Towarzyskie spotkanie? Mam dla Was pomysł na świetną przekąskę. Mini burgery z ogórkami, halloumi i ajwarem, przyrządza się szybko, są smaczne i w sam raz dla większej ilości osób :) bułki: 200 g mąki pszennej 20 g drożdży 1 jajko łyżeczka cukru szczypta soli łyżka ostrej papryki mielonej 80 ml maślanki 60 ml oleju żółtko do posmarowania łyżeczka sezamu łyżeczka(...)posypujemy sezamem. Pieczemy około 10 minut w 180 stopniach. Ser halloumi kroimy na 16 kawałków. Na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni grillowej smażymy go z obu stron na rumiano. Ogórki kroimy na grube plasterki. Upieczone bułeczki przekrawamy. Każdą smarujemy łyżeczką ajwaru. Układamy na nich po kawałku sera i po plasterku ogórka. Smacznego :) Artykuł Mini burgery z ajwarem, halloumi
Mienta blogmarchewki 1 ugotowana pietruszka 3-4 ogórki kiszone 1 cebula 1 ząbek czosnku 4 jajka 4 łyżki kaszy manny 1 szkl. bułki tartej (+/-) 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka szałwii 3 łyżeczki pieprzu czarnego 2 łyżeczki pieprzu ziołowego 3 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki sól
Kolorowy PrzepisownikDzisiaj na stole tradycyjne zrazy wołowe z boczkiem, ogórkiem i cebulką w pysznym sosie paprykowo pomidorowym. Tym razem podałam je z młodymi ziemniaczkami, ale świetnie smakują również z jakąkolwiek kaszą. Składniki: Zrazy: 600 g rostbefu wołowego, 100 g boczku, 2 średniej wielkości korniszony, 2 średniej wielkości cebule (użyłam czerwonych), 5 - 6 łyżeczek musztardy (użyłam sarepskiej), sól, pieprz, majeranek, olej(...)pomidorowego, 2 kostki wołowe, sól, pieprz, słodka papryka mielona, ostra papryka mielona, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, 2 łyżki mąki Sposób przygotowania: Mięso opłukać, pokroić na plastry, osuszyć i rozbić tłuczkiem. Każdy plaster posmarować musztardą, oprószyć solą, pieprzem i majerankiem. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Boczek i ogórki pokroić w paski o długości około
Nie tylko w kuchniznany również jako bogracz. Ten przepis jest jednak inny niż ten, który prawdopodobnie znacie - będzie to tradycyjny gulasz, jaki przygotowuje się na zakarpaciu. Ja zazwyczaj dodaję do gulaszu m.in. ogórki kiszone, pieczarki, kukurydzę - obok mięsa jednak, w tym daniu królują przede wszystkim ziemniaki i spora ilość boczku. Danie jest przez to bardzo treściwe i sycące(...)skórki (ażeby było prościej i szybciej) 4 duże cebule 2 marchewki 1/2 ostrej papryczki chilli 1-2 główki czosnku ....tak główki :) 2 łyżki papryki wędzonej w proszku 1 pęczek natki pietruszki 1 pęczek szczypiorku sól do smaku ziele, liść laurowy, inne zioła do smaku (ewentualnie) 4 ogórki kiszone pokrojone w plasterki (ewentualnie) PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Boczek i cebulę kroję
Moja Książka Kucharskastrzępię na talerzu, dodaje jajka, pokrojone papryk. Szynkę zwijam w rulon i wkładam w nią plastry ogórka. Dodaję przekrojone pomidorki. Z cebuli wycinam kwiatki i układam na talerzu. Żeby zrobić kwiatek z cebuli trzeba odciąć ogonek i korzeń cebuli. W połowie cebuli ostrym nożem robię nacięcia w literę v ząbki i tak na około. Następnie cebulę okręcam i wyjdą
wesoła kuchnianaleśnika, lub tortillę. Można go jeść na ciepło i na zimno, na słodko, na słono, na ostro, jak się komu podoba. W tym wydaniu zgięłam go na pół i zapakowałam do środka, sałatę, kawałeczki bezglutenowej szynki z jelenia, rzodkiewkę, pomidorki koktajlowe, kiszonego ogórka i sos majonezowo - chrzanowy. Domownik patrzył na moje śniadanie z zawiścią (dodam, że miał swoje kanapki ;) ). Podaję
Quinoa Raz!kilograma schabu 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki 1/4 szklanki oleju rękaw do pieczenia Farsz: 1 kostka masła 5 jajek ugotowanych na twardo 4-5 łyżek tartego chrzanu sól,pieprz Dodatkowo: 1 ogórek zielony 2 pomidory sałata kilka oliwek posieka natka pietruszki 2,5 litra bulionu warzywnego 1 op. żelatyny
Bajeczna KuchniaŚledziki i wódeczka to dobrana para zwłaszcza na hucznej zabawie.Mimo , że u mnie imprezy tak ostrej nie było , ale sałatka zeszła jako pierwsza.Gorąco ją polecam!!!!. 4 Matiasy w occie (40 dag.) 4 łyżki majonezu cebula od śledzi ze słoika 1 ogórek kiszony 4 jajka ugotowane na twardo 3 łyżki groszku zielonego z puszki 1 łyżka posiekanej drobno natki pietruszki
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkicebule 4-5 ogórków konserwowych 1/2 szklanki zalewy z ogórków 1 papryka czerwona 3 ząbki czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego 30 % 2 litry bulionu 2 liście laurowe, kulki ziela angielskiego, kilka kulek pieprzu 1 łyżeczka czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżka musztardy 5 łyżek oleju mąka(...)ziele i pieprz, wlewamy bulion, dodajemy przyprawy i dusimy potrawę pod przykryciem około 1 godziny. W razie konieczności dolewamy wody. Kiedy warzywa i mięso są już miękkie, dodajemy przecier, ogórki i wodę z ogórków. Chwilkę gotujemy, co jakiś czas mieszając. Strogonowa doprawiamy do smaku według uznania oraz gdy jest zupa za rzadka zagęszczamy ją mąka wymieszaną
Kulinarne Fantazje Marioliogórek 2 czerwone papryki (+ 1/2 do przybrania) 4 duże, jędrne pomidory ( + 1/2 do przybrania) 2 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki kilka listków mięty słoiczek czarnych oliwek 2-3 jajka ugotowane na twardo 2 kromki chleba bez skórki ( sama środka) 3 szklanki przegotowanej wody 3 łyżki oliwy szczypta ostrej(...)miętę, oliwę, wodę i ponownie zblenderować. Doprawić solą,pieprzem, paprykami. Przełożyć do szklanego naczynia i schłodzić w lodówce. Podawać w miseczkach, na wierzch udekorować pokrojonym w kostkę zielonym ogórkiem, papryką, pomidorem, ćwiartką jajka i oliwkami. Smacznego
pieprzny smaczekSkładniki: 10 sztuk matiasy, 2 sztuki cebula czerwona, 1 puszka fasolka biała, 2 sztuki ogórki kiszone, 1 łyżeczka cukier, 1 łyżka sok z cytryny, 1
W Mojej Kuchni Lubięróżnych postaci i rodzajów mięsa – wołowego, wieprzowego, dziczyzny, tłuczonego czy mielonego. Rozmaite są również ich nadzienia. Jednak zrazy wołowe mające postać rolady nadzianej wędzonym boczkiem, cebulą i kiszonym ogórkiem należą współcześnie do „klasyki klasyki”. Zna je prawie każdy, choć niekoniecznie każdy wie jak je zrobić. Zrazy wołowe przyrządza się z różnych rodzajów tego mięsa. Najbardziej oczywistym wyborem jest oczywiście(...)pokroić je na plastry o grubości ok. 4-5mm, a potem rozbić na jeszcze bardziej cienko (ok. 2 mm) solidnym tłuczkiem do mięsa. Pierwsza z tych czynności wymaga ostrego noża i pewnej wprawy, a także sprzyjającego kształtu będącego w naszej dyspozycji kawałka mięsa. Cóż, tu będziemy musieli nieco poćwiczyć, a jeśli początki będą trudne i coś „nie wyjdzie” – wykazać
Kulinarna Pokusafiletów śledziowych solonych a`la matias 300 g ogórków konserwowych 200 g papryki marynowanej 200 g cebuli 150 g pieczarek marynowanych na sos: 8 łyżek ketchupu łagodnego 3 ząbki czosnku 8 łyżek oleju (około 100 ml) 2 łyżki musztardy (użyłam chrzanowej) do smaku: 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz, papryka ostra lub pieprz cayenne Link do filmu z przygotowania: Śledzie(...)wodę 2 -3 razy – długość moczenia zależy jak słone mam filety. Po wymoczeniu filety śledziowe delikatnie osuszam papierowym ręcznikiem lub ściereczką. Teraz przygotuję pozostałe składniki na śledzie po cygańsku: Ogórki kroję w drobną kostkę i daję do salaterki – użyłam ogórków z własnych przetworów link do przepisu jeżeli ktoś byłby zainteresowany. http://uwagababciagotuje.blogspot.com/2013/07/ogorki-konserwowe.html Paprykę marynowaną kroję
Uwaga Babcia Gotujelinkiem na przykład Sitko . Jajka gotujemy na twardo, kroimy w kosteczkę. Cebulę, ogórki i jabłko również kroimy w kosteczkę, Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski, dodajemy odsączony groszek. Doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Powinno być słone i ostre ;-) Musztardę mieszamy ze śmietaną, następnie dodajemy do sałatki. Delikatnie mieszamy wszystkie składniki. Sałatka jest gotowa do konsumpcji
Życie zaczyna się w kuchnidowolne składniki np. szynka, ser żółty, ogórek zielony i połówka pomidorka koktajlowego. Albo szynka, jajko, ogórek, odrobina majonezu i kiełki lucerny. Kanapeczki możecie przygotować wg. swojej fantazji i wyobraźni :) Propozycja 3 – Tortilla z szynką 3 tortille 6 dużych plastrów szynki sałata majonez ostra papryka papryka pokrojona w paseczki Tortille smarujemy majonezem, możemy posypać odrobiną ostrej papryki (albo np. ziołami
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!