dużych ziemniaków 2 duże piersi z kurczaka 30dkg pieczarek 2 cebule 30dkg sera żółtego 1/3 główki sałaty lodowej 1 ogórek świeży kilkanaście pomidorków koktajlowych 2 łyżeczki przyprawy kebab-gyros sól, pieprz do smaku 1/3 łyżeczki kurkumy 1/3 łyżeczki papryki ostrej Sos I: 1 jogurt naturalny gęsty (mały kubeczek) 4 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku pieprz i sól do smaku(...)Delikatnie solimy i wykładamy na dno foremek. 2. Piersi kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i smażymy do miękkości na 2 łyżkach oleju wraz z przyprawą kebab, pieprzem, mieloną ostrą papryką i kurkumą. Mięso układamy na frytkach. Cebulę smażymy na łyżce oleju, dodajemy pieczarki pokrojone w talarki i delikatnie solimy. Opiekamy na rumiano i układamy na warstwie mięsa. Posypujemy startym
Kuchnia w czekoladziemieszamy i doprawiamy chili do smaku. Należy pamiętać, że pieprz jest bardzo ostry i chili dodajemy w niewielkiej ilości, żeby nie zdominował smaku całej pasty. W razie potrzeby można dodać soli, ale jej używamy na sam koniec, wszystko zależy od tego jak bardzo słone są ogórki. Pastę odstawiamy na ok. 1 godz. do lodówki, żeby wszystkie smaki się
Moniki Smakołykiporcje : 4 niewielkie surowe buraki ćwikłowe (max. po 90-100g każdy) 2 ogórki gruntowe lub jeden długi ogórek szklarniowy 1 łyżka oleju rydzowego (lub innego dobrej jakości oleju do stosowania na zimno) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka niezbyt ostrej musztardy delikatesowej 2 łyżki posiekanych ziół (u mnie koperek, szczypior i bazylia) Buraki obrać cienko ze skórki(...)buraków mocno barwi skórę i ciężko go zmyć. Olej, sok z cytryny i musztardę wymieszać w miseczce, tak aby powstał jednolity sos. Wylać go na buraczki i wymieszać dokładnie. Ogórki obrać cienko ze skórki i pokroić w cienkie talarki. Plasterki ogórków ułożyć dookoła na talerzykach sałatkowych. Buraczki z sosem położyć na środku i posypać posiekanymi ziołami. Przed podaniem
Dietolognaleśnikowym Składniki: Farsz skrzydełka z kurczaka - 4 szt papryka czerwona - 8 słupków ogórki korniszony - 8 słupków ser żółty - 8 słupków przyprawa do kurczaka tłuszcz do smażenia Ciasto naleśnikowe: jajko - 1 szt mąka - 50 g woda - 40 ml mleko - 50 ml sól- szczypta papryka ostra- szczypta Sposób przygotowania: Skrzydełka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Usunąć kości ze skrzydełek
Kuchnia DanusiStroganow, to nic innego jak nazwisko rosyjskiego hrabiego – ministra. Nie ukrywajmy, w Polsce strogonowa robimy nieco inaczej niż na świecie. Często w przepisach w Polsce, spotkamy np. ogórek kiszony, mało popularny dodatek w innych krajach a szkoda, bo nadaje fajnego charakteru daniu. A poza tym my, Polacy, lubimy przecież na bogato I nie ma w tym nic złego, żeby(...)pieczarek 3 łyżki masła klarowanego 1 papryka czerwona 1 duża cebula 3 ogórki kiszone 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego 1 łyżka musztardy 1/2 l bulionu 2 liście laurowe 2 ziela angielskie sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka do smaku Sposób przygotowania Polędwicę oczyszczamy i kroimy w plastry, które kroimy na paski. Cebulę
Mieszam w GarnkuSkładniki: 1/2 kg mięsa mielonego około 20 ugotowanych ziemniaków 1 papryka czerwona 1 ogórek kiszony 1 cebula 4 ząbki czosnku 100 g kapusty kiszonej 20 dag sera żółtego 1 jajko 50 ml śmietany 30% 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej 1 płaska łyżeczka papryki ostrej mielonej 1 łyżka keczupu pikantnego 3 szczypty soli olej do smażenia Sposób przygotowania: Mięso mielone smażymy
Kolorowy Przepisownikmarchwie średniej wielkości 4 ziemniaki 1 mała cebule 3 ogórki kiszone 1 duże jabłko 2 szt pietruszki w korzeniu seler pół większego groszek w puszce - opcjonalnie jajka 4 szt sól, pieprz do smaku musztarda ostra 2 łyżeczki majonez do smaku i ulubionej konsystencji sałatki SPOSÓB WYKONANIA
Basia w kuchnilubię sobie pochrupać :) Ziemniaki pokroiłam specjalnym nożykiem dlatego wyszły mi falowane :) Możecie pokroić zwykłym nożem, albo zetrzeć na tarce do ogórków. Im cieniej pokroicie tym bardziej będą chrupiące. Składniki: ziemniaki olej przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka i ostra, oregano) Wykonanie: Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w cienkie plastry. Usmażyć na głębokim oleju na złoty kolor. Wyciągać na ręcznik papierowy
Agusiowe smakołykiduszenia dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy zgniecionym ząbkiem czosnku oraz przyprawą do gulaszu lub osobno zmielonym kminkiem, papryką słodką i ostrą, pieprzem, solą, ew. tymiankiem. Podajemy z kaszą, chlebkami naan , buchtami na parze, kopytkami i czymś kwaśnym (ogórkiem kiszonym lub korniszonem). Smacznego
bistro mamafasolki szparagowej żółtej 6 plastrów boczku wędzonego 1 pierś z kurczaka 1 cukinia sól, pieprz papryka wędzona, papryka ostra 6 pomidorków koktajlowych olej sos : 200 g jogurtu greckiego 2 ząbki czosnku sól pieprz 1 mały ogórek 1 łyżka oliwy z oliwek koper świeży Fasolkę obieram i gotuję aldente w osolonej wodzie. Pierś z kurczaka kroję w długie paski solę
wesoła kuchniażywienia, chociaż rodzina tęskni za bigosem, sycącymi sałatkami i glutenowym ciastem. Wczoraj miałam ogromną ochotę na ostrą, fasolową pastę do chleba, chociaż chleba nie jadam. Delektowałam się nią w towarzystwie krążków ryżowych i ogórka kiszonego. Nie jest to danie niskokaloryczne, ale na ostatnie zimowe temperatury działa w sam raz rozgrzewająco. Składniki
To co kochamSkładniki: 1 polędwiczka wieprzowa 4 łyżki ostrej musztardy np Sarepskiej 1 kubek maślanki tymianek oliwa z oliwek sól pieprz 400 g ziemniaków 2 ogórki koperek 1 kubek jogurtu greckiego Przygotowanie: polędwiczkę myjemy, kroimy w plasterki, lekko rozbijamy przygotowujemy marynatę- mieszamy maślankę z musztardą i tymiankiem, doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy polędwiczki, odstawiamy ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiarteczki, gotujemy
Luźna Kuchniajest naprawdę dobre. Przygotowanie niezwykle proste, a smak super. Piersi indycze pokroić w paski, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą oraz tymiankiem. Zamieszać, żeby przyprawy dokładnie pokryły mięso. Pokroić pieczarki w plasterki, cebulę w pół plasterki, ogórki w słupki. Na patelnię dodać odrobinę oleju i wrzucić cebulkę. Smażyć, aż straci kolor surowizny. Dodać mięso i smażyć chwilkę, teraz
Kuchnia Pokoleńrondelka, dolać troszkę śmietanki 30%, zagęścić mąką. Ewentualnie doprawić do smaku. Ja podałam je z ryżem i pysznymi Piklami z ogórków firmy Orzech . To kolejny produkt tej firmy, który bardzo pozytywnie mnie zaskoczył wspaniałym smakiem. Nie za ostre, nie za kwaśne, lekko chrupiące - po prostu przepyszne! Mogę nawet zaryzykować stwierdzeniem, że lepsze niż domowe
Kto ugości moich gości?zwykłych - jak kto woli około 0,5 kg piersi z kurczaka przyprawę gyros około15 dag sera żółtego SAŁATKA: ćwiartkę pekińskiej, pomidor, ogórek zielony, kiszony,sos grecki sól, pieprz SOS I: 3 łyżki majonezu 3 łyżki keczupu można dodać ostrą paprykę lub chili SOS II: 3-4 ząbki czosnku 2 łyżki jogurtu/śmietany 18%, 2 łyżki majonezu zioła [majeranek, bazylia, oregano
Kuchnia Beatypastę kładziemy plastry ogórka, Przygotowujemy drugą pastę: 1/2 opakowania serka Almette z ziołami, drobno posiekana pietruszka ewentualnie przyprawy, kładziemy na ogórek, zwijamy łososia, zawijamy folię i terrina wędruje do lodówki, Po kilku godzinach potrzebny jest Wam naprawdę ostry nóż, aby pociąć ładnie terrinę i gotowe! SMACZNEGO
Kuchnia Beatyspróbujcie mojej sałatki. Jest naprawdę pyszna :) Składniki: 3 średnie cykorie , kawałek ostrej papryczki (w zależności jak ostro lubimy), pęczek dymki ze szczypiorem , 5 pomidorów koktajlowych czerwonych , 5 pomidorów koktajlowych żółtych , 1 średni świeży ogórek , 2 garście ziaren słonecznika. Z cykorii usunąć zewnętrzne liście oraz zielone końcówki, a ze środka wyciąć głąb. Cykorię
Codzienna kuchnia niecodzienna