ogorki na ostro - 1508 przepisów (strona:40/101)

Testowanie obieraczek firmy Victorinox* 172

Tydzień temu otrzymałam trzy obieraczki firmy Victorinox jedna normalna tradycyjna ze sztywnym ostrzem, druga również tradycyjna ale z ząbkowanym ruchomym ostrzem no i trzecia poprzeczna. Obierałam przysłanymi mi obieraczkami ogórki, również kiszone i konserwowe, pomidory, cukinię, ziemniaki, jabłka, cytryny i tonę marchewki:-) Po tygodniu intensywnego testowania, każdej z nich podzielę się z wami moją opinią na ich temat(...)jest bardzo denerwujące. Dużym plusem jest fakt, że warzywa są obierane bardzo cienko. Obieraczka poprzeczna 3/5 Ostrze jest bardzo ostre i szerokie, poprzez co można z warzyw tworzyć długie paski tzw. "makaron z warzyw" (można go zrobić z marchewki, cukinii, ogórka - nięki tej obieraczce można stworzyć np. taką sałatkę (klik) ). Tak obrane warzywa na pewno uatrakcyjnią danie. Obieraczka obiera nieco

IMPRESJA SMAKU
Boeuf strogonow w moim wydaniu 201

wiadomo ile Gospodyń tyle przepisów :). Składniki: - 1 kg wołowiny, u mnie mięso z łaty bez tłuszczu - 3-4 ogórki kiszone - 1 puszka groszku - 1 świeża czerwona papryka - 4-5 łyżek koncentratu pomidorowego - 10 pieczarek - 1 łyżeczka ostrej papryki - 2 łyżeczki słodkiej papryki - ziele angielskie - listek laurowy - smalec - pieprz  - sól 1. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. W dużym(...)sól, listek laurowy i ziele angielskie, przykrywamy i dusimy.  2. Pieczarki kroimy w cienkie płaty, obsmażamy na tłuszczu, lekko solimy i łączymy z bulgoczącym wywarem, dokładamy przyprawy i ogórka kiszonego pokrojonego w podłużne słupki. Wszystko razem dusimy, mięso powinno być kruche ale nie rozpadające, po ok godzinie wspólnego gotowania dodajemy paprykę pokrojona w kostkę, sprawdzamy smak i kruchość mięsa

Apetyczna babeczka
Pikantny kociołek 135

marchew 3 łodygi selera naciowego 4 kiszone ogórki 2 małe papryki w różnych kolorach pół woreczka mrożonej fasolki szparagowej, najlepiej w dwóch kolorach 2 puszki krojonych pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki wędzonej papryki w proszku 2 łyżki zwykłej czerwonej papryki w proszku olej do smażenia łyżeczka kminku pieprz, ostra czerwona papryka, przyprawa typu "jarzynka" do smaku posiekana(...)zmiękną, dodać krojone pomidory, koncentrat, kminek i papryki. Dodać pokrojone w plastry ogórki. Na oleju zeszklić posiekaną w kostkę cebulę, dodając do niej na końcu posiekany drobno czosnek. Przełożyć do zupy razem z posiekaną natką i po kilku minutach gotowania doprawić do smaku przyprawą warzywną, ostrą papryką i pieprzem

Czerwień i błękit
Raita z ogórkiem 216

najczęściej serwowanego jako dodatek do dań głównych. Istnieje wiele wersji tej potrawy np. na słodko z owocami lub na ostro. Raita ogórkowa to indyjska kuzynka greckiego dipu tzatziki Różnią się jedynie przyprawami.Składniki:1 jogurt naturalny (200 g)1 średni ogórek szklarniowy2 ząbki czosnkukawałeczek zielonej papryczki chilli1/2 łyżeczki kuminu1/2 łyżeczki ziaren kolendryszczypta cukrusólPrzygotowanie:Kumin i kolendrę prażyć na suchej patelni

Oryginalny smak
Żołądki w sosie myśliwskim 308

Składniki: 0.5 kg żołądków drobiowych 1 papryka (użyłam pół czerwonej i pół żółtej) 1 cebula kilka pieczarek 1-2 ogórki kiszone 2 łyżki koncentratu pomidorowego Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, papryka słodka i ostra olej do smażenia     *** Żołądki myjemy, zalewamy wodą i zagotowujemy. Przecedzamy, płuczemy i ponownie zalewamy wodą do wysokości żołądków. Dodajemy liść(...)której się gotowały *** *** Całość zagotowujemy, zmniejszamy ogień do minimum i dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy. Potrawę doprawiamy do smaku solą, pieprzem , papryką i majerankiem. Na końcu dodajemy pokrojone w paseczki ogórki kiszone i gotujemy wspólnie jeszcze przez 2-3 minuty *** *** Podajemy na ciepło z ryżem, ziemniaczkami, kaszą lub kluskami *** *** SMACZNEGO ***   POLECAM TAKŻE: FLACZKI Z ŻOŁĄDKÓW DROBIOWYCH PRZEPIS TUTAJ GULASZ

Blog z Apetytem
Orientalna wołowina z kolendrą i chili 180

chili, dużą ilość pieprzu. Dziś proponuję wołowinę właśnie w takiej ostrej, nieco orientalnej odsłonie. Z sosem sojowym, ostrą papryką, imbirem i pomarańczą. Do tego kolendra, ryż - basmati, lub dla dbających o formę pełnoziarnisty - i obiad gotowy! Idealnie smakuje z sałatką ze świeżego ogórka.   Składniki: 300 g wołowiny - polędwica świetnie się sprawdzi 2 przeciśnięte ząbki czosnku(...)bardzo dużym ogniu. Zdjąć mięso z patelni. Zmniejszyć pod patelnią gaz. Sos sojowy, przeciśnięty czosnek, sok z pomarańczy oraz posiekaną chilli wymieszać, wlać na jeszcze gorącą patelnię - będzie ostro parować i bulgotać. Pogotować chwilkę. Mięso pokroić w plastry - będzie jeszcze surowe w środku, dodać na patelnię z gorącym sosem i wymieszać, podgrzewać do uzyskania takiego stopnia wysmażenia mięsa jak lubimy

Kulinarne Inspiracje
Z Grillowanym Kurczakiem i Świeżym Burakiem 141

Filet z kurczaka myję a następnie kroję na dwie części.  Przyprawiam dowolnymi przyprawami ja dałam mix ostrych z młynka.   Rozgrzewam patelnię grillową i smażę mięso.Kiedy wystygnie kroję mięso w kostkę.  Ser żółty kroję w niewielkie paski. Ogórki konserwowe kroję w kostkę.Cebulę obieram i również kroję w kostkę. Świeżego buraka myję obieram i kroję

Gotowanie Patki
gulasz z kiełbasą i warzywami 154

też: – pikantny gulasz z serc – gulasz wołowy – gulasz z podrobów z pieczarkami Przepis na gulasz z kiełbasą i warzywami 6 ziemniaków 5 cienkich kiełbasek śląskich 4 ogórki kiszone najlepiej własnoręcznie przygotowane 2 marchewki 1 słoik domowego ketchupu o poj. 250 ml lub opakowania (250 g) krajanki warzywnej w koncentracie z przyprawami Winiary (nowość na rynku) papryka(...)poddusiłam aż ziemniaki i marchewka zmiękły. Dodałam pokrojone w kostkę ogórki kiszone, kolorową pokrojoną w paski paprykę, wlałam słoik domowego lub innego ketchupu, passaty pomidorowej (kupnej lub domowej), możecie też dodać krajankę warzywną w koncentracie z przyprawami (ostatnio pokazała się w sklepach marki Winiary), doprawiłam solą, pieprzem i ostrą papryką. Jeśli dodacie krajankę to już solić gulaszu nie trzeba

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tęczowa sałatka z musztardowym dressingiem. 121

musztardy Dijon 4 łyżki octu jabłkowego sok z 1 cytryny 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka curry 3/4 szklanki wody 1. Kapustę i paprykę pokrój w drobne paski. Marchewki obierz, następnie (najlepiej obieraczką) także pokrój w cienkie paski. Ogórka pokrój w plasterki, pomidory w ćwiartki. Wszystkie warzywa wymieszaj i posyp sezamem oraz pestkami. 2. Przygotuj

Powiedz dietom nie
Sałatka z zupkami chińskimi 870

całą pewnością Wam posmakuje :) Poniżej znajdziecie przepis… Sałatka z zupkami chińskimi – składniki 3 zupki chińskie (2 łagodne i 1 ostra) 2 pojedyncze piersi z kurczaka 2 papryki (1 czerwona, 1 żółta) kapusta pekińska 9 ogórków konserwowych 4-5 łyżek majonezu pieprz sól olej do smażenia puszka kukurydzy przyprawa gyros Sałatka z zupkami chińskimi – przepis Makaron

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
SAŁATKA Z ZUPEK CHIŃSKICH I KURCZAKA + FILMIK 906

rewelacyjny, są sałatka szybko znika ze stołu. Polecam ją na przyjęcia, większe imprezy itp.   SKŁADNIKI :  2 zupki chińskie ostre ( zostawiamy 1 przyprawę ) 500 g piersi z kurczaka  3 łyżki oleju 1 pomidor 4 ogórki konserwowe mały kawałek pora 100 g żółtego sera 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasolki  1 słoik selera sałatkowego

Kulinarne Fantazje Marioli
Surówka z pora 359

wyrazista, pasuje do dań z ziemniaków, gulaszy, mięsnych pieczeni, kotletów. Do tego prosta w przygotowaniu, w kilka chwil. Smaczna i lekko ostra, dzięki porowi i soku z cytryny, surówka do obiadu z dodatkiem tartego jabłka i ogórków kiszonych. Musicie jej spróbować! Składniki: 2 duże pory, tylko biała część 3 duże kwaśne jabłka 6 średnich ogórków kiszonych

Zasmakuj Kuchni
Sałatka ryżowa z szynką i porem 429

dobrze się "przegryzą". Do sałatki można dodać pokrojony w kostkę ser żółty, a czosnek granulowany zastąpić świeżym. Jeśli gościom nie przeszkadza ostry smak pora, nie trzeba go sparzać. Por można również zastąpić pokrojonymi w drobną kostkę ogórkami kiszonymi lub konserwowymi. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Wołowina a la Stroganow 110

dodać do cebulek. Smażyć chwilkę, doprawić solą. Polędwiczkę wołową pokroić na cienkie paski, doprawić solą,musztardą, białym pieprzem, papryką słodką i ostrą, wymieszać. Wrzucić polędwiczkę na patelnię i smażyć, mieszając aż straci kolor surowizny. Dodać plasterki ogórków. Wlać wywar warzywny i uzupełnić wodą. Mięso powinno być zalane do 1/2 wysokości. Wymieszać i doprawić do smaku. Gotować na małym ogniu

Kuchnia Pokoleń
Sałatka z tuńczykiem na upalne dni 143

pokroić w kostkę. W sałatkach staramy się abo wszystkie produkty były tej samej wielkości. Proponuję kroić w kostkę ok. 1cm Paprykę i ogórka również kroimy w podobnej wielkości kostkę co pomidory Cebule obieramy i siekamy, cebula jest ostra więc śmiało może być dużo drobniej posiekana niż warzywa. Wszystkie posiekane już warzywa wkładamy do miseczki, dodajemy posiekane listki mięty, sól

KasiaiKrzysiu.pl