ŚLEDZIE W SOSIE MUSZTARDOWYMSkładniki:- 6 filetów matiasa- 10 łyżek musztardy delikatesowej (łagodnej)- 5 łyżki musztardy sarepskiej (ostrej)- 4 łyżki majonezu- 2 łyżki oleju- 2 łyżki cukru- 2 łyżki wody- 4 ogórki konserwowe- 3 cebule- pieprz czarny mielonySposób przygotowania:Pokroić filety na 2cm paski i wymoczyć w wodzie przez kilka godzin. W misce mieszamy cukier z musztardami, dodajemy majonez, dolewamy
Mentor Smakułyżki cukru, 1 łyżeczka soli 300 g świeżego łososia krewetki (obgotowane) świeży ogórek dojrzałe awokado chrzan wasabi opakowanie nori (sprasowane algi morskie) sos sojowy imbir marynowany (opcjonalnie, do odświeżania kubków smakowych podczas jedzenia) dodatkowo: mata bambusowa do zwijania ostry nóż do krojenia Przygotowanie: Ryż: Ryż płukać w zimnej wodzie do czasu, aż woda będzie przejrzysta. Włożyć ryż(...)Następnie na linii z wasabi układać wzdłuż rybę i paski ogórka lub awokado. Dół nori (ten z ryżem) zawijamy do góry i do środka, w stronę gdzie kończy się ryż. Tak zawinięty ryż lekko dociskamy matą, a następnie rolujemy do końca przesuwając matę w górę. Zawinięte rulony pokroić bardzo ostrym nożem na małe kawałki (na jeden kęs). Nori czasami
Kuchcik gotujedowolne części ) - 25 dag pieczarek - 3 duże ogórki konserwowe po żydowsku od ORZECH - 3 łyżki zalewy z ogórków j/w - 3 łyżki keczupu premium od Folwark - 2 łyżeczki czosnku mielonego - 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej - łyżeczka papryki ostrej mielonej - sól -olej Wykonanie Pałki z kurczaka posypałam delikatnie solą i natarłam wszystkimi przyprawami, odstawiłam w chłodne miejsce
Kuchnia z widokiem na ogródmielona 1 łyżeczka, pieprz czarny grubo mielony 1/2 łyżeczki, koperek 1/2 pęczka, jajka 1 sztuka "L", bułka tarta 4 łyżki, mąka tortowa 4-6 łyżek, olej rzepakowy - ile potrzeba, ogórek gruntowy 4 większe, jogurt naturalny 250 ml, cukier 1 łyżka, sól czosnkowa 1 łyżeczka, ocet jabłkowy 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, koperek 1/2 pęczka mój ślubny mięsożerca orzekł(...)kalafiory do kalafiora dodać jajko, wystudzoną cebulę z czosnkiem, przyprawę do wieprzowiny, ostrą paprykę, pieprz, kucharka, tartą bułkę, mąkę, posiekany koperek najlepiej ręką wszystkie składniki połączyć dokładnie na bardzo rozgrzanym oleju rzepakowym smażyć nie duże placki na złocisty kolor z każdej strony, odkładać na ręcznik papierowy ogórki obrane zetrzeć na tarce do ogórków, wymieszać wszystko z cukrem, solą
W Mojej Kuchni Lubięostry dzięki dodaniu papryczki jalapeno. Rukola też dodaje odrobinę ostrości. Aż mi się wierzyć nie chce, że był w naszym domu czas kiedy chłodniki tylko botwinkowe bywały. Bardzo polecam, bo zrobienie tej zupy zajmie nam parę minut, trzeba jedynie dobrze ją schłodzić. Drugiego dnia jeszcze smaczniejsza! składniki dla 4 osób 300 g ogórków
Stare Garyłatwa w przygotowaniu. Składniki: tuńczyk sałatkowy w wodzie mała puszka kukurydzy 1/3 zielonej papryki 2 ogórki kiszone (średnie) 1 mała cebula kilka czarnych oliwek (bez pestek) kilka pomidorków koktajlowych 2 woreczki ryżu jogurt grecki 180g (zamiast majonezu) sól, pieprz, papryka słodka lub ostra Przygotowanie: Gotujemy ryż wg przepisu na opakowaniu i zostawiamy do przestygnięcia. Do miski wrzucamy tuńczyka odsączonego
Alutka-Gotujecebula cukrowa Sos: 1,5 łyżka musztardy 1,5 łyżka miodu 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka ostrej papryki sól,pieprz Sposób przygotowania: Śledzie moczymy w wodzie przez 1,5-2 godziny,odsączamy z nadmiaru wody i kroimy w kostkę.Paprykę,cebulę,ogórki ,grzyby i jajka kroimy w drobną kostkę.Składniki sosu mieszamy ze sobą i dodajemy do pokrojonych
Bajeczna Kuchniawieprzowe, smażone, wymieszane z wyrazistym sosem barbecue. Hamburgery: 500g łopatki wieprzowej 4 bułki do hamburgerów 1 czerwona cebula 4 ogórki kiszone 4 garści rukoli musztarda majonez olej Sos barbecue: 4 łyżki cukru 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 50ml sosu sojowego odrobina pieprzu 1 łyżeczka(...)wlewamy sos sojowy wymieszany z odrobiną wody. Po wlaniu chłodnych płynów, karmel zmieni się w zbitą, twardą grudkę. Po kilku minutach gotowania, rozpuści się. Wtedy dodajemy paprykę słodką, paprykę ostrą, gałkę muszkatołową oraz pieprz. Gotujemy do momentu aż uzyskamy konsystencję gęstego syropu. Zdejmujemy sos z ognia, dodajemy keczup, musztardę, mieszamy. 2. Łopatkę kroimy w cieniutkie plasterki. Podsmażamy na rozgrzanym
Szefowa kuchniSKŁADNIKI: 1 okrągły chleb 30 dkg szynki 20 dkg pasztetu 50 dkg pieczarek ogórki konserwowe- 4 szt pieprz chrzan 2 cebule miękkie masło szczypiorek zielona pietruszka( 1 duża łyżka) woda majonez rzodkiewka bazylia wędzone plastry łosoia namoczone w soku z buraka Mielimy szynkę w maszynce lub miksujemy, dodajemy miękkiego masła ok 1 łyżkę, dobrze wymieszać, dolać 3 łyżki ciepłej(...)pasztet miksujemy z niewielką ilością wody( zależy od twardości pasztetu) dodajemy łyżkę chrzanu i pokrojoną drobno zieloną pietruszkę, musi być dość ostra. Chleb kroimy w krążki, każdy smarujemy na przemian inną masą i na co drugą kroimy plastry ogórka. Gdy posmarujemy wszystkie krążki układamy jak tort a resztą mas obsmarowujemy boki oraz wierzch. Dekorujemy dowolnymi składnikami. Ja zrobiłam różyczki
harrisaczosnku , wyciśnięty przez praskę roztarta w palcach , szczypta suszonych liści kolendry ( lub świeżych , ja nie miałam ) 1 łyżeczka , ostrego ketchupu płaska łyżeczka cukru łyżeczka soku z cytryny sól , pieprz do smaku Kapustę pekińska szatkujemy , drobniutko , cieniutko na mandolinie do warzyw . Ogórki konserwowe i cebulę , także tniemy na mandolinie w cieniutkie plasterki . Dodajemy startą na tarce o grubych oczkach , marchew
Ogrodnik w podróżysmiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1 średniej wielkości seler korzeniowy 2 duże marchewki 5 ogórków małosolnych 5 jajek 1/2 małej cebulki 1 płaska łyżeczka cukru sól , pieprz do smaku 1 czubata łyżka gęstego majonezu 1 łyżeczka ostrej musztardy np. angielskiej Selera i marchew , gotujemy w łupince ,studzimy , obieramy i kroimy w drobną kosteczkę . Jajka gotujemy
Ogrodnik w podróżyPrzestudź, obierz ze skorupki i pokrój w kostkę. Pora dokładnie umyj, pokrój w cienkie plasterki na desce ostrym nożem. Zaparz we wrzątku przez 10 minut, następnie odcedź na sitku. Kukurydzę odsącz z zalewy. Fileta z kurczaka ugotuj w osolonej wodzie, przestudź. Ogórki oraz fileta z kurczaka pokrój w niewielką kosteczkę. Wszystkie składniki wsyp do większej miski, dodaj majonez, dopraw
Przepisy i porady kulinarneWzięła do ręki stary nóż, rozkroiła świeżo upieczony chleb. Pokroiła ogórki małosolne, przygotowała cebulkę prażoną. Sięgnęła z lodówki świeży smalczyk. Ucztę czas zacząć!Mnóstwo osób ostatnimi czasy wybiera dietę rośliną bądź roślinno-nabiałową (jak np. ja). Powodów rezygnacji z mięsa jest wiele, jedni decydują się na ten krok przez obecnie panujący trend, inni ze względów ideologicznych. Niektórzy zupełnie(...)które można zrobić z boczniaków (ZOBACZ), kotlety mielone z kaszy gryczanej, sosy, zupy... I smalec. Nigdy nie zapomnę tego dość nieprzyjemnego, ostrego zapachu przetapianej słoniny, prażonej cebulki i jabłka. Świeży smakował najlepiej, taka pajda chleba ze smalcem i ogórek kiszony do tego - zestaw zawsze idealny. Dlaczego więc odmawiać sobie tych przyjemności, choć się nie jada mięsa?Nie trzeba sobie niczego
W kuchni Karmel-itkicebule 2 ząbki czosnku 1 pęczek natki pietruszki 2 łyżki mąki sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, czosnek granulowany. oleju 1. Szynkę kroimy w plastry, rozbijamy cienko. Posypujemy solą, pieprzem, papryką, smarujemy z jednej strony musztardą. Boczek, cebulę i ogórki kroimy w kostkę. Układamy na szynkę, zwijamy by powstał zraz, spinamy wykałaczkami. Robimy tak z każdym kawałkiem mięsa
Szefowa kuchnitreściwą zupę z warzywami i pysznymi pietruszkowymi pulpetami. Składniki: 2 spore marchwie pół szklanki mrożonego groszku duża pietruszka 3 ogórki konserwowe 4 duże ziemniaki pół czerwonej papryki cebula 100 ml koncentratu pomidorowego sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka ostra Pulpety: 350 g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) jajko 2 łyżki natki pietruszki (suszonej(...)zbyt luźna dodajemy jeszcze bułki tartej. Z masy formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy w mące. Ziemniaki, marchew, paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Pietruszkę ścieramy na tarce. Ogórki kroimy w plasterki. Na patelni roztapiamy 2 łyżki masła i podsmażamy cebulę, marchew i pietruszkę. Do garnka wlewamy 1,5- 2 litry wody. Wsypujemy podsmażone warzywa i zagotowujemy. Następnie
e-PrzepisyKulinarne