Bardzo ostre i chrupiące ogóreczki z chili. Pomimo długiego czasu przygotowania, warte zrobienia. Na zimę jak znalazł. 2,5 kg ogórków gruntowych 4 łyżki soli Główka czosnku 65 ml oleju (ok. 8 łyżek) 1,5 szklanki octu 10% 400 g cukru 3 łyżki chilli Ogórki dokładnie myjemy i kroimy w słupki (małe na 2, duże na 4). Przekładamy
VioletoweKucharzenieSkładniki: -jedna gotowa tortilla pszenna lub kukurydziana -200g piersi z kurczaka -pomidor -pół średniego ogórka -liść kapusty pekińskiej -ćwierć papryki -kawałek cebuli -łyżka majonezu, śmietany lub jogurtu -łyżka oleju do smażenia -sól, pieprz, ostra papryka Przygotowanie: Kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy lekko przyprawami i smażymy na jasno złoty kolor na oleju. Tortillę podgrzewamy lekko na rozgrzanej patelni
Tanie przepisy studenckiełyżki oleju. podsmażyć mięso, następnie dodać cebulę i paprykę. Doprawić do smaku czosnkiem, solą, pieprzem, kminkiem, lubczykiem, tymiankiem i ostrą papryką. Podlać wodą i na końcu lekko zagęścić mąką. Wmieszać do mięsa fasolkę, podawać z ryżem i kiszonymi ogórkami............. Smacznego
Gaździnka warzyduże pomidory1 świeży ogórek ( długi )1 czerwona cebula1/3 szk rzeżuchy1/3 szk posiekanej natki pietruszkisól himalajska do smakuczerwona czubryca ostra do smakupieprz kolorowy do smaku1 saszetka oleju kukurydzianego ( 30 ml )cukier do smakuRozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnimięsa mielonego wołowego(najlepiej z antrykotu lub innej niezbyt chudej części mięsa) ok 300 ml wody 3 łyżeczki ostrej musztardy sól, pieprz Dodatkowo: ulubione sosy (musztarda, gotowe sosy, majonez, keczup....) sałata czerwona cebula pomidor czipsy z boczku ogórki kiszone/konserwowe Wykonanie:Do mięsa dodajemy sól, pieprz musztardę mieszamy dokładnie i wlewamy wodę. Mocno je wybijamy, co sprawi, że nasze burgery
Malinowe Pocałunkichili, czosnkiem i miodem są znakomite. Składniki na 3 litrowe słoiki: - 1 i 1/2 kg ogórków gruntowych - 30 dag cebuli - 3 łyżki soli - 1/2 główki czosnku Zalewa: - 1 i 1/2 szklanka octu - 1 i 1/2 szklanka cukru - 2 łyżki miodu spadziowego - 1 łyżeczka ostrej papryki - 1 łyżeczka słodkiej papryki - 2 płaskie łyżeczki mielonego czarnego pieprzu - 1/4 łyżeczki mielonego chili(...)Użyłam papryki wędzonej, bo daje dodatkowy smak, ale jeśli nie uda Wam się jej kupić dajcie zwykłą. Dobrej jakości przyprawy znajdziecie na www. Skworcu.com.pl . 1. Umyte i osuszone ogórki kroimy w słupki, dodajemy cebulę pokrojoną w plastry, ząbki czosnku i mieszamy z solą. Odstawiamy na 2-3 godziny żeby ogórki puściły sok, wytworzy się go tak dużo
Apetyczna babeczkacebule, 2 łyżki oliwy z oliwek 3 - 4 ogórki konserwowe, mały słoiczek papryki konserwowej, 1 łyżka koncentratu pomidorowego puszka krojonych pomidorów 3/4 szklanki śmietany, 1 łyżka wody, liść laurowy, 3 - 4 ziarenka ziela angielskiego, 1 kostka bulionu, pieprz ziołowy do smaku sól, ok. 1 łyżeczki ostrej papryki Pokrojoną w kostkę cebulę przysmażamy na oliwie na głębokiej, dużej(...)wysokiego rondla i dodajemy koncentrat pomidorowy , puszkę pomidorów. Dodajemy również pokrojoną w paski paprykę i całość trzymamy na niewielkim ogniu. Po ok. 5 minutach dodajemy pokrojone w plasterki ogórki konserwowe i dokładnie mieszamy z całością. Gotujemy przez kolejne 5 – 10 minut, aby wszystko sobą przeszło. Oryginalny przepis zawiera tłuszcz- smalec. Ja zrezygnowałam ze smalcu dając zamiast niego oliwy
Z Kuchni Do Kuchnijest soczyste a całość wykańcza pyszny sosik. Do wnętrza roladek możemy włożyć to co akurat mamy: ogórki, cebulę, paprykę, boczek czy nawet kiełbasę. Oczywiście, obowiązkowo środek każdej mięsnej roladki smarujemy musztardą. Tutaj możemy dać swoją ulubioną, ale ja polecam używać w miarę ostrej, bo te doskonale podkreślą smak mięsa. Ponieważ nie mam specjalnych zapinek do roladek, ani nie lubię(...)farsz na swoim miejscu i nic się nie rozwala. Dzięki obtoczeniu mięsa w mące, sosik nabiera odpowiedniej konsystencji i nie jest zbyt wodnisty. Artykuł Roladki wieprzowe z papryką, ogórkiem i cebulką pochodzi z serwisu Mieszam w garnku
Mieszam w Garnkułyżeczki oliwy lub oleju Nadzienie (na sześć tortilli) 2 piersi z kurczaka ½ główki sałaty 2-3 pomidory 1 ogórek Dowolne warzywa, np. rzodkiewka Marynata do kurczaka 2 łyżki miodu 3 łyżki cytryny 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka ostrej papryki 1 łyżka kurkumy 1 łyżeczka soli Sos 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka majonezu 1 łyżeczka musztardy Dijon ½ łyżeczki sosu(...)Cezara, ale tak naprawdę w chlebki można zawinąć każde warzywo. Najpierw ułożyliśmy na tortilli sałatę, a na niej pokrojoną w paski pierś kurczaka. Do tego dołożyliśmy plasterki pomidorów i ogórka oraz szczypiorek. Całość polaliśmy sosem jogurtowym. Krok 8 Sos przygotowujemy mieszając jogurt z musztardą, majonezem i szczyptą soli. Zamiast soli możemy też dodać słony ze swej natury sos worcester. Pieprzymy
Niedzielny kucharzziaren pieprzu 1 łyżka masła 2 łyżki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki oregano szczypta kminku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki pieprz i sól do smaku opcjonalnie: sok z kiszonych ogórków lub woda Sposób przygotowania: Kapustę kiszoną płuczemy jeden raz w zimnej(...)najlepiej zamiast wody podlać sokiem z kiszonych ogórków - ja tak robię i tym razem też tak zrobiłam). Gdy warzywa zmiękną dodajemy pokrojoną w kostkę lub paseczki czerwoną paprykę i posiekaną cebulę zeszkloną na 1 łyżce masła, dusimy około 10 minut. Danie przyprawiamy koncentratem pomidorowym, pieprzem, szczyptą kminku, papryką słodką, ostrą i wędzoną, ziołami prowansalskimi, bazylią i oregano (zioła dodajemy
Kolorowy Przepisownikłyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka musztardy 2 łyżki pikantnego ketchupu 1 łyżka masła Sól, pieprz, ostra papryka mielona olej do smażenia *** Mięso mielone smażymy na mocno rozgrzanym oleju, doprawiamy solą, pieprzem oraz ostrą papryką i odkładamy do wystudzenia *** *** Bułki przekrawamy wzdłuż na połówki (ja upiekłam mini bułeczki hamburgerowe ;)) Wszystkie spody kroimy w kostkę(...)przyrumieni. Przekładamy do miski i studzimy *** *** W dużej misce sałatkowej umieszczamy połowę grzanek, a na nich połowę usmażonego mięsa *** *** Przygotowujemy sos: do miseczki wkładamy drobno posiekaną cebulę oraz dwa ogórki konserwowe, dodajemy przeciśnięty czosnek, majonez, jogurt, musztardę oraz ketchup i dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem *** *** Pomidora oraz paprykę kroimy w kosteczkę *** ***Na grzanki i mięso
Blog z ApetytemUwagi do przepisu:Zapiekanka jest mocno chrzanowa, a więc i ostra. Można złagodzić jej smak dodając mniejszą ilość chrzanu ze słoiczka.Ja używam boczku w plasterkach, gdyż dobrze się mi go kroi w kosteczkę.Można zwiększyć ilość boczku do 400 g, a cebuli do 3 dużych.Najlepiej użyć ogórków kiszonych, a nie kwaszonych.Z dodatku koperku można zrezygnować.Źródło przepisu
Gospodyni MiejskaWiem co jem! Niby fast food ale bez chemii. Składniki: jedna pierś kurczaka pomidor sałata ser ogórek cebula woda Panierka: szklanka mąki pół łyżeczki czarnego pieprzu łyżeczka czerwonej słodkiej papryki pół łyżeczki soli pół łyżeczki chili ( tylko dla tych co lubią ostre) Sos: 3 łyżki majonezu sok z połowy cytryny 2 ząbki czosnku pół żyłeczki pieprzu grubo zmielonego(...)wyciśnięty czosnek, pieprz i sól mieszamy, aż powstanie sosik. Na wyłożoną folię aluminiową kładziemy tortille, na to kładziemy ser, sałatę, 3 stripsy, pokrojonego w kostkę pomidora, ogórka, cebulę. Wszystko to polewamy sosem i zawijamy lekko spłaszczając. Zawinięte tortille wkładamy do opiekacza na 3 minuty albo do rozgrzanego piekarnika z funkcją grilla na 5 minut
Niezły MłynekSłodko-kwaśno-ostry strogonow z kurczaka, fasoli i ananasa, musicie spróbować! ;) Tradycyjny strogonow powinno przyrządzić się z wołowiny. Jednak ten przepis jest szybszy, mięso zastąpiłam mięsem z kurczaka, dodałam czerwoną fasolę, ananasa, przyprawiłam i mam! Idealne gorące i rozgrzewające, mocno doprawione pożywne danie jednogarnkowe. Podane składniki możecie spokojnie wykorzystać do swojego strogonowa, a mięso zastąpić uprzednio przesmażoną na oleju(...)drobniutką kosteczkę 6 kiszonych ogórków pokrojonych w plasterki pół puszki czerwonej fasoli bez zalewy 5 plastrów ananasa z puszki pokrojonego w kostkę 500 ml passaty 2 ząbki czosnku obrane z łupinki i pokrojone w kosteczkę 2 łyżki śmietany 18% (opcjonalnie) do smaku: sól, pieprz, 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki, 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki, lubczyk, majeranek, vegeta
Zasmakuj Kuchnipółplasterki, a ogórka konserwowego w plasterki. Bułkę wyciągamy z piekarnika i wkładamy do niej sałatę, parówkę, pomidora i ogórka. Posypujemy prażoną cebulką i na końcu dodajemy ketchup i/lub musztardę. Polecam musztardę meksykańską Dagomy - to jak połączenie musztardy z ostrym sosem paprykowym i na pewno przypadnie do gustu osobom lubiącym ostre smaki. Do hot dogów pasuje idealnie
Kuchnia MagdaLeny