po czym mieszamy z reszą składników na marynatę. Nacieramy łososia a następnie grillujemy

Mienta blog