pewnością starczy dla wszystkich ;) 50 dkg mięsa mielonego indyczego 1 cebula 4 ząbki czosnku 3 świeże pomidory 1 czerwona papryka 3 ogórki konserwowe 1 puszka kukurydzy 1 puszka groszku 1 puszka czerwonej fasoli 100 ml koncentratu pomidorowego ostra papryka, lubczyk, sól, pieprz Obrać czosnek i cebulę, posiekać i zeszklić w garnku, w którym będziemy gotować zupę. Dodać mięso. Podsmażyć
Krokusowy Dompiwa czy z kieliszkiem wina pasują świetnie. Talerz warzywnych przekąsek z trzema dipami czas przygotowania: 30 minut składniki: WARZYWNE PRZEKĄSKI - papryka słodka czerwona papryka słodka żółta ogórki świeże gruntowe lub węże seler naciowy marchewki brokuł albo/i kalafior DIP CZOSNKOWY - 250 ml jogurtu typu greckiego albo serka homogenizowanego naturalnego 2-3 ząbki czosnku(...)koktajlowych 1/2 łyżeczki oleju szczypta cukru do smaku - sól, kumin mielony, imbir mielony, kurkuma w proszku, papryka mielona słodka i ostra Jak przygotować talerz warzywnych przekąsek? Wszystkie warzywa umyłam i dobrze osączyłam. Marchewkę oskrobałam. Ogórki obrałam ze skórki. Z selera usunęłam podłużne, łykowate włókna. Papryki pozbawiłam gniazd nasiennych. Te wszystkie warzywa pokroiłam w paski i słupki
Smaczna Pyzawędlin, pieczonych mięs, pieczonego boczku, kiełbasy • 1 cebula • 1 łyżka oleju • 1 litr bulionu drobiowego • 2 ogórki kiszone • 2 łyżki koncentratu pomidorowego • 1 łyżka masła • 1/2 łyżki mąki pszennej • przyprawy: listek laurowy, ziele angielskie, 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 2 łyżeczki majeranku, sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: 1. Na patelni partiami podsmażyć(...)kosteczkę cebulę. Przełożyć do mięsa. 3. Wlać do garnka gorący bulion, dodać listek laurowy, ziele angielskie, słodką i ostrą paprykę w proszku. 4. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 10 minut pod przykryciem. 5. Dodać obrane i pokrojone w paseczki ogórki kiszone i dalej gotować przez ok. 5 minut. 6. Dodać koncentrat pomidorowy i majeranek i wymieszać. Gotować
W mojej kuchnipuszka tuńczyka w sosie własnym 1 mała czerwona cebula (dobrze by było gdyby nie była za ostra) sól, pieprz majonez ew. kiełki (ja posypałam sałatkę delikatnie kiełkami brokuła, ale spokojnie można je pominąć) Kapustę poszatkować, wrzucić do sporej miski. Paprykę, ogórki, jajka pokroić w średnią kostkę, dodać do kapusty. Tuńczyka odsączyć z zalewy, jeśli nie jest w kawałkach
Simply FoodSkładniki na 5 sztuk: 5 dużych bułek 500 g wołowiny 1 żółtko 5 plastrów sera wędzonego boczek wędzony 2 małe cebule ogórek kiszony 1 pomidor mix-sałat 1 ząbek czosnku przyprawy w proszku: świeżo mielony pieprz papryka ostra papryka wędzona słodka sól do posmarowania bułki: łyżka majonezu łyżka musztardy łyżka ketchupu Przygotowanie: Mięso mielimy, dodajemy żółtko, drobno pokrojoną 1 cebulę
Alutka-Gotujewpływając na końcowy smak potrawy, który właśnie dzięki ogórkom ogromnie zyskuje na wyrazistości. Drugim sekretem udanego leczo wegetariańskiego jest wędzona papryka – jej dymnemu aromatowi zawdzięczany jest charakter oraz głębia smaku. Choć podawane w przepisie ilości przypraw i ziół zawsze należy traktować orientacyjnie, to żadnych bym tu nie pomijała – kolendra i ostra papryka uczynią danie rozgrzewającym, a majeranek niebywale całość(...)łyżeczce wędzonej papryki, słodkiej papryki, mielonej kolendry, po 1/2 łyżeczki kurkumy, kozieradki, ostra papryka i pieprz do smaku, 2 – 3 łyżeczki majeranku Marchewki pokroić na cienkie plasterki, cebulę pokroić w piórka, pozbawione gniazd nasiennych papryki pokroić w dużą kostkę. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki, kiszone ogórki pokroić w małą kostkę, czosnek drobno posiekać. W dużym garnku o grubym
Even Better Foodostrej). Jako że zaaplikujemy je w postaci marynaty, dodamy również nieco musztardy oraz oliwę. Musztarda skruszy mięso przez kilkanaście godzin marynowania, zaś oliwa zagwarantuje, że podczas opiekania mięso zarumieni się, ale w najmniejszym nawet stopniu nie wysuszy. Jak to zwykle (choć może nie zawsze) z karkówką bywa, warto podać ją z kwaśnymi dodatkami – proponujemy kiszone ogórki, marynowane patisony(...)grilla – w wydaniu, w którym możemy podać ją zarówno z kiszonym ogórkiem jak i z grillowaną cukinią, bakłażanem i papryką Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 4 osób) 1 kg chudej karkówki pokrojonej na plastry o grubości ok. 1,5 cm Marynata 1 łyżeczka czerwonej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka soli
Kulinarna Pokusaziemniaki 4 jajka 1 duża papryka czerwona 1 puszka groszku konserwowego kawałek pora (około 10 cm jasnej części) 3 średnie ogórki kiszone natka pietruszki 2-3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu greckiego sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka ostra 0,5 szkl octu Śledzie wyjąć z zalewy, opłukać, przełożyć do miski z zimną wodą, dolać ocet i zostawić do wymoczenia
Pieguskowa Kuchniazapasteryzował się dobrze) ale wiadomo - potrzebują chwilę postać aby wszystkie składniki się przegryzły :) Inspiracja: klik Składniki: 1,5 kg ogórków 2 litry wody 200 ml octu 2 łyżki soli 1/3 szklanki cukru 2 łyżeczki curry 1 łyżeczka ostrej papryki pieprz - po 3 ziarenka na słoik ziele angielskie - po 2 ziarenka na słoik liść laurowy - po 1 listku na słoik
My simple kitchenproblem z głowy ;)Do każdego litrowego słoika wkładamy koper, 2-3 ząbki czosnku, kawałek korzenia chrzanu. Upychamy dokładnie wyszorowane ogórki ( które najlepiej jak poleżą kilka godzin w zimnej wodzie). Moim sposobem jest wyszorowane ich czystym zmywakiem kuchennym, ostrą stroną. Na wierzch układamy np liście wiśni, porzeczki lub dębu. Wsypuję do każdego litrowego słoja płaską łyżkę soli. Sól musi być
Malinowe Pocałunkiprzyprawy. Wszystko w misce wymieszać i odstawić na kilka minut. Do marynaty dodać łososia, zanurzyć rybę w pełni w marynacie. Marynować kilka godzin w lodówce. Warzywa: Ogórek kroić na ćwiartki, a następnie wyciąć gniazda nasienne- pokroić w brunoise( kostka 1-2mm), tak samo postąpić z jabłkiem oraz selerem naciowym, którego na początku obierać należy z łykowatych(...)siekane chili i szyfonadę z kolendry. Tak przygotowane puree powinno być dość gęste o orzeźwiającym lekko kwaśnym smaku limonki z delikatną nutą ostrego chilli. Doprawić solą i cukrem. Prezentacja: Na talerzu rozłożyć puree, następnie kładziemy pokrojonego ogórka, jabłko, seler, a na to łososia, którego wcześniej możemy delikatnie posypać grubo mielonym pieprzem i czarną solą. Puder z pumpernikla
Plate of JoySkładniki: 1/2 cebuli, łyżka masła, 4 średniej wielkości ogórki kiszone, 2-4 garście posiekanej natki pietruszki ( świeża lub mrożona ), 500g mięsa mielonego wieprzowego, 1 jajko, 2 łyżeczki ostrej musztardy, sól, pieprz, majeranek, 2 łyżki bułki tartej, ok. 100ml mleka, 155g papryki konserwowej ( 4 kawałki ), 300g boczku wędzonego w plastrach. Przygotowanie: Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce masła
W kuchni u Monikimielonego 50 gram jogurtu naturalnego 50 gram sera żółtego 1 jajko 1 bułka 1 cebula 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka majeranku 2 ziemniaki 100 gram śmietany 2 ogórki zielone Cebulę posiekać drobno, zeszklić i lekko przyrumienić na patelni. Wystudzić. Bułkę namoczyć w minimalnej ilości wody i rozgnieść palcami
Czerwony Gupikpiersi z kurczaka 3 łyżeczki przyprawy do gyrosa 1 łyżeczka papryki słodkiej 4-5 szt ogórków konserwowych 0,5 puszki kukurydzy 3 pomidory 0,5 kapusty pekińskiej 4 łyżki ketchup Premium Folwark 1-2 łyżki sosu gyros-kebab ostry Folwark 2-3 łyżki majonez kremowy Folwark 1-2 łyżki szczypiorku olej do smażenia Przygotowanie: Piersi oczyścić, umyć, osuszyć
Ala piecze i gotujeszklanki kaszy jaglanej 1,5 szklanki bulionu warzywnego 1/2 puszki groszku zielonego 1/2 puszki kukurydzy 2-3 ogórki kiszone 200 g startego sera żółtego 1 cebula 2 ząbki czosnku pieprz, sól, słodka i nieco ostrej papryki mielonej niepełna łyżka suszonej kolendry Papryki myję, przekrawam na pół, usuwam pestki, gniazda nasienne. Kaszę jaglaną przepłukuję gorącą wodą
W kuchni Karmel-itki