Lidlu) 2 pomidory ogórek (świeży, kiszony) czerwona cebula lub cukrowa sałata ( miałam lodową) ketchup, majonez, sos barbecue Na mielone jakie przygotowałam wcześniej potrzebujemy: 0,5kg mięsa mielonego ( ja miałam mieszankę z indyka i szynki wieprzowej) 1 kajzerka 1 jajko garść grzybów suszonych, namoczonych cebula 1 ząbek czosnku natka pietruszki S&P, cząber, majeranek, tymianek, papryka ostra i słodka Zaczynamy(...)zrobią się kruche. Wyciągamy z piekarnika i układamy wedle upodobań. Sałata, kotlet ( jeżeli są dość grube to pół, dlatego napisałam 3 szt, ale jak kto lubi), ser, sos, pomidor, ogórki itd. Smacznego
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/lubię zajadać się nią z waflami ryżowymi/kukurydzianymi i ogórkiem lub pomidorem. 800g mięsa z ćwiartek z kurczaka (już obranego, bez kości; około 3 duże ćwiartki) 1 puszka marchewki z groszkiem 3 łyżeczki soli 1 łyżeczka suszonego czosnku 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 słodkiej papryki w proszku 1/2 ostrej papryki w proszku 4 łyżki żelatyny (płaskie) 1 szklanka wody Dodatkowo
Di gotujekawałki 1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki 1 zielony ogórek, pokrojony w plasterki 2 pomidory dojrzałe,pokrojone w grubą kostkę 1 - 2 ząbki czosnku, posiekane łyżka posiekanej natki pietruszki do doprawienia: sok z 1/2 cytryny ok 50 ml oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku płatki ostrej papryki Przygotowanie Wszystkie składniki włożyć do miski odpowiedniej wielkości
Stare Garynią plasuje się pomidor, sałata, kapusta, cukinia i ogórek. Polecam zatem tę pyszną zupę cebulową. Składniki: 4 duże cebule 4 łyżki oleju tymianek 1 liść laurowy 1 litr bulionu warzywnego 100 g białego wina półłwytrawnego sól i pieprz do maku 4 kromki bułki wrocławskiej 4 plastry ostrego sera żółtego Sposób przygotowania : Cebulę smażymy na oleju, dodajemy
Gosia gotujepodczas diety ale jest również idealnym napojem do ostrego obiadu :) nie koniecznie musi być to kebab hihi. Jest bardzo prosty w wykonaniu i bardzo smaczny więc co tutaj dużo mówić. Pijmy koktajle, są smaczne i zdrowe! Składniki: 200 ml jogurtu naturalnego 50 ml wody 1 duży ogórek albo 3 gruntowe 10 listków świeżej mięty sól i pieprz
Niezły Młynekbuły z dodatkami :) Oczywiście, jeżeli akurat planujecie grillowanie, burgery z grilla są, moim zdaniem, najlepsze. Warto je zrobić. Polecam!składniki (10 burgerów) 1 kg wołowiny (użyłam łopatki)4 łyżki ostrej musztardy z Dijon3 cebule2 jajkaświeżo mielony czarny pieprzsólpapryczka chili - opcjonalnie (ja dodałam zielony marynowany pieprz)masło klarowane do smażenia lub olejdo podania10 bułek hamburgerowych (np z tego przepisu(...)patelni której można używać w piekarniku, burgerów nie ma potrzeby przekładać na blaszkę.Spodnią połowę bułki posmarować musztardą, położyć liść sałaty, plasterek boczku, kotlet wołowy, boczek, plaster pomidora, ogórek i cebulę. Przykryć wierzchem bułki. Można spiąć drewnianym patyczkiem do szaszłyków, podawać z dowolnym sosem majonezowym, jogurtowym lub keczupem. Smacznego
Stare Garymieszany ryż. Jest to po prostu miska ryżu podana z różnymi dodatkami warzywnymi, mięsem i jajkiem, a w wersji wegeteriańskiej z tofu, do tego sos przygotowanym na bazie ostrej pasty - gochujang. Danie wymaga trochę czasu i uwagi, na pewno nie przygotujesz go na szybko. Składa się z wielu komponentów, jak puzzle. Każdy dodatek wymaga odmiennego potraktowana i różnych(...)czekał w cieple na resztę składników ogórka przeciąć na pół, miękki miąższ z pestkami usunąć przy pomocy łyżeczki. Ogórka pokroić w drobną kostkę. 2 łyżki gorącej wody wymieszać z 1 łyżką cukru/miodu, dodać 1 łyżkę octu jabłkoweo i szczyptę soli. Ogórki wymieszać z dressingiem i odstawić, by przeszły smakiem szpinak lub roszponkę umyć, odwirować w suszarce. Jeśli używasz
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przygotowanych na wytrawnie (na każdym ułóżcie np. pomidorki, kapary, talarki ogórka kiszonego, żółty ser, ser pleśniowy z cebulką) lub na słodko smarując kwadraciki dżemem, twarogiem, posypując cukrem z dodatkiem rodzynek lub tartych orzechów. Do woli Smacznego Składniki: 6 parówek z szynki opakowanie ciasta francuskiego 6 plasterków żółtego sera suszona ostra papryka Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 C bez termoobiegu. Ciasto
Zasmakuj Kuchnikeczup, koncentrat oraz pozostały olej. Dodajemy przyprawy: słodką i ostrą paprykę oraz mielone ziele. Mieszamy i przyprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem. Gdyby całość była zbyt sucha możemy dodać dodatkową porcję oleju lub keczupu. Gotowy paprykarz studzimy i wyjmujemy liście laurowe. Podajemy z pieczywem. Jest bardzo dobry z konserwowymi ogórkami. Post Domowy paprykarz szczeciński pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakukażdej restauracji i ulicznej budce serwującej jedzenie. Składniki na 4 porcje:4 duże tortille500 g mielonego mięsa100 g ryżucebula1 ząbek czosnku1/2 łyżeczki kuminu1/2 łyżeczki nasion kolendry1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszkusól, pieprzoliwaGuacamole:1 dojrzałe awokado1/2 czerwonej cebuli1 ząbek czosnkuprzyprawy: kumin i kolendra zmielone w moździerzusól, pieprzsok z limonkiSalsa z kukurydzą:1/2 puszki kukurydzy5 pomidorków koktajlowych1/2 ogórka1/2 czerwonej cebuli1/2 czerwonej(...)przyprawy: utarte w moździerzu kumin i kolendrę oraz paprykę w proszku, sól, pieprz. Smażymy około 10 minut.Ryż gotujemy na sypko, około 15 minut. Odcedzamy.Składniki salsy- pomidorki, ogórek, cebulę, natkę pietruszki- drobno siekamy, dodajemy kukurydzę, przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystko razem mieszamy.Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę i wyjmujemy miąższ łyżką, rozgniatamy przy pomocy widelca i skrapiamy sokiem
Smakowity Blog KulinarnyLubicie pizzę? my bardzo! i lubię eksperymenty z pizzą w roli główniej. Najczęściej na pizzy w naszym domu znaleźć można sery, wędlinę, ogórka konserwowego, cebulę i
Dzieje kuchennej Wiewiórypietruszki, 4 jajka pokroić na kostkę - dodać pokrojone 3 większe ogórki kiszone, doprawić solą, pieprzem i wymieszać z majonezem - schować do lodówki na godzinę aby smaki się przegryzły na plaster szynki konserwowej nałożyć czubatą łyżkę sałatki i przykryć mniejszą połową szynki - na wierzch położyć marynowane na słodko-kwaśno ostre papryczki chilli smaczna przekąska na różne okazje.......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięfutomaków:1 - łosoś wędzony + ogórek + szczypiorek2- łosoś + papryka + ogórek3 - serek kanapkowy + surimi + awokado + szczypiorek (na ryży rozprowadzamy pasek serka i kładziemy resztę składników)Brzegi nori (góra i dół) zwilżamy wodą.Z pomocą maty bambusowej zwijamy i dociskamy roladkę - instrukcja na poniższym filmiku - oczywiście w wykonaniu córy :) Ostrym nożem przecinami gotowe roladki
Moje Kuchenne RewelacjeOstra, wyrazista w smaku. Idealnie pasuje do obiadu, na przykład do kotletów z piersi kurczaka, choć można ją także przygotować jako samodzielną przekąskę. Składniki: jasna część dużego pora, pokrojona na cieniutkie półplasterki duże jabłko starte na tarce dwa duże ogórki kiszone pokrojone w drobną kostkę 2 łyżeczki soku z cytryny sól pieprz łyżeczka cukru 6 łyżek jogurtu greckiego Przygotowanie
Kulinarny PamiętnikCytryna Mały seler Pietruszka Średniej wielkości ziemniak Ogórek Garść pomidorków koktajlowych Pomidor malinowy 2 duże pomidory (mogą być zwykłe) 2 czerwone papryki 2 żółte papryki 2 cukinie Bakłażan Brokuł 3 czerwone cebule 1 cebula Główka czosnku Rukola Pęczek świeżego tymianku lub 2 łyżki suszonego Razem: ok. 112 zł Przyprawy: Słodka papryka Ostra papryka Kmin rzymski Oregano Tymianek Ziarna kolendry Kurkuma(...)sałatek z czasów kiedy jeszcze gotowaliśmy codziennie wieczorem na następny dzień. Jest łatwa w przygotowaniu i zdrowa. Łączy orzechowy smak kaszy i selera, ze słodyczą pomidorków i świeżością krojonego ogórka. To danie lekkie i zdrowe, ale sycące. Można je zjeść na zimno lub podgrzać. Przepis na sałatkę z komosą. Zobacz też nasze menu na tydzień pełne sałatek. Sałatka zapakowana
Niedzielny kucharz