ogorki na ostro - 1508 przepisów (strona:36/101)

WĄTRÓBKA CIELĘCA Z OGÓRKIEM I PAPRYKĄ (keto, LCHF, paleo, optymlana, bez glutenu, jajek i laktozy) 160

laktozy) lub śmietany 30% 150 g papryki czerwonej 150 g ogórków kiszonych 100 g cebuli 50 g tłuszczu do smażenia ( (np. masło klarowane lub smalec gęsi ) – ilość zależy od makro jakie chcecie uzyskać 50 ml przecieru pomidorowego 100% sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony papryka ostra papryka słodka Wątróbkę wypłukać, osuszyć i wyczyścić z żyłek i błon(...)ostrą jeśli lubimy bardziej pikantne smaki Smacznego! — BTW całości przy użyciu 50 g tłuszczu, ale makro można modyfikować ujmując (na redukcji) lub dodając tłuszczu na adaptacji: 1040 g, 1275 kcal, B 101 g, T 77 g, W 39 g. W 100g: 123 kcal, B 8 g, T 6 g, W 3 g.   Artykuł WĄTRÓBKA CIELĘCA Z OGÓRKIEM

Ola la LCHF
JAGLANE BURGERY BEZGLUTENOWE – zdrowe hamburgery (wegetariańskie) 167

przyprawy do kurczaka 2 łyżki mąki z ciecierzycy bezglutenowa bułka tarta do obtoczenia Dodatkowo: bułki bezglutenowe do hamburgerów INCOLA ulubione warzywa (pomidor, ogórek, cebula, sałata lodowa lub kapusta pekińska) sos (u mnie jogurt sojowy + czosnek, sól, ostra papryka) Sposób przygotowania: Do garnka daj opłukaną wcześniej kaszę jaglaną. Zalej ją gorącą wodą i dodaj szczyptę soli. Całość gotuj do momentu wsiąknięcia(...)sosem, następnie połóż kapustę pekińską/sałatę lodową, a na nią cebulę. Teraz czas na naszego jaglanego burgera, a następnie kolejną porcję sosu. Na koniec ułóż pokrojonego pomidora i ogórki. Burgery zawiń w papier do pieczenia i piecz jeszcze przez około 20 minut. Na koniec możesz dodać ketchup. Via Gusto życzy smacznego Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię

Via Gusto
Papryka i ogórki marynowane w occie 142

jest tradycyjny, bez udziwnień  i prosty w wykonaniu. Warzywa przechodzą swoim smakiem i są słodko ostre. Zimą to świetny dodatek do kanapek i sałatek.  Qchnia po prostu Składniki: - około 2 kg żółtej i czerwonej papryki - około 1 kg małych ogórków gruntowych - 0,5 l octu 10% - 1,5 l wody - 5 łyżek cukru - 2 łyżki soli - gorczyca

Qchnia po prostu
Wiejskie klopsiki mielone 103

łyżek bułki tartej 4 – 5 czubatych łyżek papryki czerwonej w occie pokrojonej w kostkę 4 średnie ogórki kiszone 1 – 2 ząbki czosnku 1 cebula Sól Pieprz mielony Kurkuma mielona, ok. 1 łyżeczki Papryka słodka mielona, ok. 1 łyżeczki Papryka ostra mielona, ok. ¼ łyżeczki Kardamon mielony, ok. ½ łyżeczki Majeranek, ok. 2-3 łyżeczek Bazylia, ok. 2 łyżeczek Gorczyca

Przepisy Babci
Lekka sałatka 134

szybka w przygotowaniu. Składniki: 1 pierś z kurczaka 1 paczka mieszanki sałat(rukola, szpinak,sałata...) 1 pomidor 1/2 ogórka szklarniowego 1/2 czerwonej papryki czerwona cebula kostka sera pleśniowego blue Dressing : 2 łyżki natki pietruszki 1/2 szklanki oleju rzepakowego SemCo 2 łyżeczki ostrej musztardy 1-2 łyżki octu jabłkowego odrobina miodu do smaku  Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę

Garnkowe fanaberie
Gulasz paprykowy z pieczarkami na schabie 209

pieczarkami na schabie  Składniki : 800 g schabu bez kości  1-2 czerwone papryki 400 g pieczarek 4 ogórki kiszone 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego  sól, pieprz, papryka ostra i słodka wędzona.  natka pietruszki olej kokosowy  Przygotowanie : Mięso myjemy, kroimy w paseczki. W szerokim rondlu przesmażamy mięso oprószając solą(...)pokrojonymi w plastry pieczarkami, mieszamy i przesmażamy 5 minut.  Następnie dodajemy pomidory z puszki, podlewamy wodą i dusimy 20 minut.  Po tym czasie dodajemy pokrojone w kosteczkę ogórki oraz koncentrat pomidorowy.  Gotujemy do miękkości mięsa. Doprawiamy do smaku Podajemy oprószając posiekaną natką.  Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
ROLADY WOŁOWE I/LUB WIEPRZOWE 172

plastry wołowiny - 6 kawałków chleba (najlepiej razowego na zakwasie) - 6 kawałków boczku (u mnie wędzony) - 1 duża cebula (obrana i przekrojona na 6 części) -  1,5-2 ogórki kiszone (przekrojone wzdłuż na 6-8 części) - 6 małych łyżeczek musztardy (u mnie Pałucka, z musztard kcyńskich) - sól i świeżo mielony pieprz - wykałaczki lub specjalne spinki do rolad (gdy mamy(...)smażenia Każdy plaster mięsa rozbić tłuczkiem (uważając by nie porobić dziur). Na każdym kawałku rozsmarowujemy małą łyżeczkę musztardy (najlepiej jakiejś ostrej), posypujemy solą i świeżo mielonym pieprzem. Następnie na  każdym rozbitym plastrze układamy po kawałku chleba, ogórka, cebuli i boczku. Zawijamy każdy kawałek w rulon i dokładnie spinamy (spinkami lub wykałaczkami). wersja wieprzowa: W garnku rozgrzewamy olej kokosowy i/lub

Smaczne Zdrowe
Sałatka z młodych ziemniaków 281

octu winnego 75 ml oleju rzepakowego 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka miodu sól pieprz Przygotowanie: Ziemniaki szorujemy ostrą gąbką i płuczemy (nie obieramy), gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i gdy ostygną kroimy je w ćwiartki. Rzodkiewkę i ogórki kroimy w plasterki, siekamy dymkę, szczypiorek, koperek, dodajemy do ziemniaków. Mieszamy składniki sosu i dodajemy do sałatki. Wszystko razem

Smakowity Blog Kulinarny
Finger food- dietetyczne i szybkie przekąski na imprezę w wersji light 151

najważniejsze równie smacznymi zakąskami! W ten sposób powstały np. chipsy z cukinii, które smakowały niebiańsko! (szczególnie w połączeniu z ostrymi sosami) W koreczkach zamiast sera i innych tłustych składników pojawiły się m.in. chlebek żytni, chuda szyneczka, ogórek i pieczarka marynowana, pomidorki koktajlowe oraz lekki ser feta. Dodatkowo przyrządziłam smaczne mini kanapeczki z łososiem, puszystym i lekkim serkiem- posypane pachnącym koperkiem(...)małą kostkę, ogórki w zależności od wielkości na mniejsze kawałki, pomidorki na połówki oraz ser i szynkę w kostkę. Nadziewać na przemian na małe wykałaczki. Dodatkowo przyrządziłam dwa rodzaje dip- ów, w których można maczać chipsy z cukinii i koreczki. DIP czosnkowy: - mały jogurt naturalny - 4 ząbki czosnki - łyżeczka majeranku - szczypta soli i pieprzu DIP ostry - mały jogurt naturalny

Tradycyjna Kuchnia
Pieczeń rzymska z papryką 178

porcji wychodzi duża wąska blaszka i mała keksówka.Pieczeń rzymska z papryką i ogórkiem SKŁADNIKI:mięso mielone - 2 kgbułka kajzerka - 2 sztcebula - 1 szt dużatłuszcz do smażeniapapryka czerwona - 1 sztpapryka żółta - 1 sztogórki małosolne - 2 sztjajka - 2 sztnatka pietruszki - 1 pęczeksól i pieprz do smakupapryka ostra w proszkumleko do namoczenia bułekbułka tarta do posypania pieczeniczosnek - 2 ząbki PRZYGOTOWANIE(...)przesmażyć na tłuszczu. Do miski wyłożyć mięso, dodać bułki, przesmażoną i ostudzoną cebulkę, oraz obrany i przeciśnięty czosnek. Papryki umyć, osączyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić razem z ogórkami w drobną kostkę, dodać do mięsa. Natkę pietruszki opłukać, osączyć, pokroić i razem z jajkami i przyprawami dodać do mięsa mielonego, dokładnie wymieszać. Foremki do pieczenia wyłożyć

Kuchnia Danusi
Sałatka z dietetycznym sosem tysiąca wysp 324

czerwonej papryki 1 filet z kurczaka olej sól, pieprz, ostra papryka Sos tysiąca wysp: 8 łyżek jogurtu naturalnego 4 łyżki keczupu 1/4 łyżeczki chilli 1 płaska łyżka cukru (lub innego słodzidła, u mnie ksylitol) 1 łyżka octu winnego sól, pieprz 1. Sałatę lodową drobno siekamy. Pomidorki przekrawamy na pół, ogórka, cebulę i paprykę kroimy w plastry.  2. Fileta kroimy(...)oleju, sól i pieprz, dokładnie mieszamy. Podsmażamy na małym ogniu do momentu aż grzanki zrobią się chrupiące. 5. Na talerzach układamy sałatę. Polewamy ją obficie sosem, następnie układamy pomidory, ogórki, paprykę, filety, cebulę

Szefowa kuchni
Wielkanocna przystawka śledziowa – serniczek z ciecierzycy ze śledzikiem, świeżym ogórkiem i limonką 120

łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego sól, pieprz do smaku 2 jajka wierzch 1 płat śledzia wiejskiego w oleju (użyłam śledzików firmy SEKO) 1 ogórek świeży 1 limonka kawałek sera mozzarella Wykonanie Ugotowaną ciecierzycę blendujemy z czosnkiem, solą, przyprawami i oliwą na gładką pastę. Twaróg mielimy dwukrotnie, miksujemy z pastą z ciecierzycy, dodajemy śmietankę kokosową, wbijamy po jajku(...)żaroodpornych miseczek. Serniczki pieczemy w 180C przez ok. 35-40 min. Upieczone serniki schładzamy w lodówce. Serniczki delikatnie wyciągamy z naczynek. Ostrym nożem należy obkroić delikatnie brzegi, po odwróceniu naczynia sernik powinien dać się ładnie wyjąć. Świeżego ogórka i mozzarellę kroimy w drobną kosteczkę, którą układamy wokół sernika. Płat śledziowy odsączamy z zalewy, kroimy na kawałki, które układamy ciasno

Raj dla Podniebienia
Przepis na sałatkę z bobem i zielonym groszkiem 328

puszka 400 g groszku zielonego mały pęczek natki pietruszki 1 cebula czerwona (około 150 g) 1 jabłko winne 200 g ogórków konserwowych na sos: 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego 1 łyżeczka ostrej musztardy szczypta cukru do smaku sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem: Sałatka z bobem Przygotowanie: Najpierw ugotuję bób: Bób(...)możemy go przelać zimną wodą). Przygotowanie pozostałych składników sałatki: Obrane jabłko przekrawam na pół, usuwam gniazda nasienne i kroję w nie za dużą kostkę, pokrojone jabłko przekładam do miski. Ogórki kroję w drobną kostkę i dodaję do jabłek. Cebulę kroję w drobna kostkę i dodaję do sałatki. Umytą natkę pietruszki drobno kroję i dodaję do sałatki, dodaję wypłukany

Uwaga Babcia Gotuje
Przepis na sałatkę z bobem i zielonym groszkiem 328

puszka 400 g groszku zielonego mały pęczek natki pietruszki 1 cebula czerwona (około 150 g) 1 jabłko winne 200 g ogórków konserwowych na sos: 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego 1 łyżeczka ostrej musztardy szczypta cukru do smaku sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem: Sałatka z bobem Przygotowanie: Najpierw ugotuję bób: Bób(...)możemy go przelać zimną wodą). Przygotowanie pozostałych składników sałatki: Obrane jabłko przekrawam na pół, usuwam gniazda nasienne i kroję w nie za dużą kostkę, pokrojone jabłko przekładam do miski. Ogórki kroję w drobną kostkę i dodaję do jabłek. Cebulę kroję w drobna kostkę i dodaję do sałatki. Umytą natkę pietruszki drobno kroję i dodaję do sałatki, dodaję wypłukany

Uwaga Babcia Gotuje
Hummus w trzech smakach 170

części: do pierwszej dodajemy suszone pomidory i blendujemy, do drugiej dodajemy posiekany szczypiorek, trzecią wzbogacamy o pieczoną zblendowaną paprykę oraz paprykę w proszku (ostrą i słodką). 6. Hummus podajemy ze świeżym pieczywem oraz surowymi warzywami (marchewka, ogórek, papryka

Podwójnaporcja