ogórki kiszone - 6507 przepisów (strona:232/434)

Top 12 przekąsek na Sylwestra 143

faszerowania. Taka przekąska jest lekka, szybka i bardzo prosta do przygotowania. 6. Jeżeli nie macie pomysłu na słone przekąski to zachęcam do przyrządzenia bagietek faszerowanych serkiem wiejskim, szynką, rzodkiewką, ogórkiem oraz szczypiorkiem . 7. Rolada serowa nadziana szynką, pastą jajeczną i sałatą to przekąska na słono, która zachwyci gości. Wbrew pozorom jej przygotowanie jest bardzo proste. 8. Hot wings(...)składników. Wystarczy kupić skrzydełka, przygotować ciasto i przyprawione kawałki kurczaka obtoczyć w mące. Skrzydełka przyrządzone w poniższy sposób naprawdę świetnie smakują (choć są kaloryczne ;)). 9. Tortilla nafaszerowana pomidorami, ogórkami kiszonymi, sałatą oraz piersią kurczaka usmażoną w cieście naleśnikowym. Naprawdę połączenie mięsa i ciasta naleśnikowego jest naprawdę pyszne. W złudzeniu przypomina panierkę z KFC. Radzę każdy placek przeciąć

Ugotować
Sałatka z buraków, fasoli i sera feta 154

Sałatka z buraków, fasoli i sera feta: składniki 2 małe lub 1 duży burak upieczony w piekarniku szklanka świeżej fasoli Jaś lub pół szklanki suchej fasoli 2 małe ogórki kiszone pół jabłka ser feta lub twaróg kozi ocet balsamiczny oliwa z oliwek extra vergine lub dobry olej tłoczony na zimno np. lniany sól i pieprz do smaku Buraki dokładnie(...)fasolki z puszki :) Pyszne sałatki: tabule z pęczakiem , sałatka z twarożku z tuńczykiem , sałatka makaronowa z ciecierzycą i papryką Gdy mamy gotowe buraki i fasolę dodajemy kolejne składniki - pokrojone ogórki i jabłko. Wszystko mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, oliwą i octem balsamicznym. Na wierzchu sałatki układamy pokruszony ser i wszystko delikatnie skrapiamy oliwą. Nasza sałatka jest gotowa do schrupania

Korniszonki
Sałatka z buraków, fasoli i sera feta 90

Sałatka z buraków, fasoli i sera feta: składniki 2 małe lub 1 duży burak upieczony w piekarniku szklanka świeżej fasoli Jaś lub pół szklanki suchej fasoli 2 małe ogórki kiszone pół jabłka ser feta lub twaróg kozi ocet balsamiczny oliwa z oliwek extra vergine lub dobry olej tłoczony na zimno np. lniany sól i pieprz do smaku Buraki dokładnie(...)fasolki z puszki :) Pyszne sałatki: tabule z pęczakiem , sałatka z twarożku z tuńczykiem , sałatka makaronowa z ciecierzycą i papryką Gdy mamy gotowe buraki i fasolę dodajemy kolejne składniki - pokrojone ogórki i jabłko. Wszystko mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, oliwą i octem balsamicznym. Na wierzchu sałatki układamy pokruszony ser i wszystko delikatnie skrapiamy oliwą. Nasza sałatka jest gotowa do schrupania

Gotujemy i jemy
Sushi z komosą ryżową po polsku 182

rolowania Nori – prasowane wodorosty (algi) 250 g komosy ryżowej ( u mnie trzy kolorowa) 4 łyżeczki octu jabłkowego pół łyżeczki soli 1 marchew 4 śliwki suszone albo wędzone 1 duży ogórek kiszony 1 twarożek śmietankowy - opcjonalnie 2 łyżeczki polskiego chrzanu sos sojowy Pałeczki i ostry nóż Komosa: Komosę wysyp na bardzo gęste sitko i dokładnie wypłucz pod zimną bieżącą wodą, intensywnie(...)wlej do ugotowanej komosy i dobrze wymieszaj. Sushi: Na nori kładziemy pasek komosy, dobrze uklepujemy ponieważ komosa jest bardziej sypka od ryżu do sushi, smarujemy serkiem, układamy pasek marchewki, ogórka, oraz paseczki śliwki. Żeby dobrze zrolować nori warto nasmarować brzegi ogórkiem. Nori wtedy lepiej się sklei. Następnie zwijamy matę bambusową tak by sushi się ładnie skleiło. Sushi kroimy bardzo ostrym

Bon Appetit Małgorzaty
Karkówka po myśliwsku / Slow Roasted Pork Neck 85

wszystkim mięsożercom. Podajcie ją z ziemniakami, ryżem lub, jeszcze lepiej, z kluskami z gotowanych ziemniaków (np. śląskimi). Smacznego:) Karkówka po myśliwsku, składniki: 500 g karkówki w plastrach kilka ogórków kiszonych, duża cebula, 1-2 ząbki czosnku, garść suszonych grzybów (namoczonych przez noc lub kilka godzin w wodzie) sól, pieprz, słodka papryka, tymianek i odrobiną mąki do panierowania karkówki(...)panierować w mące. Smażyć kilka minut do zrumienia z obu stron. Przełożyć do naczynia do zapiekania. Pomiędzy plastrami mięsa i na nim ułożyć odsączone, pokrojone grzyby, pokrojone w kostkę ogórki, cebulę pokrojoną w piórka i drobno posiekany czosnek.  Przygotować zalewę: połączyć wszystkie składniki zalewy do smaku. Sos powinien być lekko słodki, kwaśny i pikantny, więc w razie potrzeby

Lekcje w kuchni
Szpinakowe Bułeczki Żabki 184

łyżeczki soli 200 g mrożonego szpinaku (waga mrożonego) np. Hortex około 4-5 łyżek oleju rzepakowego ewentualnie dwie/trzy szczypty czosnku suszonego, sproszkowanego Do dekoracji i nadziania: majonez na oczy ogórek kiszony lub oliwki na oczy ser żółty, szynka, szczypiorek 1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem i odstawiamy do wyrośnięcia (nie wyrośnie on za mocno ale ważne aby się(...)smarujemy woda i wstawiamy do piekarnika nastawionego na 190 stop na 20-25 minut. Upieczone bułeczki wykładamy na kratkę do całkowitego wystudzenia. 7. Po wystudzeniu za pomocą majonezu i/lub ogórków/oliwek robimy oczy żabką a następnie nadziewamy nasze żabki szynką, serem, szczypiorkiem i gotowe. Smacznego !!! Przepis bierze udział w konkursie Hortex na Durszlak.pl

Gotowanie...to proste !
Sałatka jarzynowa zawijana w szynce 249

jakieś małe sekrety związane z jej przyrządzeniem. Dzisiaj prezentujemy przepis na sałatkę, która zawsze gości u nas: Ilość porcji: Duża miska/ 8 porcji Składniki: 5 jajek 4 ogórki kiszone 3 marchewki 3 małe ziemniaki 2 jabłka 1 pietruszka (korzeń) 1 cebula Puszka groszku konserwowego Kawałek selera 5-6 łyżek majonezu 1 łyżka musztardy Sól, pieprz Do przybrania: duże plastry(...)wodzie. Jajka również gotujemy na twardo. Do dużej miski wsypujemy odsączony groszek. Cebulę obieramy i kroimy bardzo drobno, dorzucamy do miski. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, podobnie ogórki kiszone. Ugotowane warzywa oraz jajka obieramy i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy. Dodajemy majonez, musztardę oraz sól i świeżo mielony pieprz. Sprawdzamy smak i ewentualnie

Kolizje Smaków
Boeuf Strogonow 115

Czas przygotowania: 50 - 60 minut Składniki na boeuf Strogonow: 1,2 kg polędwicy lub udźca wołowego (u mnie udziec) 3 cebule 4 ząbki czosnku 700 g pieczarek 4 ogórki kiszone 4 łyżki musztardy 2 łyżki koncentratu pomidorowego 300 ml śmietany 30% 200 ml czerwonego wytrawnego wina 2 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego świeżo mielony pieprz do smaku(...)przeciąć na pół, a większe na 4 części. Gdy pieczarki są lekko przyrumienione, dodać podsmażoną wcześniej wołowinę, liść laurowy, ziele angielskie, wino, musztardę, koncentrat i pokrojone w cienkie plasterki ogórki. Dusić wszystko pod przykryciem przez około 45 - 50 minut, aż mięso będzie miękkie. Z polędwicą wołową na pewno gotować nieco krócej, gdyż jest ona delikatniejsza. Po tym czasie dodać

Kuchcik gotuje
Sałatka jarzynowa 132

jajek klasa M kawałek selera – ok. 180g 1 średnia cebula – ok. 110g (lub kawałek pora) 1 puszka groszku konserwowego (lub mniej wedle uznania) 6 średnich ogórków kiszonych lub konserwowych – ok. 400g 4 duże marchewki – ok. 750g 2 średnie pietruszki – ok. 135g 1 średnie jabłko – ok. 200g (można pominąć wedle uznania) 5 czubatych łyżek(...)twardo z odrobiną soli (zobacz wpis: Jak ugotować idealne jajko na twardo? ). Po ugotowaniu zalać zimną wodą, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę, dorzucić do pozostałych składników. Ogórki, cebulkę oraz obrane jabłko również pokroić w drobną kostkę, przerzucić do miski. Następnie odsączyć groszek z zalewy, przepłukać i dodać do wcześniej pokrojonych warzyw. Dodać majonez, musztardę, doprawić do smaku

Kulinarne Przeboje
Wtorek: Sałatka z kaszy jaglanej Karola Okrasy 77

niebo łatwiejszy. Szczegóły znajdziecie w przepisie Karola Okrasy. Składniki: ½ szklanki kaszy jaglanej 1 czerwona papryka Garść ziaren słonecznika Mały pęczek pietruszki posiekany Garść rukoli posiekany 2 łyżki kaparów 1 ogórek kiszony drobno pokrojony 1 cebula dymka 2 łyżki posiekanych, marynowanych grzybów 2 łyżki oleju 1 łyżka soku z cytryny Kilka łyżek pokruszonego, wędzonego twarogu Sól i pieprz do smaku Przygotowanie(...)praż na średnim ogniu aż lekko się zezłoci. Zdejm z ognia. Krok 5 Połącz wszystkie składniki. Obierz ze skórki paprykę i pokrój w kostkę. Razem z siekanymi kaparami, ogórkiem, drobno pokrojoną dymką, grzybami, natką pietruszki i rukolą dodaj do kaszy. Wymieszaj. Polej olejem, dopraw solą i pieprzem, posyp pokruszonym twarogiem. Artykuł Wtorek: Sałatka z kaszy jaglanej Karola Okrasy pochodzi

Niedzielny kucharz
Cheeseburgery tatarskie 144

Składniki: ( na 4 cheeseburgery ) 2 opakowania mielonej wołowiny na tatar ( razem około 500 g ) 4 bułki do hamburgerów z sezamem 4 plastry sporego pomidora 4 plasterki pomidora gouda 1 ogórek kiszony Sałata Cebula sałatkowa pokrojona w krążki 2 + 2 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu 2 łyżki musztardy rosyjskiej olej Wykonanie: Do dania tatarskiego dodajemy 2 łyżki majonezu (t ylko majonez(...)każdej strony ( 2-3 minuty ). W między czasie na bułki wykładamy po plasterku sera. Wyłączamy piekarnik gdy ser zacznie się trochę topić. Piekarnik otwieramy i wykładamy po kolei: burgery, ogórki cebulę i pomidory. Całość polewamy sosem. Na drugą połowę wykładamy sałatę. Całość składamy i gotowe. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject

Smaki Ewy
PLACKI ZIEMNIACZANO MARCHEWKOWE 126

natki pietruszki świeże gałązki tymianku 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej ( niekoniecznie) sól świeżo zmielony czarny pieprz olej do smażenia Składniki na sos czosnkowy: opakowanie gęstego naturalnego jogurtu 1 szt.kiszonego ogórka 1 ząbek czosnku sól pieprz garść koperku mały kawałek sera feta Ziemniaki starłam na tarce o małych oczkach. Można tez na grubych, jak wolicie. Odstawiłam aby odciekły i odlałam(...)Układałam na papierowe ręczniki aby odsączyć z nich tłuszcz. Wyszły chrupiące i smaczne!   Do placków idealnie pasuje sos czosnkowy. Do miseczki włożyłam gęsty jogurt,pokrojony w plasterki kiszony ogórek, ząbek czosnku i pieprz. Dodałam parę listków suszonej mięty.  Dodałam również kawałek sera feta. Wszystkie składniki zmiksowałam blenderem. Na koniec dodałam świeży koperek. SMACZNEGO

potrawyregionalne
Wegetariańskie cheeseburgery 162

ugotowanej kaszy gryczanej ząbek czosnku łyżeczka koncentratu pomidorowego sól, pieprz, chili do smaku dodatkowo: 4 plasterki sera havarti 4 łyżki kiełków brokuła kilka plasterków czerwonej papryki 4 małe ogórki kiszone 4 łyżki pikantnego ketchupu (użyłam ketchupu z cukinii) 4 łyżeczki musztardy dijon Mąkę mieszamy z drożdżami, solą, cayenne i wodą. Wyrabiamy mikserem około 5 minut (lub ręcznie trochę dłużej(...)stopniach. Bułki przekrawamy (możemy je podpiec na grillu jeśli chcemy aby były bardziej chrupiące) i górę smarujemy musztardą. Na dolnych częściach układamy kolejno kotlety, ketchup, ser, paprykę, ogórka i kiełki. Smacznego :)   function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp

Mienta blog
Prosta sylwestrowa pizza i szybki sos chrzanowy 251

szczypty czarnego mielonego pieprzu około 1/2 łyżki oliwy z oliwek około 4/5 szklanki ciepłej wody Na farsz: 1 opakowanie kabanosów 1 większy kawałek papryki marynowanej „POLONAISE” 2 mniejsze ogórki kiszone „POLONAISE” gęsty sos do spaghetti – kilka łyżek* żółty ser Na szybki sos chrzanowy: 2 pełne łyżki majonezu 3 łyżki naturalnego jogurtu 2 łyżeczki tartego chrzanu(...)nagrzanego do 210 piekarnika (środkowy poziom, grzanie góra-dół). Pieczemy ją około 10 minut. Po tym czasie wyciągamy na chwilę ciasto, nakładamy przygotowane w misce pocięte składniki (kabanosy, ogórki i paprykę) i pieczemy jeszcze z 15 minut.   Po tym czasie wyciągamy ją po raz ostatni, posypujemy obficie startym żółtym serem i wkładamy do piekarnika (ser powinien się ładnie

Słodkie okruszki
Zrazy wołowe z cebulą, ogórkiem i boczkiem 132

przedstawiać. Zna każdy, lubi wielu. Idealne na danie niedzielne i dzień powszedni. Składniki: 6 kotletów z wołowiny sól i pieprz do smaku 6 łyżeczek musztardy delikatesowej 3 małe ogórki kiszone 2 duże cebule 200 g boczku surowego, wędzonego olej do podsmażenia zrazów 4 ząbki czosnku 2 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 1 czubata łyżka mąki pszennej 3 łyżki(...)Musimy uzyskać dość cienkie kotleciki. Mięso najlepiej jest włożyć do woreczka i rozbijać przez folię. Każdego kotleta dość mocno solimy i pieprzymy oraz smarujemy łyżeczką musztardy (z jednej strony). Ogórki i cebulę kroimy w kostkę, boczek w cienkie paseczki. Na każdym kawałku wołowiny kładziemy boczek, cebulę oraz ogórki. Do faszerowania zrazów zużyjemy połowę przygotowanej cebuli. Tą, która pozostanie

Smak mojego domu
Tatar z bakłażana z pomidorowym kremem na kalarepce marynowanej w cydrze 213

pomidorowego. Całość uzupełniona lekko jabłkową nutą młodej kalarepki zamarynowanej w cydrze.  Czas wykonania: 60 minut Porcje: 2     Składniki:  2 bakłażany, 1 czerwona cebula, 2 ogórki kiszone, 2 małe kalarepki, 150 g serka Almette z pomidorami, Łyżka czarnych oliwek, Łyżka kaparów, 5 suszonych pomidorów z oleju, 3 ząbki czosnku, Łyżeczka marynowanego pieprzu, Gałka muszkatołowa, Sól(...)oleju pomidorowym posiekaną cebulę, czosnek, kapary, oliwki, suszone pomidory, marynowany pieprz. Dodać posiekany bakłażan, tymianek, doprawić octem winnym, gałką muszkatołową, solą i pieprzem Cayenne, wystudzić, wymieszać z posiekanymi ogórkami. Serek Almette z pomidorami doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Na talerzu wyłożyć plastry kalarepy, na nich bakłażan, na bakłażanie krem pomidorowy, polać pesto pietruszkowym, przybrać pomidorkami. Pesto pietruszkowe

SzczyptaSmaQ