szczypty czarnego mielonego pieprzu około 1/2 łyżki oliwy z oliwek około 4/5 szklanki ciepłej wody Na farsz: 1 opakowanie kabanosów 1 większy kawałek papryki marynowanej „POLONAISE” 2 mniejsze ogórki kiszone „POLONAISE” gęsty sos do spaghetti – kilka łyżek* żółty ser Na szybki sos chrzanowy: 2 pełne łyżki majonezu 3 łyżki naturalnego jogurtu 2 łyżeczki tartego chrzanu(...)nagrzanego do 210 piekarnika (środkowy poziom, grzanie góra-dół). Pieczemy ją około 10 minut. Po tym czasie wyciągamy na chwilę ciasto, nakładamy przygotowane w misce pocięte składniki (kabanosy, ogórki i paprykę) i pieczemy jeszcze z 15 minut. Po tym czasie wyciągamy ją po raz ostatni, posypujemy obficie startym żółtym serem i wkładamy do piekarnika (ser powinien się ładnie
Słodkie okruszkiprzedstawiać. Zna każdy, lubi wielu. Idealne na danie niedzielne i dzień powszedni. Składniki: 6 kotletów z wołowiny sól i pieprz do smaku 6 łyżeczek musztardy delikatesowej 3 małe ogórki kiszone 2 duże cebule 200 g boczku surowego, wędzonego olej do podsmażenia zrazów 4 ząbki czosnku 2 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 1 czubata łyżka mąki pszennej 3 łyżki(...)Musimy uzyskać dość cienkie kotleciki. Mięso najlepiej jest włożyć do woreczka i rozbijać przez folię. Każdego kotleta dość mocno solimy i pieprzymy oraz smarujemy łyżeczką musztardy (z jednej strony). Ogórki i cebulę kroimy w kostkę, boczek w cienkie paseczki. Na każdym kawałku wołowiny kładziemy boczek, cebulę oraz ogórki. Do faszerowania zrazów zużyjemy połowę przygotowanej cebuli. Tą, która pozostanie
Smak mojego domupomidorowego. Całość uzupełniona lekko jabłkową nutą młodej kalarepki zamarynowanej w cydrze. Czas wykonania: 60 minut Porcje: 2 Składniki: 2 bakłażany, 1 czerwona cebula, 2 ogórki kiszone, 2 małe kalarepki, 150 g serka Almette z pomidorami, Łyżka czarnych oliwek, Łyżka kaparów, 5 suszonych pomidorów z oleju, 3 ząbki czosnku, Łyżeczka marynowanego pieprzu, Gałka muszkatołowa, Sól(...)oleju pomidorowym posiekaną cebulę, czosnek, kapary, oliwki, suszone pomidory, marynowany pieprz. Dodać posiekany bakłażan, tymianek, doprawić octem winnym, gałką muszkatołową, solą i pieprzem Cayenne, wystudzić, wymieszać z posiekanymi ogórkami. Serek Almette z pomidorami doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Na talerzu wyłożyć plastry kalarepy, na nich bakłażan, na bakłażanie krem pomidorowy, polać pesto pietruszkowym, przybrać pomidorkami. Pesto pietruszkowe
SzczyptaSmaQtabasco 1 łyżka sosu chilli 2 łyżeczki musztardy Dijon 2 łyżki sosu Worcester 4 łyżki prażonej cebulki zblendowanej olej świeżo mielony pieprz, sól Dodatkowo 1 czerwona cebula 2 ogórki kiszone kilka plasterków pomidora kilka plasterków sera cheddar garść rukoli garść roszponki Sos z tego przepisu Składniki na sos łączymy ze sobą i odstawiamy do lodówki by smaki się(...)każdej strony. Jak już przerzucimy na druga stronę układamy na mięsie ser. Na bułeczkach kładziemy rukolę, roszponkę, układamy kawałek mięsa polewamy sosem układamy cebulę, pomidora i ogórka, przykrywamy drugą częścią bułki i spinamy żeby na się nie rozleciało patyczkiem do szaszłyków
Piekielna Kuchnia Patisałatkę: v 1 woreczek kaszy jaglanej v 50 g chorizo v ¼ papryki v ¼ opakowania sera typu feta* v garść pieczarek v 1 średni ogórek kiszony v (garść czarnych oliwek) Na dressing: v 2 ząbki czosnku v 1 łyżka soku z cytryny v 1 i ½ łyżeczki musztardy Dijon lub innej(...)ćwiartki lub „szóstki” pieczarki (mają być większe, wyczuwalne kawałki). Kiedy nieco odparują, pieczarki delikatnie solimy i pieprzymy. Paprykę kroimy na paski, a następnie w kostkę, podobnie robimy z ogórkiem . Ser również kroimy na kawałeczki wielkości warzyw i wrzucamy z resztą składników do miski, to samo robimy z oliwkami. Następnie przygotowujemy klasyczny, choć nieco bardziej musztardowy vinaigrette . Czosnek siekamy, następnie rozcieramy
Bazując na smakuhansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Surówka z czerwonej kapusty Składniki: 1 mały kawałek czerwonej kapusty 1-2 ogórki kiszone 1 małe jabłko ½ małej cebuli 1 garść suszonej żurawiny sos: oliwa + sok z cytryny + sól, pieprz Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Zblenduj kapustę, cebulę, jabłko, ogórek lub drobno pokrój. Dodaj żurawinę i sos. Dokładnie wymieszaj. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband
Qlinarnie i Qlinarnieporcji: Duża miska/ 6 porcji Czas przygotowania: 15 minut+ czas potrzebny na moczenie śledzia i zamarynowanie cebuli Składniki: 0,5kg filetów śledziowych a’la matjas 4 jajka 4 ogórki kiszone 4 cebule Puszka groszku konserwowego 2 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 12% Łyżeczka cukru Kilka kropli octu Sól, pieprz Filety śledziowe umieszczamy na 2 godz w wodzie, a następnie(...)octem. Podduszamy lekko rękami i zostawiamy na 2 godz w lodówce. Jajka gotujemy na twardo i kroimy wzdłuż na 4 kawałki, a każdy z nich przekrajamy na pół. Ogórki kiszone kroimy w kostkę. Groszek odsączamy z zalewy. Śledzie kroimy w duże kostki. Wszystkie składniki łączymy, dodajemy majonez i śmietanę. Doprawiamy odrobiną pieprzu i solą. Ilość soli jest zależna
Kolizje Smakówspróbować czegoś nowego :) A Wy jak robicie swoja ogórkową? ;) Składniki: Duże udko ok 25dag żeberek wołowych 5 dużych ziemniaków 3 duże marchewki 1/2 saszetki ryżu (można więcej) 5dużych kiszonych ogórków 4 ziarna ziela angielskiego 3 listki liścia laurowego pęczek lubczyku koperek (wg uznania) 1/2 pietruszki 3 łyżki śmietany 2 łyżeczki majeranku sól, pieprz Przygotowanie: Udko i żeberka wkładamy
ChilliJemywaga wraz ze skórką) 2 średniej wielkości marchewki (200 g) 4 jajka ugotowane na twardo 1 pierś z kurczaka (wagowo około 0,3 kg) 2 ząbki czosnku 2 ogórki kiszone 1 cebula sól, pieprz 3 listki laurowe 4 kulki ziela angielskiego 0,5 łyżeczki kolorowego pieprzu w ziarniach sos 1 łyżka jogurtu naturalnego 3-4 łyżki majonezu przezroczysta galareta(...)Jajka obrać ze skorupek. Cebulę obrać i drobno posiekać. Mięso z kurczaka pokroić w małą kostkę. Układanie warstw sałatki: - starte ziemniaki przyprawione solą oraz pieprzem, - starta marchewka, - 1/3 sosu, - ogórki starte na tarce o dużych oczkach, - pokrojone mięso z kurczaka, - cebula przyprawiona solą oraz pieprzem, - 1/3 sosu, - starte jajka na tarce o dużych oczkach, - 1/3 sosu. Na sam koniec
Ugotowaćźle. Ok, dość przynudzania, czas zaprezentować odkurzony przepis. 10 kajzerek 700 - 800 g łopatki wieprzowej 2 duże cebule 3 łyżki oleju 2 łyżki majeranku łyżka pieprzu ziołowego 4 kiszone ogórki sól i pieprz do smaku Mięso kroimy w kostkę, taką 2 x 2 cm, to tak orientacyjnie. Mniejsza może być, ale większą odradzam. Na patelni rozgrzewamy olej
Dieta moja pasjanaszej polskiej kuchni. Pamiętam je już od wieku przedszkolnego, potem w szkolnej stołówce, w barach i restauracjach ............najczęściej z buraczkami lub marchewką czy z kiszoną kapustą. Najlepsze były jednak te domowe , które robiła mama. ..... Również dzisiaj chętnie , choć coraz rzadziej smażę mielone , ale już w nieco inny sposób. Kotlety mielone(...)smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron do zrumienienia. -Gotowe przełożyć na na papierowy ręcznik. -Kotleciki podawać z ulubionymi dodatkami / buraczki, marchew, kapusta i ogórek kiszony/. U mnie kotleciki podane z mixem sałatek /bez ziemniaczków i pieczywa ,ale jesli ktoś lubi
Zakamarki mojej kuchniSkładniki: 3 litry wody 600 g skrzydełek kurczaka pęczek włoszczyzny 4 ziarna ziela angielskiego 4 liście laurowe 3 średniej wielkości buraki 2 ząbki czosnku 250 ml soku z ogórków kiszonych 3 łyżki wiśni, świeżych lub mrożonych 1 cytryna 2 pełne łyżeczki miodu 50 ml koncentratu z buraczków (opcjonalnie) 150 g śmietany 18% sól, świeżo mielony pieprz Do podania: puree(...)pół-krążki. 2/3 z nich wrzucamy do zupy, a resztę skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na bok. Do zupy dodajemy też czosnek zmiażdżony nożem, sok z ogórków, 3 łyżki wiśni i miód. Gotujemy przez kolejne 30 minut. 4. Wywar przecedzamy, pozostałości wyrzucamy. Do wywaru dodajemy odłożone wcześniej buraczki, koncentrat z buraków, sok z 1/2 cytryny, sól
My Culinary Artcebule sól, pieprz sos z kiełbasy 2 kiełbasy Wasze ulubione, np. śląska, myśliwska, najlepsza jest kiełbasa lekko podsuszona, ale nie zupełnie sucha 0,5-1 puszka groszku 2 ogórki kiszone 1-2 cebule 1 papryka czerwona sól, pieprz opcjonalnie odrobina mąki do zagęszczenia sosu opcjonalnie 1 mała puszka przecieru pomidorowego do wersji słodkiej 1 opakowanie gęstej kwaśnej śmietany(...)plasterki. Paprykę pokroić w małe paski. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę. Dodać kiełbasę. Podsmażać kilka minut aż puści soki. Dodać paprykę i smażyć mieszając, aż zacznie mięknąć. Ogórki pokroić w plasterki i dorzucić do sosu. Dodać groszek, doprawić sola i pieprzem. Można dodać przecier pomidorowy. Jeśli sos jest zbyt rzadki, dodać odrobinę mąki. Placki ziemniaczane – takie proste
Pociąg Do Kuchniwołowina 800 g - cebula 2 szt - pieczarki 250 g - papryka czerwona 250 g - smalec 30 g - łyżka papryki słodkiej - łyżka soli - 2 łyżki śmietany kwaśnej - 50 g ogórków kiszonych - 2 ząbki czosnku, liść laurowy - 2 łyżki koncentratu pomidorowego Ja kupiłam mięso gulaszowe, już pokrojone w kostki, dosyć spore, więc je podzieliłam na pół. 10 g smalcu dobrze rozgrzej(...)odparuje i mieszaj co jakiś czas. Gdy mięso się gotuje resztę warzyw podsmaż na ostatnim kawałku smalcu, najpierw wrzuć paprykę, zamieszaj i po 2-3 minutach dodaj pieczarki i ogórki, nie dosalaj. Podsmaż na brązowo, ok 5-7 minut. Dodaj po około 1,5 godzinie do sosu i duś jeszcze 30 minut, w razie potrzeby dolej wody
Pasje Jolkiniż tradycyjne o pysznym farszu i bajecznym sosie Składniki - 1 duża kapusta - 3 łyżki oleju - 1 łyżeczka soli farsz: - 1 kalarepka ok 0,5 kg - 1 papryka - 2 ogórki kiszone - 3 torebki ryżu brązowego - 1 kg mięsa mielonego z łopatki - 1 por - 1 cebula -1/2 łyżeczki kuminu - 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej - 1/2 łyżeczki papryki słodkiej - 1 łyżka majeranku(...)dużej patelni rozpuścić margarynę dolać troszkę oleju Dodać pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić Dodać pokrojony por mięso razem podsmażyć ciągle mieszać Do mięsa dodać odcedzoną kalarepkę paprykę i ogórki starte na tarce na dużych oczkach ora liście zmielone z reszty kapusty Dodać kostki mięsne przyprawy dusić do odparowania wody 4. - Ugotowany ryż przełożyć
W królestwie smaków Beaty