ogorki na ostro - 1508 przepisów (strona:70/101)

SEROWO-ZIOLOWE NUGGETSY Z INDYKA 168

mięciutkie, delikatne - normalnie dzieci będą zachwycone - dorośli zresztą również :) No i ta chrupiąca panierka... Najczęściej naggetsy podajemy z dipami majonezowymi lub ketchupem. Ja najbardziej lubię z sałatką ze świeżego ogórka, pomidora oraz papryki. No i koniecznie podaję serek do 'maziania' w nim kotlecików przed zjedzeniem :) Z tej ilości mięsa zrobimy dużo chrupiących nuggetsów. Korzystajcie z przepisu, pięknie polecam! K.K. SKŁADNIKI(...)rukolą Apetina (jeśli ktoś chce to może dodać nawet 2 opakowania - będą jeszcze lepsze) 2 jajka 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki kwaśnej śmietany  1 łyżka musztardy (ostrej lub łagodnej ) sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku panierka: około 2 łyżki mąki kukurydzianej bułka tarta + około szczypta kurkumy 1 łyżeczka cukru Mąkę kukurydzianą mieszam

Moja Książka Kucharska
Wegańska pasta a’la tatar 144

warto mieć otwarty umysł i poszukiwać nowych rozwiązań.  Jeżeli postanowisz przyrządzić sobie poniższą pastę w domu i spróbujesz, szybko zrozumiesz skąd ta nazwa. W smaku jest zdecydowanie wytrawna – ostry wyrazisty smak pikli miesza się z subtelną słodyczą suszonych pomidorów. Dla mnie idealna na kanapkę w towarzystwie innych warzyw, ale równie dobrze smakuje wyjadana prosto ze słoika. Uwaga! Pasta koniecznie(...)szklanki orzechów włoskich 4 wafle ryżowe (40 g) 2 suszone pomidory 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki pikantnej musztardy 2 łyżki posiekanych korniszonów  1 łyżka soku z ogórków 2 łyżki kaparów 1 mała czerwona cebula, drobno posiekana sól i pieprz do smaku Do blendera lub malaksera wrzuć orzechy i zmiksuj je na w miarę jednolity proszek. Następnie dodaj

Roślinna - blog wegański
Bitki wieprzowe zapiekane z jabłkami w garnku rzymskim 131

rozklepać na większe kotlety. Mąkę wymieszać z bułką tartą 1:1 dodać łyżeczkę soli , pieprz, majeranek i miętę po szczypcie. Panierować bitki i smażyć z obu stron na ostrym ogniu do zrumienienia. Jabłka pokroić na plastry, w garnku rzymskim ułożyć na przemian jabłka i mięso. Podlać ok pół szkl wody. Przykryć. Wstawić do zimnego piekarnika, ustawić temp(...)zmniejszyć do 200 st i piec 30 min. Po tym czasie pokrywę zdjąć i przyrumienić przez kolejne ok 15 min. Podawać z kaszą gryczaną ugotowaną na sypko. Można dodać ogórek kiszony

Gotowanie jest łatwe
Sałatka z czarnym ryżem 170

Ostatnimi czasy mam coraz większą ochotę na zupy i sałatki ( a do tej pory jak wiecie na śniadanie , obiad i kolację mogłam jeść słodkości ;) ). Dziś ma

Ostra na Słodko
Wielka księga słoików 137

inna od pozostałych, że dotyczy głównie marynowania, więc wspaniale się z nimi uzupełnia. Znajdziecie w niej ponad 250 przepisów na przetwory z warzyw, owoców, sosy, czatneje i relisze. O ogórkach konserwowych i marynowanej cukinii nie trzeba nikomu wspominać, ale już marynowane w przyprawach korzennych buraki, pikantna fasolka szparagowa, jałowcowa cebula w ginie, grzyby z fenkułem sprawiają, że przynajmniej(...)sobie spiżarnię pełną marynowanych czereśni, gruszek z rozmarynem i wanilią, pikantnych brzoskwiń czy pieprznych truskawek w occie balsamicznym. Albo chilli z brzoskwiniami i pieczoną słodką papryką, salsę pomidorową z ostrą papryką i pomarańczami, paprykowy barbecue z kawą. Wyobraźcie sobie morelowy czatnej z daktylami i rodzynkami albo ten z pomarańczy, daktyli i cebuli. Albo ten z mango i bananów.A jeśli

GRUBY WAŁEK
Sushi poradnik krok po kroku 179

krabowemarynowana tykwaawokadozielony ogórekstrzępiasta sałata (np. fryzyjska)majonezmascarponechrzan wasabi (polecam w proszku)sezam czarny i białyPrzygotowanie:Wszystkie składniki powinny być pokrojone w słupki (łosoś może pozostać w mniejszych płatach). Ogórki należy oczyścić z wodnistego miąższu i pokroić razem ze skórą. Awokado należy obrać, wyjąć pestkę i pokroić. Chrzan sproszkowany wymieszać z niewielką ilością wody tak, aby był(...)środku ryżu.6. Brzeg nori (bez ryżu) smarujemy wasabi.7. Zawijamy ciasno od siebie, zaczynając od strony z ryżem.8. Uformowany rulon dociskamy matą, formując lekko kanciasty kształt.9. Kroimy ostrym nożem na plasterki (maki) o długości ok. 1 — 1.5 cm. Maki powinny mieć taką wielkość, aby można było je zjeść w całości.UramakiUramaki to inaczej obrócone ryżem

Food Square
Kurczak po cygańsku 141

cebuli 1 marchewka (surowa lub z rosołu) 1 pietruszka (surowa lub z rosołu) pół selera (surowego lub z rosołu) kilka różyczek kalafiora sól pieprz czerwona papryka słodka czerwona papryka ostra czosnek granulowany (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Udka umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami i zostawić w lodówce na kilka godzin, najlepiej na noc. Następnie udka włożyć do naczynia żaroodpornego. Marchewkę, pietruszkę pokroić(...)plasterki. Warzywa wyłożyć na udka. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około godziny w 180 stopniach, aż udka będą miękkie. Podawać np. z kaszą jęczmienną i dowolną sałatką z ogórków. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Tortilla wegetariańska z pastą z czerwonej fasoli 267

swojemu zrobiłam ;)Składniki na pastę:1 puszka czerwonej fasoli,1 duża cebula,5 ząbków czosnku,200 ml przecieru pomidorowego (lub soku),3 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich,5 łyżek oliwy,ostra papryka mielona, sól - do smaku.Cebulę pokroić w piórka, a czosnek w kostkę i wszystko lekko podsmażyć na oliwie.  Dodać odsączoną i przepłukaną fasolę, przesmażyć krótko. Wlać przecier pomidorowy(...)blenderze na gładką masę. Spróbować i ewentualnie doprawić :)Kiedy pasta jest gotowa, a placki upieczone, bierzemy się za zawijanie tortilli. Oto moje składniki:sałata lodowa, pomidor, ogórek świeży, czerwona cebulaNa placku rozsmarowujemy pastę fasolową, a następnie układamy składniki nadzienia - według smaku i gustu. Na składniki nakładamy sos czosnkowy.Placek z nadzieniem najpierw zakładamy na dole, żeby utworzyć kieszonkę. Mamy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Placki z dyni w towarzystwie twarożku z nerkowców czyli O tym jak rośliny zmieniały bieg historii 157

Dynia.  Ach jak ja lubię to warzywo!  I pomyśleć, że trafiło do Europy dopiero 50 lat po odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba!  Inkowie

Dzieje kuchennej Wiewióry
pieczony dorsz atlantycki na obiad... 184

Składniki: filet z dorsza 2 sztuki duże, olej rzepakowy 4 łyżki, przyprawa do ryb 1 opakowanie, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, ziemniaki ugotowane 1/2 kg, surówka - ile potrzeba, natka pietruszki 1/2 pęczka każdy filet natrzeć olejem rzepakowym, natrzeć przyprawami i odstawić do lodówki na 30 minut w urządzeniu do pieczenia Philips Airfryer na 180 C piec około 25-35 minut(...)termoobiegu w minimalnej ilości tłuszczu, w piekarniku też można upiec na termoobiegu w 200 C podać z ugotowanymi, tłuczonymi ziemniakami z natką pietruszki, surówką np. kiszona kapusta i ogórek zielony dorsz jest bardzo soczysty, aromatyczny i smakuje na ciepło i na zimno............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Potrawy na Sylwestra 213

pesto Carpaccio z pieczarek Papryka faszerowana pieczarkami Papryka faszerowana fetą Pomidorki faszerowane pastą z tuńczyka Roladki z pieczonej papryki Konfitura z czerwonej cebuli Pieczarki faszerowane płatkami owsianymi na ostro Pikantne pieczarki w mleku kokosowym Tartaletki z pieczarkami i jajkiem przepiórczym Tartletki z pomidorami i mozzarellą Tarta z pieczarkami Jajka faszerowane pieczarkami Jajka faszerowane suszonymi pomidorami Pikantny dip marchewkowy Pieczone pierożki(...)Mozzarella z kiwi Skandynawska sałatka z buraczków i jabłka Pasta z buraczków Pieczone buraczki Sałatka z selera konserwowanego Mięsne: Mięso mielone na łódeczkach z sałaty Sałatka z indyka na ogórku Sałatka Olivier Szybkie paszteciki z mięsa rosołowego Chrupiąca sałatka z black pudding Szaszłyki wieprzowe po tajsku   Kebab drobiowy Lahmacun Dolma - papryka faszerowana Strogonow z wieprzowiny Kotlet schabowy "Cygan" Roladki

Codzienne Gotowanie
SUSHI 137

wyboru: łosoś wędzony, tuńczyk, awokado, surimi,  sezam biały lub czarny, ogórek, marynowana rzodkiew Ja często przyrządzam sushi dodając wędzonego łososia,  krewetki,  awokado,  marynowaną rzodkiew, ogórka,  paprykę,  paluszki krabowe - surimi,  W zależności od natchnienia i zapasów w lodówce składniki często się różnią i zmieniają. Oczywiście nigdy nie zabraknie nori - prasowanych morskich glonów(...)listewek lub cienkich bambusowych patyczków. Ważny jest również chrzan japoński czyli  wasabi. Dostępny jest w tubkach z gotową pastą lub w słoikach jako proszek do zalania wrzątkiem. Niezwykle ostra esencja o zielonym kolorze. Kolej na imbir marynowany. Tarty, krojony w cieniutkie plasterki lub w słupki. Surowy lub marynowany wzbogaca smak sushi.  S os sojowy jest potrzebny

potrawyregionalne
Goście, goście – kulki serowe 353

odwiedzających należy ich czymś nakarmić. Jedzeniem najlepiej, ale nie tym, które my spożywamy w okresach zapaści umysłowej, bo nie każdy jest chętny na konsumpcję płatków kukurydzianych z nutellą i ogórkiem konserwowym. Proponujemy wam kulki serowe. Smaczne, ładne i szybkie do zrobienia. Potrzebujemy kilku składników, pół godziny roboty i możemy z mściwą satysfakcją patrzeć jak gości szlag trafia z zazdrości. Więc(...)kulki łyżeczka jogurtu pieprz mała, drobno posiekana czerwona cebula 3 łyżki posiekanego koperku ½ łyżeczki oregano 2 pęczki szczypiorku ¾ szklanki białego sezamu uprażonego na patelni łyżka słodkiej, mielonej papryki ½ łyżeczki ostrej papryki szklanka zmielonych orzechów Do miseczki wkładamy ser i rozdrabniamy widelcem na gęstą masę. Nie robimy tego blenderem, bo nam wyjdzie trudna do uformowania ciapa. Dodajemy łyżkę jogurtu, koperek, cebulę

ladykitchen
Falafel 150

ciecierzycy ugotowanej/z puszki - 1 mała cebula - 2 ząbki czosnku - garść pietruszki - garść kolendry - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 5 łyżek mąki - sól, pieprz czarny, ziołowy do smaku, papryka słodka, ostra - olej do głębokiego smażenia Ciecierzycę, czosnek, cebulę, pietruszkę i kolendrę zblenduj na gładką masę. Dodaj przyprawy, mąkę i proszek do pieczenia, wszystko dokładnie wymieszaj. W rękach zroluj kulki, niewielkie, wtedy(...)wrzuć kilka kulek, tak żeby mieć swobodę ich obrócenia. Smaż ok. 4 minut, raz obracając kulki w trakcie. Podawaj w picie lub nie, z sałatą i sosem jogurtowym, ogórkiem lub pomidorem

Corner With Recipes