SKŁADNIKI: 2 filety podwójne z kurczaka 500 g pieczarek 4 ogórki kiszone 3 szklanki wody 1 fix gulasz Olej do smażenia np rzepakowy Marynata do mięsa 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej 1 łyżeczka papryki czerwonej Pieprz i sól do 2 łyżki sosu sojowego PRZYGOTOWANIE: Filet z kurczaka myję a następnie kroję w kostkę(...)mięso. Wkładam do lodówki na ok 30 min. Pieczarki myję a następnie kroję w kostkę. Na patelni rozgrzewam olej dodaję pieczarki, następnie doprawiam solą i pieprzem. Smażę na rumiano. Ogórki konserwowe kroję w kostkę. Mięso wyjmuję z lodówki na patelni po pieczarkach smażę mięso na rumiano. Następnie wszystkie składniki dodaję do garnka. Wlewam ok 2 szklanki wody. Duszę
Gotowanie Patkiodpowiada,. Składniki: 1 kg parówek 2 cebule 4 duże ogórki kiszone 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 litr wywaru lub gotowego rosołu 10-15 dag tartego żółtego sera 3 łyżki oleju 3 łyżki śmietany 2 łyżeczki mąki pszennej sól pieprz majeranek sól czosnkowa papryka ostra natka pietruszki Wykonanie: Parówki kroję najpierw wzdłuż na pół
Bea(u)ty kitchenMęża - specjalisty od domowych fast - foodów. Składniki: 1 pierś z kurczaka 2 "puszyste" kajzerki garść sałaty kilka plastrów ogórka kiszonego sos majonezowy panierka (proporcje a oko): szklanka mąki 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia sól, pieprz, imbir mielony, papryka ostra i słodka, czosnek granulowany miseczka z letnią wodą Pierś dzielimy na małe kotlety, które lekko rozbijamy. Odrobinę solimy(...)mięsa - panierka nie będzie odpadała podczas smażenia. Rozgrzewamy olej w małym garnuszku i smażymy kąski po kilka minut każdy. Bułę podgrzewamy w piekarniku na chrupko. Wykładamy na nią: plastry ogórka oraz sałatę. Skrapiamy sosem. Układamy kąski kurczaka. Smarujemy sosem. Nakładamy drugą część bułki. Następnie wcinamy aż się uszy trzęsą. W wersji w pełni wypasionej spożywamy z frytkami i zagryzamy pozostałymi
Kuchnia po mojemuząbki czosnku,1 cebula szalotka,1/2 szklanki oliwek (czarne, czerwone, zielone),1 łyżka ziół prowansalskich,1 łyżeczka ostrej papryki,2 gałązki tymianku,2-3 łyżki białego wytrawnego wina,sok z cytryny,oliwa do smażenia,liście mięty i bazylii do przybrania.Sos:1 ogórek szklarniowy,2 łyżki posiekanych listków mięty,4 łyżki wyłuskanych i posiekanych pistacji,400 ml gęstego jogurtu bałkańskiego,sól(...)pieprz, miód i sok z cytryny do smaku.Przygotowanie:Przygotować sos: ogórka przekroić na pół, łyżeczką usunąć nasiona, pozostałe części (ze skórą) zetrzeć na tarce o grubych otworach, wymieszać z miętą i pistacjami, doprawić do smaku solą, pieprzem, miodem i sokiem z cytyny, odstawić do lodówki.Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem, każdą pierś przeciąć na pół(żeby powstały cieńsze płaty i żeby
SzczyptaSmaQSkładniki na około 6 zrazów : 1 kg wieprzowej łopatki 1 ogórek kiszony – duży kawałek boczku wędzonego – około 100 g 1 cebula dość spora sól , pieprz do smaku 1 łyżeczka suszu warzywnego (ja używam własnej roboty z marchewki,selera,pietruszki , cebulki) musztarda angielska lub sarepska ( ostra ) 2 łyżki smalcu 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu Łopatkę kroimy w dość
Ogrodnik w podróżyIlość porcji: 4-6 Składniki: 150 g mix sałat 120 g kabanosa 140 g oscypka 1 papryka 1 ogórek szklarniowy (mały) 50 g słonego bobu Sos: 4 łyżeczki musztardy 4 łyżeczki miodu 2 łyżeczki oliwy ½ łyżeczki ostrego sosu 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu Przygotowanie: Sałatę przełożyć do miski, dodać pokrojonego kabanosa, oscypka oraz warzywa. Wszystkie składniki
KuchniaWeDwoje.plpudełka : Sałatka mozzarellą oraz sosem musztardowym Czas wykonania: 10 min Składniki: 1 kulka mozzarelli kawałek papryki kawałek ogórka garść mix sałat pestki dyni Sos: 2 łyżki musztardy 1 łyżeczka oliwy 1 łyżeczka miodu 1/4 łyżeczki ostrego sosu świeżo zmielony pieprz Przygotowanie: Pokroić ser oraz warzywa w kostkę. Wyżej wymienione składniki na sos wymieszać. Sałatę przełożyć
KuchniaWeDwoje.pljest całe mnóstwo. Głownie dotyczą one dodawanych przypraw i warzyw, a także octu. Prawie wszystkie natomiast zawierają liście selera oraz ostrą papryczkę. Ogólnie na Kaukazie kiszone owoce i warzywa są bardzo popularne i nie ograniczają się jedynie do ogórków czy kapusty. Proces kiszenia polega na rozkładaniu się cukrów zawartych w owocach i warzywach i zamianie ich w kwas mlekowy
Obiad gotowychcecie możecie użyć świeżego ogórka. Smacznego:) Oto składniki na sałatkę: 2 puszki tuńczyka 120 g w sosie własnym 3 ogórki kiszone 2 jajka ugotowane na twardo 1 opakowanie mini mozzarelli (kulki) 125 g 2 łyżki majonezu łyżeczka ostrej musztardy połowa małego pęczka koperku sól, pieprz Przygotowanie: Tuńczyka odsączamy z sosu, mieszamy w miseczce z pokrojonymi w kostkę pozostałymi
Zasmakuj Kuchnidzisiejszy obiad proponuję pyszne wołowe kuleczki na ostro. Świetnie się prezentują, a smakują jeszcze lepiej. Zachęcam również do przygotowania sałatki z papryczkami chili i zielonym ogórkiem, która będzie zdrowym, kolorowym dodatkiem do klopsików. Czytaj więcej
Czekoladowa muffinkaPrzekąska śledziowa Składniki 6 dużych ziemniaków olej 2 łyżeczki rozmarynu 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej sól pieprz Sos : 4 płaty śledziowe w oliwie półtora szklanki śmietany 18% duże jabłko cebula 2 kiszone ogórki pęczek koperku sól pieprz Przygotowanie Ziemniaki wyszorowałem, przekroiłem wzdłuż na pół. W dużej misce wymieszałem rozmaryn z paprykami, sporą
R'n'G KitchenBardzo pyszna sałatka o zdecydowanym, ostrym smaku. Bardzo lubię połączenia ostrych przypraw z warzywami. Jest nieco pracochłonna ale warto ją przygotować, bo w zimie smakuje wyśmienicie. 4 kg ogórków 5 łyżek soli 1,5 łyżeczki przyprawy chili 2 główki czosnku 2-3 duże cebule 16 łyżek oleju 1,5 szklanki octu 1 kg cukru
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniepodwójna pierś z kurczaka 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa 1/3 łyżeczki vegety 1/3 łyżeczki mielonej ostrej papryki 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka 1 kapusta pekińska ( ok. 70-80 dag ) 1/2 łyżeczki vegety 1 ogórek szklarniowy 3 ogórki konserwowe 2 papryki czerwone 1 puszka kukurydzy 2 cebule czerwone Majonez, ketchup 2 pomidory świeżo mielony czarny pieprz
A Ty Smakuj Mniezielonej kilka plasterków ogórka serek kanapkowy light zioła prowansalskie musztarda rosyjska Pieczywo cienko smarujemy serkiem (zamiast masła), układamy paprykę. Plasterki ogórka posypujemy ziołami prowansalskimi. Parówki gotujemy (ok. 4-5 minut), możemy pokroić, żeby lepiej się prezentowały :) i dodajemy ostrą musztardę rosyjską. Smacznego
My Culinary Artbulionu wołowego 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 2 marchewki 1/2 szklanki kwasu z kiszonych ogórków 6 szt zielonych szparagów 1 głąb z brokułu 2 łodygi selera naciowego 100 g groszku cukrowego 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka mielonego kardamonu 1 pełna łyżka mąki 1 łyżka sosu ostrygowego sól, pieprz(...)laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na średnim ogniu, pod przykryciem 30 min. Marchew kroimy na plasterki, dodajemy do mięsa i gotujemy przez kwadrans. Do sosu dolewamy kwas z kiszonych ogórków, gotujemy 30 min pod przykryciem. Szparagi kroimy na kawałki, głąb brokułu obieramy, kroimy na plasterki, seler naciowy kroimy na 5 mm kawałki i razem z groszkiem dodajemy do sosu
R'n'G Kitchen