sól i cukier wasabi (zielony, ostry chrzan) sos sojowy marynowany imbir mata bambusowa (do zawijania sushi) pałeczki lub palce ;) ostry nóż bez ząbków + różne dodatki, np: wędzony, pieczony lub surowy łosoś tuńczyk węgorz ryba maślana krewetki surimi awokado świeży ogórek serek philadelphia sałata karbowana sezam Bardzo ważne jest, by surowe ryby były bardzo świeże i kupione w dobrym(...)ilość wasabi :) Układamy na tym pasku dodatki i zawijamy w rolkę. Część nori na której nie ma ryżu smarujemy wodą pod koniec zawijania, żeby skleić rolkę. Rolki kroimy bardzo ostrym nożem. Nigiri: Bierzemy do ręki troszkę ryżu i formujemy z niego nieduży wałek ok. 4 cm długości i 1 cm szerokości. Na górnej części smaruje niewielką ilością serka philadelphia
The Sweet Damselakurat mieściła moja lodówka, a efekt był całkiem przyjemny dla podniebienia. Ponieważ nie było zbyt dużo czasu, w surówce obok pora zawitał surowy kalafior. Jeśli do tego dodamy jabłko, ogórek i dla załamania koloru paprykę, to efekt może być zaskakujący. I był…zaskakująco dobry. Jakoś nie wiem czemu, ale w tym roku dużo testuję na surowo te warzywa, które(...)być on łagodniejszy w smaku, solimy go jakieś 20 min wcześniej, dzięki czemu puści sok i pozbędziemy się ostrego smaku. Ja jak zwykle zachęcam do eksperymentów, dorzucenia kalarepki, rzodkiewki czy innych warzyw dla urozmaicenia smaku i koloru. Drukuj Surówka z pora, ogórka i kalafiora z sosem jogurtowym window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 por 1 jabłko 1/2 strąka papryki
Mieszam w Garnkuogórkiem kiszonym Składniki : 4 duże czerwone papryki 1 duża biała cebula 4-5 ogórków kiszonych około 600 - 700 g kiełbasy np podwawelskiej 2 ząbki czosnku 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka oliwy sól, pieprz, papryka słodka i ostra do smaku woda Przygotowanie : Cebulę obieramy i kroimy w plastry, wrzucamy na rozgrzana oliwę(...)gotujemy 5 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i gotujemy przez kolejne 10-15 minut. Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w kostkę ogórki oraz koncentrat pomidorowy. Całość mieszamy doprawiając do smaku i gotujemy 5 minut by smaki się przegryzły
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkifilety z kurczaka op. przyprawy kebab-gyros 4 łyżki oleju Sałata: sałata lodowa ogórek szklarniowy pomidor czerwona cebulka pieprz Sosy: 4 łyżki jogurtu naturalnego 4 łyżki majonezu 4 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki suszonego koperku 1 łyżeczka papryki słodkiej 2 łyżki keczupu 1/4 łyżeczki papryki ostrej Dodatkowo: sól, pieprz frytki + olej do smażenia Mięso umyć, osuszyć i pokroić w paski. oprószyć
Smakołyki AsiRzutem na taśmę – raczę się ostatnimi potrawami typowymi dla letniej kuchni. Zielona sałata, ogórki, pomidory, awokado, owoce morza – wszystkie one mają wychładzające działanie, więc w nadchodzącej już spiesznym krokiem jesieni będą jedynie okazjonalnie gościć na moim stole. Tymczasem należą do moich ulubionych, więc też „pożegnanie” z nimi przychodzi mi wyjątkowo opieszale Kto, podobnie jak ja, ma słabość do lekkich(...)oczyszczonych krewetek tygrysich kilka liści kruchej sałaty, np. lodowej, rzymskiej około 15-cm kawałek ogórka garść pomidorków koktajlowych 1/2 średniego awokado 1 łyżka oleju, np. ryżowego, kokosowego, z pestek winogron nierafinowana sól, 1 ząbek czosnku, niewielki plaster świeżego imbiru, kawałek ostrej papryczki (według uznania) listki kolendry i/lub plasterki dymki Oczyszczone z pancerzy i jelit krewetki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem
Even Better Foodliptauer wiedeński to jedna z moich ulubionych, odkryta zupełnie niedawno, bo w zeszłym roku, w dodatku całkowicie przez przypadek. Nie szukałam wtedy past, a przepisów na ostre potrawy z użyciem papryczki habanero, której jestem bezkrytyczną fanką. Tak trafiłam tutaj i postanowiłam od razu wykonać Vienna Liptauer(...)czerwonej papryczki habanero lub chili (można pominąć, jeśli ktoś nie lubi na ostro), • sól,pieprz do smaku 1. Masło utrzeć do białości w szklanej lub ceramicznej misce, dodać bryndzę, zmiksować. Dodać ser i posiekaną cebulę, dokładnie połączyć miksując. 2. Dodać paprykę w proszku, koncentrat, posiekane ogórki i sardynkę - ponownie dokładnie zmiksować, aż sardynka całkowicie się rozpadnie, a pasta
Kuchnia Prezydentowejszklanki oliwy z oliwek; Sól; Pieprz; Kilka kropel ostrego sosu (np. Tabasco, u mnie Sriracha) - opcjonalnie . Sposób przygotowania: Pomidory umyć, osuszyć, naciąć na czubku na krzyż, sparzyć (włożyć do miseczki, zalać gorącą, przegotowaną wodą i odstawić na 10 minut), obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miski/garnka. Ogórka umyć, osuszyć, obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę. Dodać(...)przez praskę. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do miski z pokrojonymi warzywami. Wszystkie pokrojone warzywa wymieszać. Wlać sok pomidorowy, sok z cytryny, ocet spirytusowy, oliwę z oliwek, ostry sos. Doprawić cukrem, solą i pieprzem. Wymieszać. Tak przygotowany chłodnik przelać do dzbanka blendera kielichowego i krótko zblendować, tak aby w gazpacho pozostały niewielkie kawałki warzyw (nie na gładki krem
Gospodyni Miejskabardzo fajny aromat ;) Smacznego!:) Składniki: 7-8 sztuk kotletów ze schabu cebula 5-6 sztuk ogórków kiszonych 0,5 litra bulionu 4 plasterki boczku dwie garście suszonych grzybów przyprawa do wieprzowiny sól pieprz ziołowy papryka słodka czosnek granulowany papryka ostra 2 łyżki śmietany 18% do zup i sosów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ząbki czosnku Wykonanie: Grzyby zalewamy wodą(...)żaden sposób smaku potrawy. W czasie gdy grzyby się gotują możemy przyprawić mięso pieprzem, solą i czosnkiem granulowanym. Do zblednowanych grzybków dodajemy bulion i gotujemy. Boczek i ogórki kroimy w paski, cebulę w piórka smażymy, a potem dorzucamy do sosu. Czosnek kroimy w plasterki, podsmażamy i wrzucamy do sosu. Teraz, gdy sos nam się powoli gotuje zajmiemy się mięsem
Czerwona Porzeczkaplacki tortilli ok. 300 g piersi z kurczaka przyprawa gyros 1 pomidor 0,5 średniego ogórka wężowego 0,5 czerwonej cebuli 0,5 małej główki sałaty lodowej garść rukoli sos czosnkowy: mały, gęsty jogurt naturalny, 2 duże ząbki czosnku, kopiasta łyżka majonezu, łyżeczka ostrej musztardy, sól, pieprz, pieprz ziołowy Przygotować sos: jogurt przelać do miseczki, dodać do niego przeciśnięty(...)tortilli. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą gyros i usmażyć na złoto. Pomidora pokroić w ćwierć- lub półplasterki (w zależności jak duży jest pomidor), ogórka obrać i pokroić w półplasterki. Cebulę obrać i pokroić w piórka, a sałatę porwać na małe kawałki. Każdą tortillę podgrzać np. w mikrofalówce, rozsmarować na niej trochę sosu
Simply Foodduża czerwona cebula · 1 papryka · 1 papryczka chili · 3 ogórki kiszone · około 10 średnich pieczarek · ¾ szklanki wody · kostka Knorr z papryką lub kostka(...)tabasco (jeśli papryczka jest bardzo ostra możemy z niego zrezygnować) · 1 ząbek czosnku · pieprz · oliwa Przygotowanie: Mięso pokroić w cienkie paseczki i przyprawić ziołami, pieprzem i czerwoną papryką. Odstawić do lodówki. Paprykę i ogórka kiszonego pokroić w paski. Pieczarki obrać i pokroić
Mania Gotowaniaoctu ryżowego 2 łyżki cukru 0,5 łyżeczki soli Farsz : płaty prasowanych alg - nori zielony ogórek łosoś wędzony paluszki krabowe (surimi) czerwona papryka awokado wasabi Dodatki : sos sojowy marynowany imbir wasabi czarny sezam Inne : mata do zawijania miseczka z wodą do maczania palców ostry nóż bez ząbków Przygotowanie : Przygotowanie ryżu Ryż zalać wodą i odstawić na 30 minut żeby zmiękł(...)zostawić około centymetrowy odcinek do zaklejenia. Na ryż, w poprzek płata, nałożyć niewielką ilość pasty wasabi, ułożyć na niej ulubione składniki np. paluszki krabowe i awokado, lub łososia i ogórek. Złapać matę i zawinąć płat alg z ryżem do wewnątrz, podtrzymując farsz, rolować do końca lekko dociskając. Końcówkę nori posmarować niewielką ilością wody, aby się przykleiła do zrolowanej części. Jest
Codzienne Gotowaniełyżki oleju arachodowego lub oliwy 1 łyżeczka ostrej papryki chili 1 łyżeczka kuminu rzymskiego 1 łyżeczka suszonego oregano mały pęczek świeżej kolendry-posiekany na sałatkę: 1 awokado pokrojone w kawałki ok. 125 g gęstej kwaśnej śmietany oraz: kilka listków sałaty lodowej poszarpanych na mniejsze kawałki mała puszka kukurydzy 1/2 małego ogórka porojonego w plasterki 3 łyżki oliwy 1 łyżka octu(...)łyżki oleju w głębokiej patelni i wrzucic na niego posiekaną cebulę,czosnek.Zamieszać i delikatnie zeszklić uważając by czosnek się nie przypalił. Dorzucić seler naciowy,paprykę i przyprawy czyli ostrą paprykę,kumin i oregano.Zamieszać i podduszać przez 3-4 minuty na średnim ogniu. Rozkruszając blok mielonego mięsa w palcach na luźniejszą masęi dorzucić na patelnię.Ważne by mięso wcześniej
Sztuka gotowania w/g Samiryśniadanie także do pracy? Polecam z całego serca, tylko sprawdzone przepisy! Startujemy! Bułeczki z ciasta na pizzę, z czarnuszką i ostrą papryką Chrupiące naleśniki na słodko z twarogiem Ciasto czekoladowe Ciasto owsiane Ciabatta z rukola, kiełbasą krakowską i zielonym ogórkiem Czekoladowy budyń z kaszy manny Czekoladowy budyń z kaszy manny z bakaliami Czekoladowa owsianka z orzechami i nasionami chia Drozdżowe
Moja smaczna kuchniaczubate łyżki mąki pszennej sól, pieprz do smaku tłuszcz do smażenia gulasz : 800 g łopatki papryka wędzona ostra do smaku sól, pieprz ziele angielski liść laurowy 2 łyżki oleju mąka do zagęszczenia woda dodatkowo do podania : ogórki konserwowe natka pietruszki Przygotowanie : Mięso myjemy, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka w którym rozgrzewamy wcześniej olej, solimy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiselera kroimy w bardzo drobną kostkę i przekładamy do dużej miski. Dodajemy odlaną z zalewy kukurydzę i groszek. Ogórki kiszone wraz ze skórką, oraz obrane jabłko kroimy w bardzo kostkę i dodajemy do pokrojonych warzyw. Doprawiamy warzywa ostrą musztardą i mieszamy. Sałatkę z warzyw z rosołu mieszamy z majonezem wymieszanym z odrobiną śmietany doprawiamy do smaku solą i czarnym
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię