cytryny 2 łyżeczki cukru sól pieprz WYKONANIE Składniki dokładnie mieszamy. WARZYWA 3 pomidory pokrojone w kostkę ogórek zielony pokrojony w półplasterki główka sałaty (porwane liście) 3 cebule czerwone (ew. białe) pokrojone np. w piórka. PODANIE Na tortilli smarujemy ostry czerwony sos. Na nim układamy wszystkie warzywa. Na środku warzyw kładziemy koftę. Polewamy sosem czosnkowym. Zawijamy tortillę. SMACZNEGO
OstryKęsponieważ na taką ilość wystarczy przygotowanej przeze mnie zalewy :) Składniki: - 350 g zielonej papryki - 580 g ogórków gruntowych - 410 g cebulki - 400 g fasolki szparagowej (żółtej i zielonej) - 260 g marchewki - sól - przyprawy (pieprz ziołowy, pieprz prawdziwy, papryka ostra, pieprz cayenne, zioła prowansalskie) Końcówki fasolki obciąć, zagotować wodę, wrzucić je na osolony wrzątek i gotować przez 5 minut
Zdrowie na języku :Pwyłożony ryż na sam środek dajemy wasabi, nabierając je na palec i przeciągając wzdłuż. Następnie nakładamy ogórek pokrojony w równe słupki, liście jarmużu, kraba w pałeczkach oraz łososia. 4. Zwijamy równo i ściśle przygotowane składniki. Sushi kroimy bardzo ostrym nożem. Sushi podajemy z sosem sojowym, wasabi oraz marynowanym imbirem. Można robić wiele ciekawych i kolorowych kompozycji
Apetyczna babeczkacytryny 2 łyżeczki cukru sól pieprz WYKONANIE Składniki dokładnie mieszamy. WARZYWA 3 pomidory pokrojone w kostkę ogórek zielony pokrojony w półplasterki główka sałaty (porwane liście) 3 cebule czerwone (ew. białe) pokrojone np. w piórka. PODANIE Na tortilli smarujemy ostry czerwony sos. Na nim układamy wszystkie warzywa. Na środku warzyw kładziemy koftę. Polewamy sosem czosnkowym. Zawijamy tortillę. SMACZNEGO
OstryKęs50gram pokrojonego w kostkę boczku 2 średnie ogórki kiszone lub 4 malutkie kromka chleba razowego 4 małe płaskie łyżeczki musztardy miodowej albo 2 łyżeczki musztardy ostrzejszej np. sarepskiej łyżka tłuszczu np.oleju rzepakowego, smalcu sos: 3 cebule 2liście laurowe ścinki mięsa 2-3 ziela angielskie kilka ziarenek pieprzu sproszkowana papryka ostra sproszkowana papryka wędzona mała garść suszonych grzybów litr
U Fiolki50gram pokrojonego w kostkę boczku 2 średnie ogórki kiszone lub 4 malutkie kromka chleba razowego 4 małe płaskie łyżeczki musztardy miodowej albo 2 łyżeczki musztardy ostrzejszej np. sarepskiej łyżka tłuszczu np.oleju rzepakowego, smalcu sos: 3 cebule 2liście laurowe ścinki mięsa 2-3 ziela angielskie kilka ziarenek pieprzu sproszkowana papryka ostra sproszkowana papryka wędzona mała garść suszonych grzybów litr
Fiolka w kuchnimamy truskawki. II Śniadanie 10:00 Sok wyciśnięty z: jabłek, ogórka zielonego, jarmużu i natki pietruszki. Zupa 13:00 Fasolka po bretońsku w wersji fit. II Danie 16:00 Placuszki z cukinią i kukurydzą. W tym sezonie wzięłam się ostro za cukinie (kupujemy ją w ogromnych ilościach) i odkrywam różne świetne dania. Kiedyś cukinia(...)cukinia, mąka, jajko, kukurydza mrożona i zioła. Podwieczorek 17:30 Po tych plackach nie było chęci na podwieczorek. Kolacja 19:00 Chleb zapiekany z wołowiną, sałatą, pomidorem i ogórkiem. Niezły hamburger nam wyszedł z tej kanapki. Dla przypomnienia napiszę, że Lila ma 2 lata i 9 miesięcy. Jeśli podoba Ci się ta seria wpisów, korzystasz z tego
lady-och-mistrzyni.blogspot.comduża cebula -jedna mała papryczka chili -trzy ząbki czosnku -300 g małych pieczarek -dwa ogórki konserwowe -mały słoiczek koncentratu pomidorowego np. http://kulinariagosi.blogspot.com/2016/10/domowy-przecier.html -pół małego słoiczka pikantnego keczupu np. http://kulinariagosi.blogspot.com/2016/10/domowy-keczup.html -szklanka śmietany 18 % -sól, pieprz -słodka i ostra papryka w proszku -100 g kaszy bulgur lub pęczaku -mąka do obtoczenia -olej rzepakowy -zielenina(...)wykładamy na piersi. Podlewamy wszystko trzema łyżkami ciepłej, przegotowanej wody. Przykrywamy garnek pokrywką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 - 20 minut. W tym czasie kroimy w kostkę ogórki konserwowe i spieniamy lekko śmietanę. Śmietana powinna mieć temperaturę pokojową. Po wymienionym czasie duszenia wyciągamy potrawę z piekarnika dodajemy ogórki, keczup, przecier i zalewamy śmietaną. Delikatnie wszystko mieszamy
Kulinarne przemysleniasosem miodowo-musztardowym Składniki: podwójna pierś z kurczaka opakowanie mixu sałat ze szpinakiem puszka kukurydzy ogórek szklarniowy około 200 g sera typu feta pieczywo na grzanki (najlepiej bułki z ziarnami) ząbek czosnku Marynata: 2 łyżki oliwy lub oleju łyżeczka papryki słodkiej łyżeczka papryki ostrej łyżeczka czosnku granulowanego chilli pół łyżeczki curry pieprz sól Sos musztrdowo-miodowy: 5 łyżek oliwy(...)oliwek 1,5 łyżki ostrej musztardy 1 duża łyżka płynnego miodu 1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie octu winnego) pół łyżeczki suszonego majeranku pół łyżeczki suszonego oregano świeżo mielony pieprz sól Kurczaka czyścimy z błonek i kroimy w drobną kostkę. Doprawiamy przyprawami i oliwą lub olejem. Proporcję przypraw możecie modyfikować w zależności od Waszego gustu. Mięso smażymy na dobrze rozgrzanej
PatiGotujeskładniki dla czterech osób 5 jajek 3 konserwowe ogórki 200 g ciecierzycy z puszki 200 g kukurydzy z puszki 200 g groszku z puszki 100 g szynki ( ja użyłem obsuszanego wyrobu domowego ale możemy również użyć szynki wędzonej ze sklepu) 2 łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu 1 łyżeczka ostrej musztardy 1/2 pęczku szczypiorku sól, pieprz sposób przygotowania
Miód i pieprzskładnikiem jest mięso- dużo mięsa. Danie jest dość ostre ale naprawdę warto je zrobić, w takie chłodne dni jak dzisiejszy jest idealne. Oryginalny przepis dostałam od znajomej, ponieważ jestem z tych co to mogliby się karmić tylko ziemniakami to i tutaj je dodałam. Polecam bardzo ;) Składniki: 2 ogórki szklarniowe 1 kg mięsa mielonego wieprzowego 4 duże cebule(...)masła. Ogórki i paprykę przełożyć do dużego garnka (w którym będziemy gotować całe danie), dodać bulion i podgrzewać na małym ogniu. Mięso mielone podsmażyć i gotowe przełożyć do garnka. Dodać także cebulę. Całość gotować do czasu, aż warzywa zmiękną a mięso będzie miękkie. Zupę doprawić do smaku pieprzem cayenne, tymiankiem (ja daje dość sporo bo lubimy na ostro
Krakowskie smaki Anigarść świeżej kolendry - 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę - 1 łyżeczkę kuminu oraz ostrej papryki (można zamienić na słodką) - sól i pieprz do smaku - olej - ulubione dodatki, u mnie: sałata, pomidor, czerwona papryka, rzodkiewka, awokado i ogórek małosolny (jeśli chcesz dowiedzieć się jak przygotować domowe ogórki małosolne koniecznie kliknij TUTAJ ). - ulubione sosy: u mnie lekki dip czosnkowy
Bez Cebulismażenia Sos: Zalewa: 1 szklanka wody, mały słoiczek koncentratu pomidorowego (200g), 1/2 szklanki pikantnego ketchupu, sól, pieprz, ostra i słodka papryka w proszku Dodatkowo: 1/2 słodkiej papryki czerwonej, 1/2 słodkiej papryki żółtej, 1 mała papryczka chili, 250 g pieczarek, 2 ogórki konserwowe, 2 duże cebule, 3 duże ząbki czosnku, Sposób przygotowania: Skrzydełka opłukać, osuszyć i oprószyć solą
Nie tylko w kuchnipołączenia to: - sałatka/mango/awokado/ sos teriyaki - łosoś wędzony/ awokado/serek philadelphia - łosoś wędzony/mango/awokado/sałata/sos teriyaki - łosoś wędzony/ ogórek/serek philadephia - łosoś wędzony/mango/ogórek/ sałata/ sos teriyaki Tortille rolujemy ciasno na pomocą maty. Im ciaśniej tym lepiej. Kroimy za pomocą ostrego noża. Układamy na talerzu i podajemy z sosem sojowym
Kuchnia MagdaLenyindyka 1 kg, mąka pszenna 4 łyżki, kucharek 1 łyżka, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, czosnek granulowany 1 łyżeczka, cebula 1 duża, pieczarki 30 dag, ogórki kiszone 4 średnie, papryka czerwona 1 mała, kostka rosołowa 1 sztuka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, woda 3 szklanki, natka
W Mojej Kuchni Lubię