ogorki na ostro - 1508 przepisów (strona:60/101)

Parówki w cieście 215

przygotowanych na wytrawnie (na każdym ułóżcie np. pomidorki, kapary, talarki ogórka kiszonego, żółty ser, ser pleśniowy z cebulką) lub na słodko smarując kwadraciki dżemem, twarogiem, posypując cukrem z dodatkiem rodzynek lub tartych orzechów. Do woli Smacznego Składniki: 6 parówek z szynki opakowanie ciasta francuskiego 6 plasterków żółtego sera suszona ostra papryka Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 C bez termoobiegu. Ciasto

Zasmakuj Kuchni
Domowy paprykarz szczeciński 410

keczup, koncentrat oraz pozostały olej. Dodajemy przyprawy: słodką i ostrą paprykę oraz mielone ziele. Mieszamy i przyprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem. Gdyby całość była zbyt sucha możemy dodać dodatkową porcję oleju lub keczupu. Gotowy paprykarz studzimy i wyjmujemy liście laurowe. Podajemy z pieczywem. Jest bardzo dobry z konserwowymi ogórkami. Post Domowy paprykarz szczeciński pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Burrito z kolorową salsą i guacamole 382

każdej restauracji i ulicznej budce serwującej jedzenie. Składniki na 4 porcje:4 duże tortille500 g mielonego mięsa100 g ryżucebula1 ząbek czosnku1/2 łyżeczki kuminu1/2 łyżeczki nasion kolendry1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszkusól, pieprzoliwaGuacamole:1 dojrzałe awokado1/2 czerwonej cebuli1 ząbek czosnkuprzyprawy: kumin i kolendra zmielone w moździerzusól, pieprzsok z limonkiSalsa z kukurydzą:1/2 puszki kukurydzy5 pomidorków koktajlowych1/2 ogórka1/2 czerwonej cebuli1/2 czerwonej(...)przyprawy: utarte w moździerzu kumin i kolendrę oraz paprykę w proszku, sól, pieprz. Smażymy około 10 minut.Ryż gotujemy na sypko, około 15 minut. Odcedzamy.Składniki salsy- pomidorki, ogórek, cebulę, natkę pietruszki- drobno siekamy, dodajemy kukurydzę, przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystko razem mieszamy.Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę i wyjmujemy miąższ łyżką, rozgniatamy przy pomocy widelca i skrapiamy sokiem

Smakowity Blog Kulinarny
Margherita czyli pizza znakomita 189

Lubicie pizzę? my bardzo! i lubię eksperymenty z pizzą w roli główniej. Najczęściej na pizzy w naszym domu znaleźć można sery, wędlinę, ogórka konserwowego, cebulę i

Dzieje kuchennej Wiewióry
sałatka w szynce z chilli... 211

pietruszki, 4 jajka pokroić na kostkę - dodać pokrojone 3 większe ogórki kiszone, doprawić solą, pieprzem i wymieszać z majonezem - schować do lodówki na godzinę aby smaki się przegryzły na plaster szynki konserwowej nałożyć czubatą łyżkę sałatki i przykryć mniejszą połową szynki - na wierzch położyć marynowane na słodko-kwaśno ostre papryczki chilli smaczna przekąska na różne okazje.......SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Sushi - futomaki 230

futomaków:1 - łosoś wędzony + ogórek + szczypiorek2- łosoś + papryka + ogórek3 - serek kanapkowy + surimi + awokado + szczypiorek (na ryży rozprowadzamy pasek serka i kładziemy resztę składników)Brzegi nori (góra i dół) zwilżamy wodą.Z pomocą maty bambusowej zwijamy i dociskamy roladkę - instrukcja na poniższym filmiku - oczywiście w wykonaniu córy :) Ostrym nożem przecinami gotowe roladki

Moje Kuchenne Rewelacje
Surówka z pora 193

Ostra, wyrazista w smaku. Idealnie pasuje do obiadu, na przykład do kotletów z piersi kurczaka, choć można ją także przygotować jako samodzielną przekąskę. Składniki: jasna część dużego pora, pokrojona na cieniutkie półplasterki duże jabłko starte na tarce dwa duże ogórki kiszone pokrojone w drobną kostkę 2 łyżeczki soku z cytryny sól pieprz łyżeczka cukru 6 łyżek jogurtu greckiego Przygotowanie

Kulinarny Pamiętnik
Co zamiast fast food – menu na tydzień 158

Cytryna Mały seler Pietruszka Średniej wielkości ziemniak Ogórek Garść pomidorków koktajlowych Pomidor malinowy 2 duże pomidory (mogą być zwykłe) 2 czerwone papryki 2 żółte papryki 2 cukinie Bakłażan Brokuł 3 czerwone cebule 1 cebula Główka czosnku Rukola Pęczek świeżego tymianku lub 2 łyżki suszonego Razem: ok. 112 zł Przyprawy: Słodka papryka Ostra papryka Kmin rzymski Oregano Tymianek Ziarna kolendry Kurkuma(...)sałatek z czasów kiedy jeszcze gotowaliśmy codziennie wieczorem na następny dzień. Jest łatwa w przygotowaniu i zdrowa. Łączy orzechowy smak kaszy i selera, ze słodyczą pomidorków i świeżością krojonego ogórka. To danie lekkie i zdrowe, ale sycące. Można je zjeść na zimno lub podgrzać. Przepis na sałatkę z komosą. Zobacz też nasze menu na tydzień pełne sałatek. Sałatka zapakowana

Niedzielny kucharz
Przepisy na zdrowe pasty kanapkowe 205

cytryny 1 dojrzałe, miękkie awokado sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku Groszek przepłucz i odsącz, awokado przekrój na pół i wydrąż miąższ. Wszystkie składniki zblenduj lub rozdrobnij widelcem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką.   2. Pasta jajeczna z tuńczykiem SKŁADNIKI 3 ugotowane na twardo jajka 1 ogórek kiszony 1/2  czerwonej cebuli pół puszki tuńczyka

Powiedz dietom nie
Sos porzeczkowy na ostro (do serów i mięs) 210

się wytrawnymi... I tak oto przetworzyłam już 20 kg ogórków (wkrótce przepisy!), a także odrobinę czerwonych porzeczek (które zostały odłożone, zanim trafiły do galaretki). Szukając porzeczkowych inspiracji natknęłam się na pewien przepis w magazynie GoodFood. Sos (a w oryginalnej nazwie relish) powstał z połączenia czerwonych porzeczek, cebuli, papryki i ostrych przypraw. Jest kwaśno-słodko-ostry i idealnie sprawdzi się

Pora coś zjeść
Sałata lodowa z rzodkiewką 164

Przygotowanie : Sałatę pokroić w "makaron", rzodkiewki, paprykę i ogórki oraz cebulę pokroić w kostkę Składniki wymieszać, dodać natkę, ewentualnie posolić, polać sosem  i ponownie wymieszać. Sos : Do soku z połowy cytryny dodać 2 łyżki oliwy, łyżkę musztardy oraz łyżkę miodu. Najwygodniej wstrząsnąć w małym słoiczku :) kto lubi mniej ostry sos niech nie dodaje musztardy

Proste Potrawy
Sałatka z charakterkiem, czyli sałata pełna przypraw 242

posypuję wszystkimi przyprawami, dodaję pokrojoną w kostkę paprykę, ogórki, porwaną na kawałki sałatę, małe pomidorki. Posypuję pokrojoną pietruszką, wyciskam sok z 1/2 cytryny i polewam olejem lnianym. Odstawiam na kilkanaście minut do lodówki, aby wszystkie smaki połączyły się ze sobą.  Dzięki dużej obecności konkretnych w smaku przypraw powstaje ostra i konkretna sałata - prawdziwa sałatka z charakterkiem

Wielopokoleniowo
Pstrąg w cytrusach i salsa z ogórka 157

hodowlanych, ciągle jemy za mało ryb. Pstrąga znajdziecie w prawie każdym sklepie, spróbujcie tego. Pstrągi myjemy w chłodnej wodzie, osuszamy dokładnie papierowym ręcznikiem wewnątrz i na zewnątrz. Skórkę nacinamy ostrym nożem- przyprawy lepiej przenikną do mięsa. Skrapiamy mocno rybę w środku i z wierzchu sokiem z pomarańczy, posypujemy solą, pieprzem cytrynowym i tymiankiem. Do środka wkładamy po gałązce zielonej pietruszki(...)ryby również posypujemy przyprawami, układajmy naprzemiennie cienkie plastry limonki i pomarańczy, lekko dociskamy je do ryby. Wkładamy do lodówki na około godzinę, żeby pstrągi przeszły aromatem przypraw i cytrusów. Ogórka myjemy i obieramy nie całkiem do końca, zostawiając na nim trochę skórki. Wszystkie składniki poza cytryną drobno kroimy, przyprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem, zalewamy sokiem wyciśniętym

Karo in the Kitchen
Sałatka z zielonej soczewicy 247

bardzo wyraźny smak i jest dla zwolenników ostrego smaku. Dodatek czerwonej cebulki i czosnku sprawia że taka sałatka nie staje się obojętna dla naszego podniebienia :) Przepis na sałatkę znalazłam w gazecie. Smaczna propozycja na weekendowe menu :) Składniki: - 3/4 szkl. zielonej soczewicy - 2 czerwone cebule - 4 ząbki czosnku - 3 ogórki konserwowe - jabłko - 1/2 szkl. sosu tatarskiego - 2 łyżki posiekanej natki

Różne smaki w kuchni
Kiełbasa w sosie cygańskim 5412

koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki  sól, pieprz olej 1. Cebulę i paprykę drobno siekamy. Podsmażamy na rozgrzanym oleju, po chwili dodajemy pokrojone w plastry pieczarki. Dusimy do wyparowania wody, po czym dodajemy pomidory w puszce i koncentrat pomidorowy a na samym końcu pokrojone drobno ogórki . Doprawiamy papryką, solą i pieprzem. 2. Kiełbasę kroimy

Szefowa kuchni
Wyniki konkursu "Schyłek lata z sosami Folwark" 165

łyżką oliwy. Fasolę płuczemy, zostawiamy na sitku. Kapustę pekińską, ogórek, paprykę, szalotkę i ananasa kroimy na kawałki. Ser smażony i wędzony kroimy w drobne paski. W wysokiej misce mieszamy wszystkie składniki i zalewamy sosem kebab-gyros. Odstawiamy na 30 minut do lodówki. Pitę nadziewamy sporą porcją sałatki. Dla koneserów ostrego smaku polecam dodatkowo polać całość sosem. Zwycięzcom gratulujemy !!! Laureatów prosimy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Tortille z kurczakiem w sosie miodowo-musztardowym 412

pracy. Tortille nadziane kurczakiem i warzywami w słodko-ostrym sosie z miodu i musztardy. Można je zjeść tuż po przygotowaniu, kiedy kurczak jest jeszcze ciepły albo na zimno. Obie wersje smakują równie dobrze. Składniki: 8 tortilli pierś kurczaka (na marynatę: łyżeczka musztardy, łyżeczka miodu, olej rzepakowy, sól, pieprz) papryka ogórek sałata lodowa opcjonalnie pomidor, czerwona cebula - w zależności od upodobań

Kulinarne Inspiracje
Sałatka pieczarkowo-kurczakowa 434

pyszna sałatka:) Zaraz po przygotowaniu sałatka jest dosyć ostra i lekko kwaśna, ale po przetrzymaniu w lodówce następnego dnia łagodnieje i bardzo przyjemnie smakuje:) Składniki: 420 g marynowanych pieczarek; 1 średniej wielkości cebula; 1 podwójna pierś z kurczaka; 8 jajek; 250 g sera żółtego; 1 pęczek zielonej pietruszki; 5 ogórków konserwowych (średniej wielkości); majonez; gęsty jogurt; 3 ząbki czosnku

In my kitchen
Sałatka ze stekiem – świeża, chrupiąca i wyrazista 196

dużym talerzu (ten bambusowy na zdjęciach ma 45cm średnicy) lub paterze – a w wypadku ich braku na dwóch większych talerzach obiadowych – rozkładamy mieszankę sałat, kiełki i roszponkę. Siekamy szczypior, ogórka obieramy i kroimy w półplasterki. Szalotkę obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Rozkładamy składniki równo pomiędzy talerze. Kulkę sera mozzarella rozrywamy w dłoniach na mniejsze kęsy. Mozzarella jest świeżym serem(...)powstaje w procesie formowania. Jeśli ją potniecie – skończycie z gładkimi krawędziami z których sos spłynie. Taka porwana mozzarella cudownie wchłania sos, nic na talerzu się nie zmarnuje. Stek kroimy ostrym nożem w cienkie plastry, w poprzek włókien mięsa. Rozkładamy plasterki mięsa na sałacie. Całość posypujemy grubymi strugami parmezanu, ziołowymi grzaneczkami i na koniec, przed samym podaniem, skrapiamy całą sałatkę mocno

Karo in the Kitchen
Sałatka z ryżem paprykowym i kurczakiem polana sosem indyjskim Tikka Masala 187

sosie, miał być delikatnie polany na całość wtedy jest efekt. Gdy polałam sobie bardzo dużo sosu nie było to zbyt dobre tzn. ten sos jest ostry a ja ostrymi potrawami nie za bardzo przepadam więc dla mnie idealna sałatka polana odrobiną sosu tak więc śniadanie, obiad i kolacje miałam już zaplanowaną (po pierwszym razie przez dwa dni na każdy posiłek(...)innym sosem i może jeszcze inne dodatki ale o tym w innym razem). Polecam, pychota!!!! Składniki: pierś 1 szt. (dwie połówki) kostka rosołowa papryka koperek maggi w płynie ogórek pół sałaty lodowej sos sałatkowy koperkowo-ziołowy sos w słoiku Patak's Tikka Masala  ryż 1 torebka papryka słodka czosnek granulowany sól Ryż gotuję według przepisu na opakowaniu z małą

Kuchnia Viki
Gulasz z szynki wieprzowej 151

aromatyczno – ziołowym mięsem. Jak u Mamy:) Tylko, bez dodatku mąki. Jeśli macie ochotę dodajcie do niego pieczoną i pokrojoną w kostkę paprykę, pieczarki, kukurydzę albo pokrojone w kostkę ogórki konserwowe. Ta wersja jest bez tych dodatków, ale jak mamy w domu ochotę na urozmaicenie albo większą porcję (szczególnie gdy gotuję cały gar oczekując na odwiedziny większej części rodziny(...)wyżej warzywa w mniejszych lub większych proporcjach. Tak, by smakowało wszystkim i było więcej warzyw:) Składniki: 500 g szynki wieprzowej 1 duża czerwona cebula sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, suszony czosnek szklanka bulionu (albo szklanka wody + łyżeczka vegety natur) 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie łyżeczka ziarenek gorczycy olej do smażenia Przygotowanie: Na patelni rozgrzej olej i duś

Zasmakuj Kuchni

Proponowane wyszukiwania